czystesrodowsko 31.01.2022 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 @MonikaSqm Wcześniej pisałaś, że masz gliny na działce co przy pionowych zbiornikach może być problemem ze względu na parcie wody w okresach mokrych. Co prawda na 2 osoby 2 m3 to jest takie bezwzględne minimum, ale jeśli często masz gości na dłuższy pobyt, to może mieć kłopot, aby oczyścić nagły wzrost ilości ścieków. Zastosowana dmuchawa SECOH JDK - to dobra dmuchawa, jedna z lepszych na rynku. Wyjątkowo nieudany pod względem technologicznym osadnik wtórny (3 komora) - płaskie dno powoduje, że pompa mamutowa do recyrkulacji osadu nadmiernego będzie mało skuteczna. Śmiem twierdzić, że to tylko kwestia czasu, aby osad nadmierny przedostał się do odbiornika i go zamulał. Gwarancja, 10 lat na powłokę zbiornika - ta gwarancja nie obejmuje odkształceń, które mogą powstać od wód gruntowych o których pisałem na wstępie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deus11 31.01.2022 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Dziękuje za odpowiedź i analizę. Proces oczyszczania ma być dwuetapowy - 1) jedna z oczyszczalni wymienionych powyżej 2) trzczinowisko filtracyjne w warstwie drenażowej na obrzeżu stawu z przepływem grawitacyjnym do stawu. Co do legalności - jest to jak najbardziej legalne według przepisów na dodatek nie wymaga żadnych operatów wodnoprawnych itd, Co do azotów i fosforanów - właśnie dlatego przed stawem ścieki bedą doczyszczany w oczyszczalni korzennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 01.02.2022 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 A nie jest przez przypadek zupelnie odwrotnie? "Jeśli zdecydujemy się na odprowadzenie oczyszczonych wód do urządzenia wodnego tj. studnie chłonne, drenaż rozsączający – musimy uzyskać pozwolenie wodnoprawne w myśl art. 388 ust. 5 Prawa wodnego. Zgodnie z art. 388 ust. 5 Prawa wodnego pozwolenie wodnoprawne dołącza się do wniosku o wydanie pozwolenia na budowę, jak również do zgłoszenia budowlanego – dokonywanych na podstawie ustawy Prawo budowlane. Wspominanego pozwolenia wodnoprawnego nie wymaga budowa stawu denitryfikacyjnego, czyli oczka wodnego – który będzie służyć do przejmowania oczyszczonej wody pochodzącej z oczyszczalni roślinno-stawowej." Na Twój cytat przywołam inny cytat: W przypadku, gdy system odprowadzania ścieków z przydomowej oczyszczalni stanowi integralną część tej oczyszczalni (np. drenaż rozsączający), zaś sama instalacja posiada deklarację właściwości użytkowych z obowiązującymi normami, takiego systemu odprowadzającego nie należy traktować jako urządzenia wodnego, a w konsekwencji jego wykonanie nie będzie wymagało uzyskania pozwolenia wodnoprawnego. Różnica polega na tym, że Twój pochodzi z prywatnego bloga i jest prywatną interpretacją przepisów młodego inżyniera, natomiast mój ze strony PGW Wody Polskie, czyli organu, który wydaje pozwolenia wodnoprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 01.02.2022 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Dziękuje za odpowiedź i analizę. Proces oczyszczania ma być dwuetapowy - 1) jedna z oczyszczalni wymienionych powyżej 2) trzczinowisko filtracyjne w warstwie drenażowej na obrzeżu stawu z przepływem grawitacyjnym do stawu. Co do legalności - jest to jak najbardziej legalne według przepisów na dodatek nie wymaga żadnych operatów wodnoprawnych itd, Etapy Twojego procesu oczyszczania: oczyszczalnia + trzczinowisko filtracyjne w warstwie drenażowej jest jak najbardziej ok. Legalność rozwiązania sprowadza się jednak do "przepływu grawitacyjnego do stawu". To zależy od tego co to za staw (np. naturalny lub czy go sobie wykopałeś i ewentualnie uszczelniłeś) oraz w jaki sposób oczyszczone ścieki mają przepływać do tego stawu. Jeśli spływ będzie bezpośredni (np. staw i trzcinowisko będą stanowiły jedną toń wody) - istnieje prawdopodobieństwo naruszenia art. 75 ust. 2 lit c). ustawy Prawo wodne (Dz. U. 2017 poz. 1566). Mała podpowiedź - natomiast jeśli będzie je rozdzielała warstwa gruntu - odprowadzanie z trzcinowiska będzie traktowane jako "do gruntu". Co do azotów i fosforanów - właśnie dlatego przed stawem ścieki bedą doczyszczany w oczyszczalni korzennej. Przeceniasz trochę skuteczność usuwania azotu i fosforu poza okresem wegetacji roślin - wiele badań wykazało, że w okresie zimowym skuteczność usuwania azotu i fosforu drastycznie spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 02.02.2022 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Przeceniasz trochę skuteczność usuwania azotu i fosforu poza okresem wegetacji roślin - wiele badań wykazało, że w okresie zimowym skuteczność usuwania azotu i fosforu drastycznie spada. Ja też się pod tym podpisuję i dodam jeszcze, że nie zawsze te rośliny rosną tak jak się chce, dlatego może być tam sporo roboty co roku, aby to przyciąć i utrzymać. Nie jest to trudne o ile ktoś lubi robić w ogródku i nosić kalosze . Z doświadczenia doradzam raczej wodery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2591 04.02.2022 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Cześć, stoję przed wyborem POŚ dla rodziny 2 + 2(w przyszłości). Po przeczytaniu wielu pozytywnych wpisów na tym forum, wybór padł na Wobet hydret ZBS 5C. Jednak instalator, który ma instalować tą POŚ na mojej działce zwrócił mi uwagę na trudny dostęp do dyfuzora w ww. oczyszczalni. Czy osoby, które miały więcej do czynienia z ZBS 5C lub 6C mogą powiedzieć mi, jak to wygląda podczas użytkowania ? Czy wymiana lub czyszczenie dyfuzora w tym modelu są wyjątkowo problematyczne ? Co jaki czas należy wymieniać lub czyścić dyfuzor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1000 04.02.2022 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Cześć, Od jakiegoś czasu mam do czynienie z oczyszczalniami i powiem szczerze, że jeszcze nie słyszałem żeby ktoś wyciągał dyfuzor. Moim zdaniem wynika to stąd, że jeśli oczyszczalnia jest użytkowana stale to powietrze które jest przez dyfuzor wydmuchiwane, równocześnie go oczyszcza. Przecież jeśli przez otworki przelatuje powietrze ponad połowę doby, czy może i więcej to kiedy te dyfuzory mają się zamulić/ zapchać. Wydaje mi się, że wybór spoko i nie powinieneś się przejmować najmniej awaryjną częścią oczyszczalni. Pozdrawiam Cześć, stoję przed wyborem POŚ dla rodziny 2 + 2(w przyszłości). Po przeczytaniu wielu pozytywnych wpisów na tym forum, wybór padł na Wobet hydret ZBS 5C. Jednak instalator, który ma instalować tą POŚ na mojej działce zwrócił mi uwagę na trudny dostęp do dyfuzora w ww. oczyszczalni. Czy osoby, które miały więcej do czynienia z ZBS 5C lub 6C mogą powiedzieć mi, jak to wygląda podczas użytkowania ? Czy wymiana lub czyszczenie dyfuzora w tym modelu są wyjątkowo problematyczne ? Co jaki czas należy wymieniać lub czyścić dyfuzor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T_D 06.02.2022 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Dzień dobry. Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu dylematu odprowadzania ścieków. Niedawno kupiłem działkę na której ma stanąć modułowy, prefabrykowany domek całoroczny. Wieś nie jest podłączona do sieci kanalizacji, więc stoję przed wyborem - szambo lub oczyszczalnia. Na tę chwilę nie planujemy przeprowadzki na stałe, domek ma pełnić funkcję rekreacyjną. Pewnie będziemy tam spędzać całe lato i krótsze okresy poza sezonem letnim (weekend lub dłużej co 2-3 tygodnie). Policzyłem, że może wyjść średnio 140-150 dni w roku. Domek będzie zamieszkiwany w podstawowej wersji przez 3 osoby (2 dorosłych + dziecko), ale przewidujemy odwiedziny znajomych/rodziny, więc czasem ilość osób może skoczyć do 5-6. Co do warunków glebowych to analiza nie wykazała wód gruntowyh do głębokości 3m, część działki jest pokryta glinką do głębokości 1m, a reszta to piaski o różnej ziarnistości. Teren jest lekko pochyły ok. 5%. Patrząc przyszłościowo wolałbym uniknąć podwójnej inwestycji - najpierw szambo, a później zamiana na oczyszczalnię. Niestety nie jestem w stanie ocenić czy biologiczne oczyszczalnie będą w stanie pracować z nieregularnym/przerywanym dopływem ścieków. Wiem, że drenażowe oczyszczalnie mogłyby normalnie działać, ale powiem szczerze, że chciałbym uniknąć montażu takiej oczyszczalni. Poszukując informacji u producentów znalazło się kilka systemów, które mogłby sprostać temu zadaniu. Jaka jest Wasza opinia? Poniżej oczyszczalnie, które wg producentów dadzą radę: http://www.ekohouse-oczyszczalnie.pl/przydomowe-oczyszczalnie-sciekow-1/typoszereg-vh6-vh12.htmlhttps://haba.pl/produkty/oczyszczalnie-przydomowe/przydomowe-oczyszczalnie-sciekowhttps://www.grafpolska.pl/oczyszczanie-sciekow/oczyszczalnie-biologiczne/oczyszczalnia-easybio.htmlhttps://eko-centrum.pl/optimax-4-sbr-2000-l-p-471.html Z góry dziękuję za pomoc! Gdyby były potrzebne jeszcze jakieś informacje, dajcie proszę znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart3112 06.02.2022 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Dzień dobry, jestem w trakcie planowania oczyszczalni przydomowej zamiast szamba w budowanym domu. Analizując temat uznałem, że chciałbym zamontować oczyszczalnie biologiczną, a z powodu wyższego poziomu wód gruntowych dodatkowo przepompownię z poletkiem rozsączającym w nasypie, ale po kolei: Warunki gruntowe: Odwierty robiłem w kwietniu tamtego roku w trakcie dużych opadów i w takim wypadku lustro wody było na poziomie ok. 0,8-0,9m. Opis gruntu: "pod 0,3-0,4m warstwą gleby występują plejstoceńskie osady zastoiskowe, wykształcone jako niespoiste piaski pylaste i drobne z wkładką spoistych pyłów piaszczystych i glin pylastych. Osadów piaszczystych nie przewiercono do głębokości rozpoznania." Dodam, że warstwa gliny pylastej to ok. 0,3-0,6m i zaczyna się na 2,20-2,50m. Czytając innych posty i problemy dodam, że zakładając oczyszczalnie nie przeszkadza mi serwisowanie, kontrolowanie systemu, ewentualne zapachy oraz skrzynka nad powierzchnią gruntu. Jeżeli chodzi o filtrację wody ma być wystarczająca - nie musi być krystalicznie czysta. Docelowo system powinien być wydajny na 4 osoby. Niestety nie pamiętam na jakiej głębokości jest rura kanalizacyjna wychodząca z domu. Czytając temat wytypowałem poniższe instalacje: 1) EKO BIO 2500 (według tego co przeczytałem, najprostsza) 2) BIO-HYBRYDA 2500 3) SBR ZBS-6C (półka wyżej?) 4) ZBS-5C HDPE Z WH (w przypadku wyższych wód gruntowych proponowany wariant dwupłaszczowy) Pytanie, czy coś jeszcze jest godne polecenia zakładając dobry szacunek ceny do jakości? Lokalny instalator zaproponował oczyszczalnię GRAF z instalacją koszt ok. 20k zł (+przepompownia). Analizując temat zacząłem zastanawiać się żeby samemu zainstalować oczyszczalnię, czy ktoś z forumowiczów sam zakładał instalacje? Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 07.02.2022 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Jaki model GRAF za 20k CI proponował oraz jaka średnica zbiornika na przepompownię? Jaki konkretnie model lub typ pompy oraz jakiej wielkości nasyp? Rozsączanie przez rury drenażowe na podsypce ze żwiru płukanego, czy jakieś tunele? Ile w tej ofercie masz ton żwiru na podsypkę ? No wiem, same pytania i na razie brak odpowiedzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart3112 07.02.2022 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Oferta instalatora była wstępna i zaproponował: - GRAF ONE2CLEAN 5; koszt: 9740zł netto - system rozsądzania: Pakiet 6 tuneli rozsączających Graf 300 l + 2 płyty zamykające (1 kpl.); koszt: 958zł netto Na chwilę obecną nie dostałem informacji jaka byłaby to przepompownia - koszt: 990zł netto Cena montażu – 1.900 PLN netto (nie obejmuje prac ziemnych-koparka, żwiru frakcji 8-16 mm w ilości zależnej od rodzaju gruntu ok 12 ton ew. 4-5 tony piasku do obsypania zbiornika, ew. przyłącza powyżej 10 m = 30 PLN netto/mb, obudowy zewnętrznej sterownika = 550 PLN netto, przyłącza elektrycznego). Jak wspomniałem 20k zł nie jest to dokładny koszt instalatora oraz sam zastanawiam się nad wyborem firmy i wykonaniem oczyszczalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 08.02.2022 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 (edytowane) Oferta instalatora była wstępna i zaproponował: - GRAF ONE2CLEAN 5; koszt: 9740zł netto - system rozsądzania: Pakiet 6 tuneli rozsączających Graf 300 l + 2 płyty zamykające (1 kpl.); koszt: 958zł netto Na chwilę obecną nie dostałem informacji jaka byłaby to przepompownia - koszt: 990zł netto Cena montażu – 1.900 PLN netto (nie obejmuje prac ziemnych-koparka, żwiru frakcji 8-16 mm w ilości zależnej od rodzaju gruntu ok 12 ton ew. 4-5 tony piasku do obsypania zbiornika, ew. przyłącza powyżej 10 m = 30 PLN netto/mb, obudowy zewnętrznej sterownika = 550 PLN netto, przyłącza elektrycznego). Jak wspomniałem 20k zł nie jest to dokładny koszt instalatora oraz sam zastanawiam się nad wyborem firmy i wykonaniem oczyszczalni Sama oczyszczalnia one2clean jest takim uproszczonym SBR, a nie pełnym. Ogólnie to wyposażenia w środku zbiornika zdecydowanie brakuje. Masz tylko jedną pompę mamutową, która na zakończenie procesu odpompowuje. W sumie to nie ma tam komór, tylko połowa przegrody oraz żadnego złoża biologicznego. Czyli tak ogólnie to brak jakiś szczególnych zalet, a w oczyszczalni na lata na pewno powinno być więcej Nie lubię tuneli, bo nie zostały stworzone do oczyszczalni i większość instalatorów ułatwia sobie montaż je stosując, a nie myśląc jak długo to będzie wsiąkać. Dla mnie 6 szt. tuneli to zdecydowanie za mało i w dodatku w jednym ciągu, gdyż po jednej płycie zamykającej na przód i tył. Przepompownia w cenie 990 zł netto o ile dobrze rozumiem jest razem z pompą ? No ciężko znaleźć coś tańszego i dlatego zainteresuj się co to jest. Podejrzewam, że pompa z marketu lub omnigena. Oczywiście może to działać, ale pamiętaj jak będzie jej awaria to całość przestaje działać nie będzie odpompownia z oczyszczalni, bo wszystko się przepełni. Dlatego to musi być w sumie najlepsza część oczyszczalni z dobrym wyposażeniem, bo bez jej sprawnego działania całość zdecydowanie nie będzie działać. Dobra przepompownia jest w cenie x 2 w stosunku do tej z oferty No i najśmieszniejsze na koniec, bo nie wiesz ile będzie kosztował kompletny montaż . Skoro masz wycenę to chyba ktoś pojawił się na Twojej działce i powinien zliczyć ile metrów rur oraz czy jakąś studzienkę rewizyjną po drodze dać, itp. Jeśli masz brać na poważnie jakąś ofertę to ma to być całość kosztów. Niech wykonawca od razu wlicza żwir płukany, piasek, koparkę i nadbudowy włazów do oczyszczalni. No może też powiedzieć Ci ile kosztuje piasek i żwir płukany, a Ty to sam zamówisz bo znalazłeś taniej i tyle. Za 20k dostajesz w takiej ofercie coś na minimum zrobione . Pamiętaj też o gwarancji, która jest zazwyczaj tylko na oczyszczalnię. Wykonawca powinien dać dodatkowo swoją gwarancję na montaż na piśmie oraz z góry określić ile trwa oraz czy nie ma tam jakiś dopisków, że tylko on robi płatny serwis, itp Do kosztów też jeszcze dochodzi przewód ziemny YKY i jakaś skrzynka na ścianie budynku co ułatwia jego wpięcie. Możesz też dodać tam wyłącznik na całość. Edytowane 8 Lutego 2022 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart3112 08.02.2022 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Dzięki Wojtek za wyczerpującą odpowiedź. Podejrzewałem, że tak wygląda sytuacja z systemem GRAF dlatego doszedłem do wniosku żeby samemu zgłębić temat i wybrać dobrą technologie, a nie marketing Co myślisz o oczyszczalniach które wyżej wymieniłem? A jaki system rozsączenia polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 09.02.2022 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 (edytowane) Dzięki Wojtek za wyczerpującą odpowiedź. Podejrzewałem, że tak wygląda sytuacja z systemem GRAF dlatego doszedłem do wniosku żeby samemu zgłębić temat i wybrać dobrą technologie, a nie marketing Co myślisz o oczyszczalniach które wyżej wymieniłem? A jaki system rozsączenia polecasz? Czytając temat wytypowałem poniższe instalacje: 1) EKO BIO 2500 (według tego co przeczytałem, najprostsza) 2) BIO-HYBRYDA 2500 3) SBR ZBS-6C (półka wyżej?) 4) ZBS-5C HDPE Z WH (w przypadku wyższych wód gruntowych proponowany wariant dwupłaszczowy) Warunki gruntowe: Odwierty robiłem w kwietniu tamtego roku w trakcie dużych opadów i w takim wypadku lustro wody było na poziomie ok. 0,8-0,9m. No to zacznijmy od końca, czyli jak nasyp jako najważniejszego elementu, którego sposób wykonania określi, czy to będzie na lata . Podsypka w postaci żwiru płukanego, najlepiej 16-32mm. Najlepiej go zastosować na podsypce z piasku, który jest w miejsce wybranego humusu na całej powierzchni pod nasyp. Jeśli chodzi o takie warunki gruntowe to podzieliłbym to na dwa tematy. Pierwszy to wytrzymałość zbiornika oczyszczalni, a drugi technologia i wyposażenie. Z podanych na liście oczyszczalni, gdy masz wodę płycej po opadach to wygrywa zbs-5c, bo jest dwupłaszczowy co daje dużą różnicę. W drugiej części to znów oba zbs w technologii sbr prowadzą, czyli zbs-5c i zbs-6c. Pozostałe dwie oczyszczalnie nie są tak wyposażone i mają prostszą technologię działania, więc sam musisz zdecydować w co inwestujesz. Dodam też, że ich pojemności są też niższe, bo w okolicy 2,5m3, a zbs to ponad 1m3 więcej, więc widać różnice w podejściu. Możesz też ułatwić sobie życie i wybrać wszystko razem. Jak popytasz o cenę zbs-5c/kp z pompą to już nie będziesz osobnej przepompowni do nasypu musiał robić. Dają dobrą pompę optima ma, która jest w samej oczyszczalni. Nie jestem na bieżąco z ofertą na rynku, ale z tymi oczyszczalniami miałem do czynienia. Nie wiem czy znajdziesz zamiennik tego konkretnie modelu bo może nie wyjść tanio. Edytowane 9 Lutego 2022 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart3112 09.02.2022 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Masz rację nasyp i rozsączenie jest najważniejsze, bo nawet najlepsza oczyszczalnia musi oddać efektywnie wodę. Czy mógłbyś rozpisać dokładniejszą różnice pomiędzy Bio-hybryda 2500, a ZBS-5C? Myślę, że kierowałbym wybór na jedną z nich - wariant tańszy lub lepszy. Na obecną chwilę nie wiem, czy warto dopłacić do ZBS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 09.02.2022 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Masz rację nasyp i rozsączenie jest najważniejsze, bo nawet najlepsza oczyszczalnia musi oddać efektywnie wodę. Czy mógłbyś rozpisać dokładniejszą różnice pomiędzy Bio-hybryda 2500, a ZBS-5C? Myślę, że kierowałbym wybór na jedną z nich - wariant tańszy lub lepszy. Na obecną chwilę nie wiem, czy warto dopłacić do ZBS Czyli chcesz porównania zbs-5 i bio-hybrydy 2500, czy realnego z powodu nasypu zbs-5c/kp z pompą i bio-hybryda + przepompownia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart3112 10.02.2022 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Czyli chcesz porównania zbs-5 i bio-hybrydy 2500, czy realnego z powodu nasypu zbs-5c/kp z pompą i bio-hybryda + przepompownia ? Tak, z praktycznego punktu widzenia. O ile dam radę sam porównać dane z katalogów i tabel, to jak to wychodzi na codzienne użytkowanie to ciężko mi porównać za i przeciw. Oczywiście zakładam potrzebę pompy/ przepompowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HK_717 11.02.2022 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Witam, chcialbym zasiegnac opinii i poznac zdanie osób, które specjalizują się w dziedzinie oczyszczalni.Sytuacja wyglada tak jak na poniższym rysunku. Studnia wody zaznaczona niebieskim punktem. Znajduje się 5m od granicy z lewej strony i 16m od granicy z tyłu.Zależy mi na oczyszczalni bezobsługowej, cichej i przede wszystkim bezwonnej. Co byście polecili w tej sytuacji. Jaki system rozsączania wybrać. Myślałem o tunelach, ale czytając posty w tym temacie, nabieram wątpliwości. I najważniejsze, gdzie usytuować oczyszczalnie + rozsączenie?Nie mam możliwości wyciągnięcia tego do rowu, rzeki itp. Działka niby duża, ale w związku z przepisami, mam mały dylemat jak to ugryźć. Link do rysunku poniżej - nie mogę wstawić obrazka. https://ibb.co/RyPRv8B Edytowane 11 Lutego 2022 przez HK_717 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 11.02.2022 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Tak, z praktycznego punktu widzenia. O ile dam radę sam porównać dane z katalogów i tabel, to jak to wychodzi na codzienne użytkowanie to ciężko mi porównać za i przeciw. Oczywiście zakładam potrzebę pompy/ przepompowni. No nie wiem, czy uda mi się to jasno porównać, ale za zalety dam +1, a za wady 0 i może coś z tego wyjdzie Zbiornik oczyszczalni: +1 - lepszy zbs-5c/kp, bo jest dwupłaszczowy i bardziej wytrzymały 0 - bio-hybryda 2500 to laminat Technologia + 1 zbs - bardziej rozbudowana, bo to sbr, czyli ściek dzieli na porcje i dopiero go obrabia w drugiej komorze, poprzez różne fazy i na końcu odpompowuje 0 bio - przepływowy osad czynny Złoże biologiczne: + 1 zbs - stałe w drugiej komorze + 1 bio - pływające w drugiej komorze Łatwość dostępu: + 1 zbs - dwie komory i do każdej osobny włazy 0,6m oraz sterowanie w osobnej zewnętrznej szafce, gdzie jest sucho i łatwo wszystko zrobić 0 bio - trzy komory i tylko 2 włazy z czego jedne większy jest na dwie komory, a drugi mniejszy ma jeszcze w środku dmuchawę, wiec trzeba wszystko wyjąć, aby zobaczyć co jest w trzeciej komorze Sterowanie: + 1 zbs - automatyczny sterownik i 4 elektrozawory oraz możesz sam sobie wybierać trybami jak ma działać 0 bio - mechaniczny zegar do samej dmuchawy, brak elektrozaworów tylko ręczy rozdział powietrza na recyrkulację osadu - ale nie wiem czy coś się nie zmieniło ? Pojemność całego zbiornika na 5 osób: + 1 zbs - około 4m3 0 bio - około 2,5m3, Pompa podająca do nasypu: +1 zbs - w oczyszczalni dobra pompa ebara optima 0 bio - trzeba dokupić przepompownię i nie wiadomo jaka pompa jest w cenie, ale na pewno jest tańsza niż optima Cena: 0 - zbs +1 - bio-hybryda Czyli + 7 dla zbs-5c/kp oraz +2 dla bio-hybryda 2500 Edytowane 11 Lutego 2022 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 13.02.2022 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2022 Tam są wymagane jakieś odległości od studni, plus od lustra wody. Już nie pamiętam, bo instalowalem kilka lat temu oczyszczalnię.Sprawdź to sobie.Może nie przejść zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts