portal 14.05.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 (edytowane) WitamJaki rozstaw rurek zastosować przy 15mm litego drewna merbau (150m)? pętle na każde pomieszczenie?poddasze 5 cm wylewki, dół - 7 cm (wiem że lepiej byłoby wylać więcej ale to już nie będzie możliwe)będzie też jakiś 50m płytek, słyszałem że najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie 2 rozdzielaczy - obwodów? czy rozdzielacze muszą mieć zespolone dodatkowe pompy? do tego podłączona będzie pompa ciepła z dolnym źródłem.ps. czy znacie jakiś darmowy program do projektowania podłogówki?Dziękuję za pomoc Edytowane 14 Maja 2011 przez portal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.05.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Witam Jaki rozstaw rurek zastosować przy 15mm litego drewna merbau (150m)? pętle na każde pomieszczenie? poddasze 5 cm wylewki, dół - 7 cm (wiem że lepiej byłoby wylać więcej ale to już nie będzie możliwe) będzie też jakiś 50m płytek, słyszałem że najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie 2 rozdzielaczy - obwodów? czy rozdzielacze muszą mieć zespolone dodatkowe pompy? do tego podłączona będzie pompa ciepła z dolnym źródłem. ps. czy znacie jakiś darmowy program do projektowania podłogówki? Dziękuję za pomoc Taki program na chyba kantherm Ale tak naprawdę to program może sprawdzić czy wystarczy ciepła. Propnuję wszędzie ułożyć co 15 cm ale jak ułożysz co 20 cm też niewiele zmieni.Są tabele w których podany jest strumień ciepła przy różnych podłogach. Tak naprawdę istotne jest aby nie trzeba było za dużo tego ciepła .Taka podłoga da bez problemu 60 -70 W /m2. Rozdzielacze nie muszą mieć oddzielnych pomp .Wystarczy jedna w PC .Rozdzielacze powinny mieć regulatory przepływu ,idealnie ze wskaźnikami. Istotne jest aby nie przekraczać temperatury podłogi.Różne parkiety mają różne parametry pracy .Zależy to nawet od wymiarów elementów. Jeżeli będzie chciał sterować temp w pomieszczeniach to zastosujesz siłowniki na rozdzielaczach a termostaty w pomieszczeniach.Ale to jak już będziesz mieszkał nie warto na zapas inwestować(DANFOS) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.05.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam Jaki rozstaw rurek zastosować przy 15mm litego drewna merbau (150m)? pętle na każde pomieszczenie? poddasze 5 cm wylewki, dół - 7 cm (wiem że lepiej byłoby wylać więcej ale to już nie będzie możliwe) będzie też jakiś 50m płytek, słyszałem że najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie 2 rozdzielaczy - obwodów? czy rozdzielacze muszą mieć zespolone dodatkowe pompy? do tego podłączona będzie pompa ciepła z dolnym źródłem. ps. czy znacie jakiś darmowy program do projektowania podłogówki? Dziękuję za pomoc Podaj zapotrzebowanie na moc dla każdego pomieszczenia oraz dokładny opis stropu ewentualnie podłogi na gruncie tzn. grubość poszczególnych warstw , rodzaj i grubość ocieplenia, grubość wylewki, grubość i rodzaj parkietu lub paneli czy płytek to obliczę rozstaw i długość rurek a tym samym ilość pętli na kazdej kondygnacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portal 15.05.2011 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 czy odstępy 10cm byłyby dużym błędem? i czy konieczny jest projekt? czy po prostu położyć wszędzie z takimi samymi odległościami zachowując limit 100m na obwód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.05.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 czy odstępy 10cm byłyby dużym błędem? i czy konieczny jest projekt? czy po prostu położyć wszędzie z takimi samymi odległościami zachowując limit 100m na obwód? Ja obliczam, nie zgaduje. Nie jestem określić błędu nie mając danych. Najpierw trzeba określic projektowe obciązenie cieplne poszczególnych pomieszczeń a potem dobrać rozstaw i długość rur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 15.05.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ja obliczam, nie zgaduje. Nie jestem określić błędu nie mając danych. Najpierw trzeba określic projektowe obciązenie cieplne poszczególnych pomieszczeń a potem dobrać rozstaw i długość rur dobrze Ci kolega radzi "na oko to chłop w szpitalu umarł" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.05.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 (edytowane) akurat do PCI, bez liczenia możesz dać co 10 cm w całym domu,długość rur w obwodzie to 80 mb, niezależnie od tego czy wyjdzie Ci na pomieszczeniach jedna, dwie czy też półtorej pętli,w łazienkach i tak będziesz musiał dać grzejniki łazienkowe wspomagane grzałką,na rozdzielaczach żadnych przepływomierzy, zawory odcinające jedynie przed rozdzielaczami,zapewni Ci to wszędzie jednakowe (jak najmniejsze) opory przepływu,a to zapewni mniejsze zużycie prądu przy pracy sprężarki,a przez to większy COP Edytowane 16 Maja 2011 przez 1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.05.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 przy bardzo niskich temperaturach zasilania rzędu 25-27 C, maleje strumień ciepła i dlatego różnice są niewielkie,przy pompie ciepła chodzi przede wszystkim o jak najniższe temperatury zasilania i jak najmniejszą różnicę pomiędzy zasilaniem i powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.05.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 przy bardzo niskich temperaturach zasilania rzędu 25-27 C, maleje strumień ciepła i dlatego różnice są niewielkie, przy pompie ciepła chodzi przede wszystkim o jak najniższe temperatury zasilania i jak najmniejszą różnicę pomiędzy zasilaniem i powrotem to logiczne, ale czy PCi nie może podać wyższej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.05.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 może, ale po co?trzeba zawsze walczyć o jak najmniejsze temperatury zasilania i powrotu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.05.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 zgadzam się z Tobą, ale nie każdy o tym wie więc trzeba to wyjaśnić naszemu koledze by się w "fakira" nie zamienił jak sobie podkręci temperaturę na PCI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 16.05.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 nie będzie problemu z przegrzewaniem,ogrzewanie PCI jest różne od ogrzewania kotłem i tam gdzie zawsze piszę o obliczaniu podłogówki przy kotłach,przy pompie jest jedna recepta, 10 cm albo jak Clima Komfort 8 cm,tutaj nie ma co kombinować, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 17.05.2011 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 nie będzie problemu z przegrzewaniem, ogrzewanie PCI jest różne od ogrzewania kotłem i tam gdzie zawsze piszę o obliczaniu podłogówki przy kotłach, przy pompie jest jedna recepta, 10 cm albo jak Clima Komfort 8 cm, tutaj nie ma co kombinować, Jak będzie za ciepło to położy dywan.(bo brak zaworów i przepływomierzy ) Ja daję pompę typu STRATOS lub ALFA. A opory czasem są potrzebne np.przy regulacji układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.05.2011 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 a co tutaj regulować?przecież wszystkie obwody są równe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.05.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 jeżeli pokoje nie mają jakiegoś szczególnego przeznaczenia to też uważam że lepiej położyć równe ciągi i nie dawać zaworów tylko zaoszczędzoną kasę zainwestować w wypasione czujniki i programator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 20.05.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 I nadmiar ciepełka do bufora coby COP podnieść i mieć cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 22.05.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 I nadmiar ciepełka do bufora coby COP podnieść A po co ten bufor ? Chyba żeby COP właśnie zmniejszyć i zwiększyć koszty instalacji. Odnośnie rozdzielaczy, to moim zdaniem warto dać przynajmniej zawory na każdej pętli, które umożliwią przydławienie przepływu tych pętli, gdzie będzie za ciepło. Gdzie będzie i czy będzie to okaże się dopiero po uruchomieniu i żadne obliczenia nie zastąpią rzeczywistości. Koszt to żaden, opory przepływu też do zniesienia, wiec nie warto likwidować sobie możliwość regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 22.05.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 kasę zainwestować w wypasione czujniki i programator Będąc użytkownikiem pc nie widzę sensu wypasionej regulacji. Bezwładność podłogówki jest bardzo duża, a moc pompy mała, więc obniżanie temperatury zachodzi powoli, ale też i jej podnoszenie nie jest szybkie (np. u mnie mniej więcej 1 - 1.5 stopnia na dobę przy ciągłym grzaniu). W takich warunkach najlepiej się sprawdza utrzymywanie stałej temperatury, a wypasiona regulacja po prostu nie będzie miała co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts