Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszalnia biologiczna - ranking.

mysiul

Recommended Posts

Która oczyszczalnia będize najlepsza z przedstawionych, ewentulanie jakieś ciekawsze aletrnatyw.

I w gruncie jak mam, który system drenażu lepiej się sprawdzi ?

Brak tu jeszcze paru szczegółów, aby CI udzielić odpowiedzi, dlatego przyda się dowiedzieć ile w tonach żwiru płukanego masz w wersji z tunelami, a ile z rurami 110. Oczywiście długość tuneli oraz długość drenażu też się przyda.

Jak porównać One2Clean z Actibio 6, to da mnie ten drugi, choć jego spora pojemność może na początku nie być zaletą dla 2 osób. Potem dla 6, jak najbardziej. Nie znam oferty JFC i tak ogólnie patrząc to jest pomiędzy powyższymi modelami. Jednak to nie jest perspektywiczna oczyszczalnia jak na 6 osób.

Zdecydowanie tu będzie największy problem z wyborem kompromisu, pomiędzy małym obecnym przepływem, a docelowo nawet 3 razy większym :( . Zamiast Aqua A1 to bym raczej pomyślał o ZBS-6C, aby mieć i SBR oraz złoże biologiczne, które będzie podstawą do działania, przy tak małej ilości osób.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowanie tu będzie największy problem z wyborem kompromisu, pomiędzy małym obecnym przepływem, a docelowo nawet 3 razy większym :( . Zamiast Aqua A1 to bym raczej pomyślał o ZBS-6C, aby mieć i SBR oraz złoże biologiczne, które będzie podstawą do działania, przy tak małej ilości osób.

Witam ponownie.

Nadal stoję przed dylematem, którego z szeregotypu zbs'a wybrać. Po rozmowach ze specjalistami firmy, rzekomo zbs 6c poradzi sobie przy ewentualnych 2 osobach w przyszłości. Jednak biorąc pod uwagę że z oczyszczalni będą korzystać 3osoby (280l/24h), z bólem serce zdecyduję się chyba jednak na 4c, tak dla bezpieczeństwa, aby nie przedobrzyć z tym zbs6c. Liczba użytkowników +1 się zgadza, więc chyba nawet jakiś zapas będzie. Martwi mnie teraz co innego.. Na życzenie dostałem DWU do ZBS i szczerze to jestem trochę zaskoczony a zarazem rozczarowany. Porównując otrzymane wyniki oczyszczenia, oczyszczalnia wypada dość słabo w porównaniu nawet do jednozbiornikowych oczyszczalni chociażby grafa. Nie ukrywam, że napawa mnie to obawami, biorąc jeszcze pod uwagę kilka wątków znalezione na grupach fb, jak i tutaj na forum, że ściek na wylocie jest mętny/ma kolor. Panie WojtekINST, z racji że serwisuje oraz montuje Pan oczyszczalnie zbs jak to wygląda w praktyce? Tak szczerze, czy w zbs jest do osiągnięcia klarowny ściek na wylocie? Co Pan sądzi o stwierdzeniach przedstawicieli Wobetu, że 6c sobie poradzi? Twierdzą, że tak naprawdę zbs 4c to tylko istnieje ze względu na aspekt finansowy oraz jeśli ktoś posiada ograniczoną ilość miejsca. W moim rozumowaniu to trochę się nie klei pierwszy z argumentów chociażby ze względu na to, że zbs6c jest droższy raptem o +/- 1300 zł a w obecnych czasach to każdy wie ile to jest warte.

Z poważaniem, Misiek

Witam ponownie.

Nadal stoję przed dylematem, którego z szeregotypu zbs'a wybrać. Po rozmowach ze specjalistami firmy, rzekomo zbs 6c poradzi sobie przy ewentualnych 2 osobach w przyszłości. Jednak biorąc pod uwagę że z oczyszczalni będą korzystać 3osoby (280l/24h), z bólem serce zdecyduję się chyba jednak na 4c, tak dla bezpieczeństwa, aby nie przedobrzyć z tym zbs6c. Liczba użytkowników +1 się zgadza, więc chyba nawet jakiś zapas będzie. Martwi mnie teraz co innego.. Na życzenie dostałem DWU do ZBS i szczerze to jestem trochę zaskoczony a zarazem rozczarowany. Porównując otrzymane wyniki oczyszczenia, oczyszczalnia wypada dość słabo w porównaniu nawet do jednozbiornikowych oczyszczalni chociażby grafa. Nie ukrywam, że napawa mnie to obawami, biorąc jeszcze pod uwagę kilka wątków znalezione na grupach fb, jak i tutaj na forum, że ściek na wylocie jest mętny/ma kolor. Panie WojtekINST, z racji że serwisuje oraz montuje Pan oczyszczalnie zbs jak to wygląda w praktyce? Tak szczerze, czy w zbs jest do osiągnięcia klarowny ściek na wylocie? Co Pan sądzi o stwierdzeniach przedstawicieli Wobetu, że 6c sobie poradzi? Twierdzą, że tak naprawdę zbs 4c to tylko istnieje ze względu na aspekt finansowy oraz jeśli ktoś posiada ograniczoną ilość miejsca. W moim rozumowaniu to trochę się nie klei pierwszy z argumentów chociażby ze względu na to, że zbs6c jest droższy raptem o +/- 1300 zł a w obecnych czasach to każdy wie ile to jest warte.

Z poważaniem, Misiek

Zdecydowanie to, porównując oczyszczalnie "wiele się nie klei" i nigdy nie będzie. Ja jednak po swojemu, patrzę na to inaczej. Ja już nie montują i niezbyt często coś serwisuję. Niech młodsi ode mnie się w tej branży wykazują w terenie, gdyż fachowców nie brakuje :) . Tak jednak na poważnie to dobrać oczyszczalnię do konkretnych ścieków jest trudno, bo każdy ma inne. Chodzi o ich ilość oraz co zawierają. U jednych będzie więcej tłuszczu, a u drugich pranie i pranie :( . Dlatego wybór jest tylko w teorii po ilości ścieków na dzień. Dlatego możesz sobie poczytać, że dla 6 osób to 900 litrów na dobę, bo podobno na każdego jest po 150. Faktycznie jest często mniej, ale to nie znaczy za dużo. Każdy producent, swoje oczyszczalnie " ubiera w piórka", a tu trzeba to wszystko "zdjąć" :) . Dla wszystkich typów oczyszczalni to jest tylko teoretyczne działanie przed zakupem i możesz od strony technicznej ocenić tylko co w niej jest. Jeśli "jest więcej" to pewnie będzie lepiej działać i mniejsze będą z nią problemy. Druga sprawa wynika badań i procenty oczyszczenia. Nie wiem jak to jest, ale z moich obserwacji to nie jest tak w praktyce i przyznam się się od razu, że ja w to kompletnie nie wierzę. Jednak mogę to wytłumaczyć po swojemu. Dla przykładu w jednym zbiorniku, bez całych przegród można szybciej wyrobić osad i nie śmierdzi, bo całość napowietrzasz. Jednak z tego co widziałem to jak przybędzie tłuszczy i innych zanieczyszczeń, czyli teoria "odleci" to wówczas widać, że muszą być komory, a jak ktoś wsadzi złoże to "mniejsze czkawki" są. Ja jakoś za zbs-4c wybitnie nie przepadałem i głównie z uwagi na dwa włazy i łatwiejszy serwis do dwóch komór wstawiałem 6c. Różnica w cenie pomiędzy 4c i 6c nie jest taka realna, bo ten mniejszy ma "podbity" pojemnik techniczny w górę. Akurat o tym wiem, bo nie mogli słabszej dmuchawy wstawić bez zabezpieczeń niż jdks-60, a ta z uwagi na moc bardziej odpowiada 6c. Czyli 4c dostało ją " w prezencie" bo niżej jest chyba tylko SLL-50, którą kiedyś próbowałem serwisować. Zaznaczam, że próbowałem bo poszła do kosza. Na koniec dodam, że nie mogę w 100% powiedzieć, która lepsza i którą powinieneś wybrać. Ja od innej strony na to patrzę. Ja montowałem jeszcze ZBB-7C, które lubię, ale dla Ciebie byłoby za duże. Jednak dla porównania popytaj o ten mniejszy i w pionie, czyli ZBB-6PC. Może wyjdą jakieś różnice, warte zainteresowania. Możesz też poszukać dalej u innych producentów, ale "każdy Ci bajki będzie opowiadał", a ty przez konkrety z wyposażenia, zawsze musisz się po kolei "przedzierać".

Witam, ja również stoje przed dylematem w wybraniu oczyszczalni i nie wiem kompletnie co wybrać...

Rodzina: 2+2 (ewentualnie goście w weekend)

Opis działki:

Grunt to glina ( nie robiłem badań geologicznych ). Poprostu fundamenty były kopane była glina. Mam studnie głębinową wykopaną (tylko do podlewania trawy odsunieta min. 30 metrów od oczyszczalni) i woda zaczyna sie na 18 metrze. Więc świadczy chyba to o tym że wody gruntowe sa dosyć nisko.

Rura kanalizacyjna wychodzi pod fundamentem czyli około 1m. Kanalizacja jest napowietrzana rurą o średnicy 50mm jeszcze w dodatku na środku odcinka (bo tak uznał hydraulik, powiedział że też będzie działać - ale po przeczytaniu wielu tematów z oczyszczalniami stwierdzam że chłop jest nie doinformowany). Więc to raczej jest do ewentualnej przeróbki którą ogarne.

Przed wystąpieniem o warunki zabudowy kierownik budowy powiedział że muszę wybrać jakąś oczyszczalnie aby starostwo mogło podbić. Więc udałem się do lokalnego sklepu i oni wybrali na moje warunki gruntowe oczyszczalnie Delfn PRO 6 która została podbita przez starostwo. Teraz nadszedł czas na zrobienie oczyszczalni. Z tego co zdążyłem zauważyć większość sąsiadów ma poinstalowane oczyszczalnie z rozsączaniem drenażowym przeważnie w nasypie. My nie chcemy żadnych nasypów, więc idealne rozsączanie byłoby poprzez studnie chłonną z wiekszą ilością wymienionej gliny aby to działalo (tak bynajmniej mi sie wydaje). Koniec konców przyszło na wyceny.

Lokalna firma oferuje mi:

Delfin Pro 6 (19k)

Europlast (17k)

Więc skontaktowałem się z innymi firmami aby zobaczeć też inne warianty.

Inne Firmy:

VH6 Premium lub VH6 Light (8k + akcesoria, wyjdzie około 18k do wlasnego montażu)

Eko-Bio 2500l (18,5k)

Feliksnavis FEL-4 (23,5k)

Biotech 6 (21k)

BioAir 4 (18k)

BioTech 4 (18k)

BioFicient 6 (24k)

Nie wiem czy informacja ta doda wartości do mojej wiadomości ale wszyscy sprzedawcy oferują 10t tucznia i 20-25t piachu.

Po przeczytaniu tematu MBBR raczej nie chciałbym brać Delfina pod uwagę.

Czy ktoś pomógłby mi coś doradzić ? Czy jest jakaś oczyszczalnia która jest godna zakupu ? Jestem z woj. łódzkiego

Pozdrawiam.

Witam, ja również stoje przed dylematem w wybraniu oczyszczalni i nie wiem kompletnie co wybrać...

Rodzina: 2+2 (ewentualnie goście w weekend)

Opis działki:

Grunt to glina ( nie robiłem badań geologicznych ). Poprostu fundamenty były kopane była glina. Mam studnie głębinową wykopaną (tylko do podlewania trawy odsunieta min. 30 metrów od oczyszczalni) i woda zaczyna sie na 18 metrze. Więc świadczy chyba to o tym że wody gruntowe sa dosyć nisko.

Rura kanalizacyjna wychodzi pod fundamentem czyli około 1m. Kanalizacja jest napowietrzana rurą o średnicy 50mm jeszcze w dodatku na środku odcinka (bo tak uznał hydraulik, powiedział że też będzie działać - ale po przeczytaniu wielu tematów z oczyszczalniami stwierdzam że chłop jest nie doinformowany). Więc to raczej jest do ewentualnej przeróbki którą ogarne.

Przed wystąpieniem o warunki zabudowy kierownik budowy powiedział że muszę wybrać jakąś oczyszczalnie aby starostwo mogło podbić. Więc udałem się do lokalnego sklepu i oni wybrali na moje warunki gruntowe oczyszczalnie Delfn PRO 6 która została podbita przez starostwo. Teraz nadszedł czas na zrobienie oczyszczalni. Z tego co zdążyłem zauważyć większość sąsiadów ma poinstalowane oczyszczalnie z rozsączaniem drenażowym przeważnie w nasypie. My nie chcemy żadnych nasypów, więc idealne rozsączanie byłoby poprzez studnie chłonną z wiekszą ilością wymienionej gliny aby to działalo (tak bynajmniej mi sie wydaje). Koniec konców przyszło na wyceny.

Lokalna firma oferuje mi:

Delfin Pro 6 (19k)

Europlast (17k)

Więc skontaktowałem się z innymi firmami aby zobaczeć też inne warianty.

Inne Firmy:

VH6 Premium lub VH6 Light (8k + akcesoria, wyjdzie około 18k do wlasnego montażu)

Eko-Bio 2500l (18,5k)

Feliksnavis FEL-4 (23,5k)

Biotech 6 (21k)

BioAir 4 (18k)

BioTech 4 (18k)

BioFicient 6 (24k)

Nie wiem czy informacja ta doda wartości do mojej wiadomości ale wszyscy sprzedawcy oferują 10t tucznia i 20-25t piachu.

Po przeczytaniu tematu MBBR raczej nie chciałbym brać Delfina pod uwagę.

Czy ktoś pomógłby mi coś doradzić ? Czy jest jakaś oczyszczalnia która jest godna zakupu ? Jestem z woj. łódzkiego

Pozdrawiam.

Część, to że woda w studni głębinowej jest na 18m nie oznacza sprzyjających warunków dla studni chłonnej :( . Jak jest glina, czyli grunt o słabej chłonności to po każdym deszczu, a szczególnie po roztopach, wszystko co zrobisz w gruncie może być w wodzie. Wynika to z prostego faktu, że grunt, który będzie ruszony koparką, a zwłaszcza warstwa podsypki pod nim łatwo "przyjmą" to co spłynie z góry. Niestety nie odpłynie to z tej podsypki za szybko i w sumie wyjdzie na to, że nie ma też w takich sytuacjach gdzie odpłynąć ścieki oczyszczone po oczyszczalni. W dużej teorii można robić "na bogato" i pod warstwą żwiru płukanego dać jeszcze warstwę żwiru niesortowanego lub piachu, który jest tańszy. Jednak to nadal "wróżenie z fusów" :( . Dlatego nasyp, może nie jest za piękny, ale rurę w nim, masz zawsze ponad gruntem i nic tam się nie wleje, wskutek deszczu, czy po roztopach. Podstawa nasypu to i tak musi być po całość wybrana i uzupełniona podsypką, więc żwiru wychodzi sporo. Takie 10 ton to może być na studnie chłonną, ale zawsze jest lepiej dać więcej, kosztem zmniejszenia ilości piachu. Wyjdzie drożej, ale to żwir płukany w tej sytuacji jest "bardziej cenny" dla efektu :) .

Wentylacja 50, to "zemści się szybko" i cokolwiek wybierzesz oraz zrobisz to ją od razu na 110 nad kalenicę trzeba przerabiać, aby czasu nie marnować. Jak z tym problem to po ścianie jak rynnę trzeba ją ciągnąć bezpośrednią z rury kanalizacyjnej o ile dach daje taką możliwość, na wyjście nad kalenicę ?

No i na koniec "gorzki deser", bo ja bym żadnej z tych oczyszczalni nie montował :( . W sumie to już nie montuję, wiec to żaden problem :) :). W glinie i 1m pod gruntem jest mało zbiorników oczyszczalni, które to wytrzymają na lata. Zdecydowanie korpus dwupłaszczowy i przez lata takie sytuacje przerabiałem. Te co opisałeś są jednopłaszczowe i trzeba je ocementować, aby wzmocnić ich wytrzymałośc, a w dwupłaszczu robisz podobnie, ale po to, aby nie wypłyną jak go odpompujesz z osadu, a woda będzie w podsypce, wokół niego. Druga ważna sprawa to dostęp do środka. To daje możliwość serwisu i napraw na lata. Podstawa to tyle włazów ile komór, a każdy z nich nie mniejszy niż 0,6m.

No i na końcu, trzeba ustalić, która z tych oczyszczalni, według producenta, może być wkopana na taką głębokość w sytuacji, gdy woda gruntowa może się pojawiać.

Jak to się "ogarnie" to dopiero można mówić u Ciebie o tym która lepsza :)

Edytowane przez WojtekINST

WoW ! Dziękuję Ci Wojtku za obszerną więdze przelaną na moją odpowiedź. Dosłownie encyklopedia wiedzy. Kanalizacje przerobie, a nad nasypem się jeszcze raz zastanowie.

Po napisaniu mojej wiadomości zacząłem dogłębnie się zastanawiać nad Wobet Hydret ZBS-6C i na tą chwile tylko ta oczyszczalnia do mnie przemawia.

Czy jest jakaś oczyszczalnia Wojtku którą mógłbyś polecić na te moje ciężkie warunki? Może jest jeszcze jakaś oczyszczalnia którą ominąłem a pod uwagę wziąść powinienem ?

Dziękuje Ci, jeśi jest możliwość obdarowania Ciebie "wirtualnym piwem" to proszę podeślij mi jakieś dane abym Ciebie mógł podziękować Tobie za twoją wiedzę i czas.

WoW ! Dziękuję Ci Wojtku za obszerną więdze przelaną na moją odpowiedź. Dosłownie encyklopedia wiedzy. Kanalizacje przerobie, a nad nasypem się jeszcze raz zastanowie.

Po napisaniu mojej wiadomości zacząłem dogłębnie się zastanawiać nad Wobet Hydret ZBS-6C i na tą chwile tylko ta oczyszczalnia do mnie przemawia.

Czy jest jakaś oczyszczalnia Wojtku którą mógłbyś polecić na te moje ciężkie warunki? Może jest jeszcze jakaś oczyszczalnia którą ominąłem a pod uwagę wziąść powinienem ?

Dziękuje Ci, jeśi jest możliwość obdarowania Ciebie "wirtualnym piwem" to proszę podeślij mi jakieś dane abym Ciebie mógł podziękować Tobie za twoją wiedzę i czas.

Wybacz, ale ogólnie to śmieszne, bo kiedyś nie było takich dyskusji tylko takie coś wybierali projektanci. Teraz to każdy sobie szuka jak chce :( . Tak ogólnie ZBS-6C nie jest zły, ale do nasypu trzeba by raczej ZBS-6C/KP z pompą, aby mogło to podać pod górę. Jednak w gnilnie i na tej głębokości to bym poczytał o "jego bliźniaku", czyli ZBS-5C lub ZBS-5C/KP który może więcej, bo to jednak dwupłaszcz. Teraz znajomy będzie robił i nawet dopłacił, aby sms-y dostawać o sewisie i awariach. Przyznam, że to wygodne, ale nie wiem ile i trzeba uważać z takimi dodatkami, bo czasem chcą za to "więcej niż trzeba".

Brak tu jeszcze paru szczegółów, aby CI udzielić odpowiedzi, dlatego przyda się dowiedzieć ile w tonach żwiru płukanego masz w wersji z tunelami, a ile z rurami 110. Oczywiście długość tuneli oraz długość drenażu też się przyda.

Dziękuję za odpowiedź.

A który drenaż będzie lepszy w moim piaszczystym gruncie ?

Rury czy tunele ?

Jak porównać One2Clean z Actibio 6, to da mnie ten drugi, choć jego spora pojemność może na początku nie być zaletą dla 2 osób. Potem dla 6, jak najbardziej. Nie znam oferty JFC i tak ogólnie patrząc to jest pomiędzy powyższymi modelami. Jednak to nie jest perspektywiczna oczyszczalnia jak na 6 osób.

Która oczyszczalnia nie jest perspektywiczna dla 6ciu osób ?

Co do obiążenia, to te 2 osoby to na stałe na pewno, a reszta gościnnie.

Jeszcze nie wiemy czy pójdziemy w pełną agroturystykę, sytuacja geopolityczna jest dynamniczna.

I tu jest dylemat, czy brać oczyszczalnię z zapasem, wiem że niektóre mogą pracować w trybie powiedzmy 1/2.

Dziękuję za odpowiedź.

A który drenaż będzie lepszy w moim piaszczystym gruncie ?

Rury czy tunele ?

Która oczyszczalnia nie jest perspektywiczna dla 6ciu osób ?

Co do obiążenia, to te 2 osoby to na stałe na pewno, a reszta gościnnie.

Jeszcze nie wiemy czy pójdziemy w pełną agroturystykę, sytuacja geopolityczna jest dynamniczna.

I tu jest dylemat, czy brać oczyszczalnię z zapasem, wiem że niektóre mogą pracować w trybie powiedzmy 1/2.

Ja bym zrobił drenaż na rurach w gruncie i na podsypce ze żwiru płukanego 16-32mm. Tunele są przeważnie oferowane, gdy bardzo skracasz długość, ale to nie zawsze jest dobre. Liczy się ogólna wielkość podsyki. Nie tylko jej tony, ale musi mieć też swoją powierzchnię na wsiąkanie. Dlatego zrobiłbym jakieś 3 ciągi drenażu po 15m jako minimum, a może i nawet po 20m jak satrczy Ci funduszy. Do tego 15 ton lub więcej żwiru płukanego i będzie dobrze :). Wiem, że to kosztuje, ale robisz to na lata.

O tej bez perspektyw miałem na myśli aqua a1 firmy jfc i tak samo z hc1 bo mają tylko 2m3 pojemności i są do 4 osób. To za mało jak na oczyszczanie ścieków na 6 osób na dłużej. Widzę, że JFC ma większe modele i jak chcesz on nich kupić to poszukaj czegoś na 6, a może i 7 osób.

No i najgorsze to jak Ci poradzić o braniu oczyszczalni z zapasem ? :) :) . Wybacz, że się z tego śmieję, ale nie raz już miałem taką rozmowę. Skoro jednak to jest w zasadzie na 2 osoby, a weekendowe przyjazdy, aż tak nie wpłyną na oczyszczalnię jeśli będzie miała ona pojemność zbiorników, która da wydłużenie przez nie przepływu. Dlatego i tak kierowałbym się pojemnością, minimum 3m3.

Ważne jest też, aby był dobry sterownik, który możesz jakoś przestawiać samemu, bo to ułatwia życie oraz zmniejsza zużycie prądu jak przestawisz z trybu 6 na 1/2. Zmiana trybu jednak nie jest zawsze potrzebna.

Najważniejsze, aby te wszystkie lata wytrzymał też sam zbiornik, więc jak zaczniesz czytać instrukcję montażu, czy też deklarację to porównaj jak głęboko może być montowany, bez dodatkowego cementu do obsypki, aby go wzmocnić.

No i najgorsze to jak Ci poradzić o braniu oczyszczalni z zapasem ? :) :) . Wybacz, że się z tego śmieję, ale nie raz już miałem taką rozmowę. Skoro jednak to jest w zasadzie na 2 osoby, a weekendowe przyjazdy, aż tak nie wpłyną na oczyszczalnię jeśli będzie miała ona pojemność zbiorników, która da wydłużenie przez nie przepływu. Dlatego i tak kierowałbym się pojemnością, minimum 3m3.

Ważne jest też, aby był dobry sterownik, który możesz jakoś przestawiać samemu, bo to ułatwia życie oraz zmniejsza zużycie prądu jak przestawisz z trybu 6 na 1/2. Zmiana trybu jednak nie jest zawsze potrzebna.

Najważniejsze, aby te wszystkie lata wytrzymał też sam zbiornik, więc jak zaczniesz czytać instrukcję montażu, czy też deklarację to porównaj jak głęboko może być montowany, bez dodatkowego cementu do obsypki, aby go wzmocnić.

Dziękuję Wojtku za odpowiedź.

Chyba dam sobie spokój z JFC w takim razie.

Skłaniam się ku Graf Actibio 1-6, pojemność oczyszczalni to 2x2,75m3, myślę też o sugerowaym przez Ciebie Wobecie.Zastanawiam się też nad dwoma najniższymi modelami Kingspana ze względów ekonomicznych, czyli Bioficient 4 lub 6 ilub BioAir2.

Od przybytku jednak boli głowa

Edytowane przez szpaku850

Zastanawima sięteż na dwoma najniązcyzmi modelamia Kingspana ze względów ekonomicznych, czyli Bioficient 4 lub 6 ilub BioAir2.

Od przybytku jednak boli głowa

Zdecydowanie to już pełny wybór i trzeba dłuższą chwilę poświęcić. Te nowe BioAir to modele chyba z tego roku i w sumie "nie stawiałbym" na nie, bo są modelami tylko na niską cenę. Chyba nikt ich nawet pierwszy raz nie opróżnił, aby się czegoś dowiedzieć. Dla mnie nie mają nic wspólnego z Bioficient, bo to co było w tym drogie, czyli złoże biologiczne i 4-ry komory to usunięto :(

Dzień dobry

Interesuje mnie przydomowa oczyszczalnia ścieków, szukam opinii i rad na ten temat. Ale nadal jestem w lesie.

Teren niekorzystny więc wybór jeden , oczyszczalnia biologiczna plus zbiornik techniczny na oczyszczoną wodę do podlewania.

Obecnie mam szambo ale ceny wywozu ciągle rosną.

Rodzina 2+3 , tylko prysznice,

Mam kilka ofert i z allegro i z lokalnego sklepu, nawet te same produkty ale 2k drożej.

Na co zwrócić uwagę i na którą z poniższej listy się zdecydować.

Oczyszczalnia VH6P

BIO-EKOLUX 2300

OPTIMAX 3000l

HYDRO-CYCLE HC 1 JFC 4-6 osób

BIO-HYBRYDA2500

SBR Optimax 5 aquabin

AquaClean 4-6 Osób SBR od JFC

Z kategorii cena jakość,prostota i wygodna obsługa. Cena do 10 tys z racji że odpływ do osobnego zbiornika

Za wszystkie sugestie z góry dziękuję

Je

Dzień dobry

Interesuje mnie przydomowa oczyszczalnia ścieków, szukam opinii i rad na ten temat. Ale nadal jestem w lesie.

Teren niekorzystny więc wybór jeden , oczyszczalnia biologiczna plus zbiornik techniczny na oczyszczoną wodę do podlewania.

Mam kilka ofert i z allegro i z lokalnego sklepu, nawet te same produkty ale 2k drożej.

Oczyszczalnia VH6P

BIO-EKOLUX 2300

OPTIMAX 3000l

BIO-HYBRYDA2500

SBR Optimax 5 aquabin

Z kategorii cena jakość,prostota i wygodna obsługa. Cena do 10 tys z racji że odpływ do osobnego zbiornika

Je

Dzień dobry

Oczyszczalnia VH6P

BIO-EKOLUX 2300

OPTIMAX 3000l

BIO-HYBRYDA2500

SBR Optimax 5 aquabin

Je

Część to może tak w plusach i minusach o każdej :)

VH6P

- mała pojemność jak na max. 6 osób, raczej jest do 4

- nie ma osadnika wstępnego i dla 2+3 możesz być konieczność częstszego wywozu osadów

- brak sterowania i wszystkie pompy regulujesz ręcznie

+ ma 6 komór

BIO-EKOLUX 2300 ( lepsza na 5 osób może być wersja 3300 )

- mała pojemność jak na 5 osób

- mała komora napowietrzana jak na 5 osób

- wykonana z żywicy / laminatu

+ ma złoże biologiczne

HYDRO-CYCLE HC1 ( lepsza na 5 osób może być wersja HC4 )

- mała pojemność jak na 6 osób

- jest tylko do 4 osób

+ ma złożę biologiczne

BIO-HYBRYDA 2500 ( lepsza na 5 osób może być wersja 4000 )

- jest z żywicy / laminatu

- słaby dostęp serwisowy

+ ma złoże biologiczne

SBR OPTIMAX 5

- nie ma komór, tylko pół przegrody

- nie ma złoża biologicznego

Aqua Clean AC6

- nie ma złoża biologicznego

- sterownik jest w całości z elektrozaworami i jak coś się popsuje, trzeba serwisować całość

+ pracuje w technologii SBR i ma sterowane dawkowanie, odpompowanie i recyrkulację

+ pojemność 3m3 może być na 5 osób, choć polecałbym więcej

To była subiektywna ocena i jak ktoś uważa do co innego to jak najbardziej ma do tego prawo. Tobie zaś radzę, abyś przed wyborem oczyszczalni i szukaniem jej po cenie w internecie, najpierw zastanowił się jak i gdzie będzie wsiąkać. Dobra inwestycja w to jest bardzo ważna, a 20 ton żwiru płukanego 16-32mm sporo kosztuje, do rozłożenie tego na 40-50m drenażu też pociągnie koszty :(

Ja bym zrobił drenaż na rurach w gruncie i na podsypce ze żwiru płukanego 16-32mm. Tunele są przeważnie oferowane, gdy bardzo skracasz długość, ale to nie zawsze jest dobre. Liczy się ogólna wielkość podsyki. Nie tylko jej tony, ale musi mieć też swoją powierzchnię na wsiąkanie. Dlatego zrobiłbym jakieś 3 ciągi drenażu po 15m jako minimum, a może i nawet po 20m jak satrczy Ci funduszy. Do tego 15 ton lub więcej żwiru płukanego i będzie dobrze :). Wiem, że to kosztuje, ale robisz to na lata.

O tej bez perspektyw miałem na myśli aqua a1 firmy jfc i tak samo z hc1 bo mają tylko 2m3 pojemności i są do 4 osób. To za mało jak na oczyszczanie ścieków na 6 osób na dłużej. Widzę, że JFC ma większe modele i jak chcesz on nich kupić to poszukaj czegoś na 6, a może i 7 osób.

W ofercie mam ponoć 30m2 drenażu - 3x10m.

Po przemyśleniu postanowiłem zmienić założenia, to ma być dla dwóch osób, czase wpadną weekendowo goście, może święta więc raczej stałe obciążenie.

Słyszałem od jednego instalatorów że Graf ma słąbe zbiorniki bo dmuchane, to ich Actibio trzeba dobrze wypoziomować bo 2 zbiorniki, ale z drugiej strony RLM ma niby 1-6, więc wygląda na elastyczna. Ten instalator polecał mi EkoBio i Bamartecha, bo polskie i tania automatyka i serwis w razie W.

Mój instalator lokalny z kolei chwali JFC i Grafa bo to sprzedaje i montuje.

I bądź tu mądry.

W ofercie mam ponoć 30m2 drenażu - 3x10m.

Po przemyśleniu postanowiłem zmienić założenia, to ma być dla dwóch osób, czase wpadną weekendowo goście, może święta więc raczej stałe obciążenie.

Słyszałem od jednego instalatorów że Graf ma słąbe zbiorniki bo dmuchane, to ich Actibio trzeba dobrze wypoziomować bo 2 zbiorniki, ale z drugiej strony RLM ma niby 1-6, więc wygląda na elastyczna. Ten instalator polecał mi EkoBio i Bamartecha, bo polskie i tania automatyka i serwis w razie W.

Mój instalator lokalny z kolei chwali JFC i Grafa bo to sprzedaje i montuje.

I bądź tu mądry.

Raczej w taki sposób nie ustalisz co wybrać, bo każdy instalator, będzie chwalił swoje. Zgodzę się z tym że krajowi producenci mogą mieć tańszą automatykę, ale chyba nie jest to norma. Raczej tu chodzi, że jest u nich szybciej dostępna, a tym samym możesz szybciej ją naprawić lub wymienić. Tu jednak otwiera się " drugie dno " lub jak wolisz " puszka pandory ", bo trzeba wiedzieć jaki jest ten sterownik. Na pewno polecam takie co nie mają elektrozaworów w środku i osobno możesz serwisować sam sterownik, a osobno elektrozawory oraz ich cewki.

Raczej w taki sposób nie ustalisz co wybrać, bo każdy instalator, będzie chwalił swoje. Zgodzę się z tym że krajowi producenci mogą mieć tańszą automatykę, ale chyba nie jest to norma. Raczej tu chodzi, że jest u nich szybciej dostępna, a tym samym możesz szybciej ją naprawić lub wymienić. Tu jednak otwiera się " drugie dno " lub jak wolisz " puszka pandory ", bo trzeba wiedzieć jaki jest ten sterownik. Na pewno polecam takie co nie mają elektrozaworów w środku i osobno możesz serwisować sam sterownik, a osobno elektrozawory oraz ich cewki.

Czyli elektronika powinna być poza zbiornikiem jak rozumiem, a co z pompami na wypływie na przykład ?

Bardzo mnie zainteresowały oczyszczalnie BamarTech Biosolid Classic SBR. Która przepompowuje nawet osad czynny.

Stosują pompy Ebara i dmuchawy Hiblow.

Co o niej sądzisz Wojtku ?

Czyli elektronika powinna być poza zbiornikiem jak rozumiem, a co z pompami na wypływie na przykład ?

Bardzo mnie zainteresowały oczyszczalnie BamarTech Biosolid Classic SBR. Która przepompowuje nawet osad czynny.

Stosują pompy Ebara i dmuchawy Hiblow.

Co o niej sądzisz Wojtku ?

Dmuchawy Hiblow typu HP60 lub HP80 to bardzo dobre dmuchawy. Nie wiem, czy jest tam taki typ, ale są jeszcze modele Hiblow XP-40, 60, 80, których nie serwisowałem i nie mogę ich polecić, bo nie wiem jak w środku wyglądają. Dlatego upewnij się, który model jest tam wstawiony. Pompy Ebara to dobre pompy, dlatego. Nie wiem, o co CI chodzi z tym pompowaniem osadu czynnego, ale ta oczyszczalnia ma chyba tylko jedną pompę Ebara, pewnie optima ma na odpływie, a recyrkulacja jest przez pompę mamutową i elektrozawór ? Osad nadmierny pompuje się, a raczej recyrkuluje jego nadmiar do osadnika, czyli pierwszej komory. Ta oczyszczalnie może być, jednak to nie jest SBR taki jakiego lubię i z dawkowanie pomiędzy komorami lepiej to mogłoby działać. Trzeba to zrozumieć, że są tu jakieś ustępstwa, aby polepszyć cenę. Sterowanie powinno być w osobnej szafce, obok oczyszczalni, wówczas jest do tego łatwy dostęp i dmuchawa ciągnie czyste powietrze. Jednak sterownik, który obsługuje pompy mechaniczne, musi być " z tych mocniejszych", gdyż sama dmuchawa ma małą moc. Dlatego z pompami mechanicznymi dobrze sobie radzą sterowniki PLC, takie jest Eaton, bo są do obsługi maszyn, ale to inna historia :)

WojtekINST dziękuję za odpowiedź.

Ale mam jeszcze jedno pytanie, z tamtymi oczyszczalnia mi dałem sobie spokój, ma teraz 4 inne do wyboru polecane przez dwóch sprzedawców.

W cenie i podobnej jakości , podobno dobrej.

Z racji prostego montażu, zasypanie samym piaskiem, nie trzeba go mieszać z cementem co z racji że sam będę montował bardzo ułatwia pracę no i koszty montażu małe.

ZBS 5C ten dwupłaszczowy walec,

EKOBLOK SBR6

BIOTECH 8 to 3 zbiorniki pionowe wytrzymałe

Bioair2 też polecają ale tutaj producent mówi co innego niż sprzedawcy ,trzeba mieszać piasek z cementem no i wcześniej pisaliście że to nowość i nie wiadomo czy tak dobra jak zachwalają.

Rezerwowa opcja jest Aqua clean i SBR METRIA 6.

Tak jak pisałem wcześniej oczyszczalnia będzie połączona ze zbiornikiem na oczyszczoną wodę tak że nie ma co patrzeć w kwestii drenażu czy studni.

Ps firma za montaż sobie liczy średnio 60 % ceny oczyszczalnia nawet więcej bo za zbsa chcą 22tys gdzie sam zbs kosztuje około 12500.

Więc jest na czymś zaoszczędzić

WojtekINST dziękuję za odpowiedź.

Ale mam jeszcze jedno pytanie, z tamtymi oczyszczalnia mi dałem sobie spokój, ma teraz 4 inne do wyboru polecane przez dwóch sprzedawców.

W cenie i podobnej jakości , podobno dobrej.

Z racji prostego montażu, zasypanie samym piaskiem, nie trzeba go mieszać z cementem co z racji że sam będę montował bardzo ułatwia pracę no i koszty montażu małe.

ZBS 5C ten dwupłaszczowy walec,

EKOBLOK SBR6

BIOTECH 8 to 3 zbiorniki pionowe wytrzymałe

Bioair2 też polecają ale tutaj producent mówi co innego niż sprzedawcy ,trzeba mieszać piasek z cementem no i wcześniej pisaliście że to nowość i nie wiadomo czy tak dobra jak zachwalają.

Rezerwowa opcja jest Aqua clean i SBR METRIA 6.

Tak jak pisałem wcześniej oczyszczalnia będzie połączona ze zbiornikiem na oczyszczoną wodę tak że nie ma co patrzeć w kwestii drenażu czy studni.

Ps firma za montaż sobie liczy średnio 60 % ceny oczyszczalnia nawet więcej bo za zbsa chcą 22tys gdzie sam zbs kosztuje około 12500.

Więc jest na czymś zaoszczędzić

Z tym liczeniem ceny za montaż to nie jest tak do końca i to prosto wytłumaczyć :) . Instalator w pierwszej kolejności proponuje Ci to na czym najbardziej zarabia. Mam tu na myśli zarobek na samej oczyszczalnie, bez zarobku na samym montażu. Jeżeli będziesz od niego chciał oczyszczalnie innego producenta, a raczej taką na której mniej zarabia to CI on doliczy na montażu, bo ogólny wynik i tak musi się zgadzać. Jak chcesz to dalej porównywać, choć nie wiem, czy ma to sens, to musiałbyś tak "wycisnąć" od niego ofertę na piśmie, w której byłby napisane po kolei co za ile płacisz.

Z tych co padałeś oczyszczalni to zbs-5c z powodu, że jest dwupłaszczowy wyznacza górny poziom. Resztę postaram się opisać poniżej, na zasadzie różnicy do niego :)

EKOBLOK SBR6

+ pojemność 4m3

+ pracuje jako SBR

- brak złoża biologicznego

- sterowanie to MONOBLOCK z zaworami w środku obudowy sterownika

BIOTECH 8

+ 4 komory

- pojemność, tylko 3,3m3

- brak sterowania

- brak porcjowania ścieków, bo to nie jest SBR

BIOAIR2

- pojemność tylko 3m3

- brak sterowania

- recyrkulacja jest na zaworze ręcznym do regulacji w środku zbiornika

- brak porcjowania ścieków, bo to nie jest SBR

Jak byś chciał zrobić taką wersję super, super, to zapytaj o cenę ZBS-5C w wersji rozbudowanej oraz dodaj pływak alarmowy o przepełnieniu w tym zbiorniku za oczyszczalnią, abyś nie miał ryzyka przelania. Może nawet udałoby się zrobić pełny automat i pod sterowanie oczyszczalni podpiąć od razu pompę w tym drugim zbiorniku. Miałbyś pełny alarm, a sterownik oczyszczalni, pełniłby również rolę sterownika zbiornika retencyjnego z pompą za nią. Robiłem kiedyś takie kombinacje i jeszcze dodawałem do tego spływ deszczówki z pobliskich rynien. Taki "bajer" ze sterowaniem oboma zbiornikami, trzeba jednak potwierdzić u producenta, czyli w W-H. Może zrobią program konkretnie pod Ciebie.