orasje 14.05.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Witam serdecznie. Ostatnio ktoś podpowiedział mi dobry sposób na uczynienie ze studni chłonnej która jest na glinie prawdziwej studni chłonnej. Chcę zapytać czy ktos z Was to przerabiał u siebie. Ja mam 5 kręgów i niestety są posadowione na glinie. Już nie mogłem kopać głębiej bo było by za ciężko ew dla pompy. Ale ponoć jest na to rozwiązanie poprzez nawiercenie otworu/ów w dnie i przebicie się przez ta glinę. Robi sie to długimi wiertłami i po dojściu do warstw chłonnych montuje się w takim otworze-odpływie rurę która swoim dolnym końcem tkwi w warstwie nośnej a jej górny koniec odbiera wodę z powierzchni. Czy wiedzie jak to wykonać technicznie. Niektórzy wypełniają taka rurę żwirem, niektórzy montuja kilka rur w dnie studni. Podejrzewam że jest to najlepszy sposób na odebranie wody?. Prosze o uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 14.05.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 czy wiesz ile masz jeszcze do przebicia się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 15.05.2011 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Nie wiem ile jest do przebicia ale około 40 m obok kopałem dół na szambo i dokopałem się na podobnej głębokości do pięknego piasku. Również sąsiedzi twierdzą że pod gliną jest piasek. Może powinienem zrobić odwiert geologiczny i sprawdzić ile mam do warstwy chłonnej?. To może być 1 m albo i 4 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 15.05.2011 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 to spróbuj 1m wykopać tak by w razie czego kręgi Ci nie zjechały niżej ale głębiej to musisz użyć wiertni ręcznej lub mechanicznej zależy jak głęboko jest ta warstwa chłonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts