Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszalnia biologiczna - ranking.

mysiul

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam jestem posiadaczem oczyszczalni przydomowej dla 5 osób w maju będzie rok i co mogę powiedzieć jest ok nic dodać nic ująć tej oczyszczalni http://www.oczyszczalnie.pl/biologiczna-oczyszczalnia-typu-bio-hybryda--z-odprowadzeniem-oczyszczonej-wody-do-cieku-wodnego-5-osob_p-BH-5C

Nie chcę być nader podejrzliwy ale takie komentarze brzmią stronniczo i mało wnoszą do wątku, bo nie są poparte żadnymi rozsądnymi argumentami. Tak jak już ktoś napisał, nie sztuką jest wydać 10k i potem wmawiać sobie, że jest się zadowolonym.

Zgadzam się, z wami, że im mniej części mechanicznych wymagających zasilania tym mniej awaryjna będzie oczyszczalnia i mniesze nakłady ekspoatacyjne w przyszłości. Przeglądałem pobierznie stronę oczyszczalni biorock, ale nie znalazłem rozszerzonych informacji o ich pracy, jak i ceny, więc jutro będę musiał tam zadzownić.

Co do jakości produktów w zależności od wielkości producenta, godeł, medali i innych pierdół. Nie do końca prawdą jest, że jeśli firma jest mała, to oferuje produkt niskiej jakości. Często bywa tak, że firma w początkowej fazie wzrostu ma produkt lepszy niż jak już się rozwinie i ugruntuje swoją pozycję na rynku, wynika to z walki o każdego klienta, bo nie stać jej na reklame w mediach tylko bazuje na reklamie z polecenia zadowolonego klienta. O medalach i godłachi zrzeszeniach mam opinie kiepską i z moich doświadczeń wynika, że istnieją tylko po to, aby zapewnić sobie lepszy rynek, a nie po to aby dbać o klienta.

Beja... co do ksywy. Duncan Idaho, to bohater klikutomowej książki Hranka Herberta pt. Diuna (wydma). Którą z ogromnym zamiłowaniem czytałem w młodości i od tamtego czasu stosuję ją na różnych forach:).

To na jakiej podstawie twierdzisz że wymiana worków bedzie tańsza od pompy jednej czy drugiej.

Dowiedz się jaka jest cena wymiany w dniu dzisiejszym to porównamy ceny. Sam jestem ciekawy jak to wyjdzie.

Sam byłem ciekaw więc zadzwoniłem. 22 EUR netto za worek. W jednej warstwie jest 8 worków. Jakby tak przyszło wszystkie 60 wymienić to mało opłacalna impreza. Przedstawiciel twierdzi jednak że jeżeli już trzeba (co się wg niego praktycznie nie zdarza) to tylko kilka się wymienia.

Edytowane przez perm

Sam byłem ciekaw więc zadzwoniłem. 22 EUR netto za worek. W jednej warstwie jest 8 worków. Jakby tak przyszło wszystkie 60 wymienić to mało opłacalna impreza. Przedstawiciel twierdzi jednak że jeżeli już trzeba (co się wg niego praktycznie nie zdarza) to tylko kilka się wymienia.

Czyli za jedną warstwę(8 worków) wychodzi 176 EUR netto. Jest to porównywalny koszt zakupu nowego kompresora. Teraz pytanie co ile trzeba taką warstwę według producenta wymieniać?

Też dzwoniłem i wg przedstawiciela koszt 1 warstwy to 900zł netto. Bardzo rzeczowy i uprzejmy Pan powiedział, że generalnie materiał filtracyjny jest nie biodegradowalny więc o ile nie nastąpi jego mechaniczne zanieczyszczenie tłuszczami lub smarami to jest na całe życie. Zaleca jednak 1 raz w roku wyciągać worki 1 warstwy i płukać je pod lekkim strumieniem wody. Mówił, że oferowane przez nich oczyszczalnie nie są wrażliwe na przeciążenia. Zaoefrowana cena jest wysoka w stosunku np do ecopolu... jeśli ktoś jest chętny to proszę o pytania na prv.

Ekopol zaleca wymianę membran w kompressorze co 2 lata koszt 60zł. Na kompresor jest 10 letnia gwarancja udzielana przy zakupie, dzwoniłem do nich i twierdzą, że od 7 lat (bo od tego czasu sprzedają swoje oczyszczalnie) nie mieli reklamacji na kopmressor. Kompressor pracuje w cyklach 15/15 min czyli 12h na dobę. Koszt nowego kompressora wg cennika na stronie to 1100zł dla oczyszczalnia biohydra dla 10 osób.

Czyli za jedną warstwę(8 worków) wychodzi 176 EUR netto. Jest to porównywalny koszt zakupu nowego kompresora. Teraz pytanie co ile trzeba taką warstwę według producenta wymieniać?

właśnie dlatego chciałem wiedzieć jaki jest koszt wymiany worka, twierdzenie ze coś jest bardziej opłacalne trzeba na faktach opierac :D

kompresory widziałem w cenie około 600-700 pln a pompa zanurzeniowa około 100-150 złotych w markecie.

Więcej nie ma się co popsuć.

A tak na marginesie jakie ma znaczenie firma czy rodzaj oczyszczalni (byle nie drenaż) jak i tak to jest tańsze od szamba :D

Edytowane przez WOJSKI

właśnie dlatego chciałem wiedzieć jaki jest koszt wymiany worka, twierdzenie ze coś jest bardziej opłacalne trzeba na faktach opierac :D

kompresory widziałem w cenie około 600-700 pln a pompa zanurzeniowa około 100-150 złotych w markecie.

A tak na marginesie jakie ma znaczenie firma czy rodzaj oczyszczalni (byle nie drenaż) jak i tak to jest tańsze od szamba :D

Zapomniałeś jeszcze o wymianie membrany i zaworków za 170-200 zł raz na 1,5 - 2 lata.

Znaczenie ma, czy po powrocie z urlopu będziesz musiał na nowo uruchamiać oczyszczalnię, czy siedząc w letni wieczór na tarasie będziesz słyszał buczenie kompresora, czy do twoich codziennych obowiązków będzie należało sprawdzanie działania oczyszczalni:

"Obowiązki użytkownika:

Codzienna kontrola:

Sprawdzić, czy sprężarka membranowa pracuje."

Cytat z książki użytkownika Sotralentza.

- no i wyszło tak, jakbym namawiał na szambo :rolleyes:

Edytowane przez Beja

Masz jakiś pod licznik na oczyszczalnie? Ile faktycznie zużywa prądu miesięcznie?

Zapomniałeś jeszcze o wymianie membrany i zaworków za 170-200 zł raz na 1,5 - 2 lata.

Znaczenie ma, czy po powrocie z urlopu będziesz musiał na nowo uruchamiać oczyszczalnię, czy siedząc w letni wieczór na tarasie będziesz słyszał buczenie kompresora, czy do twoich codziennych obowiązków będzie należało sprawdzanie działania oczyszczalni:

"Obowiązki użytkownika:

Codzienna kontrola:

Sprawdzić, czy sprężarka membranowa pracuje."

Cytat z książki użytkownika Sotralentza.

- no i wyszło tak, jakbym namawiał na szambo :rolleyes:

Beja bez przesady, wymiana membrany należy z całą pewnością do przyjemniejszych czynności jak płukanie worków :D

Co do urlopu zawsze jest wyjście, poproszę sąsiada żeby co drugi dzień przy okazji podlewania kwiatków dożywił bakterie :p

A to buczenie kompresora znacznie przyjemniejsze od buczenia komarów :D

Widzisz same przyjemności, na szambo za żadne skarby mnie nie namówisz, wszelkie wymiany kompresorów, membran połączone z płukaniem worków będą mnie kosztowały znacznie mniej niż obsługa szamba i będą znacznie przyjemniejsze jak comiesięczne zapaszki podczas jego opróżniania.

Masz jakiś pod licznik na oczyszczalnie? Ile faktycznie zużywa prądu miesięcznie?

nie licznika nie mam, ale to można policzyć, kompresor działa w cyklu 15/15 minut czyli przyjąć należy że pracuje przez 12 godzin na dobę, zużycie mojego to 36 wat mnożenie, mnożenie i wychodzą roczne wydatki w walucie :D

Mam wrażenie, że wątek się trochę rozjechał :)

Po przeczytaniu całości mam wrażenie, że wybór jest pomiędzy Biorock i ew. Ekopol BioHybryda.

Rozumiem, że nie ma rozwiązań idealnych, ale czy np. Haba RL SBRK jest warta zainteresowania?

Mam u siebie wysoki poziom wód gruntowych (80cm) i próbuję coś dla siebie znaleźć.

Mam wrażenie, że wątek się trochę rozjechał :)

Po przeczytaniu całości mam wrażenie, że wybór jest pomiędzy Biorock i ew. Ekopol BioHybryda.

Rozumiem, że nie ma rozwiązań idealnych, ale czy np. Haba RL SBRK jest warta zainteresowania?

Mam u siebie wysoki poziom wód gruntowych (80cm) i próbuję coś dla siebie znaleźć.

No cóż są to 2 rozwiązania jedno do 10 tyś drugie powyżej 10 tyś za 5 tyś na 5-6 osób biologicznej (w miarę sensownej) penie nie znajdziemy. Tyle w temacie.Poziom wód gruntowych mamy jeszcze wyższy w tej chwili 30 cm i co wybrać chłopaki???????????

Beja bez przesady, wymiana membrany należy z całą pewnością do przyjemniejszych czynności jak płukanie worków :D

Co do urlopu zawsze jest wyjście, poproszę sąsiada żeby co drugi dzień przy okazji podlewania kwiatków dożywił bakterie :p

A to buczenie kompresora znacznie przyjemniejsze od buczenia komarów :D

Widzisz same przyjemności, na szambo za żadne skarby mnie nie namówisz, wszelkie wymiany kompresorów, membran połączone z płukaniem worków będą mnie kosztowały znacznie mniej niż obsługa szamba i będą znacznie przyjemniejsze jak comiesięczne zapaszki podczas jego opróżniania.

Wojski, ty za to porównujesz rzeczy nieporównywalne. Najpierw wypowiadasz się o kosztach, a potem mówisz "ale za to przyjemność obsługi jest większa".

Obsługa oczyszczalni nie jest przyjemna, przynajmniej dla większości użytkowników. Od obsługi są firmy i przyjmijmy to jako normalną sytuację.

Mieszkanie maluje malarz, samochód przegląda mechanik, a oczyszczalnię obsługuje firma serwisowa. Chyba że ktoś lubi...

Ale skoro porównujesz koszty, to dopowiadam to, co przeoczyłeś.

Na stronach kompresorów Secoh znalazłem informację, że ich przewidywalny czas pracy to nie więcej niż 35 000 godzin, to przy pracy 12/12 ok. 8 lat.

A ja wolę słyszeć komara, który mnie chce dziabnąć :)

czy np. Haba RL SBRK jest warta zainteresowania?

Wygląda na wartą zainteresowania. Poproś o instrukcję obsługi i zobacz, co trzeba przy niej robić.

Fajnie że kompresor jest blisko, ale zamknięty w osobnej skrzynce i fajnie że oprócz kompresora jest jeszcze pompa. Niefajnie, że to SBR, a prawdopodobnie raczej pseudo SBR, bo na 95% ma sztywno ustawiane czasy pracy, niezależnie od napływu. Jeśli planujesz urlopy całą rodziną, to tak jak Wojski zamknij w domu sąsiada z kilkoma skrzynkami piwa. ;)

Niefajnie, że nie ma certyfikatu CE. Poproś o deklarowane wyniki oczyszczania i wyliczenie kosztów eksploatacji.

Wojski ma rację - masz całkowitą swobodę w wyborze oczyszczalni biologicznej. I tak będziesz ją musiał zabezpieczyć przed wyporem wody gruntowej. I z każdej możesz zagospodarować wypływającą wodę w taki sam sposób.

nie potrafię wrzucać na jakiegoś tam ftp czy cos innego, podaj e-mail to Ci wrzucę a jak nie chcesz podac go publicznie to wyślij mi na mój prywatny (będzie na końcu) a ja poźniej Ci wszystko wyślę co posiadam w swoich zbiorach

ArturroS zamieszał w wątku, narobił apetytu na jakieś certyfikaty i znikł.

Czy ktoś dostał cokolwiek od niego? Bo ja nie, mimo zę pisałem.

Czy ktoś w ogóle ma jakiś raport z badań do znaku CE Sotralentza? Przeguglałem sieć i coraz bardziej się obawiam, że Sotralentz nie ma certyfikatu CE 12566-3.

Proszę sympatyków / posiadaczy Bio Duo o rozwianie moich wątpliwości. Oraz tych, którzy lepiej szukają ;)

ArturroS zamieszał w wątku, narobił apetytu na jakieś certyfikaty i znikł.

Czy ktoś dostał cokolwiek od niego? Bo ja nie, mimo zę pisałem.

Czy ktoś w ogóle ma jakiś raport z badań do znaku CE Sotralentza? Przeguglałem sieć i coraz bardziej się obawiam, że Sotralentz nie ma certyfikatu CE 12566-3.

Proszę sympatyków / posiadaczy Bio Duo o rozwianie moich wątpliwości. Oraz tych, którzy lepiej szukają ;)

Tu jest napisane, że ma cert http://www.sotralentz.pl/sotralentz/przepisy-i-certyfikaty.html

A jakby się komuś chciało zalogować to możliwe, że tu są papiery http://www.sotralentz.pl/dokumenty/certyfikaty-i-aprobaty.html.