Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszalnia biologiczna - ranking.

mysiul

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panie i Panowie, pomóżcie zrozumieć różnicę między oczyszczalniami Bio-Hybryda Ekopolu i oczyszczalniami ze stromy http://www.aquaclear.slask.pl/oferta.html.

Oczyszczalnia dla 4 osób, odprowadzenie oczyszczonych ścieków pewnie do tuneli rozsączających...

Do tej pory ekopol był moim faworytem, Aqaclear to typ sąsiada - może wybrał lepszą oczyszczalnię?

Po wcześniejszej dyskusji o przepływówkach odechciewa mi się w ogóle oczyszczalni - szambo jawi się jako prosty i tańszy wybór (na pewno na etapie inwestycji).

Help!

Panie i Panowie, pomóżcie zrozumieć różnicę między oczyszczalniami Bio-Hybryda Ekopolu i oczyszczalniami ze stromy http://www.aquaclear.slask.pl/oferta.html.

Oczyszczalnia dla 4 osób, odprowadzenie oczyszczonych ścieków pewnie do tuneli rozsączających...

Do tej pory ekopol był moim faworytem, Aqaclear to typ sąsiada - może wybrał lepszą oczyszczalnię?

Sąsiad wybrał gorszą.

Po wcześniejszej dyskusji o przepływówkach odechciewa mi się w ogóle oczyszczalni - szambo jawi się jako prosty i tańszy wybór (na pewno na etapie inwestycji).

Help!

Ja wiedziałem, że tak będzie!

Zagalopowaliśmy się w roztrząsaniu najdrobniejszych szczegółów. A najważniejsze z punktu widzenia użytkownika jest - co i jak często trzeba robić przy oczyszczalni i ile kosztuje utrzymanie.

Frelka! Odwagi! Oczyszczalnie jest lepsza od szamba, tak jak zmywarka jest lepsza od zmywaka.

Dzięki Beja, też miałam wrażenie, że Bio-Hybryda wygrywa w zestawieniu z oczyszczalniami Aquaclear.

Tylko to wrażenie, nie wiedza - tej mi stanowczo brakuje.

Podrzucisz jakieś argumenty? Sąsiad jeszcze nie kupił i nie zamontował, a że dobry kolega, to może jak mu zasugeruję na co zwrócić uwagę, to jeszcze zmieni decyzję?

Jak dla mnie to minusem jest chyba brak osadnika gnilnego (albo ja go nie widzę :???: ), wielkość, a raczej małość... pewnie coś jeszcze...

Chyba dopadło mnie zmęczenie materiału (a budowa jeszcze nie zaczęta!).

Za dużo trzeba dokonywać wyborów w sprawach, o których się nie ma bladego pojęcia.

Gdy czytam forum, znajduję wiele sprzecznych opinii na przeróżne tematy, każdy zajadle broni swego zdania, a skąd ja mam niby wiedzieć, jak jest najlepiej/najtaniej/najkorzystniej. Tym bardziej, że każdy budujący ma inne priorytety.

Im więcej czytam, tym mam wrażenie, że wiem mniej!

Ok, chyba powinnam się przenieść na dyżurnego psychologa... :)

Zaznaczam - nie mam żadnej oczyszczalni. Jestem tylko samozwańczym marudą-teoretykiem. Rzadko chwalę, a z lubością wyciągam słabe strony i kłamstwa ze stron internetowych.

Jonson:

Szkoda, że S olewa klientów. To tylko potwierdza to, co pisałem wyżej, że klienci indywidualni nie leżą w ich orbicie zainteresowań. Gdyby to nowe Bio Duo miało osadnik wtórny zamiast niezrozumiałej mieszaniny dyfuzorów, to byłoby naprawdę ciekawe.

Frelka:

Aquaclear ma zdjęcia dwóch oczyszczalni: litewska NV i słowacka AT. Pierwsza to złoże zatopione, druga - osad czynny.

NV w ogóle nie ma osadnika wstępnego, co jest rozwiązaniem po prostu tragicznym. Wszystko, co powinno osiąść w osadniku trafia prosto na złoże i je zatyka. Poza tym nie istnieje żaden bufor rozcieńczający przysłowiowe domestosy.

Poza tym Traidenis wmawia ludziom, że ich oczyszczalnia nie podlega prawom fizyki i nie działa na nią siła wyporu wody gruntowej.

AT posiada symboliczny osadnik, taki bardziej dla ozdoby. I smakowitą kratę koszową, której opróżnianie powinno być ulubionym zajęciem pana domu. Opis tej oczyszczalni w twoim linku jest naprawdę zabawny :eek:

Generalnie wszystko jest na odwrót, a opis należy czytać między wierszami. Polecam w którymś wątku opis doświadczeń kolegi Rybniczanina z tym typem (teraz jest z niej zadowolony).

I jedna i druga oczyszczalnia jest objętościowo za mała.

W Ekopolu też osadnik jest za mały, ale przynajmniej jest. Wystarczyłby dla 2-3 osób. Polecam też wypowiedź ArturraS, który mocno wypunktował Ekopol według listy ze szkolenia na temat konkurencji.

marta_zaz:

To co dotyczy Bio Hybrydy z Ekopolu można chyba także śmiało przypisać do Eko-Bio. Osobiście nie potrafię rozróżnić tych dwóch bliźniaków.

Bioekocent firmy Centroplast to klasyczny, na niczym nie zaczepiony osad czynny. Gdybym musiał go mieć, to wrzuciłbym do komory napowietrzania trochę plastiku. Dziwię się, że producent tego nie robi. Nic nie ma do stracenia, bo na oczyszczalnię i tak nie ma żadnego certyfikatu.

Osadnik wstępny jest duży - to zaleta, bo się "domestosy" rozcieńczają, ale niestety ma układ pionowy i ścieki przebywają bardzo krótką drogę między wlotem a wylotem. Jeżeli jest jakaś ścianka, która tą drogę wydłuża, to dobrze, ale ja jej nie widzę.

Jak dla mnie, to najbliższe twoich wymagań są oczyszczalnie roślinne (chociaż w zimie pracują znacznie gorzej) oraz Biorock (chociaż też tu już mieliśmy sygnał o małej awarii czy też niedoróbce). Raczej oba rozwiązania wykraczają ponad 10K. Osobiście lubię rozwiązania bez kompresorów, które uważam za awaryjne i drogie w eksploatacji. Prąd to jedno, ale filtr, zestaw zaworków i membrana za 170-200 zł do wymiany co 1,5-2 lata jest notorycznie pomijana w wyliczeniach kosztów. Że nie wspomnę o samym kompresorze co x lat - ok. 700 zł.

Poza tym nie lubię zaworków i mikroprocesorków w ściekach. No nie lubię i już!

No to która POŚ bilogiczna działa i jest w miare bezobsługowa ?

4 stałe osoby , grunt raczej gliniasty + rów melioracyjny ...

Szukam oczyszczalni która działa i cena ~8000PLN <- realne czy nie realne ?

"Spuchłem" już od czytania ulotek , a po postach kolegów to już wogóle mętlik totalny.

No to która POŚ bilogiczna działa i jest w miare bezobsługowa ?

4 stałe osoby , grunt raczej gliniasty + rów melioracyjny ...

Szukam oczyszczalni która działa i cena ~8000PLN <- realne czy nie realne ?

"Spuchłem" już od czytania ulotek , a po postach kolegów to już wogóle mętlik totalny.

Moim typem jest Biorock. Nie reklamuję ich ale wydaje sie mieć najmniej wad. To niezły ból w d... podjecie decyzji jaką oczyszczalnię zainstalować. Tak jak Beja napisał im mniej części ruchomych/mechanicznych tym lepiej. W Biorock nie ma ich wcale. Ma też wady z największą na czele - bardzo niskim poziomem odprowadzania ścieków. Wystarczy że masz trochę wyżej poziom wody gruntowej i juz trzeba stosować dodatkową studzienkę i pompę z automatyką. Mimo wszystko to również mój wybór ale ja mam jeszcze trochę czasu więc poczekam, może objawi sie cos lepszego.

Tak przy okazji, czy jest na rynku jakaś oczyszczalnia z tylko grawitacyjnym przepływem ścieków, bez żadnych pompek, mechanicznego napowietrzania itp? Tylko Biorock cos takiego wymyślił?

Ja chciałem Wam podziękować za pomoc, bo mimo dodatkowego zawrotu głowy przez Waszą argumentację i poddawanie pod wątpliwość kolejnych rozwiązań czuję, że wiem trochę więcej i na dobre mi to wyszło. W sumie utwierdziłem się w swoim wcześniejszym wyborze i robię Bio-Duo. Ideałem nie jest, ale chyba każde rozwiązanie ma swoje mankamenty. A że mam wykonawcę sprawdzonego, który i inne rzeczy będzie mi serwisował, więc się nie przejmuję tak bardzo skomplikowaniem zastosowanych mechanizmów. A koszt... no cóż, ze studnią chłonną z rezerwowym odpływem poza działkę i wszystkimi materiałami (w tym sypkimi) będzie mnie to kosztować 12-12,5K PLN, co w podobnym pakiecie z Bio-Hybrydą lub innym rozwiązaniem pewnie poniżej 10K PLN i tak by nie spadło...

Jest jeszcze takie coś: http://www.wte-ltd.co.uk/condor_eco.html. Condor eco. Bez prundu, zasada podobna jak w Biorock. Zaletą jest jeden zbiornik zamiast dwóch. Nie ma też jakiegoś skomplikowanego systemu napowietrzania z rurami tu i tam. Niestety w Polsce nie ma :( a w GB cena zabija... Edytowane przez perm

Wypowiem się jako użytkownik oczyszczalni. Patrzcie na swoje uwarunkowanie co do oczyszczalni, a to że zajrzycie do niej raz za jakiś czas (1xtydzień, 1x miesiąc) i w razie potrzeby coś podregulujecie. Nie jest aż takim wyrzeczeniem. Nie wierzę w bezobsługowe oczyszczalnie. Każda ma swoje wady ale przy umiejętnym korzystaniu z niej można je zminimalizować. @Beja teoretyzuje i nie we wszystko trzeba mu wierzyć. Jakby miał sam oczyszczalnie, wtedy mógłby coś powiedzieć o jej użytkowaniu. Nie zawsze teoria pokrywa się w 100% z praktyką. Trzeba po prostu samemu przejść przez praktyczne użytkowanie w dłuższym okresie czasu. Wtedy można coś powiedzieć. Oczyszczalnia to nie kanalizacja że kupujemy i nic nas potem nie obchodzi.

Wypowiem się jako użytkownik oczyszczalni. Patrzcie na swoje uwarunkowanie co do oczyszczalni, a to że zajrzycie do niej raz za jakiś czas (1xtydzień, 1x miesiąc) i w razie potrzeby coś podregulujecie. Nie jest aż takim wyrzeczeniem. Nie wierzę w bezobsługowe oczyszczalnie. Każda ma swoje wady ale przy umiejętnym korzystaniu z niej można je zminimalizować. @Beja teoretyzuje i nie we wszystko trzeba mu wierzyć. Jakby miał sam oczyszczalnie, wtedy mógłby coś powiedzieć o jej użytkowaniu. Nie zawsze teoria pokrywa się w 100% z praktyką. Trzeba po prostu samemu przejść przez praktyczne użytkowanie w dłuższym okresie czasu. Wtedy można coś powiedzieć. Oczyszczalnia to nie kanalizacja że kupujemy i nic nas potem nie obchodzi.

Zgadza się!

Z tym wyjątkiem, że akurat wierzyć mi można, bo w przeciwieństwie do niektórych sprzedawców oczyszczalni, nie kłamię.

Ale fakt, że dla równowagi z ich lukrowanymi i pudrowanymi informacjami, ja wyciągam wady, o których oni woleliby nie mówić.

Natomiast nieomylny na pewno nie jestem.

I święte słowa - oczyszczalnia to nie kanalizacja. Przed jej zakupem trzeba sobie zdać sprawę - na ile zaangażowania przy niej mnie stać i na jaki wydatek mnie stać. Bo to mniej więcej stoi na dwóch biegunach.

Nie potrafię wyciągnąć więcej z dostępnych informacji. Radzę od swoich dystrybutorów dopytać się o warunki gwarancji, wydobyć koszty przeglądów, czy jest wymagane, aby to robił serwis autoryzowany, co się dzieje w sytuacji bardzo awaryjnej (np. uszkodzenia dyfuzora), jaka jest konsumpcja prądu itp.

Ponawiam pytanie do Wojskiego, jak są umocowane dyfuzory w BioHybrydzie. Czy to prawda, że są wlaminowane w dno zbiornika? Jeśli tak, to bardzo poważny błąd konstrukcyjny.

Ojjj zaległości spore mam, wiele się działo, wiele się napisało. Przepraszam, ale trochę w szpitalu przebywam więc nie zawsze na czas odpowiem.

Dyfuzor nie jest wlaminowany, jest przymocowany do dna oczyszczalni, więc od bidy można go wymienić. Ponieważ jestem wiecznym optymistą na razie nie myślę o naprawie :D

A tak nawiasem mówiąc co mogłoby go uszkodzić, no chyba że odwiedzi mnie miłośnik szpinaku i będzie miał po nim ciężką kupę :D

pozdrawiam wszystkich serdecznie a jak bym nie zdążył napisać to najlepsze życzenia wielkanocne

Przyznam szczerze że wcześniej, nie zaglądałam na stronę producenta BIOROCK, bo jakoś do tej pory nie znalazłam żadnej ceny tej oczyszczalni - a nie lubię bezcennych produktów (czekam na odpowiedź od nich, na temat szacunkowego kosztu).

Rozwiązanie jest faktycznie zachęcające, ale.... czy jest jakiś haczyk?? Czy poważnie nie ma żadnej opcji, żę "COŚ" się zepsuje, zutylizuje, a to złoże biofiltracyjne, przecież nie będzie przez wieki działało z tą samą wydajnością??

W przypadku rzeczy mechanicznych kwestią jest "kiedy", a nie "czy". :)

Jeżeli planujesz mieć przepompownię, to pompa w niej zainstalowana na pewno zepsuje się / zużyje jako pierwsza - gwarancja jest na 2 lata.

Co mniej więcej 5 lat, zależnie od stopnia zużycia, zaleca się wymienić filtr pośredni między osadnikiem wstępnym a reaktorem.

Wkład bioreaktora wymienia się po 2-3 płukaniach. Czyli po około 10 latach, przy poprawnej obsłudze. Gwarancja na reaktor to też 10 lat.

O ile dobrze zrozumiałem, konieczność wymiany wynika nie tyle za zużycia biologicznego, co ze zużycia mechanicznego. Przepływająca przez złoże woda powoduje, że kostki wełny mineralnej tracą powoli swój kształt i zaczynają się strzępić. Utrudnia to przepływ ścieków, dlatego zużyte worki należy zastąpić nowymi.

W przypadku rzeczy mechanicznych kwestią jest "kiedy", a nie "czy". :)

Jeżeli planujesz mieć przepompownię, to pompa w niej zainstalowana na pewno zepsuje się / zużyje jako pierwsza - gwarancja jest na 2 lata.

Co mniej więcej 5 lat, zależnie od stopnia zużycia, zaleca się wymienić filtr pośredni między osadnikiem wstępnym a reaktorem.

Wkład bioreaktora wymienia się po 2-3 płukaniach. Czyli po około 10 latach, przy poprawnej obsłudze. Gwarancja na reaktor to też 10 lat.

O ile dobrze zrozumiałem, konieczność wymiany wynika nie tyle za zużycia biologicznego, co ze zużycia mechanicznego. Przepływająca przez złoże woda powoduje, że kostki wełny mineralnej tracą powoli swój kształt i zaczynają się strzępić. Utrudnia to przepływ ścieków, dlatego zużyte worki należy zastąpić nowymi.

A koszt wymiany tych worków to????

Dzięki Beja, też miałam wrażenie, że Bio-Hybryda wygrywa w zestawieniu z oczyszczalniami Aquaclear.

Tylko to wrażenie, nie wiedza - tej mi stanowczo brakuje.

Podrzucisz jakieś argumenty? Sąsiad jeszcze nie kupił i nie zamontował, a że dobry kolega, to może jak mu zasugeruję na co zwrócić uwagę, to jeszcze zmieni decyzję?

Jak dla mnie to minusem jest chyba brak osadnika gnilnego (albo ja go nie widzę :???: ), wielkość, a raczej małość... pewnie coś jeszcze...

Chyba dopadło mnie zmęczenie materiału (a budowa jeszcze nie zaczęta!).

Za dużo trzeba dokonywać wyborów w sprawach, o których się nie ma bladego pojęcia.

Gdy czytam forum, znajduję wiele sprzecznych opinii na przeróżne tematy, każdy zajadle broni swego zdania, a skąd ja mam niby wiedzieć, jak jest najlepiej/najtaniej/najkorzystniej. Tym bardziej, że każdy budujący ma inne priorytety.

Im więcej czytam, tym mam wrażenie, że wiem mniej!

Ok, chyba powinnam się przenieść na dyżurnego psychologa... :)

Witam jestem posiadaczem oczyszczalni przydomowej dla 5 osób w maju będzie rok i co mogę powiedzieć jest ok nic dodać nic ująć tej oczyszczalni http://www.oczyszczalnie.pl/biologiczna-oczyszczalnia-typu-bio-hybryda--z-odprowadzeniem-oczyszczonej-wody-do-cieku-wodnego-5-osob_p-BH-5C