Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszalnia biologiczna - ranking.

mysiul

Recommended Posts

Mnie polecono specjalną sondę. Niestety to wydatek...

Montowanie sondy do pomiaru poziomu osadów w osadniku wstępnym oczyszczalni przydomowej przypomina latanie do pracy śmigłowcem - opcja tylko dla tych, którzy nie mają co zrobić z kasą. Ramy czasowe określone przez producentów w zupełności są wystarczające.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki z odpowiedź. Zwróciłem uwagę, że im wyższy jest poziom ścieków w pierwszej komorze, tym wyższe ciśnienie pompy mamutowej. Pewnie wynika to z praw fizyki - w każdym razie wraz ze zmniejszaniem się poziomu ścieków w pierwszej komorze ciśnienie maleje. Nie zmienia to faktu, że ściegi do komory napowietrzania podawane są 15/15 minut, a wypompowywanie oczyszczonych trwa np. 8/15 minut - być może wynika to też z tego, że sklarowane ścieki mają inną gęstość i szybciej są podnoszone, ale czy z tego wynikałaby aż taka różnica?

Co do przewodów w rurze osłonowej - zastanawiam się, czy nie odkopać ich i nie skrócić. Skrzynka techniczna stoi zaraz obok oczyszczalni i wystarczyłby dosyć krótki odcinek przewodów, a w ziemi zakopany jest cały zwój - instalator nie skracał. To mogłoby poprawić przepływ powietrza, w końcu część mocny dmuchawy jest zużytkowywana na przepchanie powietrza przez zakręcone rurki. Nie ma tam raczej zagięć blokujących przepływ powietrza, ale nawet zwykłe zakręty + długość przewodu stanowią pewnie jakiś opór. Co sądzicie?

Skoro masz oryginalne przewody dostarczone przez producenta to na pewno nie są one przyczyną nierównomierności w pracy mamutów. Skrócenie węży technicznych na pewno „ulży” membranom w dmuchawie ale nie oczekiwałbym znacznego wzrostu wydajności. Opory liniowe na pewno się zmniejszą jednak rewolucji nie będzie.

Dzień dobry,

jest to mój pierwszy post na forum :) mam wiele pytań. Planuję otwarcie biznesu produkcja żywności (gotowanie warzyw, bez mięsa itd.). Myślę, że ścieków będzie ok 500 l co 2 dni, a pomiędzy ok. 100 l dziennie. Czy budowa przydomowej oczyszczalni jest w ogóle opłacalna, jeżeli mogę iść do sąsiada i prosić o to żeby zrobić przyłącze do kanalizacji przez jego działkę? Jeżeli oczyszczalnia jest bardziej ekonomiczna, to jaką wybrać? Chciałbym, żeby nie było przy niej dużo roboty i była niezawodna. Poczytałem o pasywnych (głównie biorock), ale jak to wygląda od strony finansowej i czasowej, może doradzicie inny typ? Temat tak szeroki, że nie zdążę tego ogarnąć, a potrzebuję podjąć decyzję dość szybko.

Z góry dziękuję i czekam na odpowiedź

Dzień dobry,

jest to mój pierwszy post na forum :) mam wiele pytań. Planuję otwarcie biznesu produkcja żywności (gotowanie warzyw, bez mięsa itd.). Myślę, że ścieków będzie ok 500 l co 2 dni, a pomiędzy ok. 100 l dziennie. Czy budowa przydomowej oczyszczalni jest w ogóle opłacalna, jeżeli mogę iść do sąsiada i prosić o to żeby zrobić przyłącze do kanalizacji przez jego działkę? Jeżeli oczyszczalnia jest bardziej ekonomiczna, to jaką wybrać? Chciałbym, żeby nie było przy niej dużo roboty i była niezawodna. Poczytałem o pasywnych (głównie biorock), ale jak to wygląda od strony finansowej i czasowej, może doradzicie inny typ? Temat tak szeroki, że nie zdążę tego ogarnąć, a potrzebuję podjąć decyzję dość szybko.

Z góry dziękuję i czekam na odpowiedź

Jeżeli masz możliwość podłączenia kanalizacji i koszty są akceptowalne to jest to zdecydowanie rozwiązanie najmniej absorbujące czas użytkownika podczas eksploatacji.

Co do oczyszczalni Biorock – to z dostępnych technologii najlepiej się sprawdzi do postawionych przez Ciebie wymagań małej ilości czynności obsługowych i niezawodności. Bardzo dobrze dźwignie też tą nierównomierność dopływu z czym typowe przepływówki będą miały kłopot. Natomiast nie należy do najtańszych rozwiązań przy zakupie, ale w dłuższej perspektywie wychodzi na „+” pod względem kosztów łącznych w porównaniu do innych rozwiązań oczyszczalni zasilanych elektrycznie.

Dwa lata temu napisałbym, że kanalizacja będzie rozwiązaniem bardziej ekonomicznym. Dziś w perspektywie „odmrożenia” wkrótce taryf za wodę i ścieki nikt chyba nie jest w stanie określić ile to będzie kosztowało. Dlatego ciężko dać jednoznaczną deklarację w zakresie kosztów.

Jeżeli masz możliwość podłączenia kanalizacji i koszty są akceptowalne to jest to zdecydowanie rozwiązanie najmniej absorbujące czas użytkownika podczas eksploatacji.

Co do oczyszczalni Biorock – to z dostępnych technologii najlepiej się sprawdzi do postawionych przez Ciebie wymagań małej ilości czynności obsługowych i niezawodności. Bardzo dobrze dźwignie też tą nierównomierność dopływu z czym typowe przepływówki będą miały kłopot. Natomiast nie należy do najtańszych rozwiązań przy zakupie, ale w dłuższej perspektywie wychodzi na „+” pod względem kosztów łącznych w porównaniu do innych rozwiązań oczyszczalni zasilanych elektrycznie.

Dwa lata temu napisałbym, że kanalizacja będzie rozwiązaniem bardziej ekonomicznym. Dziś w perspektywie „odmrożenia” wkrótce taryf za wodę i ścieki nikt chyba nie jest w stanie określić ile to będzie kosztowało. Dlatego ciężko dać jednoznaczną deklarację w zakresie kosztów.

Dziękuję :) czy są jakieś inne pasywne lub mało uciążliwe i awaryjne rozwiązania? Czy można na nie uzyskać dotację na firmę? Jak w ogóle wyglądają koszty założenia takiego Biorocka pod moje parametry od a do z bo to jakaś straszna tajemnica firmy. Jak z gwarancjami, żeby nie wpaść w pułapkę częstych obowiązkowych wybrań, serwisów itd.

Dziękuję :) czy są jakieś inne pasywne lub mało uciążliwe i awaryjne rozwiązania? Czy można na nie uzyskać dotację na firmę? Jak w ogóle wyglądają koszty założenia takiego Biorocka pod moje parametry od a do z bo to jakaś straszna tajemnica firmy. Jak z gwarancjami, żeby nie wpaść w pułapkę częstych obowiązkowych wybrań, serwisów itd.

Z pasywnych rozwiązań jest parę mniej udanych kopii, ale niestety nie można o nich powiedzieć, że są równie skuteczne jak Biorock (niektóre nawet zdążyły się wykazać problemami w działaniu).

O dotację pytaj w urzędzie gminy – możliwa jest dotacja dla podmiotów gospodarczych.

O koszty pytaj dystrybutorów – w tym nie pomogę. Już kiedyś był poruszany na tym forum temat braku dostępności cen - podobno taka jest polityka Biorocka.

Co do gwarancji to z tego, co się orientuję zapisy gwarancyjne Biorocka nie są szczególnie obwarowane. Najlepiej poproś dystrybutora o przesłanie instrukcji zawierającej warunki gwarancji. Takie rozwiązanie jest najlepsze przy zakupie wszystkich oczyszczalni biologicznych, aby później nie okazało się, że trzeba pilnować ilość wody odprowadzanej w ciągu godziny (zdarzały się i takie zapisy wśród gwarancji pewnej rodzimej firmy). Nie powinno to stanowić problemu dla dystrybutora - jeżeli jednak jest problem z dokumentami to oznacza, że coś jest nie tak z zapisami.

Z pasywnych rozwiązań jest parę mniej udanych kopii, ale niestety nie można o nich powiedzieć, że są równie skuteczne jak Biorock (niektóre nawet zdążyły się wykazać problemami w działaniu).

O dotację pytaj w urzędzie gminy – możliwa jest dotacja dla podmiotów gospodarczych.

O koszty pytaj dystrybutorów – w tym nie pomogę. Już kiedyś był poruszany na tym forum temat braku dostępności cen - podobno taka jest polityka Biorocka.

Co do gwarancji to z tego, co się orientuję zapisy gwarancyjne Biorocka nie są szczególnie obwarowane. Najlepiej poproś dystrybutora o przesłanie instrukcji zawierającej warunki gwarancji. Takie rozwiązanie jest najlepsze przy zakupie wszystkich oczyszczalni biologicznych, aby później nie okazało się, że trzeba pilnować ilość wody odprowadzanej w ciągu godziny (zdarzały się i takie zapisy wśród gwarancji pewnej rodzimej firmy). Nie powinno to stanowić problemu dla dystrybutora - jeżeli jednak jest problem z dokumentami to oznacza, że coś jest nie tak z zapisami.

Super :) a jak to jest z tymi Biorockami co lepsze monoblock czy ecorock?

witam,

czytam to forum i zainteresował mnie napomniany tylko przez Czystesrodowisko temat "odmrożenia" taryf na wodę i ścieki.

Czy macie może jakieś szersze informacje na ten temat?? kiedy to nastąpi, czy są może już jakieś gotowe przepisy tego dotyczące?

bo temat wśród rozmów na temat oczyszczalni tylko przemknął, a jest ciekawy i wydaje mi się że dość istotny.

Super :) a jak to jest z tymi Biorockami co lepsze monoblock czy ecorock?

Ecorock to druga część Monoblocka, czyli sam bioreaktor, który trzeba poprzedzić osadnikiem gnilnym.

Montaż dwóch oddzielnych zbiorników wymaga dokładnosci przy robotach ziemnych, aby nie doprowadzić do przegłębienia wykopu lub jeżeli to nastąpi bardzo dokładnego jego ponownego uformowania, ponieważ nierównomierne osiadanie zbiorników może doprowadzić do powstania przeciwspadku pomiędzy osadnikiem, a bioreaktorem. Odpowiednie wypoziomowanie zbiorników oraz posadowienie jest kluczową rzeczą przy montażu układów wielozbiornikowych. Chociażby z tego względu Monoblock jest lepszym rozwiązaniem, ponieważ stanowi jeden zbiornik, który jest trochę bardziej tolerancyjny.

Fakt, że Monoblock wyjdzie zapewne drożej. Jednak jeżeli wykonawca spartoli Ci montaż, to różnica w kosztach do poniesienia będzie jeszcze większa.

Ecorock to druga część Monoblocka, czyli sam bioreaktor, który trzeba poprzedzić osadnikiem gnilnym.

Montaż dwóch oddzielnych zbiorników wymaga dokładnosci przy robotach ziemnych, aby nie doprowadzić do przegłębienia wykopu lub jeżeli to nastąpi bardzo dokładnego jego ponownego uformowania, ponieważ nierównomierne osiadanie zbiorników może doprowadzić do powstania przeciwspadku pomiędzy osadnikiem, a bioreaktorem. Odpowiednie wypoziomowanie zbiorników oraz posadowienie jest kluczową rzeczą przy montażu układów wielozbiornikowych. Chociażby z tego względu Monoblock jest lepszym rozwiązaniem, ponieważ stanowi jeden zbiornik, który jest trochę bardziej tolerancyjny.

Fakt, że Monoblock wyjdzie zapewne drożej. Jednak jeżeli wykonawca spartoli Ci montaż, to różnica w kosztach do poniesienia będzie jeszcze większa.

Dziękuję za wyjaśnienia. Na jednej ze stron jest taka informacja, że ecorock to unowocześniona wersja monoblocka. Czy iść w kierunku monoblocka 2 czy 3 z podaną ilością ścieków 500 l co 2-3 dni i 100 l pomiędzy (myślę, że w przyszłości zwiększę ilość o 30-50% ale będzie dostarczane bardziej równomierne)?

Ważna informacja którą zapomniałem dodać. Te 300-500 l ścieku to będzie wrzątek po gotowaniu warzyw. Czy Taką ilością gorącej wody wylana naraz nie zabiję wszystkiego w oczyszczalni? Czy trzeba będzie zamontować coś do studzenia?

Edytowane przez Apo87

Dzień dobry:rolleyes: To mój pierwszy post, więc chcę się przywitać:) Mam do Was drodzy Forumowicze, prośbę o radę - czy możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie oczyszczalni użytkowanej przez jedną osobę??? Oczywiście mam na myśli oczyszczalnię biologiczną. Bardzo proszę o Wasze zdanie.

Z góry dziękuję za odpowiedz :)

Dziękuję za wyjaśnienia. Na jednej ze stron jest taka informacja, że ecorock to unowocześniona wersja monoblocka. Czy iść w kierunku monoblocka 2 czy 3 z podaną ilością ścieków 500 l co 2-3 dni i 100 l pomiędzy (myślę, że w przyszłości zwiększę ilość o 30-50% ale będzie dostarczane bardziej równomierne)?

Ważna informacja którą zapomniałem dodać. Te 300-500 l ścieku to będzie wrzątek po gotowaniu warzyw. Czy Taką ilością gorącej wody wylana naraz nie zabiję wszystkiego w oczyszczalni? Czy trzeba będzie zamontować coś do studzenia?

Wyrwałeś ten zapis z kontekstu. Ecorock to dokładnie to samo, co druga część Monoblocka.

Monoblock 2 różni się od Monoblocka 3 wielkością osadnika wstępnego określonego właśnie tą cyfrą (2m3 lub 3 m3). Występuje wersja 2-900, która dźwignie 6 osób, jak również 3-900 o tym samym przepływie nominalnym. Różnica w wielkości osadnika stanowi większy bufor bezpieczeństwa szczególnie w sytuacji nierównomierności stężeniowych.

Jednorazowy zrzut 300-500 litrów stanowi problem nie ze względu na temperaturę, bo ona się uśredni w osadniku wstępnym w okolice 20 st C (która jest lepszą temperaturą dla osadu czynnego). Taka dawka chwilowego przepływu hydraulicznego jest spotykana przy oczyszczalniach przewidzianych na 12-15 osób (o przepływie nominalnym ok 2m3/d). Mały system po prostu przeciążysz czyli - spowodujesz wypłukanie tego, co w osadniku do bioreaktora i spowodujesz, że ściek nie zdąży się oczyścić przed odpływem. Dodatkowo na odbiornik odprowadzisz zawiesinę w postaci biomasy organicznej, która może zakolmatować złoże odbiornika. Montowanie oczyszczalni na przepływ dobowy 2m3/d jest strzelaniem z armaty do wróbli. Lepiej pomyśleć o jakimś zbiorniku buforowym 1m3, który przy pomocy np. zatapialnej pompy sterowanej czasowo rozłoży dopływ w czasie.

PS. Standardowy PVC-U ma zalecenie stosowania przy maksymalnej temperaturze 60st C przy przepływie krótkotrwałym. Zwróć na to uwagę, wybierając materiał z którego będziesz robił instalację kanalizacyjną. Polipropylen lepiej się nadaje (do wewnątrz szary, od 160 w górę oraz na zewnątrz pomarańczowy, karbowany), ale weź pod uwagę tych lepszych producentów. Ewentualnie rzadko stosowane PVC-C.

Dzień dobry:rolleyes: To mój pierwszy post, więc chcę się przywitać:) Mam do Was drodzy Forumowicze, prośbę o radę - czy możliwe jest prawidłowe funkcjonowanie oczyszczalni użytkowanej przez jedną osobę??? Oczywiście mam na myśli oczyszczalnię biologiczną. Bardzo proszę o Wasze zdanie.

Z góry dziękuję za odpowiedz :)

Oczyszczalnia będzie pracowała w stanie niedożywienia ale sobie poradzi. Z dostępnych technologii systemy pasywne (bezprądowe np. Biorock) sprawdzą się lepiej ze względu na brak zużycia energii i trochę większą zdolność „przetrwania” przy niedożywieniu. Małe SBRy (np. ZBS-4C od Wobeta) też dadzą rade, ale będą zużywały prąd w ilości przewidzianej na obciążenie 4 osobami. Można się pobawić z algorytmem pracy, ale to już wymaga doglądania oczyszczalni w większej ilości niż wymaga to jej standardowa obsługa. Złoża obrotowe np. Biodisc niestety są za duże bo najmniejszy jest dla 6 osób (chociaż sama technologia by sobie poradziła). Systemy typowo przepływowe będą najmniej ekonomiczne eksploatacyjnie.

Domykam budowę domku i mam dwa pytania:

Oczyszczalnia dla 4 osób, 2dorosłych i dwoje maluchów. Rozsączenie do studni chłonnej

1. W Gminie będą w tym roku instalowali oczyszczalnie biologiczne w cenie 4300zł. w Cenie jest badanie geotechniczne, urządzenie montaż, drenaż i zgłoszenie do urzędu. Będzie to najprawdopodobniej Traidenis model NV-2a, ale jak to z tymi przetargami w budżetówce nigdy nie wiadomo do końca co wykonawca kupi i przywiezie. Czytałem o tym modelu i raczej nie jest polecany. Czy dobrze myślę?

2. Zastanawiałem się mocno na ZBS-6c. Czy jest jakaś alternatywa innego producenta?

Domykam budowę domku i mam dwa pytania:

Oczyszczalnia dla 4 osób, 2dorosłych i dwoje maluchów. Rozsączenie do studni chłonnej

1. W Gminie będą w tym roku instalowali oczyszczalnie biologiczne w cenie 4300zł. w Cenie jest badanie geotechniczne, urządzenie montaż, drenaż i zgłoszenie do urzędu. Będzie to najprawdopodobniej Traidenis model NV-2a, ale jak to z tymi przetargami w budżetówce nigdy nie wiadomo do końca co wykonawca kupi i przywiezie. Czytałem o tym modelu i raczej nie jest polecany. Czy dobrze myślę?

2. Zastanawiałem się mocno na ZBS-6c. Czy jest jakaś alternatywa innego producenta?

Z opisu wynika, że przetarg będzie na zasadach „zaprojektuj i wybuduj”. Jeżeli przetarg jest już rozstrzygnięty to jest szansa, że w tym roku już oczyszczalnie wybudują. Jeżeli przetarg jeszcze nie jest ogłoszony – to niestety nie ma gwarancji, że zostanie zakończony w tym roku jak również że to będzie oczyszczalnia NV. Tak naprawdę jeżeli zmienił Wam się wójt to przetarg może zostać przesunięty. Nie pierwszy i nie ostatni będziesz czekał na realizację obietnic urzędu gminy w zakresie inwestycji gospodarki wodno-ściekowej.

Kłopot w tego typu inwestycji jest taki, że lista lokalizacji na których będą zaprojektowane oczyszczalnie zostaje zamknięta w momencie wpłaty wkładu własnego przez zainteresowanych. Niestety doświadczenie pokazuje, że różnie z tym bywa i wykonawca nie otrzyma w odpowiednim czasie kompletnej listy użytkowników, co przekłada się na czas realizacji. Przyjdą opady jesienne i wykonawca na tej podstawie wydłuży sobie realizację na przyszły rok.

Inna kwestia że model NV2a jest dedykowany do 8 osób i przepływ nominalny 1,44m3/d. Przy 4 osobach będziesz miał ok. 0,4-0,5 m3/d. Po co Ci taka duża oczyszczalnia. ZBS-6C jest dedykowany dla 6 osób – przewymiarowanie mniejsze ale z racji technologii będzie działała ok. zwłaszcza, że macie małe dzieci, a to oznacza częste prania.

Sama technologia SBR (ZBS-6C) poradzi sobie lepiej niż przepływowa bez osadnika wstępnego (NV) przynajmniej z powodu tych częstszych prań.

witam,

czytam to forum i zainteresował mnie napomniany tylko przez Czystesrodowisko temat "odmrożenia" taryf na wodę i ścieki.

Czy macie może jakieś szersze informacje na ten temat?? kiedy to nastąpi, czy są może już jakieś gotowe przepisy tego dotyczące?

bo temat wśród rozmów na temat oczyszczalni tylko przemknął, a jest ciekawy i wydaje mi się że dość istotny.

W tamtym roku zostały ustalone taryfy za wodę na najbliższe 3 lata. Część z nich przewiduje jakaś coroczną zmianę w jakimś niewielkim stopniu, część jest stała. Mechanizm ustalania taryf był taki, że spółki wodociągowe musiały uzyskać ich zatwierdzenie z PGW Wody Polskie.

Oczywiście większość wniosków z pierwszego podejścia zostało niezatwierdzonych lub wymagało wyjaśnień – ostatecznie taryfy zatwierdzono. Jednak wodociągi wyjścia nie miały i musiały przystać na zbyt niskie dla nich taryfy, ponieważ nie mogły dostarczać wody bez zatwierdzonej taryfy.

Dlaczego wodociągi chciały podnieść stawki za wodę i ścieki? Bo nałożono na nie nową opłatę (płatną de facto dla Wód Polskich) za „korzystanie z zasobów wodnych” w formie dostarczania wody i odprowadzania ścieków. W jednym momencie każdy prezes wodociągów w Polsce miał dylemat typu ”muszę płacić dodatkową opłatę za każdy m3 wody i ścieków ale nie mogę podnieść ceny dla odbiorców indywidualnych”. Poza opłatami za korzystanie z zasobów wodnych wodociągi dostały nowe obostrzenia związane z ujęciami wód, za którymi idzie konieczność przeprowadzenia całego szeregu działań, które kosztują, a za które wodociągom nikt nie dołoży kasy.

Zmiana taryf za wodę będzie musiała nastąpić, ponieważ nie ma lepszej metody podziału kosztów niż zużycie. Przy nowych taryfach się okaże.

Jeżeli ktoś śledzi zamówienia publiczne to zapewne zauważył drastyczne zmniejszenie inwestycji w branży wod-kan. Dlaczego? No skąd wodociągi mają znaleźć środki na dodatkowe opłaty? Najszybciej z planowanych inwestycji. Mniejsze wodociągi np. gminne zakłady gospodarki komunalnej mają mniejsze budżety/wpływy wiec dodatkowa opłata dla Wód Polskich obciąży kasę gminną, co zmniejsza ilość inwestycji gminnych nie tylko w zakresie wod-kan. Już to widać.

W życiu zawodowym mam styczność z wieloma prezesami i kierownikami wodociągów oraz wójtami i wszyscy zgodnie twierdzą, że wyhamowanie inwestycji jest działaniem wynikającym z potrzeby chwili. Pewnych inwestycji zatrzymać nie można (niezbędne modernizacje lub doprowadzenie sieci do dużych skupisk typu większe osiedla lub zakłady przemysłowe), jednak inwestycje mniej pilne zostały odłożone na półkę. Natomiast wszyscy również zgodnie twierdzą, że naturalną konsekwencją będzie podniesienie stawek za świadczone usługi (wykonanie przyłącza, założenie wodomierza, wywóz nieczystości płynnych, opłata przyłączeniowa, badania laboratoryjne itd.).

Wpływy do Wód Polskich szacowane są na kilka miliardów PLN – no ktoś to musi zapłacić.

Dlatego, jeżeli ktoś czeka na wodociąg – to może się okazać, że jeszcze poczeka lub cena będzie większa niż w ostatnich latach.

Summa summarum wzrośnie zainteresowanie indywidualnymi rozwiązaniami w zakresie gospodarki wodno-ściekowej typu własne studnie lub oczyszczalnie. Będzie to po prostu szybsze rozwiązanie, a co do ekonomii to się dopiero okaże.

Edytowane przez czystesrodowsko
  • Like 1

Sam projekt budowy tych oczyszczalni chyba się ciągnie jakoś od roku 2013. Czyli od kiedy zaczynałem budowę. Tyle czasu się z tym bujają.Przetarg jeszcze nie ogłoszony, szanse na montaż w tym roku też wydają mi się małe. Czytają dokumentację to jest żywcem przekopiowana z DTR wymienionej oczyszczalni. Z przetargami to jest też tak że nie zawsze się dostaje to czego się chce.

Wszystko to skłania mnie jednak do założenia własnym kosztem oczyszczalni.

Sama technologia SBR (ZBS-6C) poradzi sobie lepiej niż przepływowa bez osadnika wstępnego (NV) przynajmniej z powodu tych częstszych prań.

Dzięki, a czy kolega mógłby wskazać jakąś realną alternatywę dla ZBS? W podobnych pieniążkach, jakościowo i funkcjonalnie nie odbiegająca.

. Czytają dokumentację to jest żywcem przekopiowana z DTR wymienionej oczyszczalni.

Jak wejdzie CBA do urzędu to będzie po przetargu.

Dzięki, a czy kolega mógłby wskazać jakąś realną alternatywę dla ZBS? W podobnych pieniążkach, jakościowo i funkcjonalnie nie odbiegająca.

Nie pomogę w tym zakresie. Mogę pomóc w dokonanym wyborze, jednak staram się nie wyskakiwać z propozycjami. Ponieważ wskazałeś dwie oczyszczalnie to w przypadku ZBS-6C i NV nie ma się nad czym zastanawiać. ZBS generalnie są w czołówce dostępnych przydomówek.