dosulus 13.05.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2011 Jak obrać pomidory ze skórki? Skórkę na czubku pomidora nacinamy nożem na krzyż i wkładamy do naczynia z wrzątkiem. Po 30 - 60 sekundach wyjmujemy i szybko wkładamy do miski z zimną wodą. Teraz możemy łatwo zdjąć skórkę nożem. Jak rozpoznać dojrzałego arbuza?Bierzemy arbuza do ręki i pukamy w skórkę. Jeśli słyszymy niski i głuchy dźwięk, oznacza to, że arbuz jest dojrzały! Kiedy ananas jest dojrzały?Dojrzały ananas charakteryzuje się intensywnym aromatem. Dojrzały owoc poznaje się po tym, że liście jego pióropusza łatwo odchodzą, a miąższ ugina się pod lekkim naciskiem palca. Inną cechą dojrzałych ananasów są brązowe kolce skórki przypominającej strukturę plastra miodu. Jak uzyskać chrupiącą skorupkę kremu brulee?Krem posypujemy równomiernie cukrem pudrem i podgrzewamy palnikiem! Krem nie powinien stać uprzednio w lodówce, ponieważ na jego powierzchni może gromadzić się woda, przez co skorupka nie jest chrupiąca. Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli?Deskę do krojenia i cebulę opłukujemy zimną wodą. Do krojenia cebuli używamy ostrego noża. Podczas krojenia nie nachylamy się bezpośrednio nad cebulą. Co zrobić, aby makaron nie kleił się po ugotowaniu?Nie zostawiamy makaronu w gotującej wodzie, ponieważ staje się miękki i traci swój smak! Makaron odcedzamy na sicie i najlepiej od razu mieszamy z sosem. Aby nasz makaron był elastyczny (al dente), dolewamy nieco aromatycznej oliwy z oliwek. O czym należy pamiętać przed obróbką surowego drobiu?Przy zakupie zwracamy uwagę na skórę, która musi być sucha, zwłaszcza w fałdach skórnych. Wilgotna i tłusta skóra oznacza, że mięso jest zepsute. Przed rozpoczęciem gotowania ważne jest, aby mięso umyć w zimnej wodzie, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Do przygotowania mięsa i warzyw używamy różnych noży i desek do krojenia. Co zrobić, aby naleśniki były tak cudownie cienkie?Różnica między polskimi a francuskimi naleśnikami polega na grubości. W przepisie francuskim używa się więcej mleka i mniej jaj i mąki, niż w wersji polskiej. Do pieczenia naleśników wystarczy dobra, teflonowa patelnia i łopatka. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na patelni i smażymy tak długo z jednej strony, aż wierzch się zetnie, a następnie obracamy. Jak uzyskać karmel?Karmel powstaje podczas topienia cukru w temperaturze powyżej 135 °C. Do karmelizacji potrzebny jest szeroki garnek lub ciężka patelnia i drewniana łyżka. Pod wpływem wysokiej temperatury i ciągłego mieszania, cukier topi się na brązowy syrop. Karmel stosujemy do dekoracji owoców lub orzechów. Możemy z niego również wyczarować gęsty sos, dolewając gorącej wody lub gorącego mleka, czy śmietany. Zbyt długie podgrzewanie karmelu powoduje, że staje się on bardzo ciemny i gorzki. Jak panierować mięso?Panierka stanowi rodzaj „okrycia”, które uniemożliwia wyciekanie soku z mięsa lub ryb. Do przygotowania panierki potrzebna jest mąka, bułka tarta i jajko. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy mąką pszenną, dokładnie obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Jak zrobić zasmażkę?Zasmażka jest podstawą wielu sosów i zup. Najbardziej znanym przykładem jest sos beszamelowy. Na patelni lub w garnku podgrzewamy tłuszcz (masło lub olej odporny na ciepło) i dosypujemy mąki, mieszając trzepaczką. Stopniowo dolewamy zimnej wody lub mleka i odpowiednio doprawiamy. Tłuszcz z mąką odpowiednio podgrzewamy, w zależności od koloru sosu, jaki chcemy uzyskać: na małym ogniu, aby uzyskać jasny sos, na dużym ogniu, jeżeli sos ma być ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.