Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozstaw rur w ogrzewaniu podłogowym pod drewno merbau 15mm. Pompa Ciepła

portal

Recommended Posts

Witam

Jaki rozstaw rurek zastosować przy 15mm litego drewna merbau (150m)? pętle na każde pomieszczenie?

poddasze 5 cm wylewki, dół - 7 cm (wiem że lepiej byłoby wylać więcej ale to już nie będzie możliwe)

będzie też jakiś 50m płytek, słyszałem że najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie 2 rozdzielaczy - obwodów?

czy rozdzielacze muszą mieć zespolone dodatkowe pompy?

do tego podłączona będzie pompa ciepła z dolnym źródłem.

ps. czy znacie jakiś darmowy program do projektowania podłogówki?

Dziękuję za pomoc

Edytowane przez portal

Witam

Jaki rozstaw rurek zastosować przy 15mm litego drewna merbau (150m)? pętle na każde pomieszczenie?

poddasze 5 cm wylewki, dół - 7 cm (wiem że lepiej byłoby wylać więcej ale to już nie będzie możliwe)

będzie też jakiś 50m płytek, słyszałem że najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie 2 rozdzielaczy - obwodów?

Dziękuję za pomoc

Taki program na chyba kantherm

Ale tak naprawdę to program może sprawdzić czy wystarczy ciepła.

Propnuję wszędzie ułożyć co 15 cm ale jak ułożysz co 20 cm też niewiele zmieni.Są tabele w których podany jest strumień ciepła przy różnych podłogach.

Tak naprawdę istotne jest aby nie trzeba było za dużo tego ciepła .Taka podłoga da bez problemu 60 -70 W /m2.

Rozdzielacze nie muszą mieć oddzielnych pomp .Wystarczy jedna w PC .Rozdzielacze powinny mieć regulatory przepływu ,idealnie ze wskaźnikami.

Istotne jest aby nie przekraczać temperatury podłogi.Różne parkiety mają różne parametry pracy .Zależy to nawet od wymiarów elementów.

Jeżeli będzie chciał sterować temp w pomieszczeniach to zastosujesz siłowniki na rozdzielaczach a termostaty w pomieszczeniach.Ale to jak już będziesz mieszkał nie warto na zapas inwestować(DANFOS)

Witam

Dziękuję za pomoc

Podaj zapotrzebowanie na moc dla każdego pomieszczenia oraz dokładny opis stropu ewentualnie podłogi na gruncie tzn. grubość poszczególnych warstw , rodzaj i grubość ocieplenia, grubość wylewki, grubość i rodzaj parkietu lub paneli czy płytek to obliczę rozstaw i długość rurek a tym samym ilość pętli na kazdej kondygnacji

czy odstępy 10cm byłyby dużym błędem? i czy konieczny jest projekt? czy po prostu położyć wszędzie z takimi samymi odległościami zachowując limit 100m na obwód?

Ja obliczam, nie zgaduje. Nie jestem określić błędu nie mając danych. Najpierw trzeba określic projektowe obciązenie cieplne poszczególnych pomieszczeń a potem dobrać rozstaw i długość rur

akurat do PCI, bez liczenia możesz dać co 10 cm w całym domu,

długość rur w obwodzie to 80 mb, niezależnie od tego czy wyjdzie Ci na pomieszczeniach jedna, dwie czy też półtorej pętli,

w łazienkach i tak będziesz musiał dać grzejniki łazienkowe wspomagane grzałką,

na rozdzielaczach żadnych przepływomierzy, zawory odcinające jedynie przed rozdzielaczami,

zapewni Ci to wszędzie jednakowe (jak najmniejsze) opory przepływu,

a to zapewni mniejsze zużycie prądu przy pracy sprężarki,

a przez to większy COP

Edytowane przez 1950

przy bardzo niskich temperaturach zasilania rzędu 25-27 C, maleje strumień ciepła i dlatego różnice są niewielkie,

przy pompie ciepła chodzi przede wszystkim o jak najniższe temperatury zasilania i jak najmniejszą różnicę pomiędzy zasilaniem i powrotem

przy bardzo niskich temperaturach zasilania rzędu 25-27 C, maleje strumień ciepła i dlatego różnice są niewielkie,

przy pompie ciepła chodzi przede wszystkim o jak najniższe temperatury zasilania i jak najmniejszą różnicę pomiędzy zasilaniem i powrotem

to logiczne, ale czy PCi nie może podać wyższej temperatury?

nie będzie problemu z przegrzewaniem,

ogrzewanie PCI jest różne od ogrzewania kotłem i tam gdzie zawsze piszę o obliczaniu podłogówki przy kotłach,

przy pompie jest jedna recepta, 10 cm albo jak Clima Komfort 8 cm,

tutaj nie ma co kombinować,

Jak będzie za ciepło to położy dywan.(bo brak zaworów i przepływomierzy ) Ja daję pompę typu STRATOS lub ALFA.

A opory czasem są potrzebne np.przy regulacji układu

I nadmiar ciepełka do bufora coby COP podnieść

A po co ten bufor ? Chyba żeby COP właśnie zmniejszyć i zwiększyć koszty instalacji.

Odnośnie rozdzielaczy, to moim zdaniem warto dać przynajmniej zawory na każdej pętli, które umożliwią przydławienie przepływu tych pętli, gdzie będzie za ciepło. Gdzie będzie i czy będzie to okaże się dopiero po uruchomieniu i żadne obliczenia nie zastąpią rzeczywistości. Koszt to żaden, opory przepływu też do zniesienia, wiec nie warto likwidować sobie możliwość regulacji.

kasę zainwestować w wypasione czujniki i programator

Będąc użytkownikiem pc nie widzę sensu wypasionej regulacji. Bezwładność podłogówki jest bardzo duża, a moc pompy mała, więc obniżanie temperatury zachodzi powoli, ale też i jej podnoszenie nie jest szybkie (np. u mnie mniej więcej 1 - 1.5 stopnia na dobę przy ciągłym grzaniu). W takich warunkach najlepiej się sprawdza utrzymywanie stałej temperatury, a wypasiona regulacja po prostu nie będzie miała co robić.