Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HANNOVER LMP60 pracownia LIPIŃSCY

Recommended Posts

Darek, Piwkoo

przeslijcie mi na priva Wasze adresy @, to postaram sie przeslac kilka fotek (jak mi sasiad pozyczy cyfrowke :-? ).

pozdr

ebi :D

Co do przeprowadzonych zmian w projekcie, to poczyniliśmy ich stosunkowo niewiele:

1) Za namową kierownika budowy obniżyliśmy strop w garażu oraz kotłowni i zmieniliśmy z drewnianego na gęsto-żebrowy. Cel: uzyskaliśmy nad garażem konkretne pomieszczenie gospodarcze (ok. 20m2), w którym będzie pralnio-suszarnia i sauna. Wejście do pomieszczenia przez pokój.

2) Powiększyliśmy taras poprzez dodanie dodatkowej bryły w kształcie kwadratu (ca. 5m2 jeśli się nie mylę) w lewym narożniku pierwotnego tarasu. Efekt: można postawic stół ogrodowy z krzesełkami i poprażyć się na słoneczku.

3) Za namową kierownika zrezygnowaliśmy z tak dużych okien na klatce schodowej. Mamy teraz połowę planowanej szerokości okien na zasadzie szachownicy (jedno okno oświetla górę schodów, drugie dół). Zamiast wstawiac okna, wstawiliśmy luksfery, gdyż przy zabiegowych schodach, byłby problem z ich myciem.

4) Spiżarnię dzielimy na dwie części (dojście od korytaża: tam będą środki czystości; dojście od strony kuchni: spożywka).

5) Powiększone zostały przewody kominowe, gdyż wg. naszego kierownika były za wąskie.

Darek, i tu jeszcze jedna istotna zmiana, o ktorej zapomnialam.

6) Wdluzylismy lazienke kosztem sasiedniego pokoju (o ile sie nie myle o pol metra). Oplacalo sie. Lazienka wielkoscia nie rozpuszcza. Wanna z prysznicem nie wejdzie. My postawilismy na prysznic.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
  • 6 months później...
  • 2 months później...

Witam

Ja już wybudowałem !!! i mieszkam od roku.

Ogólnie jestem zadowolony z wyboru projektu (wybrał bym drugi raz)

1.Co do szerokości garażu rzeczywiście jest wąski poszerzenie o 1 m da duży komfort przy wysiadaniu z dwóch stron

2Co do likwidacji okien w garażu mam obawy są małe (tanie) a świetnie doświetlają garaż

3 rzeczywiście pomieszczenie nad garażem jest dość duże fajnie można wykorzystać np. na siłownie

4 Okna dachowe ja ze względu na duży koszt 8 okien zredukowałem je do 4szt ale za to wstawiłem szerokości 118 czyli powierzchnia doświetlenia ta sama firmy fakro koszt wyszedł jak za 4 okna standardowe o 100zl drożej za sztukę (dekarze zrobili wymian) i rolety do zasłaniania koszt 100zł za sztukę zamontowałem po zamieszkaniu

5-likwidacja spiżarni (słusznie ponieważ przechodząc przez spiżarnię zostaje w niej 1m na zagospodarowanie reszta przechodnia

- wejście do garażu z kotłowni

- likwidacja wejścia do garażu od frontu (z boku) zrobiłem identycznie jest ok

ebi

ja zrobiłem standardowe okna na klatce schodowej ( wygląda super duża

firana zawinięta w nowoczesnym stylu cały czas się nie mogę nadziwić

a jaka oszczędność na oświetleniu jaśniutko)

cyt.( Wdluzylismy lazienke kosztem sasiedniego pokoju (o ile sie nie myle o pol metra). Oplacalo sie. Lazienka wielkoscia nie rozpuszcza. Wanna z prysznicem nie wejdzie. My postawilismy na prysznic.)

ja bez problemu zmieściłem prysznic narożny 90 i wane na drugim rogu narożną

a po wejściu po prawej dwie umywalki

wcale nie jest taka mała tylko się wydaje

A to co ja jeszcze zmieniłem

budynek na piętrze podniosłem o 1 suporek

i teraz nie wyobrażam sobie niżej wstawić jakieś biurko czy wannę bez problemu że nie obijesz głowę

no i zwiększa się przestrzeń użytkowa

Scianki na górze z suporex 12 nie mam zaufania do regipsu

salon jest duży przestronny naprawdę ok warto zadbać o odpowiednią

wysokość 2,65

moim zdaniem dom jest przestronny jak na swoje gabaryty

filary zrobiłem kwadratowe z betonowych bloczków

obecnie jestem na etapie polbruku

Można by dużo pisać ............................... piter :lol:

• 1 year później...

Witam

Na forum jestem nowy.Właśnie otrzymałem pozwolenie na budowę LMP60L :D .Szkoda tylko że materiały poszły tak bardzo w górę :( .Planuję ściany postawić z Porothermu 25p+w.Jeżeli mieliście jakieś problemy przy budowie napiszcie abym się mógł ich ustrzec.

• 3 months później...
  • 5 months później...

Witam

Na forum też jestem nowy. Jestem w trakcie budowy LPM 60L (obecnie stan surowy otwarty). Co do uwag odnośnie projektu, przemyślałbym jeszcze raz ustawienie komina. Chętnie porozmawiam z kimś kto już wybudował taki dom. Ludzik1977 a jak wyszła ci ubikacja na dole? nie jest za wąska?