matriks87 13.05.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam wszystkich!Jestem nowy na forum, jestem na etapie przygotowania wszystkiego do budowy domu, za jakiej miesiąc chce rozpocząć kopanie pod fundamenty. W tej chwili załatwiam jeszcze materiały między innymi gruz, i tu moje pytanie bo różne wersje słyszałem czy jak będę zalewał ławy to będę mógł powrzucać trochę gruzu żeby zaoszczędzić na betonie? Projekt jaki wybrałem to wilga 4 ławy są tam wysokości 40 cm, proszę o poradę najlepiej z uzasadnieniem Dziękuje i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.05.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Wszystko zależo od tego, co to jest za gruz. Czerwony (cegły, pustaki itp) nie nadaje się. A nawet, jeśli masz gruz betonowy, to dużo ryzykujesz. Zapewne nie wiesz, co to za gruz, z jakiego betonu, o jakich parametrach... Gruz może też się źle ułożyć w zbrojeniu ław, pozostaną pustki...Betonu na ławy nie idzie znów taka straszna ilość, oszczędzisz może parę stów, a jak się okaże, że coś jest jednak nie tak, to co zrobisz? Zburzysz chałupę i zaczniesz od nowa? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 13.05.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam wszystkich! Jestem nowy na forum, jestem na etapie przygotowania wszystkiego do budowy domu, za jakiej miesiąc chce rozpocząć kopanie pod fundamenty. W tej chwili załatwiam jeszcze materiały między innymi gruz, i tu moje pytanie bo różne wersje słyszałem czy jak będę zalewał ławy to będę mógł powrzucać trochę gruzu żeby zaoszczędzić na betonie? Projekt jaki wybrałem to wilga 4 ławy są tam wysokości 40 cm, proszę o poradę najlepiej z uzasadnieniem Dziękuje i pozdrawiam! Proponuję do ław nie dodawać gruzu ani kamieni, tego się nie robi. Można dodać do ścian betonowych, jeżeli takie będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 13.05.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam wszystkich! Jestem nowy na forum, jestem na etapie przygotowania wszystkiego do budowy domu, za jakiej miesiąc chce rozpocząć kopanie pod fundamenty. W tej chwili załatwiam jeszcze materiały między innymi gruz, i tu moje pytanie bo różne wersje słyszałem czy jak będę zalewał ławy to będę mógł powrzucać trochę gruzu żeby zaoszczędzić na betonie? Projekt jaki wybrałem to wilga 4 ławy są tam wysokości 40 cm, proszę o poradę najlepiej z uzasadnieniem Dziękuje i pozdrawiam! W swoim domu możesz wrzucic do fundamentów zarówno potłuczone talerze, cegły oraz zwykłe śmieci i wymieszać to wszystko pół na pół z betonem (najlepiej takim "bez rachunku" i bez "klasy") i humusem... "przyoszczedzisz" z 200-300 zł a że cały dom może popękać i nadzór budowlany zakaże użytkowania... ważne że będzie "przyoszczędzone". Acha... nie wkładaj zbrojenia bo to "niepotrzebne" koszty na których można najwięcej "przyoszczędzić"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 13.05.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Przy umiejetnym wkładaniu gruzu, bo trzeba wiedzieć jaki gruz i gdzie to może zaoszczedzisz z 0,5 metra. Pewnie sam robisz te ławy bo zaden wykonawca niezgodzi sie dowalać gruz do ław bo raz że niemozna a dwa że to jest marudne i niewiele daje..dla wykonawcy napewno.Gruz możesz wwalic do chudziaka jesli taki kładziesz, jeżeli lejesz w wykopie całe ściany odrazu to po zalaniu zbrojenia możesz w górne warstwy sciany wwalic troche gruzu,jak pisał zbigniew100, tylko niemozesz go wwalać i wwalac az dopchasz do zbrojenia, zbrojenie musi byc czyste i zatopione prawidłowo w betonie abys miał ławy żelbetowe nie betonowe..ale to niebedą ilosci w wywrotkach liczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.05.2011 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Szanowny Dysortografie.... czy jesteś pewien tego określenia "ławy żelbetonowe" ? ja jakoś raczej na budowach domków nie widuję ław żelbetonowych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 14.05.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Pomijajac Twój irytujacy ton wypowiedzi.Widziałem i wykonywałem ławy żelbetowe, czy to schodkowe na uskokach czy zwykłe, wykonywałem także ławy zbrojone fi 32 i strzemiona fi 12 więc prosze Cie daj juz spokój bo niewiesz o czym piszesz nawet.Masz racje że wiekszość ław jest projektowana jako betonowe i błednie w projektach opisywane jako żelbetowe, wiekszość ludzi ma w projektach opis żelbetowe a stal jest dawana jak w betonowych, nie mi jest zmieniać nawyki piszacych opisy techniczne a w sumie to niejest az tak istotne bo dla ludzi co sie znają jest to i tak jasne.Szukasz przykładu? zajzyj do watku o płycie fundamentowej gdzie jest rysunek wstawiony z ławami jak widac po ilosci zbrojenia projektowanego na m3 sa to ławy żelbetowe.pomijasz zapewne fakt że w projektach masz czesto stal A-0 a jest dawana (stara A-III)..no ale to do wytykania komus dysortografii nieprzeszkadzaGwoli ścisłości..nieczepiam sie absolutnie Twej znajomosci tematu...niema ław "żelbetonowych" ale "żelbetowe". Ława żelbetonowa to jak żelatyny dodasz do betonu to może i bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 14.05.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Wracając do tematu gruzu, ja bym sobie odpuściła.Gruz, jeśli jest dobrej jakości wykorzystaj pod utwardzenie ścieżek, drogi dojazdowej, podjazdu itd. jest mnóstwo rzeczy, do których go możesz wykorzystać. Z 2 strony znam osoby, które budowały lata temu, mają fundamenty z gruzu i betonu, bez żadnych zbrojeń i domy stoją już długie lata...Mimo to, nie ryzykowałabym.Akurat fundament to rzecz, której raczej nie poprawisz potem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.05.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Gwoli ścisłości..nieczepiam sie absolutnie Twej znajomosci tematu...niema ław "żelbetonowych" ale "żelbetowe". Ława żelbetonowa to jak żelatyny dodasz do betonu to może i bedzie. hmmmm.... eot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZiPi 14.05.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Na fundamentach nie oszczędzisz w kazdym razie bokiem wychodzą takie oszczędności, więc ten gruz wsyp razem z ziemią, zasypując ławy i fundament. Kiedyś coprawda dodawano kamienie do fundamentów ale nie dawano wtedy zbrojenia stalowego z resztą cóz za porównanie - kamień do gruzu porównywać Dzisiaj są inne czasy i obowiązują inne normy w budownictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matriks87 15.05.2011 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 no niby tak dzięki wszystkim za rady, tylko mi jeszcze zostało przekonać moją Kobitkę o tym a to nie jest prosta sprawa, ona mówi cały czas że kiedyś się dawało kamień i że wszystkie budynki stoją do dziś i nic im nie jest, w sumie coś w tym jest wszystkie budynki moich znajomych stoją na ławach w których jest gruz i nic im nie jest nawet żadnych pęknięć nie widać i jak ją teraz przekonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan_z_wolna 15.05.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 tylko mi jeszcze zostało przekonać moją Kobitkę o tym a to nie jest prosta sprawa, ? Nie licz na wielką pomoc po takim wpisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 15.05.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 daj kobiecie kilka tysięcy na zakupy ..i współczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.05.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 A przepraszam, twoja żona czytać umie? Może wystarczy jej pokazać ten wątek, niech sobie przeczyta, przemyśli... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matriks87 15.05.2011 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 A przepraszam, twoja żona czytać umie? Może wystarczy jej pokazać ten wątek, niech sobie przeczyta, przemyśli... J. Z kobietami nie ma tak łatwo:) dla niej na takich forach wypowiadają się ludzie którzy mają za sobą co najwyżej własną budowę i są bez doświadczenia, ona rozmawiała z jakimś gościem od siebie z pracy (pracuje w firmie ubezpieczeniowej) a on jest likwidatorem szkód budowlanych i jest po jakiejś szkole budowlanej, i on powiedział że można gruz włożyć oczywiście bez przesady z ilością i mówi ze jak się najpierw wyleje beton i potem się powkłada kamienie to będą one dokładnie oblane betonem i nic się z takim czymś nie stanie także na razie jej zdanie jest mocniejsze od mojego i szukam czegoś na przebicie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Dobra, włożysz gruz, bez przesady z ilością, zadbasz o to, żeby to był dobry gruz, nie cegły, pustaki i niewiadomoco. Będziesz go wkładać ręcznie, pecyna po pecynie. Czyli podsumowując - urobisz się przy tym jak głupi (ty czy robotnicy) i stracisz masę czasu. A co zyskasz? Niepewny fundament i może z metr sześcienny betonu zaoszczędzony? Warto? Zresztą... nie decydujcie sami, spytajcie kierbuda. On za waszą budowę odpowiada, on teoretycznie przynajmniej musi się na to zgodzić. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 15.05.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Z kobietami nie ma tak łatwo:) No to niech lejdi prowadzi budowę, a matriks przejmie jej obowiązki. dla niej na takich forach wypowiadają się ludzie którzy mają za sobą co najwyżej własną budowę i są bez doświadczenia Ojjjjj.... Zbierają się ciemne chmury ona rozmawiała z jakimś gościem od siebie z pracy (pracuje w firmie ubezpieczeniowej) a on jest likwidatorem szkód budowlanych i jest po jakiejś szkole budowlanej, i on powiedział że można gruz włożyć oczywiście bez przesady z ilością i mówi ze jak się najpierw wyleje beton i potem się powkłada kamienie to będą one dokładnie oblane betonem i nic się z takim czymś nie stanie I ma rację. Na 99% nic się nie stanie. Pytanie tylko PO CO szukać wątpliwych oszczędności tam, gdzie nie powinieneś. Założę się, że za chwilę wybrance wymarzy się kilka lampek/płytek/armatury/słitaśnych gadzetów* (niepotrzebne skreślić) kosztujących dużo więcej niż (pozorne) oszczędności paprając gruzem. także na razie jej zdanie jest mocniejsze od mojego i szukam czegoś na przebicie się Matriks - włóż spodnie i lej bez paprania. A ten gruz (albo kamienie bo piszesz raz tak a raz tak) wykorzystaj na utwardzenie pod kostkę albo pod lany w grunt cokół płotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.05.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Z kobietami nie ma tak łatwo:) dla niej na takich forach wypowiadają się ludzie którzy mają za sobą co najwyżej własną budowę i są bez doświadczenia, ona rozmawiała z jakimś gościem od siebie z pracy (pracuje w firmie ubezpieczeniowej) a on jest likwidatorem szkód budowlanych i jest po jakiejś szkole budowlanej, i on powiedział że można gruz włożyć oczywiście bez przesady z ilością i mówi ze jak się najpierw wyleje beton i potem się powkłada kamienie to będą one dokładnie oblane betonem i nic się z takim czymś nie stanie także na razie jej zdanie jest mocniejsze od mojego i szukam czegoś na przebicie się Zaproponuj aby własnoręcznie wkładała gruz a zaoszczedzone pieniądze będzie miała na swoje wydatki ( po odjęciu kosztów ewentualnych szkód będących wynikiem w/w oszczedności ). Być może przerzucenie własnoręcznie 1 m3 gruzu za 200-230 PLN tzw. oszczedności zniechęci ją skutecznie do w/w pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 15.05.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Praktycznie 90 a może i 99% domów co maja po 20-30 lat mała ławy wylewane samodzielnie, bez zbrojenia, w ławach jest kamień polny, albo rzeczny, lub jeszcze inne dodatki np. gruz betonowy. Domy te stoją i stać będą. U mnie w mieście jest wiele strych kamieniczek i domów które mają ławy tylko z kamienia i soją po kilkaset lat. Kamień kiedyś dawało się nie tylko z oszczędności ale po prostu przyśpieszało to pracę. Wiecie dlaczego teraz nikt nie daje gruzu czy kamienia do ław? Nie dlatego że osłabiają fundament, ale dlatego że mało kto ma teraz jeszcze na to czas aby się w to bawić, roboczogodzina pracowników jest na tyle wysoko że taniej wychodzi zamówić beton z gruszki która przyjedzie z pompą i po 2 godzinach mamy wszystko zalane. Drugą sprawą jest to że kiedyś ludzie budowali na dobrych terenach, nie budowało się domów na torfowiskach, czy innym trudnym gruncie. Gdy ceny ziemi wzrosły działki niebudowlane, pola, łąki przekształcono w budowlane wyrównywano je gruzem ziemia, czym popadnie, kupując taką działkę można wdepnąć w niezłe bagno. Dlatego gdy nie wiadomo jaki mamy grunt to wiece ryzykowne by było wykonywanie ław tak jak to się robiło jeszcze 20 lat temu. Mój dom też stoi na ławach w których jest gruz betonowy i kamień. Nic nie pęka i pękać nie będzie. Teraz jednak bym lał ławy z gruchy bo koszt pewnie by był podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 16.05.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Praktycznie 90 a może i 99% domów co maja po 20-30 lat mała ławy wylewane samodzielnie, bez zbrojenia, w ławach jest kamień polny, albo rzeczny, lub jeszcze inne dodatki np. gruz betonowy. Domy te stoją i stać będą. U mnie w mieście jest wiele strych kamieniczek i domów które mają ławy tylko z kamienia i soją po kilkaset lat. Kamień kiedyś dawało się nie tylko z oszczędności ale po prostu przyśpieszało to pracę. Wiecie dlaczego teraz nikt nie daje gruzu czy kamienia do ław? Nie dlatego że osłabiają fundament, ale dlatego że mało kto ma teraz jeszcze na to czas aby się w to bawić, roboczogodzina pracowników jest na tyle wysoko że taniej wychodzi zamówić beton z gruszki która przyjedzie z pompą i po 2 godzinach mamy wszystko zalane. Drugą sprawą jest to że kiedyś ludzie budowali na dobrych terenach, nie budowało się domów na torfowiskach, czy innym trudnym gruncie. Gdy ceny ziemi wzrosły działki niebudowlane, pola, łąki przekształcono w budowlane wyrównywano je gruzem ziemia, czym popadnie, kupując taką działkę można wdepnąć w niezłe bagno. Dlatego gdy nie wiadomo jaki mamy grunt to wiece ryzykowne by było wykonywanie ław tak jak to się robiło jeszcze 20 lat temu. Mój dom też stoi na ławach w których jest gruz betonowy i kamień. Nic nie pęka i pękać nie będzie. Teraz jednak bym lał ławy z gruchy bo koszt pewnie by był podobny. Wszystko to prawda. Jedno tylko wyjaśnienie, te wszystkie domy stoją w zasadzie na ścianach betonowych, kopano fundamenty i bezpośrednio w ziemi zalewano z dodatkiem kamieni i gruzu. Te ławy/ściany mają 90 do 120 cm grubości i po 50 cm szerokości. W tym wątku jest dyskusja czy dodawać kamień do ławy betonowej o grubości 40 cm. Tu nie zalecam dodawania kamieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts