Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam projektu parterowego na niedużą działkę...+zasadność odstępu 4m

Recommended Posts

Działka ma szerokość 18m, a długość 27m. Z trzech stron otoczona innymi działkami i tylko po lewej stoi już dom, droga od południa.

I niestety jak patrzę na projekty domów parterowych ok. 100-110m powierzchni to zawsze brakuje trochę na szerokość.

Idealnie byłoby, gdyby nie trzeba było trzymać się obowiązkowych 4m odstępu od granicy tylko zachować np. po 2,5-3m. Właśnie jak to jest z tym odstępem, widzę że czasem ten odstęp pomimo działki szerszej niż 16m nie jest zachowany - od kogo to zależy tylko od miasta czy od sąsiadów?

Czyli podsumowując szukam niedrogiego w realizacji projektu domu parterowego (powierzchnia ok. 100-110m+ewentualnie garaż), który można by wpasować na moją działkę. Może ktoś się spotkał z takim projektem? Ogrzewanie gazowe planuje.

Witam, miałem ten sam problem, wybrałem projekt Staś Archetonu:

http://www.archeton.pl/projekt-domu-stas_637_opisogolny

W tej chwili mam stan surowy zamknięty. Co prawda nie jest parterowy, ale według mnie parterowego na taką działkę gotowego projektu chyba nie znajdziesz.

Cięzko bedzie coś znaleźć. Działka równiez mało korzystnie polożona bo droga od południa a ogród od pólnocy. Parterówki zaczynają sie od działek o szerokości koło 17-18m. Z pietrowych zobacz te:

http://www.z500.pl/domy/szukaj.html?sort=3

Posortuj sobie po szerokości działki (lub długości o ile obróciłbyś projekt o 90 stopni).

Z parterowych gotowców o takim metrażu i z wjazdem od południa jest na przykład ten:

http://gotowe-projekty-domow.dom.pl/wb-3921.htm

Niestety trochę kombinowana bryła i co za tym idzie dach.

Pewnie coś jeszcze udałoby się znaleźć. To zależy na którą jeszcze stronę oprócz frontu mogłoby ewentualnie wychodzić okno salonu (północy raczej nie polecam na jedyne lub największe przeszklenie). Również pod rozwagę wzięłabym domy z poddaszem użytkowym ale np. w wersji "kompromisowej" tzn. większa łazienka i dwie sypialnie na parterze, a poddasze ewentualnie dla dzieci.

Dom można zbliżyć na 3m do granicy, gdy ściana jest bez okien, co nie oznacza całkowitej rezygnacji ze światła dziennego, bo można użyć luksferów choćby na elewacji "garażowej" i już zyskuje się cenny metr. Są też projekty z oknami tylko na front i podwórko, coś typu z91 (ale w tym układzie stron świata salon mógłby być trochę mało doświetlony, chyba, że tak jak już pisałam, jakieś fajne luksfery przy kąciku jadalnym).

http://www.z500.pl/projekt/z91,niewielki,dom,parterowy,z,dachem,dwuspadowym,prostym,,i,tanim,w,realizacji.html

Gość so**l

Będzie ciężko znaleźć coś sensownego. Wiem co piszę , bo szukam projektu na działkę o szer.20 m, również z wjazdem od południa.

Jest problem zarówno z parterowym jak i z poddaszem- jeśli bardzo chcesz garaż, tak jak my chcieliśmy.

Po rezygnacji z garażu (zastanawiamy się nad wolno stojącym) można trafić na kilka fajnych projektów.

Moja rada jest taka, żeby wybrać.....projekt indywidualny, ponieważ działka z wjazdem od południa zalicza się do "trudnych" a 18 m szerokości to kolejne utrudnienie.

Dla nas minus gotowych projektów parterowych jest taki, że przy układzie salon od południa , sypialnie są najczęściej od północy. W naszym przypadku dwie sypialnie to będą pokoje dzieci, w których będą spędzać dużo czasu bawiąc się, ucząc itp, więc nie chcemy aby pokoje były ciemne i zimne.

Jeśli salon i pokoje są od południa ( dla nas idealnie!) to dom jest bardzo szeroki i nie mieści się na naszej działce, lub ma bardzo skomplikowaną bryłę i dach a to z kolei są olbrzymie koszty.

Więc- albo parterowy indywidualny, albo prosty z poddaszem. Wybierając z poddaszem , salon może być od południa i dwie sypialnie na górze również.

Napisz więcej szczegółów, jaki ma byc dom ( na pewno parterowy?) , dla ilu osób itp.

Przyjrzyj się projektowi, który pokazała Bowess. Jeśli parterówka ma być wąska to będzie długa. Sam dom ma ok. 15 m długości, nie zostanie ci dużo działki.

W przypadku działki z wjazdem od południa najlepiej dom postawić jak najdalej od drogi, ponieważ salon ( i najczęściej taras) będzie od frontu.