Beyor 21.02.2019 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Zrobiłem próbę osadu i zauważyłem, że coś się zmieniło w mojej oczyszczalni SBR. Po godzinnej sedymentacji na dnie słoika zwykle było ok 1 cm osadu (w oczyszczalni jest złoże zanurzone, stąd niewielka ilość kłaczków). Tym razem osadu jest znacznie więcej, wydaje się napuchnięty, wolniej sedymentuje i wydawałoby się, że mógłby opaść bardziej (nie jest szczególnie zagęszczony), ale tego nie robi. Do tego kolor jest jaśniejszy niż był do tej pory - jest beżowy, wcześniej był brunatny. Ścieki wydają się dobrze oczyszczone, nie mają zapachu. Tak to wygląda: Czy to jest problem? Co może być tego przyczyną? Czy może być to efekt zbyt dużego natlenienia (nie biorę pod uwagę niedotlenienia, bo dmucha mocno)? Niedawno jeden z domowników zażywał antybiotyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 21.02.2019 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Zrobiłem próbę osadu i zauważyłem, że coś się zmieniło w mojej oczyszczalni SBR. Po godzinnej sedymentacji na dnie słoika zwykle było ok 1 cm osadu (w oczyszczalni jest złoże zanurzone, stąd niewielka ilość kłaczków). Tym razem osadu jest znacznie więcej, wydaje się napuchnięty, wolniej sedymentuje i wydawałoby się, że mógłby opaść bardziej (nie jest szczególnie zagęszczony), ale tego nie robi. Do tego kolor jest jaśniejszy niż był do tej pory - jest beżowy, wcześniej był brunatny. Ścieki wydają się dobrze oczyszczone, nie mają zapachu. Tak to wygląda: [ATTACH=CONFIG]427188[/ATTACH] Czy to jest problem? Co może być tego przyczyną? Czy może być to efekt zbyt dużego natlenienia (nie biorę pod uwagę niedotlenienia, bo dmucha mocno)? Niedawno jeden z domowników zażywał antybiotyk. W ZBS główną robotę robi mikrobiologia osiadła na złożu biologicznym. Można powiedzieć, że swobodnie pływający osad czynny jest elementem wspomagającym. Fakt, że osad wygląda na taki o trochę pogorszonym indeksie, ale czynników wpływających na jego stan jest wiele i dopóki ściek oczyszczony jest czysty jak u Ciebie, nie ma co sobie głowy zawracać. Jeśli antybiotyk nie został wyrzucony bezpośrednio do sedesu w większej ilości, to nie ma możliwości, aby jeden użytkownik zakłócił działanie SBRa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beyor 21.02.2019 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Dzięki za odpowiedź. Zastanawiałem się, czy może być to efekt zbyt dużej ilości tlenu - jakiś czas temu miałem problem z sedymentacją - po właściwym opadnięciu osad wypływał wraz z pęcherzykami powietrza i unosił się na powierzchni, tworząc rodzaj rzęsy. Wynikało to z długiego czasu sedymentacji - pomogło jego skrócenie (firma Wobet-Hydret przeprogramowała sterownik), które musiało oznaczać jednoczesne wydłużenie napowietrzania. W podstawowym programie napowietrzanie trwało ok. 3h 50', teraz 30-40 minut dłużej - ale chyba nie jest to jakaś wielka różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apo87 22.02.2019 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, Od jednej z firm zajmujących się biorockiem i kilkoma innymi systemami, dostałem odpowiedź, że żadna przydomowa oczyszczalnie nie poradzi sobie z takim rodzajem ścieku w takiej ilości (można powiedzieć, że jest to rozcieńczone mleko sojowe). Czy mogę poradzić się Was w tej kwestii? Szukać mikro oczyszczalni do ścieków technologicznych/przemysłowych, czy porzucić temat i kopać przyłącze do kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1000 22.02.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Dziękuję czystesrodowisko za rozwinięcie tematu. Widzę, że utworzenie Wód Polskich pociągnie za sobą całkiem spory przestój inwestycyjny- jeśli chodzi o duże inwestycje, ale może też dorzuci klientów na oczyszczalnie przydomowe i studnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 25.02.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Dzięki za odpowiedź. Zastanawiałem się, czy może być to efekt zbyt dużej ilości tlenu - jakiś czas temu miałem problem z sedymentacją - po właściwym opadnięciu osad wypływał wraz z pęcherzykami powietrza i unosił się na powierzchni, tworząc rodzaj rzęsy. Wynikało to z długiego czasu sedymentacji - pomogło jego skrócenie (firma Wobet-Hydret przeprogramowała sterownik), które musiało oznaczać jednoczesne wydłużenie napowietrzania. W podstawowym programie napowietrzanie trwało ok. 3h 50', teraz 30-40 minut dłużej - ale chyba nie jest to jakaś wielka różnica. Nie ma co robić konkursu piękności na wygląd osadu czynnego. Najważniejsza jest woda nadosadowa i to co jest odprowadzane do odbiornika. Beyor wiesz ilu producentów chciałoby mieć w swoich wynalazkach taki wynik jak na u Ciebie. Wobet to po prostu dobrze dopracował i nie ma co wnikać w skład osadu czynnego, skoro oczyszczalnia działa. Nadmiarem tlenu się nie przejmuj. W okresie niskich temperatur rozpuszczalność tlenu jest większa. Wzrośnie temperatura otoczenia, tlen się przyda, szczególnie latem. W Twoim przypadku główną przyczyną flotowania osadu czynnego był zbyt długi czas przestoju. Wydłużenie czasu natleniania nie powinno spowodować, że osad zacznie flotować szybciej niż skrócony czas sedymentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 25.02.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, Od jednej z firm zajmujących się biorockiem i kilkoma innymi systemami, dostałem odpowiedź, że żadna przydomowa oczyszczalnie nie poradzi sobie z takim rodzajem ścieku w takiej ilości (można powiedzieć, że jest to rozcieńczone mleko sojowe). Czy mogę poradzić się Was w tej kwestii? Szukać mikro oczyszczalni do ścieków technologicznych/przemysłowych, czy porzucić temat i kopać przyłącze do kanalizacji? Najwyraźniej rozmawiałeś z handlowcami, którzy nie mają nic odpowiedniego z gotowych rozwiązań. Poszukaj wykonawcy, który Tobie zaprojektuje oczyszczalnię wraz z doborem technologii. Inzh20 już Tobie wskazał prosty sposób w jak zniwelować duży napływ chwilowy. Ściek z ładunkiem zbliżonym do mleka sojowego nie jest jakimś strasznym ściekiem, którego nie da się oczyścić - zwłaszcza na Biorocku. Trzeba po prostu przeliczyć ładunek zanieczyszczeń organicznych ale tak jak napisałem - handlowcy tego nie zrobią. Kanalizacja zawsze będzie najwygodniejsza - kwestia kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matiix 03.03.2019 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Ja zamontowałem ZBB-7c po namowach gościa który posiada taka samą. U mnie jest 2 + 2. Zamontowana i uruchomiona w pazdzierniku 2018r i od tamtej pory pracuje oki. Zaglądam co miesiąc czy w środku nie dzieje sie coś złego. Komputerek mam ustawion a 4 program czyli sredni dla 4 osób, nawet ostatnio miałem w domu 26 osób na ok 6-8h i dało wsio rade. Na koncu działki ok 6 i 10m od końca działki zrobiona studnia chłonna 2,5m w ziemie i zasypana kamieniem. Pierwsza warstwa mojego gruntu to glina ale 2m niżej jest glina z piaskiem. Stromośc działki w strone studni chłonnej. Ale mam pytanie bo zrobilem sobie zdjęcia w 1 i 2 komorze sa jakieś spienienia i czy mam sie nimi niepokoić czy raczej włączyć nie. 3-cia komora to sama woda w kolorze jak na 2 zdjęciu w drugiej komorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżH2O 03.03.2019 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Ja zamontowałem ZBB-7c po namowach gościa który posiada taka samą. U mnie jest 2 + 2. Zamontowana i uruchomiona w pazdzierniku 2018r i od tamtej pory pracuje oki. Zaglądam co miesiąc czy w środku nie dzieje sie coś złego. Komputerek mam ustawion a 4 program czyli sredni dla 4 osób, nawet ostatnio miałem w domu 26 osób na ok 6-8h i dało wsio rade. Na koncu działki ok 6 i 10m od końca działki zrobiona studnia chłonna 2,5m w ziemie i zasypana kamieniem. Pierwsza warstwa mojego gruntu to glina ale 2m niżej jest glina z piaskiem. Stromośc działki w strone studni chłonnej. Ale mam pytanie bo zrobilem sobie zdjęcia w 1 i 2 komorze sa jakieś spienienia i czy mam sie nimi niepokoić czy raczej włączyć nie. 3-cia komora to sama woda w kolorze jak na 2 zdjęciu w drugiej komorze. Skoro miałeś taką ilość gości to pytanie, czy przed przyjazdem były intensywne przygotowania kulinarne oraz, czy po wyjeździe gości zmywarka chodziła parę dni non stop. Jeżeli tak, to w pierwszej komorze może być tłuszcz, a w drugiej spienione detergenty. Najlepszą metoda na sprawdzenie, czy wszystko jest ok - jest kontrola ścieku oczyszczonego. Nawet wizualna. Jeżeli chcesz to zrób tak: - odkręć kran (wanna/prysznic) niech woda sobie leci - pójdź do kuchni po jakiś słoik (nie za lekki) i przywiąż go do sznurka - zrób sobie kawę - pobierz do słoika ściek dopływający do studni chłonnej - jeżeli ściek będzie klarowny – nie ma co się martwić Pytanie po co kawa? Aby woda zdążyła dopłynąć do studni chłonnej, bo ta oczyszczalnia działa w trybie przepływowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel.bub 03.03.2019 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Witam wszystkich.Proszę o opinie bardziej wtajemniczonych. Stoje w tej chwili przed wyborem. Po przeczytaniu całego wątku pada na actibloc lub ZSB10c bo stale będzie w domu 6 osób więc potrzebuje coś na miarę 7-8osób bo goście. Gdzieś przewinął mi się temat POŚ Roth. Czy to jest dobre rozwiązanie? microstar twinbloc ma 2 zbiorniki po 5,2m3. Czy technologia oczyszczania dorównuje dwóm poprzednim tu niewymienionym? Dzięki za wszelkie dary. Musze w marcu kupić POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 04.03.2019 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Witam wszystkich. Proszę o opinie bardziej wtajemniczonych. Stoje w tej chwili przed wyborem. Po przeczytaniu całego wątku pada na actibloc lub ZSB10c bo stale będzie w domu 6 osób więc potrzebuje coś na miarę 7-8osób bo goście. Gdzieś przewinął mi się temat POŚ Roth. Czy to jest dobre rozwiązanie? microstar twinbloc ma 2 zbiorniki po 5,2m3. Czy technologia oczyszczania dorównuje dwóm poprzednim tu niewymienionym? Dzięki za wszelkie dary. Musze w marcu kupić POŚ. Wydaje mi się, że Actibloc już nie jest produkowany. Poprzedniego producenta wykupił nowy właściciel, który stawia na swoje rozwiązania, a dostępne oczyszczalnie Actibloc stoją po prostu na placach po hurtowniach. Nie wiadomo jak z czasem będzie wyglądała sprawa dostępności podzespołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel.bub 06.03.2019 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Wydaje mi się, że Actibloc już nie jest produkowany. Poprzedniego producenta wykupił nowy właściciel, który stawia na swoje rozwiązania, a dostępne oczyszczalnie Actibloc stoją po prostu na placach po hurtowniach. Nie wiadomo jak z czasem będzie wyglądała sprawa dostępności podzespołów. Heh not o sugerujesz żeby odpuścić tego producenta? Nie wiem co z tym rothem. Mam ofertę na ZBS10c/kp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maryla i Piotr 08.03.2019 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Witam wszystkich,ja również stoję przed dylematem odnośnie zakupu POŚ dla 3 stałych mieszkańców, dobowe zużycie ok. 200 l/dzień a woda będzie odprowadzana do rowu na działce. Wybrałem 2 sztuki ze względu na bliskość instalatorów. Eko-Pol 2500Graf One2clean 3750 L - jednozbirnikowa Bardzo proszę o pomoc w wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 08.03.2019 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Witam wszystkich, ja również stoję przed dylematem odnośnie zakupu POŚ dla 3 stałych mieszkańców, dobowe zużycie ok. 200 l/dzień a woda będzie odprowadzana do rowu na działce. Wybrałem 2 sztuki ze względu na bliskość instalatorów. Eko-Pol 2500 Graf One2clean 3750 L - jednozbirnikowa Bardzo proszę o pomoc w wyborze Jeżeli obie oferty są w zbliżonej cenie, to pierwszy wykonawca drenuje Ci kieszeń, bo między tymi oczyszczalniami jest spora różnica w cenie. Drugi wykonawca próbuje Cię naciągnąć na większą oczyszczalnię - spokojnie wystarczy model 2700. Ponadto obie oczyszczalnie są w różnych technologiach. Pierwsza to jest typowa przepływowa, druga odchudzony SBR. To i to ma wady. Określ, jakie sa Twoje priorytety w temacie oczyszczalni to może sam się przekonasz do jakiegoś rozwiązania. To powinien być Twój świadomy wybór, a nie wykonawcy, bo tym handluje lub to ma na placu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 08.03.2019 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 Heh not o sugerujesz żeby odpuścić tego producenta? Nie wiem co z tym rothem. Mam ofertę na ZBS10c/kp ... Co do Actiblocka chciałem tylko na to Tobie zrówcić uwagę - bo zakup oczyszczalni nie jest zakupem na 2 lata.Dodatkowo jest to oczyszczalnia składająca sięz dwóch oddzielnych zbiorników. Poprawny montaż takiego układu wymaga szczególnej staranności. Roth nie jest popularną oczyszczalnią u nas. Oczywiście to nie jest to typowa wada oczyszczalni, ale zakres firm umiejących ją serwisować lub rozwiązać problem, kiedy taki powstanie, jest proporcjonalnie mniejszy. ZBS w wersji KP jest z pompą mechaniczną na wylocie (pozostałe dwie z tego, co się orientuję jej nie mają). Pytanie, czy potrzebujesz dodatkowo płacić za pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturStadnik 10.03.2019 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Czystesrodowisko, nie zgadzam się z Tobą odnośnie Actibloc i dostępności części. Nie jest tak, że bronię tego producenta i to urządzenie, jestem daleki od tego. Pewnie jest tak jak piszesz odnośnie kwestii produkcji, że chyba już nie jest produkowany itp. Natomiast nie zgodzę się z "częściami" tak jak piszesz. Jeśli masz odpowiednią wiedzę na temat urządzeń i znasz akurat Actibloc czy też każde inne urządzenie SBR, to dobrze wiesz, że w przypadku Actibloc pompy mamutowe to zwykłe rury kanalizacyjne - dostępność, bez kłopotu. Dyfuzory napowietrzające - bez znaczenia jakiej firmy zastosujesz, dmuchawę - obojętnie kogo zastosujesz, skrzynkę techniczną - obojętnie kogo zastosujesz, elektrozawory - podobnie jak poprzednie elementy, tego tyle na rynku, że można przebierać. Pewnie powiesz automatyka - no to akurat jest to produkt niby dedykowany, ale produkowany przez firmę, która produkuje dla 90% producentów w Polsce więc zawsze sobie jakoś poradzisz z naprawą, a nawet jeśli nie to zawsze można kupić inną automatykę - to gdyby padła oryginalna. Dla mnie śmieszne jest to jak ktoś piszę w przypadku tak typowego SBR, że może nie być części. Problem może być np. w Kingspanie w Biodisc, bo gdyby wycofali się z rynku to gdzie kupisz silnik czy uszkodzone tarcze, albo inne elementy, ale w tak typowych rozwiązaniach jak SBR - żaden problem. Dla mnie np. wadą jest stosowanie w oczyszczalniach pomp wirowych tka jak w oczyszczaniach Wobet - wcale nie uważam tego za zaletę.Na koniec - nie jestem obrońcą Actibloc i Grafa w tym momencie - daleko mi do tego, ale robię serwisy także i tych urządzeń i nawet jak nie będzie producenta to po 10 latach bez problemu naprawię tego typu oczyszczalnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 11.03.2019 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 To w takim razie ja dopytam Arturze.W oczyszczalni Ekopol 2500, dałbyś radę wymienić dyfuzor napowietrzający gdyby była taka potrzeba?Dopowiem, że w tej oczyszczalni jest baaardzo słabe dojście do komory, bo tylko przez pół średnicy rury czterysetki. Chyba, że coś pokręciłem.Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alekko 11.03.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 Czystesrodowisko, nie zgadzam się z Tobą odnośnie Actibloc i dostępności części. Nie jest tak, że bronię tego producenta i to urządzenie, jestem daleki od tego. Pewnie jest tak jak piszesz odnośnie kwestii produkcji, że chyba już nie jest produkowany itp. Natomiast nie zgodzę się z "częściami" tak jak piszesz. Jeśli masz odpowiednią wiedzę na temat urządzeń i znasz akurat Actibloc czy też każde inne urządzenie SBR, to dobrze wiesz, że w przypadku Actibloc pompy mamutowe to zwykłe rury kanalizacyjne - dostępność, bez kłopotu. Dyfuzory napowietrzające - bez znaczenia jakiej firmy zastosujesz, dmuchawę - obojętnie kogo zastosujesz, skrzynkę techniczną - obojętnie kogo zastosujesz, elektrozawory - podobnie jak poprzednie elementy, tego tyle na rynku, że można przebierać. Pewnie powiesz automatyka - no to akurat jest to produkt niby dedykowany, ale produkowany przez firmę, która produkuje dla 90% producentów w Polsce więc zawsze sobie jakoś poradzisz z naprawą, a nawet jeśli nie to zawsze można kupić inną automatykę - to gdyby padła oryginalna. Dla mnie śmieszne jest to jak ktoś piszę w przypadku tak typowego SBR, że może nie być części. Problem może być np. w Kingspanie w Biodisc, bo gdyby wycofali się z rynku to gdzie kupisz silnik czy uszkodzone tarcze, albo inne elementy, ale w tak typowych rozwiązaniach jak SBR - żaden problem. Dla mnie np. wadą jest stosowanie w oczyszczalniach pomp wirowych tka jak w oczyszczaniach Wobet - wcale nie uważam tego za zaletę. Na koniec - nie jestem obrońcą Actibloc i Grafa w tym momencie - daleko mi do tego, ale robię serwisy także i tych urządzeń i nawet jak nie będzie producenta to po 10 latach bez problemu naprawię tego typu oczyszczalnię. No jesteś obrońcą Actibloc i starej firmy. Nie widziałem nigdzie w instrukcji Actibloc, aby były opisane czasy działania lub jakiś program, dla klientów, którzy muszą wynienić uszkodzony sterownik. Teraz do kogo mają pisać do grafa niby. Oni ich wyśmieją, bo to inne wyroby. Producent sterowników też może mieć gdzieś takich klientów, bo kto mu pozwolił dzielić się ustawieniami ze zwyłymi klientami, skoro miał umowę z firmą. Jeśli jednak tak może to kaska razy dwa dla potrzebujących, bo dlaczego na takich nie zarobić. Dla mnie Sotralentz i jego wyroby były firmą nastawioną na przetargi. Skoro mamy już wylot z funduszami unijnymi to ich wyroby też się skończyły. Co z tego, że niby 90% ma z tej samej firmy sterowniki, ale ile oni tego sprzedają. Są wyroby, w których nie ma w cenie naciąganych sterowań, tak jak w Centroplast. Ja teraz myślę o rozbudowaniu mojej, ale poszukam, zwykłego sterowania, które sam mogę ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 11.03.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 (edytowane) Czystesrodowisko, nie zgadzam się z Tobą odnośnie Actibloc i dostępności części. Nie jest tak, że bronię tego producenta i to urządzenie, jestem daleki od tego. Pewnie jest tak jak piszesz odnośnie kwestii produkcji, że chyba już nie jest produkowany itp. Natomiast nie zgodzę się z "częściami" tak jak piszesz. Jeśli masz odpowiednią wiedzę na temat urządzeń i znasz akurat Actibloc czy też każde inne urządzenie SBR, to dobrze wiesz, że w przypadku Actibloc pompy mamutowe to zwykłe rury kanalizacyjne - dostępność, bez kłopotu. Dyfuzory napowietrzające - bez znaczenia jakiej firmy zastosujesz, dmuchawę - obojętnie kogo zastosujesz, skrzynkę techniczną - obojętnie kogo zastosujesz, elektrozawory - podobnie jak poprzednie elementy, tego tyle na rynku, że można przebierać. Pewnie powiesz automatyka - no to akurat jest to produkt niby dedykowany, ale produkowany przez firmę, która produkuje dla 90% producentów w Polsce więc zawsze sobie jakoś poradzisz z naprawą, a nawet jeśli nie to zawsze można kupić inną automatykę - to gdyby padła oryginalna. Dla mnie śmieszne jest to jak ktoś piszę w przypadku tak typowego SBR, że może nie być części. Problem może być np. w Kingspanie w Biodisc, bo gdyby wycofali się z rynku to gdzie kupisz silnik czy uszkodzone tarcze, albo inne elementy, ale w tak typowych rozwiązaniach jak SBR - żaden problem. Dla mnie np. wadą jest stosowanie w oczyszczalniach pomp wirowych tka jak w oczyszczaniach Wobet - wcale nie uważam tego za zaletę. Na koniec - nie jestem obrońcą Actibloc i Grafa w tym momencie - daleko mi do tego, ale robię serwisy także i tych urządzeń i nawet jak nie będzie producenta to po 10 latach bez problemu naprawię tego typu oczyszczalnię. Artur, kojarzę że już kiedyś na ten temat pisaliśmy i nie musisz mi po raz kolejny udowadniać, że się na tym znasz – ja już to wiem. Z Twojego punktu widzenia jest to proste, bo pracowałeś w Sotralentz jak Actiblock powstawał, wiec zapewne znasz takie szczegóły jak algorytm pracy. Ktoś kto serwisuje Kingspana napisze zapewne, ze wymiana silnika nie stanowi problemu, a tarcze w Biodisc są nie do popsucia, tak jak np. rurka utrzymująca dyfuzor w Actiblocku. Natomiast z punktu widzenia użytkownika to już będzie kłopot aby znaleźć serwisanta, który coś zrobi z oczyszczalnią jak walnie, na nic niepotrzebny (no może do specyfikowania przetargów), czujnik pomiaru ciśnienia w sterowniku Actiblocka, bo większość serwisantów zewnętrznych nie będzie nawet umiała wejść w ustawienia, aby go wyłączyć. Jak przestaną być dostępne podzespoły Sotralentza to będzie kłopot z wymianą pokrywy lub uszczelki do niej, z głupią nadbudową może być problem jak zbiornik siądzie. A niestety Sotraleznt należy do tych producentów, których podzespoły ciężko „podmienić”. Sam napisałeś, że sterownik do Actibloc jest dedykowany. No właśnie sterownik stanowi najdroższy podzespół tej oczyszczalni. Oczywiście, że da się go zamienić na inny z wgranym przybliżonym algorytmem, ale nikt za to nie weźmie poniżej 1-2 tysięcy. A jak wiadomo jest tylko kwestą czasu aby sterownik zaczął robić problemy – w tym przypadku pierwszy problem, już może oznaczać konieczność wymiany. Edytowane 11 Marca 2019 przez czystesrodowsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 11.03.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 To w takim razie ja dopytam Arturze. W oczyszczalni Ekopol 2500, dałbyś radę wymienić dyfuzor napowietrzający gdyby była taka potrzeba? Dopowiem, że w tej oczyszczalni jest baaardzo słabe dojście do komory, bo tylko przez pół średnicy rury czterysetki. Chyba, że coś pokręciłem. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Ekopol oryginalnie ma chyba jednorazowe dyfuzory. Wymiana polega na wrzuceniu nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts