Gietek_p 15.05.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam, posiadam budynek gospodarczo-mieszkalny który ma 50 lat, część gospodarczą chciałbym zaadoptować, lecz strop jest dosyć słaby, widać był robiony wersją bardzo ekonomiczną, wymiar między ścianami nośnymi 5,50x5,50 m., od spodu wsunięte dwa dwuteowniki które są lekko ugięte i oparte na ścianach, między nimi skacząc strop się trzęsie. od góry płyta wygląda dosyć dobrze-nie kruszy się, w piwnicy natomiast kruszy się. zbrojenie zapewne jest tam nikłe. teraz pytanie co robić, 1. wzmacniać strop podciągami ? 2. dołożyć dwuteowniki od spodu ? 3. zrobić nową terrivę ? (tutaj problemem robi się grubość ) 4. zazbroić krzyżowo i wylać nową płytę ? (jakiej ew. grubości ?) w pomieszczeniu w jednym z rogów ma być piec kaflowy - to ważna informacja, jeśli będę zmuszony zrezygnuję z niego. zamieszczam zdjęcie stropu od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 15.05.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 musisz zaprosić jakiegoś goscia co sie zna niech obejzy i oceni..najlepiej kilku niech kazdy sie wypowie, na podstawie zdjęcia nic niezrobisz i niemówisz jakimi srodkami dysponujesz, podpierać strop możesz tylko musisz wiedzieć z czego on jest lany i jak zbrojony, z tego co widac to strop o grubosci 10 cm około (dla takiej rozpietości potrzeba 16. Jak możesz to najlepiej zrobić nowy ale to pewnie dach trzeba rozwalac itp. Zrobić mozna wszystko tylko musisz wiedzieć wiecej niż piszesz teraz. Chcesz zaadaptować do mieszkania to tez musisz patrzeć na to jak to będzie wygladało, ja bym sprawdził jak jest zbrojony i podparł go podciagiem z żelbetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gietek_p 15.05.2011 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 mówiąc o tych dwóch opcjach :- zrobić nową terrivę ? (tutaj problemem robi się grubość )- zazbroić krzyżowo i wylać nową płytę ? (jakiej ew. grubości ?)wiadomym jest, że w powietrzu to wisieć nie będzie. góra budynku może iść do wywalenia więc z nowym stropem nie byłoby problemu, oparł by się na ścianach. budynek jest na sporej górce więc wożenie betonu jest problematyczne, dlatego myślę o terrivie, nie musi być super tanio.z czego jest obecny strop to wiem - co się nawinęło to tam jest, zbrojenie marne, dlatego są wsunięte te dwuteowniki.ten podciąg wydaje mi się rozsądny, tylko co z tym kruszącym się betonem w piwnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 15.05.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 zależy gdzie się kruszu i z czego? ze stropu? też o wymiarach 5 na 5? czy z czego? Niech ktos to zobaczy bo takie porady na domysły sa niewiele warte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gietek_p 15.05.2011 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 ja wiem że ktoś to musi zobaczyć, ale wcześniej pytam tu na forum, może się czegoś dowiem. kruszy się ze stropu ten super mocny beton, być może dlatego że w piwnicy jest bardziej wilgotno. mówię cały czas o stropie 5,5x5,5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 15.05.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 ja wiem że ktoś to musi zobaczyć, ale wcześniej pytam tu na forum, może się czegoś dowiem. kruszy się ze stropu ten super mocny beton, być może dlatego że w piwnicy jest bardziej wilgotno. mówię cały czas o stropie 5,5x5,5 m. Jedyna prawidłowa opcja: PROJEKT POPARTY OBLICZENIAMI OPRACOWANY PRZEZ UPRAWNIONEGO PROJEKTANTA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts