Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia biologiczna...

_Alexandra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oczyszczalnia VH LIGHT 1-4 ma przedział obciążenia od 1 do 4 osób, więc nie wiem skąd pomysł, że za mało ścieków odprowadzasz (zakładam, że masz dom całoroczny).

Jeśli ta oczyszczalnia jest na gwarancji to zgłaszaj problem do producenta/dostawcy.

a). Być może za dużo powietrza idzie w ten rzozbijacz skratek w pierwszej komorze kosztem ilości powietrza w komorze napowietrzania

b). Być może powietrza w komorze napowietrzania jest za dużo i procesy utleniania związków sa zbyt intensywne i uniemożliwiaja wpracowanie się osadu czynnego

Powyższe pownien Ci ustawić ten kto to montował lub jesli montowałeś sam powinnien wytłumaczyć Ci to ten ktory ją sprzedał.

Niestety takie sa uroki oczyszczalni przepływowych z regulacją powietrza zaworami ręcznymi, gdzie to użytkownika obarcza się odpowiedzialnością za poprawność pracy oczyszczalni.

Jeśli zaczniesz dociążać sztucznie oczyszczalnie ładunkiem zanieczyszczeń może (nie musi) to poprawić sytułację, ale jest pewne, że przegapisz moment jej przeciążenia, bo efekty w postaci pojawienia się gazów złowonnych lub/i pogorszenia skuteczności oczyszczania bedzie widać z opóźnieniem.

Nie ma wytcznych ile obierek po ziemniakach dosypywać i w jakiej częstotliwości ale moim zdaniem nie jest to rozwiązanie tego problemu, bo dynamika rozkładu materii w osadnikach wstępnych jest niska ze względu na niską temperaturę i warunki beztlenowe. Moim zdaniem to się nie uda - stracisz tylko czas i nerwy.

Skoro producnet deklaruje poprawnośc pracy od 1 użytkownika - niech Ci teraz ten problem rozwiąże, bo za to wziął pieniądze.

Edytowane przez czystesrodowsko

Dwie osoby korzystają z oczyszczalni.

Oczyszczalnia firmy EkoHouse, model VH LIGHT 1-4

Podstawowe parametry:

Szerokość

1000 mm

Długość

1000 mm

Waga

150 kg

Wysokość

1500 mm

Wysokość Wlotu Od Dna

1300 mm

Przepustowość

0,54 m3/doba

Moc W KW

0,50

Średnica Zew.

1000 mm

Podstawowe parametry:

Średnica całkowita 1000 mm

Średnica wewnętrzna 960 mm

Wysokość 1500 mm

Wysokość wylotu od dna 1150 mm

Pojemność czynna 832 litry - tylko :( i może w tym problem bo nawet 1m3 nie ma

Wywóz osadu co 12 miesięcy, a dla mnie z tak małą pojemnością to raczej max. 3-4 miesiące ?

Przepustowość 0,54 m3/doba - czyli jak dla mnie to dla 3 osób, bo 150 litrów na dobę większość firm przyjmuje :(

To tak bez dalszych komentarzy, aby wyjaśnić o czym Panowie rozmawiacie :)

Edytowane przez WojtekINST

• 2 years później...

Witam. Mam problem z oczyszczalnią biologiczną z kompresorem napowietrzającym, od jakiegoś miesięcy nieczystości zbierają się w drugiej komorze końcowego czyszczenia. Robi się taka gruba warstwa a pod nią jest czysta woda. Miał ktoś tak ? Już nie mam siły do tego może wie ktoś co z tym zrobić albo jaka jest przyczyna?

W lipcu była cała czyszczona i było w porządku

Witam. Mam problem z oczyszczalnią biologiczną z kompresorem napowietrzającym, od jakiegoś miesięcy nieczystości zbierają się w drugiej komorze końcowego czyszczenia. Robi się taka gruba warstwa a pod nią jest czysta woda. Miał ktoś tak ? Już nie mam siły do tego może wie ktoś co z tym zrobić albo jaka jest przyczyna?

W lipcu była cała czyszczona i było w porządku

Jeśli masz możliwość, czy działa recyrkulacja osadu. Może się coś w rurce zapchało.

• 1 month później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam, będziemy instalować oczyszczalnie biologiczną z odpływem do szczelnego zbiornika w nowo budowanym domu, 3 osoby, duża działka, głównie piasek. Mamy wstępną wycenę na oczyszczalnie eko bio 2500. Ktoś coś podpowie ? Bo jestem kompletnie zielony w tym temacie Pozdrawiam 

• 4 weeks później...

Witam. Bedę montować oczyszczalnie ZBS-5C. Na razie trzy osoby. Rzecz w tym, że hydraulik zrobił mi trzy odpowietrzenia do kominków na dachu tak jak w załączonym rysunku, ale bez pionu K1. Odpowietrzenie pionu K2 - 50, K3 - 75, K4 - 40. Te średnice będą wystarczające do POŚ, czy jednak za małe? POŚ 10-15 m od domu.

IMG_20211017_105917.jpg

IMG_20211017_105958_e.png

Edytowane przez SilverX