Kurani 03.10.2021 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2021 Dwie osoby korzystają z oczyszczalni.Oczyszczalnia firmy EkoHouse, model VH LIGHT 1-4 Podstawowe parametry:Szerokość1000 mm Długość1000 mm Waga150 kg Wysokość1500 mm Wysokość Wlotu Od Dna1300 mm Przepustowość0,54 m3/doba Moc W KW0,50 Średnica Zew.1000 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 03.10.2021 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2021 (edytowane) Oczyszczalnia VH LIGHT 1-4 ma przedział obciążenia od 1 do 4 osób, więc nie wiem skąd pomysł, że za mało ścieków odprowadzasz (zakładam, że masz dom całoroczny). Jeśli ta oczyszczalnia jest na gwarancji to zgłaszaj problem do producenta/dostawcy. a). Być może za dużo powietrza idzie w ten rzozbijacz skratek w pierwszej komorze kosztem ilości powietrza w komorze napowietrzania b). Być może powietrza w komorze napowietrzania jest za dużo i procesy utleniania związków sa zbyt intensywne i uniemożliwiaja wpracowanie się osadu czynnego Powyższe pownien Ci ustawić ten kto to montował lub jesli montowałeś sam powinnien wytłumaczyć Ci to ten ktory ją sprzedał. Niestety takie sa uroki oczyszczalni przepływowych z regulacją powietrza zaworami ręcznymi, gdzie to użytkownika obarcza się odpowiedzialnością za poprawność pracy oczyszczalni. Jeśli zaczniesz dociążać sztucznie oczyszczalnie ładunkiem zanieczyszczeń może (nie musi) to poprawić sytułację, ale jest pewne, że przegapisz moment jej przeciążenia, bo efekty w postaci pojawienia się gazów złowonnych lub/i pogorszenia skuteczności oczyszczania bedzie widać z opóźnieniem. Nie ma wytcznych ile obierek po ziemniakach dosypywać i w jakiej częstotliwości ale moim zdaniem nie jest to rozwiązanie tego problemu, bo dynamika rozkładu materii w osadnikach wstępnych jest niska ze względu na niską temperaturę i warunki beztlenowe. Moim zdaniem to się nie uda - stracisz tylko czas i nerwy. Skoro producnet deklaruje poprawnośc pracy od 1 użytkownika - niech Ci teraz ten problem rozwiąże, bo za to wziął pieniądze. Edytowane 3 Października 2021 przez czystesrodowsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 04.10.2021 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2021 (edytowane) Dwie osoby korzystają z oczyszczalni. Oczyszczalnia firmy EkoHouse, model VH LIGHT 1-4 Podstawowe parametry: Szerokość 1000 mm Długość 1000 mm Waga 150 kg Wysokość 1500 mm Wysokość Wlotu Od Dna 1300 mm Przepustowość 0,54 m3/doba Moc W KW 0,50 Średnica Zew. 1000 mm Podstawowe parametry: Średnica całkowita 1000 mm Średnica wewnętrzna 960 mm Wysokość 1500 mm Wysokość wylotu od dna 1150 mm Pojemność czynna 832 litry - tylko i może w tym problem bo nawet 1m3 nie ma Wywóz osadu co 12 miesięcy, a dla mnie z tak małą pojemnością to raczej max. 3-4 miesiące ? Przepustowość 0,54 m3/doba - czyli jak dla mnie to dla 3 osób, bo 150 litrów na dobę większość firm przyjmuje To tak bez dalszych komentarzy, aby wyjaśnić o czym Panowie rozmawiacie Edytowane 4 Października 2021 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurani 06.10.2021 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2021 (edytowane) Dziękuję za odpowiedzi. Faktem jest, że często muszę oczyszczalnię opróżniać. Też uważam, że jest za mała. Pozdrawiam Edytowane 6 Października 2021 przez Kurani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1992 13.11.2023 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 Witam. Mam problem z oczyszczalnią biologiczną z kompresorem napowietrzającym, od jakiegoś miesięcy nieczystości zbierają się w drugiej komorze końcowego czyszczenia. Robi się taka gruba warstwa a pod nią jest czysta woda. Miał ktoś tak ? Już nie mam siły do tego może wie ktoś co z tym zrobić albo jaka jest przyczyna?W lipcu była cała czyszczona i było w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 13.11.2023 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 Witam. Mam problem z oczyszczalnią biologiczną z kompresorem napowietrzającym, od jakiegoś miesięcy nieczystości zbierają się w drugiej komorze końcowego czyszczenia. Robi się taka gruba warstwa a pod nią jest czysta woda. Miał ktoś tak ? Już nie mam siły do tego może wie ktoś co z tym zrobić albo jaka jest przyczyna? W lipcu była cała czyszczona i było w porządku Jeśli masz możliwość, czy działa recyrkulacja osadu. Może się coś w rurce zapchało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1992 16.11.2023 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 Dowiedziałem się że podobno bakterie zginęły. I muszę wybrać wodę i wyczyścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1992 14.01.2024 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia Witam. Mam jeszcze pytanie odnośnie bakterii Które są najlepsze do oczyszczalni biologicznej z napowietrzaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1992 10.05.2024 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja Witam. Od chyba roku walczę z oczyszczalnią biologiczną, po około 2-3 miesiącach od wyczyszczenia działa prawidłowo ale później bakterie giną i cały osad wypływa na wierzch. Nie mam pojęcia co zabija bakterie i już nie mam siły do tego. Bardzo proszę o jakąś poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leprechaun 20.05.2024 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja lukasz udało ci się coś zdziałać. I drugie pytanie czy pisałeś niedawno komentarz z pytaniem pod filmem o oczyszczalni na YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1992 29.05.2024 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja Jak możesz to podaj link do filmiku YT. Pomału coś się poprawia bo rozmawiam ze sprzedającym tą oczyszczalnie a on z producentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruhh 27.07.2024 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca Witam, będziemy instalować oczyszczalnie biologiczną z odpływem do szczelnego zbiornika w nowo budowanym domu, 3 osoby, duża działka, głównie piasek. Mamy wstępną wycenę na oczyszczalnie eko bio 2500. Ktoś coś podpowie ? Bo jestem kompletnie zielony w tym temacie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 23.08.2024 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia (edytowane) Witam. Bedę montować oczyszczalnie ZBS-5C. Na razie trzy osoby. Rzecz w tym, że hydraulik zrobił mi trzy odpowietrzenia do kominków na dachu tak jak w załączonym rysunku, ale bez pionu K1. Odpowietrzenie pionu K2 - 50, K3 - 75, K4 - 40. Te średnice będą wystarczające do POŚ, czy jednak za małe? POŚ 10-15 m od domu. Edytowane 23 Sierpnia przez SilverX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts