leli1 15.05.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 podpowiedzcie proszę co można zrobić z parkietem (lakier Bona półmat), na którym zostają potworne ślady, spowodowane ślizganiem się mojego dziecka. Młody z uporem godnym stada osiołków uprawia ślizgi na parkiecie, z tego wszystkiego powstają smugi (nabłyszczenia), które sa ,zwłaszcza pod światło b.widoczne. Niczym tego się nie da pozbyć. Zwykła woda z płynem nie da rady, kupiłam specjalny płyn ze Starwaxa do drewnianych podłóg - nic z tego, woda z octem-nie huhu.Nie ma tam żadnych rys, tylko te wybłyszczenia kiedy piętami szorował deski.Wierze, że coś musi zadziałac!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 15.05.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 podpowiedzcie proszę co można zrobić z parkietem (lakier Bona półmat), na którym zostają potworne ślady, spowodowane ślizganiem się mojego dziecka. Młody z uporem godnym stada osiołków uprawia ślizgi na parkiecie, z tego wszystkiego powstają smugi (nabłyszczenia), które sa ,zwłaszcza pod światło b.widoczne. Niczym tego się nie da pozbyć. Zwykła woda z płynem nie da rady, kupiłam specjalny płyn ze Starwaxa do drewnianych podłóg - nic z tego, woda z octem-nie huhu. Nie ma tam żadnych rys, tylko te wybłyszczenia kiedy piętami szorował deski. Wierze, że coś musi zadziałac!! Firma BONA posiada bardzo szeroki zestaw środków pielegnacyjnych oraz konserwujących wraz z łatwymi w użytkowaniu aplikatorami. Proponuję wejść na ich www i zapoznać się z ofertą. Kontakt telefoniczy z centralą BONY w Poznaniu pozwoli na uzyskanie perfekcyjnyh odpowiedzi w tym temacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sdgn 16.05.2011 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 podpowiedzcie proszę co można zrobić z parkietem (lakier Bona półmat), na którym zostają potworne ślady, spowodowane ślizganiem się mojego dziecka. Młody z uporem godnym stada osiołków uprawia ślizgi na parkiecie, z tego wszystkiego powstają smugi (nabłyszczenia), które sa ,zwłaszcza pod światło b.widoczne. Niczym tego się nie da pozbyć. Zwykła woda z płynem nie da rady, kupiłam specjalny płyn ze Starwaxa do drewnianych podłóg - nic z tego, woda z octem-nie huhu. Nie ma tam żadnych rys, tylko te wybłyszczenia kiedy piętami szorował deski. Wierze, że coś musi zadziałac!! Mam ten sam problem z podłogą zrobiona olejowoskiem i dzieciakami znajomych:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 17.05.2011 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 tel. do Bony mnie nie usatysfakcjonował - rozumiem, że nie mają czasu na takie szaraczki jak ja, ale proponowanie mi scyklinowania podłogi (notabene mija dopiero 2 m-c od jej cyklinowania) z powodu smug to jest troche smieszne. Moze jednak znajdzie sie ktoś, kto przetestował jakis cudowny środek na swoich podłogach? Co powoduje takie wybłyszczenia? (tzn ja wiem kiedy one powstają, ale dlaczego?, czy w miejscu ślizgu lakier się ściera?, ale wtedy powinien być chyba matowy, a nie błyszczący?)....nie znam sie na tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 17.05.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Mam ten sam problem z podłogą zrobiona olejowoskiem i dzieciakami znajomych:bash: A zmywasz podłogę odpowiednim środkiem? jest troche smieszne. Nic nie wiedzą o lakiernictwie, albo nie chcą powiedzieć. Nie wiadomo co gorsze. przetestował jakis cudowny środek na swoich podłogach? Nie ma czegoś takiego. Można co najwyżej zastosować środek polecany przez Bonę do mycia. Może on wyrówna połysk. Co powoduje takie wybłyszczenia? To samo co stosuję na wykończenie mebli na wysoki połysk. Jest to proces POLEROWANIA, który w Twoim przypadku powstaje miejscowo, stąd jego brzydki efekt wizualny. Wątpię, czy poradzisz sobie z tym bez pomocy specjalisty od lakierów z prawdziwego zdarzenia. Są prostsze sposoby niż zcyklinowanie podłogi i powtórne lakierowanie. Jak już to można ją zmatować i polakierować jedną warstwę lakieru. Są jeszcze specjalne pasty 3M. Wtedy obyłoby się bez lakierowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 17.05.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 U mnie wprawdzie nie parkiet, a deska barlinecka, ale też lakier półmat. Co jakiś czas córki też robią smugi, jak np tańczą albo się ganiają (a najgorzej jak w bucikach z gumową podeszwą), ale u mnie smugi nie są błyszczące, ale takie matowe i też miałam problem z doczyszczeniem, bo zmywałam, polerowałam na kolanach i nic. A jeszcze ten kawałek podłogi jest na przeciwko okna tarasowego i wygląda to okropnie, bo od razu rzuca sie to w oczy. Ostatnio czyściłam gres parownicą Karchera i spróbowałam naparować szmatę i taką szmatką przetrzeć te smugi. Pomogło Widomo, ze nie można bezpośrednio walić parą w parkiet, ale taką naparowaną szmatką można. Po takim zabiegu podłoga naprawdę wygląda pięknie - przynajmniej u mnie. Mam już sposób, więc nie martwię się, jak dziewczyny robią smugi, bo wiem, ze łatwo mogę je usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 17.05.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Czyli były to zabrudzenia od gumowych podeszw bucików? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 17.05.2011 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 w moim przypadku nie są to zabrudzenie od podeszwy (takowe tez juz przerabiałam, faktycznie one były matowe i udało mi sie je wyczyścic), u mnie sa to smugi, jakby ktos faktycznie wypolerował to miejsce. Niestety też wszystko pod światło bo wielkie tarasowe okna ślicznie te smugi uwydatniają . Teraz chyba powinnam zaprosic reszte kolegów młodego, żeby mi tą podłoge równiutko miejsce w miejsce wypolerowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 17.05.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 zaprosic reszte kolegów młodego To też jest jakieś wyjście, szczególnie że parkiety na wysoki połysk pomału wracają do łask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.05.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 U mnie wprawdzie nie parkiet, a deska barlinecka, ale też lakier półmat. Co jakiś czas córki też robią smugi, jak np tańczą albo się ganiają (a najgorzej jak w bucikach z gumową podeszwą), ale u mnie smugi nie są błyszczące, ale takie matowe i też miałam problem z doczyszczeniem, bo zmywałam, polerowałam na kolanach i nic. A jeszcze ten kawałek podłogi jest na przeciwko okna tarasowego i wygląda to okropnie, bo od razu rzuca sie to w oczy. Ostatnio czyściłam gres parownicą Karchera i spróbowałam naparować szmatę i taką szmatką przetrzeć te smugi. Pomogło Widomo, ze nie można bezpośrednio walić parą w parkiet, ale taką naparowaną szmatką można. Po takim zabiegu podłoga naprawdę wygląda pięknie - przynajmniej u mnie. Mam już sposób, więc nie martwię się, jak dziewczyny robią smugi, bo wiem, ze łatwo mogę je usunąć. Trochę pary parkietowi nie zaszkodzi, byle nie za często. Również myję parownicą swój parkiet od czasu do czasu i nic się nie dzieje, bo dziać się nie ma prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 17.05.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 jaki to lakier? Bona półmat nie wiele mówi.Piętami szorował po deskach, w skarpetach zapewne czy boso? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 18.05.2011 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 naprawde nazwy/symbolu nie pamietam - wiem ze Bona dwuskladnikowy na bazie alkoholu. Szorowal skarpetami, albo robił wślizg na kolanach, czyli wtedy spodniami . Kiedy tych smug zrobił dwie albo trzy, to jeszcze jakoś przemilczałam, ale jak ostatnio zaprosil kolegow i wszyscy zaczeli robic ślizgi, to włos mi sie zjeżył, jaki był tego efekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.05.2011 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 naprawde nazwy/symbolu nie pamietam - wiem ze Bona dwuskladnikowy na bazie alkoholu. Szorowal skarpetami, albo robił wślizg na kolanach, czyli wtedy spodniami . Kiedy tych smug zrobił dwie albo trzy, to jeszcze jakoś przemilczałam, ale jak ostatnio zaprosil kolegow i wszyscy zaczeli robic ślizgi, to włos mi sie zjeżył, jaki był tego efekt . Tak długo jak wandalom nie przejdzie samoistnie, jak przyszła samoistnie ochota na ślizgawkę to się tym nie martw. jeżeli jednak ja Tusk zamkniesz stadion czyli pokój, to spróbuj wełną stalową "0" z castoramy delikatnie polikwidować te połyski. Następnie podłogę umyć srodkiem Lobacare clean Fix, a następnie Lobacare V6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts