Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszalnia biologiczna - ranking.

mysiul

Recommended Posts

Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co w tym chodzi !!!!!!

Potrzebuję oczyszczalni biologicznej na 6 osób lub 7 osób. Moje pytanie, to jaki przepływ powinna mieć taka oczyszczalnia ?

Widzę, że w różnych firmach jest to różnie liczone. Mam ofertę na Multiekocent 3300 na 8 osób, ZBB-7C na 7 osób oraz na

ACTIBLOC LTI 5-6. Pierwsza na liście ma 1200 litrów na dzień, druga ma 1050 litrów na dzień, a ostatnia ma aż 1400 litrów na dzień,

pomimo że jest na najmniejszą ilość osób. Z czego to wynika, bo ja i tak uważam, że u mnie się mniej wody zużywa ?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

Badania o których napisałem, że redukcja była na poziomie 46-73 % nie były robione w laboratorium, to badania prowadzone na czterech różnych oczyszczalniach pracujących w terenie od pewnego czasu (najkrócej pracowało urządzenie od 4 miesięcy). Jeśli można osiągnąć na biologii choć to 50% redukcji fosforu to róbmy wszystko aby tak było. Nie było tam nic nadzwyczajnego zastosowanego, typowy algorytm od AC. W tym przypadku nikt nie regulował dopływu fosforanów, typowe ścieki - Ci ludzie nawet nie wiedzieli dokładnie kiedy będzie pobierana próbka.

Owszem, na innych badaniach, ale to już laboratoryjnych udało się osiągnąć zdecydowanie lepszy wynik :)

@ArturStadnik

Gratuluję świetnych wyników w laboratorium. Mając do dyspozycji sprzęt i czas, można wszystko osiągnąć.

Badania laboratoryjne tym się różnią od życia, że są ciągle monitorowane i badacz może reagować na zmieniające się okoliczności. W praktyce handlowej musiałoby to oznaczyć doposażenie oczyszczalni po pierwsze w skomplikowany układ przesyłania ścieków pomiędzy komorami w celu skierowania ich na zmianę w strefy tlenowe i beztlenowe i zasilania świeżym węglem, ale przede wszystkim w aparaturę pomiarową dostarczającą odpowiednie dane do układu sterowania. No i nie zmieścimy tego wszystkiego w dwóch zbiornikach po 2,5 m3.

Owszem, da się to wszystko zrobić. Czy ktoś ma ochotę na oczyszczalnię za 30 tysięcy?

Nie wiem jakie masz przyzwyczajenia w domu, jak z zużyciem wody itp. Przepływ to jedno a ilość zanieczyszczeń to drugie. Jeśli jednak pytasz o przepływ to dla 7 osób powinno to być około 1m3/d, ale to już max. Czy to będzie 7 osób na stałe? Czy może jakieś inne przypadki? np. 4 na stałe a 3 tylko w weekend lub na jakieś święta itp.

Patrząc jednak na ogólny trend i to jak wygląda to u mnie w domu to zastosowałbym oczyszczalnię o dobowym przepływie nominalnym na poziomie 0,8-0,9m3/d

Actibloc 4 - nominalny przepływ 0,6m3/d a maks 0,9m3/d

Actibloc 5-6 - nominalny przepływ 0,9m3/d a max 1,35m3/d

pozdrawiam

Nie wiem jakie masz przyzwyczajenia w domu, jak z zużyciem wody itp. Przepływ to jedno a ilość zanieczyszczeń to drugie. Jeśli jednak pytasz o przepływ to dla 7 osób powinno to być około 1m3/d, ale to już max. Czy to będzie 7 osób na stałe? Czy może jakieś inne przypadki? np. 4 na stałe a 3 tylko w weekend lub na jakieś święta itp.

Patrząc jednak na ogólny trend i to jak wygląda to u mnie w domu to zastosowałbym oczyszczalnię o dobowym przepływie nominalnym na poziomie 0,8-0,9m3/d

Actibloc 4 - nominalny przepływ 0,6m3/d a maks 0,9m3/d

Actibloc 5-6 - nominalny przepływ 0,9m3/d a max 1,35m3/d

pozdrawiam

To będzie 7 osób na stałe, bo to dom na dwa pokolenia. Nadal nie rozumiem, co z tym przepływem jest nie tak, bo za cenę mniejszą niż actibloc 5-6, który ma 1,35 m3/d mam Multiekocent 4400, który jest na 10 osób i ma 1,5m3/d ?

Wychodzi na to, że w actibloc polepszono przepływ, aby tak wysoką cenę jakoś tłumaczyć klientom. Podobno włazy też są za małe do dobrej obsługi. Minimum to 60cm średnicy i w Centroplast takie mają.

Czy ktoś wie jaka jest dmuchawa w actibloc 5-6 i w multiekocent 4400 ?

To będzie 7 osób na stałe, bo to dom na dwa pokolenia. Nadal nie rozumiem, co z tym przepływem jest nie tak, bo za cenę mniejszą niż actibloc 5-6, który ma 1,35 m3/d mam Multiekocent 4400, który jest na 10 osób i ma 1,5m3/d ?

Wychodzi na to, że w actibloc polepszono przepływ, aby tak wysoką cenę jakoś tłumaczyć klientom. Podobno włazy też są za małe do dobrej obsługi. Minimum to 60cm średnicy i w Centroplast takie mają.

Wygląda na to, że prawie już wybrałeś multiekocenta 4400 i tylko nas pytasz, czy jest duża różnica w stosunku do lepszych wyrobów. Zacznijmy od podważania danych o tej oczyszczalni:

- skąd wiesz jaki ma ona przepływ, gdyż na necie są informacje, że jest to model na 10 osób, a słowa nie znalazłem o związanym z tym przepływie ( może gdzieś jest taka informacja - proszę o wsparcie )

- skąd wiesz co oznacza nazwa typu: 4400, gdyż wygląda na to, że jest to pojemność 4 x 1,1m3 zbiorników, ale też nie znalazłem informacji o tym, czy dotyczy to wartości czynnej, czy całkowitej - a to jest różnica !

- jakie ma sterowanie i automatykę ( według mnie to prawie jej tam brak, gdyż z rok temu widziałem u klienta model nieco mniejszy - 3300, i żadnego tam elektrozaworu nie było ) - czyli kręcisz zaworkami ręcznie

- jaką ma dmuchawę ( według mnie jest to model SLL z bibusa, który nie ma żadnych zabezpieczeń i alarmów związanych z uszkodzeniem membrany - jeżeli tak się stanie i się nie zorientujesz w porę to oprócz wymiany membran na nowe, wyjdzie jeszcze wiele innych rzeczy !!

Jeśli chodzi o różnicę w przepływie w stosunku do ACTIBLOC, to przyznam, że nie wiem do końca skąd to się wzięło, ale po mojemu mogę to tak wytłumaczyć, że chcieli dodać sobie plusa za pojemność urządzenia i pewnie też retencję, dlatego zwiększyli przepływ maksymalny. Nie zmieniła się ilość użytkowników, dlatego jeśli chcesz porównywać oczyszczalnie to licz 0,15 m3/d na osobę i nie kombinuj, że inni mają więcej.

Producenci tacy jak Sotralentz jak i Wobet-Hydret mają dmuchawy droższe i mocniejsze, w których jest zabezpieczenie przed przebiciem / pęknięciem membrany. Dmuchawa w takiej sytuacji się zatrzymuje i do chwili serwisu, nic więcej się tam nie zniszczy ( modele EL-S lub JDK-S ).

Witam,

Widzę, że jest tak jak napisał WojtekInst, oczyszczalnia już wybrana tylko potrzeba "błogosławieństwa" :)

Jeśli chodzi o o Actibloc 5-6 to jest tam dmuchawa EL-80 firmy Secoch czyli z pełnymi zabezpieczeniami. Jaką ma Multiekocent nie wiem, wiem że kiedyś pracowali na dmuchawach SLL 40 - osobna była do napowietrzania i osobna była do recyrkulacji, jak jest dziś tego nie wiem.

Kolejna kwestia to wielkość, dziś 99% producentów podwyższa przepływ, ale też informuje że jest to przepływ maxymalny, wynika to z badań w labolatrium notyfikowanego. Mam katalog Centroplasta (nie wiem z którego jest roku) ale tam najmniejsze biologiczne rozwiązanie jest dla 5 osób, dziś na ich stronie funkcjonuje dla 8 osób, dlaczego 8 a nie 7 lub 9? Przepływ nominalny dla tych 5 osób był na poziomie 0,75m3/d, podczas badań na zgdność z normą EN-PN 12566-3 bada się urządzenia przez pewien czas na przepływ zwiększony o 50% (akurat oczyszczalnie osiągają lepsze wyniki niż przy przepływie nominalnym). Teraz jak przepływ nominalny zwiększysz o 50% da ci to przepływ 1,13m3/d i dzieląc to na 0,15m3/d na użytkownika wychodzi Ci 7,53 użytkownika - w tym przypadku podciągnięto do 8 :).

Należy wziąć pod uwagę, że średnie zużycie wody w domu waha się w granicach 100L więc jak masz w domu 6 osób stałych to lepiej wziąć oczyszczalnię o nominalnym przepływie 0,6m3/d niż 0,9m3/d. W drugim przypadku będzie mocno niedociążona, co dla osadu nie jest zbyt dobre.

Najlepiej poprosić producenta o raport z badań, w raporcie masz dokładnie napisane na jaki przepływ nominalny była badana oczyszczalnia, jak będziesz chciał znać jaki w danym przypadku jest maksymalny przepływ dla danej oczyszczalni, przemnożysz to *1,5 i będziesz znał wynik. Pisałem już że Actibloc 4 - nominalny to 0,6m3/d a Actibloc 5-6 to 0,9m3/d - maksymalne można sobie dorobić. Producenci podają maksymalne dlatego, że oczyszczalnia lepiej zachowuje się jak jest dobrze dociążona a nie niedociążona.

Odnośnie porównania Bioekocent czy Mulitiekocent do Actibloc - będę wstrętny, ale nie można porównywać przepływówki jaką jest produkt Centroplasta do oczyszczalni SBR jakim jest Actibloc.

Odniosłeś się do włazów, tak w AC są o średnicy 40 cm i wysokości 50 cm. Serwis spokojnie możesz przeprowadzić, bez większych kłopotów nawet jak ta nadbudowa będzie miała 60 cm. Owszem, większa średnica byłaby wygodniejsza do serwisowania.

Odniosłeś się do ceny, napisalem już że nie można porównywać tylko ceny dla dwóh kompletnie różnych urządzeń. To jest tak jak w porównaniu samochodów. Actibloc działa w cyklach a Centroplast nie. Ile w wpłynie do osadnika tyle popłynie do reaktora - brak kontroli nad tym ile otrzyma reaktor w danym czasie do oczyszczenia. W SBR tak nie ma - jest cykl, który jest realizowany przez 6 godzin i reaktor otrzymuje tylko określoną porcję ścieków i bez problemów powienien sobie z tym poradzić. (zaraz pewnie skomentuje mnie Beja, że znów pisze i promuje tą sekwencyjność :) ) Można tak ogólnie powiedzieć, że przy takich samych ściekach bytowych w SBR masz zdecydowanie większą pewność otrzymania w ciągu doby porównywalnych jakości ścieków odpływających gdyż na dobę reaktor otrzymuje takie same porcje ścieków. Całkowicie inaczej jest przy przepływówce.

SBR na rynku jest dużo, mas zdo dyspozycji Actibloc, Klaro (Grafa), ZBS (Wobet), Solido (Rewatec), Solid-Clair (Hydro-Top), SBHR i SBAR (Sapling) itp - tego możesz znaleźć wiele.

pozdrawiam

Piszecie o nowoczesnych oczyszczalniach, że może warto, czeka mnie na wiosnę budowa i się zastanawiam od pewnego czasu co zrobić, nie mam dużej działki więc nie planuje kopać wielkiego drenażu. Znalazłem opis oczyszczalni hybrydowej - ktoś wie jak sprawdzają się takie rozwiązania http://metria.pl/jak-dziala-przydomowa-oczyszczalnia-hybrydowa-przydomowa-oczyszczalnia/

Dzięki

Witam,

Widzę, że jest tak jak napisał WojtekInst, oczyszczalnia już wybrana tylko potrzeba "błogosławieństwa" :)

pozdrawiam

Po prostu oferta Centroplastu wygląda na atrakcyjną i tyle. Na forum piszę o tym co przeczytałem w internecie

oraz to co mi mówi hydraulik. Po to są fora, aby się dowiedzieć różnych spraw i douczyć, bo to poważny wydatek

dla mnie. Dlatego nie reklamuję i nie wybrałem jeszcze Centroplastu, ale sprawdzam jego minusy i plusy.

Pytałem też w hurtowni o bio-duo, bo to też oczyszczalnia biologiczna. Chyba nieco gorsza od Actibloc, bo to straszy

model, ale za to z tej samej fabryki i tańsza. Jednak podobno jest wycofywana ze sprzedaży na rzecz tego nowszego

SBR. Czy jest to prawda oraz czy bio-duo ma dawkowanie, które jak czytam jest dużą zaletą ?

Bio-DUO także ma porcjowanie (dawkowanie jak piszesz) i nie jest na 100% wycofana ze sprzedaży. Ktoś ewidentnie opowiada głupoty.

Po prostu oferta Centroplastu wygląda na atrakcyjną i tyle. Na forum piszę o tym co przeczytałem w internecie

oraz to co mi mówi hydraulik. Po to są fora, aby się dowiedzieć różnych spraw i douczyć, bo to poważny wydatek

dla mnie. Dlatego nie reklamuję i nie wybrałem jeszcze Centroplastu, ale sprawdzam jego minusy i plusy.

Pytałem też w hurtowni o bio-duo, bo to też oczyszczalnia biologiczna. Chyba nieco gorsza od Actibloc, bo to straszy

model, ale za to z tej samej fabryki i tańsza. Jednak podobno jest wycofywana ze sprzedaży na rzecz tego nowszego

SBR. Czy jest to prawda oraz czy bio-duo ma dawkowanie, które jak czytam jest dużą zaletą ?

Piszecie o nowoczesnych oczyszczalniach, że może warto, czeka mnie na wiosnę budowa i się zastanawiam od pewnego czasu co zrobić, nie mam dużej działki więc nie planuje kopać wielkiego drenażu. Znalazłem opis oczyszczalni hybrydowej - ktoś wie jak sprawdzają się takie rozwiązania http://metria.pl/jak-dziala-przydomowa-oczyszczalnia-hybrydowa-przydomowa-oczyszczalnia/

Dzięki

Cóż mogę powiedzieć o oczyszczalni METRIA, to że mi się nie podoba. Jedak to nie mnie się ma podobać, tylko temu kto ją chce kupić - czyli np. Tobie :)

Teraz tak na poważnie, to osobiście na miejscu Sotralentza byłbym co najmniej wkurzony, gdyby ktoś mój produkt BIO-DUO, będący hybrydową oczyszczalnią ścieków nazwał BIO-DUO HYBRYDA :/. Wychodzi na to, że ktoś się załapał na darmową reklamę - tak to każdy może. To był pierwszy powód dlaczego jestem na NIE. Kolejne kwestie to, według mnie:

- słaby dostęp do komór i słaba możliwość serwisu ( do komory nr. 1 jest mała rewizja do opróżniania, a nie właz rewizyjny, zaś komory nr. 3, 4 i 5 mają wspólny właz rewizyjny razem z dmuchawą

- reklama na max. nr 1 - to wybieranie raz na 12-24 msc - na pewno będzie to krótszy okres, gdyż większą część pojemności zajmują dwie komory z napowietrzaniem, a nie osadnik wstępny

- reklama na max. nr. 2 - to okres gwarancji, który jest wyssany z palca - ciekawe skąd mają taką wiedzę, skoro wg. krs - firma działa 6 lat, a daje 5-krotnie dłuższy okres gwarancji - czyli dwa w jednym najtaniej i najdłuższa gwarancja na papierze :) :)

- reklama na max. nr. 3 - zautomatyzowana praca, czyli jeden elektrozawór z zegarem na jego cewce, czyli wg. mnie dmuchawa chodzi bez przerwy, a co pewien czas załącza się recyrkulacja osadu i tyle - oj jakże tu daleko do jakiegoś SBR-a :/

W sumie to mi się już odechciało znajdować kolejnych wad. Zaznaczam, że mówię tu tylko z mojej punktu widzenia - instalatora. Klienta, który szuka czegoś biologicznego tanio, może to nic nie obchodzić - nie krytykuję, ale raczej uprzedzam o konsekwencjach. Na koniec zostawiłem jeszcze jedną uwagę, która związana jest z opisem pod tabela w/w oczyszczalni na stronie producenta. Opisano tam, że model występuje w trzech wersjach, Lite, Standard i Premium. Zastanawiam się czy te wszystkie zalety dotyczą najtańszej wersji, czyli chyba Lite, czy może najdroższej - czyli w sumie nic nie wiadomo na pewno :) :)

Temperatura ma duży wpływ na prowadzenie procesów usuwania azotu oraz fosforu. Optymalnie aby przy tych procesach ścieki oscylowały w granicach 13 - 25 stopni - to są najlepsze warunki. Im niższa temperatura tym te procesy przebiegają wolniej. Jeśli chodzi o usuwanie głównie zanieczyszczeń podstawowych czyli związków węgla to także temperatura ścieków ma wpływ. Poszczególne mikroorganizmy rozwijają się lepiej w wyższych temperaturach, inne przy niższych itp. Przy ściekach o temperaturze około 5 stopni zatrzymują się procesy biologiczne, mikroorganizmy przechodzą w stan hibernacji. Niektóre procesy to procesy egzotermiczne czyli momenty w których wydzielana jest energia cieplna i to także podnosi temperaturę ścieków takim przykładem może być drugi etap nitryfikacji.

Podsumowując myślę, że w małych instalacjach masz średni wpływ na kontrolę temperatury i dzięki temu na kontrolę prowadzonych procesów. Jeśli użytkujesz zgodnie z zasadami jakie zapisał w książce producent to powinno być OK.

Jak temperatura wpływa na działanie oczyszczalni biologicznej. Mamy taką i działa, ale nie wiemy, czy są jakieś granice tego, gdy w nocy jest całkiem sporo poniżej zera ? Czy macie jakieś dodatkowe rady ?

Szybkie pytanie do znawców tematu - przebrnąłem przez większą część tego wątku w nadziei, że znajdę w nim odpowiedż na trapiące mnie pytania. Niestety im głębiej brnąłem tym większy mętlik miałem w głowie. Postanowiłem więc zadać pytanie, które może okazać się interesujące również dla innych forumowiczów mających te same wątpliwości.

Mianowicie - czy w chwili obecnej istnieej na rynku oczyszczalnia biologiczna dla zastosowań domowych, która w wyniku procesu oczyszczania gwarantowałaby otrzymanie ścieków spełniających aktualnie obowiązujące normy dla aglomeracji o RLM > 100 000?.

Pytanie drugie - czy na mocy obowiązujących przepisów użytkownik takiej oczyszczalni zobligowany jest do wykonaywania badań zawartości ścieków w ilości 24 próbek w roku?. Ścieki odprowadzane do gruntu w obrębie własnej działki - bez pozwolenia wodno-prawnego. Niestety ta kwestia również nie jest dla mnie jasna - można spotkać przeciwstawne sobie interpretacje. Pytanie zatem kto ma racje i czy pobieranie i oddawanie próek do badań jest rzeczywiście niezbędne?.

Dodam, że działka na której miałaby stanąć oczyszczalnia jest raczej dość niewielka - 0,401ha. Na działce stoi dom jednorodzinny o powierzchni użytkowej ok. 135m2. Na plus można zaliczyć to, że grunt jest raczej dobrze przepuszczalny.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc i udzielone odpowiedzi.

Mianowicie - czy w chwili obecnej istnieej na rynku oczyszczalnia biologiczna dla zastosowań domowych, która w wyniku procesu oczyszczania gwarantowałaby otrzymanie ścieków spełniających aktualnie obowiązujące normy dla aglomeracji o RLM > 100 000?.

Osobiście nie znam takiej oczyszczalni.

Są lepsze pod tym względem, są i gorsze, ale żadna z nich nie uzyskuje wartości jak dla RLM > 100.000. Najbardziej w tym kierunku idzie Biokem Wavina. Natomiast praktycznie do każdej można dostawić taki czy inny element redukujący fosfor - np. analogiczny jak w Biokemie.

Tylko że pozostaje problem azotu.

Pytanie drugie - czy na mocy obowiązujących przepisów użytkownik takiej oczyszczalni zobligowany jest do wykonaywania badań zawartości ścieków w ilości 24 próbek w roku?. Ścieki odprowadzane do gruntu w obrębie własnej działki - bez pozwolenia wodno-prawnego. Niestety ta kwestia również nie jest dla mnie jasna - można spotkać przeciwstawne sobie interpretacje.

...bo jest to niejednoznacznie zapisane w przepisach. Można argumentować za próbkami 2 x do roku.

Pytanie zatem kto ma racje i czy pobieranie i oddawanie próek do badań jest rzeczywiście niezbędne?.

W świetle rozporządzenia MŚ - tak.

Zatem w świetle prawa nie mam szans na instalację jakiejkolwiek oczyszczalni biologicznej. Czy mam przez to również rozumieć że w aglomeracjach o RLM > 100 000 nikt takiej oczyszczalni nie zainstalował i nie użytkuje na mocy obowiązujących przepisów?. Trochę to dziwne bo Wydział Środowiska Urzędu Miasta na terenie którego miałbym zainstalować taką oczyszczalnie, twierdzi że aktualnie sami zachęcają mieszkańców do instalacji oczyszczalni biologicznych. Mało tego - w bieżącym roku ma ruszyć program dofinansowania do tego typu inwestycji. Czy zatem UM nie zdaje sobie sprawy z tego, że wyda unijne pieniądze na instalacje które są niezgodne z obowiązującymi przepisami?.

Takowe urządzenia są na rynku, tak jak napisał Beja, nie znam tylko oczyszczalni która osiągnęła by takowe wyniki tylko i wyłącznie na drodze biologicznej. Biokem Wavina ma w standardzie układ do dozowania koagulantu, podobnie chyba jest WehoPuts firmy Uponor. Pozostałe urządzenia można doposażyć w urządzenie, które będzie dozowało koagulant w odpowiednich cyklach i porcjach i wtedy osiągniesz parametry jak dla 100 000 RLM. Dobrze byłoby wybrać urządzenie które dobrze na drodze biologicznej usuwa azot - z tym akurat nie powinno być problemu u dobrych producentów, do tego dołożyć koagulant z pompą i temat będzie załatwiony. Dzięki koagulantowi oprócz fosforu zdecydowanie powinieneś poprawić pozostałe trzy podstawowe wskaźniki takie jak BZT5, ChZT i zawiesinę ogólną.

Zatem w świetle prawa nie mam szans na instalację jakiejkolwiek oczyszczalni biologicznej. Czy mam przez to również rozumieć że w aglomeracjach o RLM > 100 000 nikt takiej oczyszczalni nie zainstalował i nie użytkuje na mocy obowiązujących przepisów?. Trochę to dziwne bo Wydział Środowiska Urzędu Miasta na terenie którego miałbym zainstalować taką oczyszczalnie, twierdzi że aktualnie sami zachęcają mieszkańców do instalacji oczyszczalni biologicznych. Mało tego - w bieżącym roku ma ruszyć program dofinansowania do tego typu inwestycji. Czy zatem UM nie zdaje sobie sprawy z tego, że wyda unijne pieniądze na instalacje które są niezgodne z obowiązującymi przepisami?.

Dzięki za informację. Podpowiesz mi może jeszcze jaki jest orientacyjny koszt instalacji oczyszczalni Biokem od Wavin'a?. Przyznam, że poczytałem nieco o tym rozwiązaniu i muszę przyznać, że wygląda ono dość obiecująco choć poziom redukcji azotu wg. deklaracji producenta jest mocno poniżej normy w moim przypadku bo wynosi ok. 54% :(. Niestety nie znalazłem ceny za ww. oczyszczalnie.

Wspominasz też o możliwości doposażenia oczyszczalni biologicznych od wiodących producentów w układ podawania koagulantu. Czy mógłbyś podpowiedzieć jak wygląda to w przypadku Actibloca 4 i ZBS-4C?. Czy wiesz jaki jest koszt takiej modyfikacji oraz jaki jest średni roczny koszt koagulantu któego przecież trzeba będzie uzupełniać?.

Dzięki za informację. Podpowiesz mi może jeszcze jaki jest orientacyjny koszt instalacji oczyszczalni Biokem od Wavin'a?. Przyznam, że poczytałem nieco o tym rozwiązaniu i muszę przyznać, że wygląda ono dość obiecująco choć poziom redukcji azotu wg. deklaracji producenta jest mocno poniżej normy w moim przypadku bo wynosi ok. 54% :(. Niestety nie znalazłem ceny za ww. oczyszczalnie.

Wspominasz też o możliwości doposażenia oczyszczalni biologicznych od wiodących producentów w układ podawania koagulantu. Czy mógłbyś podpowiedzieć jak wygląda to w przypadku Actibloca 4 i ZBS-4C?. Czy wiesz jaki jest koszt takiej modyfikacji oraz jaki jest średni roczny koszt koagulantu któego przecież trzeba będzie uzupełniać?.

Widziałem chyba tą oczyszczalnię na którymś WOD-KAN-ie w Bydgoszcz. Nie chcę, aby ktoś mnie posądził o plotkowanie, ale słyszałem, że z powodu małej sprzedaży i dużej ceny Biokem-u, wycofano się z jego oferowania. Zaznaczam, że nie wiem, czy to prawda. Sądzę, że pokazuje to, że w naszym kraju nie ma aż tylu klientów na zaawansowane oczyszczalnie ścieków - szkoda :/.

W kwestii koagulantu, to z tego co wiem Actibloc 4 ma to w opcji, a ZBS-4C, chyba nie. Wydaje mi się, że mają jakiś wyższy poziom jego stosowania i chyba to ZBS-6C, czy nawet dopiero ZBS-10C. W przypadku obu producentów mogę mieć w tej kwestii mniej aktualne dane o cenach i zastosowaniach. Czyżby to była wina moja, a może klientów, którzy wciąż wybierają oczyszczalnie bez takich bajerów ? :):)

P.S. - Do ustalenia jest chyba też kwestia, czy klient może sam sobie uzupełniać zbiornik koagulantu, bo żartów z tym nie ma. Związane to może być z koniecznością zawarciem płatnej umowy na stały serwis. Jeśli tak faktycznie jest to popieram taki wymóg !!

Czytając wszystko to co zostało napisane powyżej muszę zadać jeszcze jedno pytanie - skoro niewielu jest klientów chętnych na dopłacenie do opcji pozwalających sprostać wyśrubowanym normom czystości ścieków, w jaki sposób oczyszczalnie pracujące poniżej zakładanych norm "przechodzą" w urzędach i nikt nie kwestionuje ich jakości?.