Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, temat większości znany ale z tego co czytam ilu inwestorów, gmin i spółek tyle problemów. Mój wygląda nastepująco :

Jako firma kupiliśmy działkę budowlaną pod zabudowę jednorodzinną i tak zawędrowaliśmy do spółki wod-kan z wnioskiem o wydanie warunków. Po dwóch tygodniach podczas odbierania( tylko informacji że na wskazanym terenie nic nie istnieje i nie ma kasy na pobudowanie) dowiedziałem się o tym co już wiedziałem czyli standard ,, musi pan na własny koszt zaprojektować, wybudować ok. 15 metrowy kawałek sieci,2 studnie + przyłącze do tej sieci domu...,,. Nie miałbym problemu gdy po tej rozmowie nie dostał do ręki do podpisania umowy o NIEODPŁATNE przekazanie tej sieci dla spółki pod warunkiem NIEDOSTANIA warunków a co za tym idzie nie mogę dalej prowadzić starań o PnB. Na mój młody inwestorski rozum CHORE :))

Wiadomo że ustawa mówi że spółka powinna mi zwrócić poniesione koszty za budowę odcinka sieci bo przyłącze rozumiem że płace ja. Teraz pytania:

1. Jakim prawem skoro muszę zapłacić podwykonawcy, zarobić na to, zapłacić zusy itp. to spółka z.o.o działająca również na podstawie prawa może w tak chamski sposób ,, okraść ,, mnie z moich ciężko zarobionych pieniędzy ????? Prezes zaoferował mi zerowe koszty związane z wydaniem warunków i odbiorami- jakie to są koszty u was???

2. Czy mogę dostać warunki bez podpisania przedłożonej umowy aby dalej działać z tematem PnB?

3. Nie chcę zkolei tłuc się po sądach itp. bo szkoda na to porostu czasu, jakich argumentów użycz w przekonaniu prezesa spółki do racjonalnego rozwiązania aby obie strony były zadowolone bo wiadomo że mogę iść im trochę na rękę.

Z góry dziękuję za pomoc...

https://forum.murator.pl/topic/157241-sp%C3%B3%C5%82ka-wod-kan-i-negocjacje-o-warunki/