hubertk 13.05.2011 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam Gazownia wybudowała sieć średniego ciśnienia oraz przyłącza do granicy posesji zakończone szafką gazową. Teraz moje pytanie brzmi : jakie formalne sprawy muszę załatwić żeby podłączyć się od szafki do budynku? I czy na to jest potrzebne pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 13.05.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 1. Szukasz projektanta, który zrobi Tobie projekt instalacji wewnętrznej. Mnie to kosztowało 400zł. 2. Sładasz wniosek o pozwolenie na budowę tej instalacji (dobrze, że nie trzeba składać wniosku o pozwolenie na budowę instalacji telewizyjnej...). 3. Otrzymujesz pozwolenie na budowę instlacji.4. Zatrudniasz wykonawcę, który ją Tobie wykonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubertk 16.05.2011 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 No dobrze ale najpierw trzeba by wystąpić o warunki przyłączenia i spisać umowę z gazownią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 16.05.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Myślałem, że skoro gazownia wybudowała Tobie przyłącze (do szafki) to już jakąś z nimi umowę podpisywałeś. A może gmina to załatwiała? Zapytaj się wtedy w lokalnym urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wangosia 05.08.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 A czy nie trzeba mieć odrębnego projektu na "nitkę gazową" od przyłącza na granicy działki do skrzynki przy budynku?Mam projekt przyłącza, narysowaną na mapce linię od przyłącza do skrzynki przy domu oraz rozrysowanie instalacji w domu. Wszystkie ( wydawałoby się) papiery w porządku, al;e okazało się że rozrysowana linia to za mało... Czy ktoś ma doświadczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 06.08.2011 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Składając pozwolenie na budowę, miałam już projekt przyłącza od skrzynki w ogrodzeniu do domu. Wykonał mi go poznany w gazowni projektant za 300 zł. W projekcie były dane techniczne, jakie otrzymałam w warunkach przyłączenia z gazowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wenus 26.08.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Składając pozwolenie na budowę, miałam już projekt przyłącza od skrzynki w ogrodzeniu do domu. Wykonał mi go poznany w gazowni projektant za 300 zł. W projekcie były dane techniczne, jakie otrzymałam w warunkach przyłączenia z gazowni. Pracownik z uprawnieniami z gazowi za projekt takiej instalacji chce 1tys. czy powinnam się zgodzić czy szukać nowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 26.08.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Ja bym szukała. Ja za adaptację projektu i działki zapłaciłam 1300zł. Chyba, że to przyłącze jakoś mega skomplikowane, ale nie podejrzewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 29.08.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Pracownik z uprawnieniami z gazowi za projekt takiej instalacji chce 1tys. czy powinnam się zgodzić czy szukać nowego Szukaj, szukaj... Ja w Poznaniu za projekt przyłącza dałem 350 PLNów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arsik 30.08.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Jeszcze 3 m-ce możesz poczekać na decyzję o warunkach zabudowy. Swoją droga ciekawa sprawa jest taka, że jeśli szafkę (żółtą skrzynkę) masz na ścianie budynku, a nie na granicy działki to nie musisz mieć pozwolenia na budowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
linciano 09.10.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 ... Swoją droga ciekawa sprawa jest taka, że jeśli szafkę (żółtą skrzynkę) masz na ścianie budynku, a nie na granicy działki to nie musisz mieć pozwolenia na budowę... To pewnie dlatego, że ciągnąc instalację (podziemną) od skrzynki do domu może dojść do kolizji z występującymi na działce innymi łączami. Stąd przebieg tej linii powinien zostać zaprojektowany przez osobę z uprawnieniami oraz (w konsekwencji) zgłoszony i naniesiony na stosowne mapy. Ponadto przydaje się to w przyszłości przy zakładaniu nowych instalacji ziemnych (uniknięcie kolizji) bądź w celu odnalezienia przebiegu obecnej linii (gazowej). Inna sprawa, że sporo podmiotów może znowu wydoić biednego inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts