Zangetsu 15.05.2011 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam Chcialbym oswietlic podwieszany sufit w sposob podobny do tego: LINK Czyli jednolite, rozproszone swiatlo... I chcialbym zrobic to za pomoca np. tasm LED poniewaz zuzywaja malo pradu w porownaniu do swietlowek Dodatkowo, nie ma byc to oswietlenie uzytkowe a bardziej dekoracyjne. Zyby fajnie wygladalo wieczorem lub przy zgaszonym swietle. I mam do Was takie pytania: 1. Czy znacie sposob jak uzyskac taki efekt inaczej niz stosujac LED NEON ? (moze wystarczy jakas plastikowa satnowa nakladka na zwykly pasek led ?) 2. Czy ewentualnie da sie to zrobic tanio (w uzytkowaniu) swietlowkami ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.05.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Z tym tanio to nie tak do końca, ale... spróbuj zwykłym paskiem LED, efekt będzie podobny.Jeśli chcesz bardziej równomiernie to daj drugi pasek przesunięty o 1/2 odległości między diodami LED. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zangetsu 15.05.2011 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Dzieki za odpowiedz. Czy piszac o pasku led masz na mysli cos takiego: LINK ?A jesli tak, to czy nie bedzie on dawal jasniejszych punktow na suficie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.05.2011 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Tak.Są o zimnej i o ciepłej barwie światła białego.Są też paski LED RGB, czyli możesz mieć dowolny kolor/odcień na suficie.Możesz regulować moc świecenia. Możesz dobrać moc jednostkową paska LED.Możesz puścić naprzemiennie dwa paski i będziesz miał super równomiernie + 2 moce świecenia.... itd. Paski możesz ciąć dowolnie co 7cm, Neony też... ale co 1mb albo i więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi82 17.05.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Żadnych jaśniejszych punktów nie będzie. Diody na pasku mają kąt padania światła ok. 120st, więc umieszczone 3-4cm od oświetlanej powierzchni żadnych jaśniejszych punktów nie dadzą i dwa paski są zupełnie niepotrzebne.A pasek proponuję umieścić nie poziomo, ale na pionowej ściance wnęki. dzięki temu światło "dalej doleci".Potwierdzenie moich tez tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169233-Podwieszony-sufit-na-cz%C4%99%C5%9Bci-sufitu-konstrukcja-do-oceny&p=4397176#post4397176 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zangetsu 17.05.2011 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Dzieki wszystkim za podpowiedzi. No to jestem spokojny jak zwyklym paskiem led da rade tak oswietlic... dudi82: Fajnie Ci to wyszlo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 18.05.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Mam pytanie do forumowiczów doświadczonych w temacie pasków LED SMD - jak one się grzeją w trakcie pracy? Tak, wiem, że to led, nie żarówka, ale niestety, ledy z wysoką jasnością też się grzeją, a ja taki pasek chciałbym nakleić na styropianowy profil. Da się bez problemu, czy kombinować z dodatkowym paskiem aluminium między ledami a styro, jako radiatorem? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts