Karlsen 13.05.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Witam serdecznie.W natłoku informacji dot. wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła nie mogę odnaleźć odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań:1. W jakim miejscu należy usytuować wyrzutnię i czerpnię powietrza w domu piętrowym bez poddasza np. z gzymsem (wyciągnięty strop nad ostatnim piętrem)? Oczywiście na strychu jest miejsce na rekuperator (wys. 1,95 m), ale nie ma ścian, jedynie sam dach. Czy w taki razie jedynym miejscem na rekuperator pozostaje garaż? A może czerpnia i wyrzutnia na dachu? Czy należy wtedy uwzględnić strony świata np. zimne wiatry od wschodu? Trudno jest mi to wyobrazić sobie - wyrzutnie i czerpnie w odległości kilku metrów od siebie na dachu. (Dach kopertowy, kąt 20 stopni). 2. W jaki sposób własnoręcznie (bez sprzętu) dokonać pomiarów i regulacji wentylacji mechanicznej, którą planuję wykonać na skrzynkach rozdzielczych? Czy "kręcenie" anemostatami wystarczy?3. W jaki sposób skutecznie wentylować salon połączony z jadalnią, przyjmując, że będą tam na co dzień 4 osoby? Ja założyłem 90 m3/h dla salonu i 30 m3/h dla jadalni? A co w przypadku spotkania rodzinnego gdzie 8 osób siedzi w jadalni? Salon i jadalnia w kształcie prostokąta o wymiarach 8x6m. Będę dźwięczny za wszystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 13.05.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 1. Tam gdzie Ci łatwiej2. Podłóż kartke, jeśli dmucha/ciągnie jest oki3. 90m3/h jest oki - nawet jak będzie 8 osób to się nie uduszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 13.05.2011 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 2. Podłóż kartke, jeśli dmucha/ciągnie jest oki Niezbyt precyzyjnie zadałem pytanie. Mianowicie w jaki sposób za pomocą anemostatów zapewnić 5-10% nadciśnienia w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 13.05.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Raczej nie jesteś w stanie ustawić z taką dokładnością bez urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.05.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 pomierz przy centralce przepływ powietrza nawiewanego i wyciąganego, to da pewien pogląd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts