Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oswietlenie sufitu - led zamiast swietlowek

Recommended Posts

Witam

Chcialbym oswietlic podwieszany sufit w sposob podobny do tego: LINK

Czyli jednolite, rozproszone swiatlo...

I chcialbym zrobic to za pomoca np. tasm LED poniewaz zuzywaja malo pradu w porownaniu do swietlowek ;) Dodatkowo, nie ma byc to oswietlenie uzytkowe a bardziej dekoracyjne. Zyby fajnie wygladalo wieczorem lub przy zgaszonym swietle.

I mam do Was takie pytania:

1. Czy znacie sposob jak uzyskac taki efekt inaczej niz stosujac LED NEON ? (moze wystarczy jakas plastikowa satnowa nakladka na zwykly pasek led ?)

2. Czy ewentualnie da sie to zrobic tanio (w uzytkowaniu) swietlowkami ?

Pozdrawiam

Tak.

Są o zimnej i o ciepłej barwie światła białego.

Są też paski LED RGB, czyli możesz mieć dowolny kolor/odcień na suficie.

Możesz regulować moc świecenia. Możesz dobrać moc jednostkową paska LED.

Możesz puścić naprzemiennie dwa paski i będziesz miał super równomiernie + 2 moce świecenia.... itd.

Paski możesz ciąć dowolnie co 7cm, Neony też... ale co 1mb albo i więcej.

Żadnych jaśniejszych punktów nie będzie. Diody na pasku mają kąt padania światła ok. 120st, więc umieszczone 3-4cm od oświetlanej powierzchni żadnych jaśniejszych punktów nie dadzą i dwa paski są zupełnie niepotrzebne.

A pasek proponuję umieścić nie poziomo, ale na pionowej ściance wnęki. dzięki temu światło "dalej doleci".

Potwierdzenie moich tez tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169233-Podwieszony-sufit-na-cz%C4%99%C5%9Bci-sufitu-konstrukcja-do-oceny&p=4397176#post4397176

Mam pytanie do forumowiczów doświadczonych w temacie pasków LED SMD - jak one się grzeją w trakcie pracy?

Tak, wiem, że to led, nie żarówka, ale niestety, ledy z wysoką jasnością też się grzeją, a ja taki pasek chciałbym nakleić na styropianowy profil. Da się bez problemu, czy kombinować z dodatkowym paskiem aluminium między ledami a styro, jako radiatorem?

J.