Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja do sprawdzenia + pytania

kadexor

Recommended Posts

Stworzyłem "projekt" instalacji co (dom 120m2 parter+poddasze). Proszę o sprawdzenie.

Zwłaszcza intryguje mnie kwestia połączenia i doprowadzenia z pieca zasilania/powrotu z/do rozdzielaczy (czyli połączenia rozdzielaczy). Planuję je połączyć równolegle przez trójniki (łącznie 2 sztuki), ale nie wiem czy tak powinno być. W efekcie czego w kotłowni miałbym tylko dwie rurki: zasilanie i powrót (do połączenia z piecem), reszta hulała by już poza kotłownią.

-> Zasilanie i powrót będą doprowadzone/odprowadzone stalową rurką 1". Zasilanie i powrót będą doprowadzane/odprowadzane z trójników, czyli woda

płynie od pieca do trójnika i stamtąd rozpływa się na dwa rozdzielacze

(parter/poddasze).

-> Reszta na alupex 16mm firmy Wavin w kolorowych otulinach (10mm>=)

-> Na schematach rozdzielacze są oczywiście bardzo symboliczne.

1. Instalacja na parterze

http://www.voila.pl/254/yed01/index.php?get=1&f=1

Grzejniki w holu są połączone równolegle, tak samo trzy grzejniki w salonie i dwa w kuchni. Poza tym, każde pomieszczenie ma swój oddzielny obieg. W

sumie na dole (pod schodami) będzie jeden rozdzielacz 7x zasilanie + 7x powrót.

2. Instalacja na poddaszu

http://www.voila.pl/239/9myf1/index.php?get=1&f=1

Tutaj tylko w jednym pokoju (wielkim) dwa grzejniki będą połączone równolegle.

3. Schemat ogólny całości

http://www.voila.pl/240/wbvsl/index.php?get=1&f=1

I jeszcze jedna kwestia. Mianowicie chcąc łączyć równolegle grzejniki np. w salonie będę musiał wykorzystać trójniki (zaciskowe). Zalecacie zamontować je w wylewce czy ponad nią? Jak to się robi w praktyce :) Będę musiał wybrać się jeszcze podpatrzyć kilka "nie zalanych" instalacji, a potem czas się zabrać za robotę :)

Proszę o uwagi i ewentualne sugestie. Trochę czytałem o tym temacie i na podstawie tej wiedzy udało mi się stworzyć to co widać na zdjęciach (póki co).

Z góry dziękuję za pomoc.

Pawel78: o jakie przekroje rur chodzi? Wszystko będzie robione na popularnych 16mm alupexach. Przepływy będą regulowane na rozdzielaczach. Widziałem instalacje gdzie cały dom jest oblecony jedną rurą z podłączonymi równolegle grzejnikami i w ich grzeniu praktycznie nie widać (choć to w starszych domach robione). Vld dlaczego przepływ będzie niewystarczający?

idź do marketu weź złączkę do pexa 16 i zobacz jak wygląda w środku. Jak chcesz sprawdzić czy zadziała to sobie zamontuj. A jak chcesz uniknąć późniejszych wątków "pomocy grzejnik ciepły do połowy" to zrób tak by na jednej pętli nie było więcej niż 3 kW, czyli jeden większy, dwa średnie lub 3 małe odpowiednio kryzowane.

dobrze Ci koledzy radzą najbezpieczniej dla laika jest podłączyć każdy grzejnik osobno pod rozdzielacz, bo na takie połączenie równoległe mają też wpływ opory jakie powstaną na gałązkach biegnących do tych grzejników dla hydraulika to żaden problem ale dla laika to taniec na ostrzu noża, reszta schematu ok

Dziękuję za odpowiedzi. Rozumiem, że nawet kilka metrów dalej położony grzejnik przy połączeniu równoległym stanowi już większy opór. Czy jeżeli zrobię tak jak jest narysowane na schemacie tj. połączę równolegle 2 lub 3 grzejniki to nie będzie można później tego wyregulować? Grzejniki nie będą miały więcej niż 3kW (łącznie) na jednej pętli. Czy to zamyka problem i mogę robić tak jak jest w schemacie bez martwienia się o prawidłowe grzanie grzejników?

I jeszcze dla upewnienia: połączenie obu rozdzielaczy stalową rurką 1" (równolegle przez trójnik) jest poprawne i takie coś podejdzie pod piec?

Jak lepiej wyprowadzać rurki, od podłogi czy od ściany (jeżeli od ściany to na jakiej wysokości)?

W celu uniknięcia problemów z łączeniem równoległym grzejników będę umieszczał punkt rozdzielenia po samym środku, aby od miejsca połączenia grzejniki miały taką samą długość rurki. Z tego co tutaj wstępnie było wyliczane to na salon 31m2 (2,5m wys., okna ok. 7m2 powierzchni, pustak max 29cm + 10cm styropianu) będzie potrzebne ok. 2kW. W żadnym innym pomieszczeniu nie będzie już trzeba więcej.