salik 15.05.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 W związku z błędem wykonawczym naszego stropu (pojedyncza belka Terivy długości 5m i na niej ściana z Silki E12) musimy wyburzyć tę ścianę z Silki i postawić ją z czegoś lżejszego.Kierbud (który nie jest bez winy) sugeruje beton komórkowy + dodatkowe zbrojenie poprzeczne (do ściany) zakotwione do stropu, które rozłożyłoby obciążenie tej ściany na 3 belki.Jednakże to zbrojenie poprzeczne ma być po prostu położone na stropie - nie bardzo rozumiem jak to ma działać i nie rdzewieć np. pod styropianem? No ale do rzeczy - na co najlepiej wymienić tą Silkę?Waga jest najbardziej istotna, ale także cechy użytkowe (raczej nie-Porotherm) - odpada kartongips.Na razie wychodzi mi że najsensowniej wygląda Ytong Integro (gęstość 600) - grubość 11.5cm, waga 60kg na m2.U nas będzie ok. 14m2 (długość ściany 5m, wysokość ok. 2.7m), czyli ok. 160kg na mb stropu. Może jest jakiś inny materiał o podobnych cenach funkcjonalnych, ale niższej wadze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 16.05.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 dlaczego odpada GK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 16.05.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 ja proponuję bk ale niższej klasy gęstości (wiecej dziurek mniej betonu). Siłą rzeczy bedzie lżej, ale wagi nie podam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 16.05.2011 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 GK odpada, ponieważ ściana ta będzie miała na 99% zmienianą zabudowę za kilka(naście) lat i trafią tam cięższe rzeczy do powiedzenia, których teraz nie przewidzimy. Czyli zejść z BK niżej niż gęstość 600?Boję się że wtedy ściana się zrobi w ogóle mało wytrzymała i wieszanie czegokolwiek tam będzie wyzwaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 16.05.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Wbrew pozorom to ściany GK mogą być dość znacznie obciążane. I wcale nie trzeba mocować się do słupków. Mocowanie cięższych elementów wymaga jedynie odpowiednich kołków/zawiesi. nawet do 100 kg na pojedyńczym opłytowaniu przy obciążeniu na ścinanie. A jeżeli zastosuje się potrójne opłytowanie to możliwości obciążenia wzrastają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 16.05.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Zapomniałem dodać, że w razie naprawdę ciężkich rzeczy można pod płyty GK dać płytę OSB. Niech kierownik sobie przejrzy stonę z mocowaniami fischera. Tam są aktualne aprobaty wraz z tabelami nośności. Np. Kotwa "parasolowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.05.2011 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 http://www.multigips.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.05.2011 04:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Multigips - m2 8-ki waży 72kg, czyli 12kg więcej niż wspomniany wcześniej Ytong. Nie chcę też GK z kilku innych powodów:- będzie inna faktura ściany w stosunku do Silki zarzuconej tynkiem, stojącej obok- ściana będzie między 2 sypialniami dziecięcymi, więc musi być wytrzymała- ścianę muszę mieć na już, ponieważ mają być do niej przymocowane kanały od rekuperacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.05.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Multigips - m2 8-ki waży 72kg, czyli 12kg więcej niż wspomniany wcześniej Ytong. Nie chcę też GK z kilku innych powodów: - będzie inna faktura ściany w stosunku do Silki zarzuconej tynkiem, stojącej obok - ściana będzie między 2 sypialniami dziecięcymi, więc musi być wytrzymała - ścianę muszę mieć na już, ponieważ mają być do niej przymocowane kanały od rekuperacji Multigipsu się nie tynkuje .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 17.05.2011 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 No i przecież właśnie dlatego napisałem że będzie inna faktura ściany niż "Silka z tynkiem" stojąca obok.Poza tym przy tej wadze multigipsu na m2, nie widzę żadnych zalet nad betonem komórkowym o tej samej wadze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 17.05.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 idz w bk mala gestosc sciana wytrzymala, jezeli nawet bedziesz wieszac cos czego nie da sie zawiesic na takiej scianie zawsze mozesz zastosowac specjalne mocowanie, n bojler na bk robilo sie z dodatkowa opaska i wisi wiec mysle ze i u ciebie zawsze cos mozna wykombinowac. I masz po klopocie ze sciana z kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 17.05.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 No i przecież właśnie dlatego napisałem że będzie inna faktura ściany niż "Silka z tynkiem" stojąca obok. Poza tym przy tej wadze multigipsu na m2, nie widzę żadnych zalet nad betonem komórkowym o tej samej wadze. Jak o tej samej wadze jak do bk dojdzie tynk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.05.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 tak jak do gk tak i do bk sąspecjalne mocowanie, które naprawdę potrafią sporo przenieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 18.05.2011 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Ale z tego co mi wiadomo do GK trzeba to przewidzieć na etapie wykonywania GK i wykonać odpowiednie stelaże pod mocowanie.Z BK tego problemu nie ma.BK ma też jeszcze jedną zaletę w stosunku do GK - dużo lepsze tłumienie akustyczne.Ta ściana będzie między 2 sypialniami i do tego musi być wytrzymała, więc GK u mnie już zupełnie odpadło z rywalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 19.05.2011 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 jak sie uprzesz to cuda wianki i kg zrobisz cichy i wytrzymaly, ale kosztowo nijak sie nie wpisze w cene sciany z bk, wiec zdecyduj sie na bk i masz po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 23.05.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 popieram. Bk jest dobre w rozwiązywaniu problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 26.05.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 ja z zasady bym robil wewnetrzne z tego co zwenetrzne masz bk rozb z bk masz silke no tu juz bylo by sensu uzyc bk chyba ze ktos chce cos udowodnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 26.05.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Nie wiem po jaką cholerę autor wątku oczekuje porad skoro wybrał na wstępie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajeto 26.05.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Nie wiem po jaką cholerę autor wątku oczekuje porad skoro wybrał na wstępie... może szuka potwierdzenia wyboru? osobiście wybrałbym stelaż z Fermacellem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bossik 27.05.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Ja bym się skontaktował ze specjalistami od Xelli, oni powinni coś doradzić. Na pewno doradzą Ytong Interio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts