Zangetsu 14.05.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Witam wszystkich Jestem laikiem w temacie instalacji i budownictwa ogolnie. Ale szybko sie ucze, mam checi i dwie sprawne rece. Prosze o pomoc w pewnej kwestii ktora trapi mnie od jakiegos czasu... Mianowicie niedawno odebralem nowe mieszkanie (budynek wybudowany 1mc temu). Musialem skuc wylewke w lazience bo rury odplywowe wychodzily ponad nia i nie moglem polozyc kafelek. Przy okazji chcialbym przeniesc grzejnik (rurkowy) na przeciwlegla sciane. I teraz pomyslalem, ze moze zrobic od razu ogrzewanie podlogowe... No i zaczynaja sie pytania 1. Czy przedluzajac rury do grzejnika (chcialem puscic wlasnie pod wylewka) moge polozyc je tak, zeby pokryly wiekszosc podlogi (bez miejsca gdzie bedzie prysznic) a nastepnie wpinaly sie w grzejnik ? [pytam poniewaz, moj znajomy twierdzi, ze tak zrobil, czyli przy okazji przenosin i wymiany grzejnika, hydraulik pociagnal mu rurki w podlodze i bezposrednio do grzejnika. I twierdzi, ze jest wszytsko ok. Ma to niby juz 4 lata i nic nie peka, etc., a grzejnik ma ustawiony na 2 albo skreca calkowicie jak nie chce grzac] 2. Ewentualnie jesli ten sposob jest nieprawidlowy, lub w inny sposob zle dzialajacy, to czy mozecie podac cos podobnego ? Np. tak jak tu: LINK 3. Czy przy okazji robienia wspomnianej instalacji musze zwracac sie do zarzadcy o odlaczenie calego pionu czy w ogole po cokolwiek ? (wiem, ze wstarych budynkach tak sie robilo) I jeszcze garsc informacji dodatkowych: - mieszkanie na 1 pietrze (budynek 3 pietrowy) - podloga betonowa, na to izolacja ze styropianu, folia izolacyjna i na nia wylewka (tak jest/bylo obecnie) - na klatce przy moim mieszkaniu jest szafeczka w ktorej mam dwa liczniki - na wode i ogrzewanie. Kazdy ma po 2 zawory. Gdy odlaczylem zawor czerwony przy ogrzewaniu to wszystkie grzejniki u mnie zrobily sie zimne. Drugi jest chyba powrotny... To chyba tyle. Bede bardzo wdzieczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 14.05.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 na pewno po pierwsze zapytaj zarządcę czy możesz coś na własną rękę robić bo instalacja nie jest w całości Twoja i musisz mieć zgodę właściciela, teoretycznie można by było zakombinować tak jak myślisz ale jest wiele zależności które musisz spełnić więc radzę wezwać fachowca, nie próbuj samemu bo to za trudne dla laika, nie jest to tylko łączenie rurek ale przede wszystkim sprawdzenie czy instalacja da radę, czy będzie dla Ciebie bezpieczna (podłoga nie przekroczy 30stopni), i czy swoją przeróbką nie zepsujesz ogrzewania sąsiadom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zangetsu 14.05.2011 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 kajmanxxl: Ogolnie nie za bardzo mi to pomoglo ale dzieki za rady Wydawalo mi sie, ze mamy 21 wiek i nie buduje sie instalacji w budynkach, gdzie ewentualna awaria jednego grzejnika unieruchamia caly budynek. Ale moze sie myle. Zatem pytanie: jak moge zepsuc cos sasiadom skoro chodzi praktycznie tylko o przedluzenie rurki a do tego mam osobny zawor zasilajacy tylko moje mieszkanie ktory moge wlaczac i wylaczac w dowolnym momencie ? Bo nei bardzo rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 15.05.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 poczytaj troszkę to forum to zrozumiesz, awaria nie zablokuje całej instalacji ale dodanie rurek może spowodować że w mieszkaniu sąsiada a może nawet w twoim jakiś grzejnik najczęściej ostatni w ciągu nie będzie grzał lub może się okazać że ten grzejnik u ciebie w łazience nie będzie grzał bo będzie miał za duży opór, 21wiek nie zmienił podstawowych praw fizyki na których się to wszystko opiera, a doprowadził do wielkiej energooszczędności która ma to do siebie że bardzo dokładnie liczy się obecnie moce jakie się instaluje w kotłowniach bo każde przewymiarowanie to straty energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zangetsu 15.05.2011 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 kajmanxxl: No ok. Wszystko fajnie tylko nadal nie wyjasniles jak moze sie cos dziac sasiadowi skoro mam zupelnie osobny obwod.Moze dasz link do jakiegos schematu albo wyjasnisz/narysujesz, w jaki sposob jestem polaczony z sasiadem ? Wiem, ze takie cos moglo miec miejsce w budynkach gdzie byl jeden pion z jednym glownym zaworem i wszyscy podlaczeni szeregowo... ale ja mam niezalezny obwod, ktory moge sobie np. calkowicie wylaczyc i np. nie grzac w ogole przez miesiac. Wynikaloby z tego, ze u sasiada tez by nie grzalo... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 15.05.2011 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 nie wiem jak Ty masz bo ja tego nie robiłem, ale z praktyki mojej wiem że żaden deweloper nie prowadzi własnego obiegu do każdego mieszkania z kotłowni, najczęściej jest tak że z kotłowni nadal jest jeden pion i na poszczególne mieszkania są z niego odejścia które Ty właśnie możesz zamknąć i żadnemu innemu użytkownikowi to nic nie zrobi, ale każde z tych odejść ma obliczoną moc a sumą tych mocy jest moc pionu i dopiero kotłownia, jeżeli ten pion niema żadnego zapasu mocy lub zdarza się że jest nawet lekko zaniżony to nastąpi to o czym napisałem powyżej, dlatego taką przeróbkę musi wykonywać ktoś kto potrafi cały ten system przeliczyć, by nic nie zepsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zangetsu 15.05.2011 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Hmm ale ja nigdzie nie napisalem, ze bede go robil sam... Jasne, ze bedzie hydraulik, ale ogolnie chce wiedziec co i z czym sie je. Jakie rozwiazanie jest prawidlowe. jakie dopuszczalne. czemu tak a nie inaczej... Nie lubie sytuacji gdzie przychodzi do mnie obcy koles, mowi mi cos, a ja nie mam zielonego pojecia ile prawdy w tym jest. Gdyby swiat byl piekny i kolorowy to moze bym wierzyl ludziom na slowo... ale tak niestety nie jest, a dookola jest mnostwo partaczy, co zreszta potwierdzaja sami uzytkownicy tego forum. Dlatego wlasnie pytam jakie rozwiazanie byloby prawidlowe. Czy 1 czy 2 ? Czy moze jeszcze cos innego ? A ja to wtedy porownam sobie z tym co zaproponuje hydraulik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts