Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia biologiczna...

_Alexandra

Recommended Posts

Wojski przeliczałeś koszta rozkładając je w czasie np 10 lat?

Tzn. np przez 10 lat membrany tyle,kompresor nie wiem czy 2 starczą?

Prąd średnio miesięcznie tyle itp?I co tam jeszcze może się popsuć?!

Jeszcze jedno jak wysoko masz wodę?

Może zamiast Wolskiego ja napiszę, Prąd do kompresora Secoh wychodzi mi 100zł na rok czyli ok 8,5zł na miesiąc. Zalecana wymiana membran po 20000 godzin pracy. Srednio u mnie rocznie wychodzi 6500godzin, czyli po trzech latach wymiana membran( mnie kosztowały membrany z nowym filtrem ok 150zł z przesyłką). Czyli za okres 3 lat(3x100 + 150) wyszło 450zł kosztów. Powiedzmy że policzymy że dwa kompresory na 10 lat według Ciebie , chociaż żywotność kompresora przy odpowiednim użytkowaniu jest oceniana na >70000 godzin(czyli u mnie ok 10lat) +600zł. Czyli koszt według cen bieżących powinien wynieść 1750zł no dodajmy jeszcze wymianę całego zastawu naprawczego z zaworkami to niech wyjdzie do równego 2000zł na 10 lat z nowym kompresorem. Chociaż zaznaczam że kompresor powinien wytrzymać 10 lat i z kosztami powinno się za ten okres zmieścić w 1500zł. Oczywiście nie liczę w tym odpompowywania osadu.;)

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może zamiast Wolskiego ja napiszę, Prąd do kompresora Secoh wychodzi mi 100zł na rok czyli ok 8,5zł na miesiąc. Zalecana wymiana membran po 20000 godzin pracy. Srednio u mnie rocznie wychodzi 6500godzin, czyli po trzech latach wymiana membran( mnie kosztowały membrany z nowym filtrem ok 150zł z przesyłką). Czyli za okres 3 lat(3x100 + 150) wyszło 450zł kosztów. Powiedzmy że policzymy że dwa kompresory na 10 lat według Ciebie , chociaż żywotność kompresora przy odpowiednim użytkowaniu jest oceniana na >70000 godzin(czyli u mnie ok 10lat) +600zł. Czyli koszt według cen bieżących powinien wynieść 1750zł no dodajmy jeszcze wymianę całego zastawu naprawczego z zaworkami to niech wyjdzie do równego 2000zł na 10 lat z nowym kompresorem. Chociaż zaznaczam że kompresor powinien wytrzymać 10 lat i z kosztami powinno się za ten okres zmieścić w 1500zł. Oczywiście nie liczę w tym odpompowywania osadu.;)

przyjąłem wymianę kompresora wcześniej jako to nieodpowiednie użytkowanie :). dokładając do powyższego 1 raz w roku opróżnianie oczyszczalni z osadu powiedzmy 200 pln za beczkę raz w roku daje nam to kwotę 2000 czyli razem z wyliczeniami rybczanina maksymalny koszt to około 4 000 PLN-ów.

Gdzie przy użytkowaniu szamba powiedzmy wybieranie 8 beczek rocznie po 200 pln (załóżmy taki koszt beczki) to koszt przez te 10 lat 16 000 PLN-ów. To taka raczej zgrubna etymacja kosztów, ale obrazująca koszt eksploatacji oczyszczalni i szamba i z pewnością pomagająca w podjęciu decyzji co do montażu oczyszczalni zamiast szamba z nazwy tylko szczelnego :).

Podsumowując mamy koszt 4 000 przeciwko 16 000 (można to oczywiście policzyć dokładniej)

żywotność kompresora przy odpowiednim użytkowaniu jest oceniana na >70000 godzin(czyli u mnie ok 10lat)

Możesz rozwinąć ten fragment? Skąd wziąłeś >70000? Ja znalazłem <35000. Czyli mniej niż połowę tego, co podajesz.

Tutaj:

http://www.partsandpumps.co.uk/downloads/PNP%20EL-60%20%20Rev%2001.zip

Niestety, na stronach polskich dystrybutorów nie dokopałem się tych danych. Może są utajnione? :confused: A może po prostu słabo szukałem...

Oczywiście, to nie znaczy, że po 4 latach kompresor zrobi bum! i się rozsypie. W końcu wciąż jeszcze są Fordy T na chodzie :p

Aha! A co z dyfuzorem membranowym? Jak liczysz jego zużycie?

Edytowane przez Beja

Poproś o wzór gwarancji na piśmie. Nie wierzę, że dają 10 lat na kompresor i dyfuzor.

Montowałem bio hybrydę w zeszłym tygodniu jak pisałem w innym wątku.

Montażysta mówił, że 10 lat gwarancji, z czego na części mechaniczne czyli pompę 2 lata.

Pompa jaką wkładają obecnie:

http://www.gd-thomas.com/product.aspx?id=24243&tp=p

W instrukcji na stronie jest napisane, że wymiana membramy co 18000h lub w ostateczności co 3 lata. Więcej danych brak.

Pyton79 nie dzwoń do producenta tylko do dystrybutora-montażysty, można się z nimi dogadać.

Możesz rozwinąć ten fragment? Skąd wziąłeś >70000? Ja znalazłem <35000. Czyli mniej niż połowę tego, co podajesz.

Tutaj:

Niestety, na stronach polskich dystrybutorów nie dokopałem się tych danych. Może są utajnione? :confused: A może po prostu słabo szukałem...

Oczywiście, to nie znaczy, że po 4 latach kompresor zrobi bum! i się rozsypie. W końcu wciąż jeszcze są Fordy T na chodzie :p

Tam jest doliczony jeden kompresor extra, a wymiana membran co 3 lata. Nie czepiaj się dokładności wyliczeń to tak na szybko :D :p

Montowałem bio hybrydę w zeszłym tygodniu jak pisałem w innym wątku.

Montażysta mówił, że 10 lat gwarancji, z czego na części mechaniczne czyli pompę 2 lata.

Pompa jaką wkładają obecnie:

http://www.gd-thomas.com/product.aspx?id=24243&tp=p

W instrukcji na stronie jest napisane, że wymiana membramy co 18000h lub w ostateczności co 3 lata. Więcej danych brak.

Pyton79 nie dzwoń do producenta tylko do dystrybutora-montażysty, można się z nimi dogadać.

potwierdzam 10 lat to na zbiornik jest na pompę jest osobna gwarancja :)

Muszę rzeczywiście powiedzieć mu niech da to na piśmie ,pytałem go dwa razy czy jak kompresor siądzie po np 7 latach to czy podlega gwarancji,odpowiedział cyt

Na wszystko jest 10 lat na kompresor też .10 lat na ,,sprawne działanie oczyszczalni "może tu jest jakiś haczyk?

Różnica w cenie między ekopol Łęczyca a eko-pol z Bukowca wraz z montażem wynosi 2 tys mniej w eko-polu.

Czy jest sens dać 2 tys więcej ?

Czy raczej zrobić w eko-pol?

Muszę rzeczywiście powiedzieć mu niech da to na piśmie ,pytałem go dwa razy czy jak kompresor siądzie po np 7 latach to czy podlega gwarancji,odpowiedział cyt

Na wszystko jest 10 lat na kompresor też .10 lat na ,,sprawne działanie oczyszczalni "może tu jest jakiś haczyk?

Różnica w cenie między ekopol Łęczyca a eko-pol z Bukowca wraz z montażem wynosi 2 tys mniej w eko-polu.

Czy jest sens dać 2 tys więcej ?

Czy raczej zrobić w eko-pol?

to takie same oczyszczalnie, zobacz który monter jest bardziej konkretny. Czasami lepiej dać trochę więcej kasy i mieć spokój. No i targuj się koniecznie :D

Tam jest doliczony jeden kompresor extra, a wymiana membran co 3 lata. Nie czepiaj się dokładności wyliczeń to tak na szybko :D :p

Sorry - nie zrozumiałem z tym kompresorem extra.

Jak się mam nie czepiać? Rybniczanin wylicza koszt 10-letni na 1500 zł, ty na 4000. No to ja bez kozery powiem pińćset.

Albo wyliczcie te koszty solidnie i na podstawie konkretnych danych albo sobie wymyślamy jakieś życzeniowe koszty z czapy.

A ja pytam - jakie są koszty dyfuzora, ewentualnej automatyki i innych bebechów?

Czy nie uwzględniacie w ogóle kosztów autoryzowanego serwisu? Wszystko "tymi ręcami"?

Jak się mam nie czepiać? Rybniczanin wylicza koszt 10-letni na 1500 zł, ty na 4000. No to ja bez kozery powiem pińćset.

Albo wyliczcie te koszty solidnie i na podstawie konkretnych danych albo sobie wymyślamy jakieś życzeniowe koszty z czapy.

A ja pytam - jakie są koszty dyfuzora, ewentualnej automatyki i innych bebechów?

Czy nie uwzględniacie w ogóle kosztów autoryzowanego serwisu? Wszystko "tymi ręcami"?

ja dołożyłem koszty obsługi czyli do tego co policzył Rybczanin dorzuciłem opróżnianie oczyszczalni.

Koszt dyfuzora tu masz rację mozna by sprawdzić, ale po co. Ja kosztów autoryzowanego serwisu nie liczę.

Generalnie każdy takie wyliczenia może sobie sam przeprowadzić, jest trochę zmiennych zależnych od miejsca zamieszkania, sposobu pozbywania się oczyszczonych ścieków. Z Rybczaninem policzyliśmy koszty orientacyjne żeby pokazać jak to wygląda na tle szamba a także na co powinien być przygotowany nabywający.

Przyznasz mi chyba rację, że róznica jest na tyle duża, że koszt wymiany dyfuzora nie będzie miał większego udziału w eksploatacji.

Spójż na to z tej strony że po tych 10 latach różnica w koszcie eksploatacji oczyszczalni versus koszt eksploatacji szamba niemal równa jest nowej oczyszczalni :D

Przyznasz mi chyba rację, że róznica jest na tyle duża, że koszt wymiany dyfuzora nie będzie miał większego udziału w eksploatacji.

Spójż na to z tej strony że po tych 10 latach różnica w koszcie eksploatacji oczyszczalni versus koszt eksploatacji szamba niemal równa jest nowej oczyszczalni :D

Złoto do złota, a zbierze się kwota...

Jeżeli musiałbyś (jeżeli!!!) wymieniać dyfuzor co 2 lata, powiedzmy za 150 zł, to podwyższa ci koszty o 750 zł na 10 lat, czyli ponad 18%. To dużo. Nie uwzględniam w ogóle kosztów związanych z czynnością wymieniania, bo nie w każdej oczyszczalni da się to zrobić bez wchodzenia do niej.

Rybniczanin ma oczyszczalnię AT - ma ona znacznie mniejszy osadnik niż twój Ekopol, czyli chyba powinien częściej go opróżniać - dwa razy w roku?

piotri podał linka do swojego kompresora - jest tam do pobrania instrukcja obsługi. Jak byk pisze, że trzeba co 18000 h lub najpóźniej co 3 lata wymieniać blok (komorę?) z membraną i pewnie z zaworkami. Nie sądzę, żeby to kosztowało 150 zł.

I jeżeli porównujemy do szamba - to nie mam wątpliwości. Ale jeżeli wyliczamy rzeczywiste koszty oczyszczalni i porównujemy je między sobą, to robi różnicę, czy to jest 1500 czy może 6 albo 8 tys. /10 lat.

Złoto do złota, a zbierze się kwota...

Jeżeli musiałbyś (jeżeli!!!) wymieniać dyfuzor co 2 lata, powiedzmy za 150 zł, to podwyższa ci koszty o 750 zł na 10 lat, czyli ponad 18%. To dużo. Nie uwzględniam w ogóle kosztów związanych z czynnością wymieniania, bo nie w każdej oczyszczalni da się to zrobić bez wchodzenia do niej.

Rybniczanin ma oczyszczalnię AT - ma ona znacznie mniejszy osadnik niż twój Ekopol, czyli chyba powinien częściej go opróżniać - dwa razy w roku?

piotri podał linka do swojego kompresora - jest tam do pobrania instrukcja obsługi. Jak byk pisze, że trzeba co 18000 h lub najpóźniej co 3 lata wymieniać blok (komorę?) z membraną i pewnie z zaworkami. Nie sądzę, żeby to kosztowało 150 zł.

I jeżeli porównujemy do szamba - to nie mam wątpliwości. Ale jeżeli wyliczamy rzeczywiste koszty oczyszczalni i porównujemy je między sobą, to robi różnicę, czy to jest 1500 czy może 6 albo 8 tys. /10 lat.

Beja a jak by babcia miała wąsy to by była dziadkiem? :D

Napisałem wcześniej że to :

To taka raczej zgrubna etymacja kosztów, ale obrazująca koszt eksploatacji oczyszczalni i szamba i z pewnością pomagająca w podjęciu decyzji co do montażu oczyszczalni zamiast szamba z nazwy tylko szczelnego .

Wybacz, ale jak ktoś chce mieć rzeczywiste koszty użytkowania to wybacz ale niech weźmie kajecik, gumkę i ołóweczek i sobie policzy tu na forum ma wskazówki. Nie na tym rzecz polega żeby komuś co do złotówki wyliczyć ile kosztuje utrzymanie oczyszczalni a raczej na wskazaniu z jakimi kosztami należy się liczyć. Jasne najlepiej założyć kolejny wątek i :"Doradźcie mi jaką mam oczyszczalnię kupi......" a sam przyznasz że są ze 2-3 wątki w których jesk komplet informacji starczy tylko przeczytać. No ale nie, najlepiej doradźcie mi i doradźcie.... :D:p

Tutaj:

Masz racje (Mea Culpa). Po prostu żle odczytałem żywotność. Zamiast z kompresora, to z jednostki sterowniczej(AQC BASIC). Jednak to nie zmienia faktu bo policzone były dwa.;)

Jeśli chodzi o dyfuzor membranowy to nie jest tak łatwo co do żywotności.Co się dowiedziałem przy rozmowach właścicieli AT i firm co je zakładają że przez 6-7 lat nie mieli z dyfuzorem problemów. No ale jak tak się uprzesz to 10 lat możesz policzyć;).

Jak już co to u mnie raz na 8 miesięcy. Jeśli obliczanie kosztów to było bez wypompowywania osadu i miałeś policzone 2000 z dodatkowym kompresorem. Tylko Tobie lepiej widzieć to czego można się czepiać. Najlepiej widzieć u kogoś że się czepia, a przykładem tego jest niedowiarek Jak chcesz wiedzieć to te koszty mi odchodzą bo osad używam jako nawóz pod drzewka ozdobne.

Edit: Przepraszam ale jak jesteś taki małostkowy, to jeszcze musiałbym policzyć Ci koszty prądu, pompy, węza do wypompowywania. Koszt pompy i węża nie pamiętam ale coś około 200 PLN . Pompa 2900W pompuje powiedzmy ok 15 min. Teraz sam sobie możesz policzyć dodatkowy koszt za energię.;)

Edytowane przez rybniczanin

Ale już prawie wszystko wyjaśnione !

Koszta na 10 lat to 1 szt kompresor ok 900 zł ,3 szt membrany 450zł i teraz ile kosztuje ew. ten dyfuzor?

i będzie wiadomo ile może ,,realnie "kosztować miesięcznie oczyszczalnia!

z całą pewności taniej jak szambo. co do dodatkowych kosztów to jak napisał rybczanin a ja też o tym wspominałem że jęzeli masz dodatkową pompę to należałoby doliczyć pompę.

A tak podsumowując całą dyskusję dotyczącą kosztów to przy zakupie samochodu też się tak zastanawiacie jakie będą koszty? Ile będzie kosztowała wymiana tego czy tamtego?

Chociaż zaraz będzie że w samochodzie więcej części i większe prawdopodobieństwo, więc niech będzie rower tam mniej części. Po prostu kupujecie czy saztanawiacie się ile przerzutka kosztuje a ile łożyska a czy naprawimy w serwisie czy własnymi łapkami. :D