orasje 15.05.2011 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Witam serdecznie. Wkleiłem ten post w innnym temacie ale chyba jest tam nie na temat tak więc zakładam nowy. Czytając że państwo są w temacie zagadnień prawnych, chciałem zapytać o taką sprawę. Projekt zagospodarowania działki na której stoi-jest budowany mój dom przewiduje pewne jej ukształtowanie, tj. np że dom stoi na pewnej wyskości "nasypie" a 5 metrów dalej nastepuje spadek o 1 m i taki poziom ziemi idzie aż do granicy działki z drogą (prywatną). Tak jest w projekcie zagospodarowania terenu (działki), który "wymyśliła pani architekt. Podobnie po drugiej stronie domu ale tam po tych 5 m poziom zwiększa się o 1 m i skarpa o tej wysokości idzie również aż do granicy działki. Cały teren jest prywatnyy, tj. gmina nie ma tu żadnej własności ale rolnik, który te działki sprzedaje. Istnieje tylko współuzytkowanie dróg. Jak należałoby interpretować pomysł aby jednak nie nie schodzic w dół o ten 1 m i pociągnąć do granicy z przodu a z tyłu wyciąć zgodnie z poziomem zero i nie robić skarpy. Dodam, że nie istnieje ryzyko zmiany zasobów wodnych i zalewania sąsiadów. (wszyscy są u góry i to ja zbieram od nich wodę). Oczywiście zarówno z przodu jak i tyłu trzeba by wybudować mur oporowy (zakładam oczywiście projekt i staranie sie o zezwolenie). Chodzi w pytaniu o zmianę ukształtowania działki. Z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/157237-zmiana-ukszta%C5%82towania-terenu-na-dzia%C5%82ce/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts