helxi 09.10.2023 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Cześć, czy moglibyście mi coś doradzić w kwestii wybrania systemu odnośnie przydomowej oczyszczalni ścieków? Jako specjaliści siedzący w temacie chciałbym żebyście pomogli mi wybrać coś co jest najmniej awaryjne pod kątem elektroniki, gdzie zbiorniki są wykonane z dobrych materiałów i wytrzymują spory nacisk oraz sam zbiornik nie powoduje, ze coś zatrzymuje się na jego ściankach, bo i takie głosy bywały w tym wątku odnośnie danych systemów. Chodzi mi o sam system czyli jaki waszym zdaniem warto wybrać i zamontować i jaki jest po prostu najlepszy bądź jednym z najlepszych i posłuży bez przerabiania bądź wymieniania niektórych elementów. Niestety od siebie mogę dodać tylko tyle, że lokalne firmy u mnie, którzy się tym zajmują wymijają odpowiedzi na temat innych systemów i chwalą wyłącznie te, które montują. Przykładowo został mi zaoferowany system z Marseplastu SILVERflow, ale na stronie producenta nie ma chociażby wzmianki o gwarancjach natomiast druga osoba, która była u mnie z drugiej firmy stwierdziła iż montuje systemy gdzie na zbiorniki jest 15 lat gwarancji, ale chce horrendalną kwotę za cały system na 5-6 osób 26 tysięcy brutto. Głównie chodzi mi o SBR'a i chyba taki system jest jednym z najlepszych i nie najdroższych jak biodisc czy tym podobne. Przepraszam, ale nie jestem ze względu na czas przerobić wszystkich tych stron tego wątku i tez nie za bardzo się na tym znam dlatego proszę o pomoc i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 09.10.2023 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Cześć, czy moglibyście mi coś doradzić w kwestii wybrania systemu odnośnie przydomowej oczyszczalni ścieków? Jako specjaliści siedzący w temacie chciałbym żebyście pomogli mi wybrać coś co jest najmniej awaryjne pod kątem elektroniki, gdzie zbiorniki są wykonane z dobrych materiałów i wytrzymują spory nacisk oraz sam zbiornik nie powoduje, ze coś zatrzymuje się na jego ściankach, bo i takie głosy bywały w tym wątku odnośnie danych systemów. Chodzi mi o sam system czyli jaki waszym zdaniem warto wybrać i zamontować i jaki jest po prostu najlepszy bądź jednym z najlepszych i posłuży bez przerabiania bądź wymieniania niektórych elementów. Niestety od siebie mogę dodać tylko tyle, że lokalne firmy u mnie, którzy się tym zajmują wymijają odpowiedzi na temat innych systemów i chwalą wyłącznie te, które montują. Przykładowo został mi zaoferowany system z Marseplastu SILVERflow, ale na stronie producenta nie ma chociażby wzmianki o gwarancjach natomiast druga osoba, która była u mnie z drugiej firmy stwierdziła iż montuje systemy gdzie na zbiorniki jest 15 lat gwarancji, ale chce horrendalną kwotę za cały system na 5-6 osób 26 tysięcy brutto. Głównie chodzi mi o SBR'a i chyba taki system jest jednym z najlepszych i nie najdroższych jak biodisc czy tym podobne. Przepraszam, ale nie jestem ze względu na czas przerobić wszystkich tych stron tego wątku i tez nie za bardzo się na tym znam dlatego proszę o pomoc i opinie. Oczyszczalnia Silver flow to SBR i z tego co widzę są trzy rodzaje. Największa jest na 6 osób i ma zbiornik 3,5m3. To takie minimum, a mniejsze modele bym pominął. Nie widziałem jej na żywo i nie mogę znaleźć instrukcji, więc nie wiem jakie jest sterowanie, ani dmuchawa . Co Ci oferowali za oczyszczalnią i jaki masz grunt ? Sama oczyszczalnia to ważna rzecz, ale sposób rozsączenia jest nie mniej ważny. No i oczywiście dobry żwir płukany 16-32mm jako podsypka . Ile masz go w ofercie w tonach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helxi 09.10.2023 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 (edytowane) Oczyszczalnia Silver flow to SBR i z tego co widzę są trzy rodzaje. Największa jest na 6 osób i ma zbiornik 3,5m3. To takie minimum, a mniejsze modele bym pominął. Nie widziałem jej na żywo i nie mogę znaleźć instrukcji, więc nie wiem jakie jest sterowanie, ani dmuchawa . Co Ci oferowali za oczyszczalnią i jaki masz grunt ? Sama oczyszczalnia to ważna rzecz, ale sposób rozsączenia jest nie mniej ważny. No i oczywiście dobry żwir płukany 16-32mm jako podsypka . Ile masz go w ofercie w tonach ? Jeżeli chodzi o to co mi oferowali to właśnie Marseplast Silverflow, POŚ od micińskiego i Biosolid z Bamartechu. Grunt jest gliniasty, a co do żwiru to było dokładnie mi to przedstawiane tak jak napisałeś czyli ok 20 ton żwiru 16-32mm. Edytowane 9 Października 2023 przez helxi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 09.10.2023 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Jeżeli chodzi o to co mi oferowali to właśnie Marseplast Silverflow, POŚ od micińskiego i Biosolid z Bamartechu. Grunt jest gliniasty, a co do żwiru to było dokładnie mi to przedstawiane tak jak napisałeś czyli ok 20 ton żwiru 16-32mm. Jak grunt gliniasty to i słabo będzie chłonąć oraz woda gruntowa może się pojawić po dłuższych opadach . Masz dwie drogi wyjścia z tej sytuacji. Pierwsza to robić drenaż w gruncie z dodatkową podsypką, którą robi się po żwirem płukanym lub drenaż w nasypie. Ja z doświadczenia polecam to drugie. Jednak to wiąże się z pompą w przepompowni lub w samej oczyszczalni. Są plusy u jednego i drugiego. Na ile to ma być osób i jak głęboko będzie rura kanalizacyjna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helxi 09.10.2023 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Jak grunt gliniasty to i słabo będzie chłonąć oraz woda gruntowa może się pojawić po dłuższych opadach . Masz dwie drogi wyjścia z tej sytuacji. Pierwsza to robić drenaż w gruncie z dodatkową podsypką, którą robi się po żwirem płukanym lub drenaż w nasypie. Ja z doświadczenia polecam to drugie. Jednak to wiąże się z pompą w przepompowni lub w samej oczyszczalni. Są plusy u jednego i drugiego. Na ile to ma być osób i jak głęboko będzie rura kanalizacyjna ? Pewnie jest tak jak napisałeś. Chciałem zrobić badanie gruntu u geologa żeby wiedzieć dokładnie jak to wygląda, ale dostałem informację, że najlepiej jest je robić na wiosnę. Jeżeli chodzi o nasyp to mamy ogólnie dużą przestrzeń na działce na realizację POŚ + ma to przede wszystkim działać w długofalowym okresie tak jak powinno więc kwestie wizualne odchodzą na bok. Z tego co wiem obecna rura kanalizacyjna biegnie na głębokości ok 65cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 09.10.2023 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Pewnie jest tak jak napisałeś. Chciałem zrobić badanie gruntu u geologa żeby wiedzieć dokładnie jak to wygląda, ale dostałem informację, że najlepiej jest je robić na wiosnę. Jeżeli chodzi o nasyp to mamy ogólnie dużą przestrzeń na działce na realizację POŚ + ma to przede wszystkim działać w długofalowym okresie tak jak powinno więc kwestie wizualne odchodzą na bok. Z tego co wiem obecna rura kanalizacyjna biegnie na głębokości ok 65cm. Na ile osób na stałe to będzie ? Jak daleko od oczyszczalni mógłby być nasyp ? Zależy od tego moc pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helxi 09.10.2023 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Na ile osób na stałe to będzie ? Jak daleko od oczyszczalni mógłby być nasyp ? Zależy od tego moc pompy. Myślę, że spokojnie kilka metrów. Co do ilości osób to 5 na stałe + ewentualnie jedna z zapasem więc można liczyć, że 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 09.10.2023 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 Myślę, że spokojnie kilka metrów. Co do ilości osób to 5 na stałe + ewentualnie jedna z zapasem więc można liczyć, że 6. No to sprawa prosta . Ja w takich warunkach montowałem przeważnie ZBB-7C i do tego przepompownie P60-80 z pompą Optima. Taki zestaw jest trwały, a sam zbiornik jest dwupłaszczowy i trzykomorowy. Dzięki temu taki grunt wytrzyma bez problemu. Można też pomyśleć o oczyszczalni działającej jako sbr. Tu często montowałem ZBS-6C/KP z pompą w środku. Oba rozwiązania opisuję pod względem nasypu. Wyżej w górę jest ZBS-10C/KP i przy przełączeniu trybu sterownika na połowę na 5 osób też pociągnie, za to rzadziej jeszcze będziesz wybierać osad. Piszę Ci o oczyszczalniach jednego producenta, gdyż drugiego, którego też montowałem, tj. Sotralentz zmienił się na Graf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helxi 09.10.2023 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 No to sprawa prosta . Ja w takich warunkach montowałem przeważnie ZBB-7C i do tego przepompownie P60-80 z pompą Optima. Taki zestaw jest trwały, a sam zbiornik jest dwupłaszczowy i trzykomorowy. Dzięki temu taki grunt wytrzyma bez problemu. Można też pomyśleć o oczyszczalni działającej jako sbr. Tu często montowałem ZBS-6C/KP z pompą w środku. Oba rozwiązania opisuję pod względem nasypu. Wyżej w górę jest ZBS-10C/KP i przy przełączeniu trybu sterownika na połowę na 5 osób też pociągnie, za to rzadziej jeszcze będziesz wybierać osad. Piszę Ci o oczyszczalniach jednego producenta, gdyż drugiego, którego też montowałem, tj. Sotralentz zmienił się na Graf. Bardzo dziękuję za odpowiedz i bardzo pomogłeś Czym właściwie różni się Technologia MBBR czyli w tym przypadku ZBB-7C od SBR'a ZBS-6C? Jeżeli chodzi o innych producentów to po prostu Wobet ma najtrwalsze i najlepsze rozwiązania według Ciebie czy jednak jest coś jeszcze wartego uwagi w postaci alternatywy? I czy mógłbyś mi przybliżyć uśrednione koszty całej usługi kompleksowej na podstawie powyższych informacji czyli po prostu cały system + żwir, wynajęcie koparki i ogólny montaż w przypadku tych dwóch opcji? Chciałbym też mieć świadomość jaka jest realna kwota za całość o ile można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 10.10.2023 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 (edytowane) Bardzo dziękuję za odpowiedz i bardzo pomogłeś Czym właściwie różni się Technologia MBBR czyli w tym przypadku ZBB-7C od SBR'a ZBS-6C? Jeżeli chodzi o innych producentów to po prostu Wobet ma najtrwalsze i najlepsze rozwiązania według Ciebie czy jednak jest coś jeszcze wartego uwagi w postaci alternatywy? I czy mógłbyś mi przybliżyć uśrednione koszty całej usługi kompleksowej na podstawie powyższych informacji czyli po prostu cały system + żwir, wynajęcie koparki i ogólny montaż w przypadku tych dwóch opcji? Chciałbym też mieć świadomość jaka jest realna kwota za całość o ile można Różnica w technologii jest dla mnie duża, ale raczej trzeba podejść do tematu jak to się robi, aby je wyrównać. Zacznijmy więc od ZBB-7C i porównajmy do ZBS-6C . Ma on większą pojemność i więcej komór oraz złoże wsypywane luzem do środkowej komory. Zaletą jest to, że trzecia to dodatkowy osadnik wtórny i oczywiście automatyczna recyrkulacja osadu z ostatniej do pierwszej. Sterowanie jest automatyczne, ale mniej obsługuje niż w ZBS, bo tylko dmuchawę i 2 elektrozawory. W obu przypadkach możesz sobie sam przełączać tryby działania. Natomiast ZBS-6C jest mniejszy i ma dwie komory. W drugiej jest złoże już zamontowane z pakietów. Sterownik ma większe możliwości bo oprócz dmuchawy, obsługuje 4 elektrozawory. Może są jeszcze jakieś podobne lub lepsze oczyszczalnie na rynku, ale ja te montowałem oraz wiem, że serwis działa i nie ma problemów oraz jakiegoś dziwnego gadania. Z kosztami to już gorzej, bo nie mam aktualnego cennika oraz montaż ciągle drożeje. Oceniam to na jakieś 20-22 tyś. brutto i to z drenażem w gruncie z koparką oraz podsypką. Za nasyp z ZBS-6C/KP nie powinno być dużo więcej, bo pompa jest w środku, a duża koparka to szybciej ogarnie, więc około 23-24 tyś brutto. Zależy wszystko za ile dostaniesz samą oczyszczalnię. Nie bierz tych kwot tak "na serio", bo najlepiej jak masz oferty na wykonanie na piśmie i po kolei widzisz ile kosztuje: oczyszczalnia, rury, montaż, koparka, podsypka, itp. Warto też pytać ile daje instalator gwarancji na montaż, bo gwarancja producenta to coś innego i ją dostajesz nawet montując samemu. Edytowane 10 Października 2023 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemniak21 11.10.2023 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Poszukuje przydomowej oczyszczalni ścieków dla nowo budowanego budynku mieszkalnego - jednorodzinnego. Myślałem o biologicznej oczyszczalni ścieków. Odnośnie samej budowy i terenu, dom jest usytułowany na górce (działka pochyła) teren bardzo gliniasta, ale jednocześnie brak wód gruntowych (sąsiad przy wierceniu studni głębinowej na 30 metrach się poddał. Nigdy nie było problemu z zalegającą wodą, teren bardzo szybko wysycha. Oczyszczalnia przeznaczona dla rodziny 2+2. Odległość oczyszczalni od budynku to około 12-14 metrów. Myślałem nad następującymi opcjami:- kingspan bioficient 4- kingspan biodisc (ale tu cena zaporowa trochę)- JFC HYDRO-CYCLE HC2- BIO-SET RotoSET 5H- BAMARTECH BIOSOLID 8- BIO_SET EasySET 4- Eko-Bio 2500 Każdy z przedstawicieli zachwala swoje oczyszczalnie, (i pewnie te na których ma największe marże), a czy wy jesteście w stanie mi coś doradzić z własnego doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 11.10.2023 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Poszukuje przydomowej oczyszczalni ścieków dla nowo budowanego budynku mieszkalnego - jednorodzinnego. Myślałem o biologicznej oczyszczalni ścieków. Odnośnie samej budowy i terenu, dom jest usytułowany na górce (działka pochyła) teren bardzo gliniasta, ale jednocześnie brak wód gruntowych (sąsiad przy wierceniu studni głębinowej na 30 metrach się poddał. Nigdy nie było problemu z zalegającą wodą, teren bardzo szybko wysycha. Oczyszczalnia przeznaczona dla rodziny 2+2. Odległość oczyszczalni od budynku to około 12-14 metrów. Myślałem nad następującymi opcjami: - kingspan bioficient 4 - kingspan biodisc (ale tu cena zaporowa trochę) - JFC HYDRO-CYCLE HC2 - BIO-SET RotoSET 5H - BAMARTECH BIOSOLID 8 - BIO_SET EasySET 4 - Eko-Bio 2500 Każdy z przedstawicieli zachwala swoje oczyszczalnie, (i pewnie te na których ma największe marże), a czy wy jesteście w stanie mi coś doradzić z własnego doświadczenia? To cały "kalejdoskop" różnych rozwiązań, wiec może to trochę ograniczysz i zdecydujesz się, czy chcesz mieć więcej złoża biologicznego, które polepsza działanie oczyszczalni lub pojemność oczyszczalni, która wydłuży ci czas pomiędzy kolejnym wywozem osadu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RRR. 11.10.2023 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Jaka jest żywotność dmuchaw Charles Austen stosowanych w oczyszczalniach Kingspana ? Moja chodzi nieprzerwanie 4 lata i zastanawiam się czy warto kupić kolejny raz zestaw naprawczy (membrany + magnes) za 180 zł czy jednak nową dmuchawę za 490 zł, bo być może stara i tak niedługo skończy swój żywot ? Jakie jest wasze doświadczenie w tym zakresie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemniak21 11.10.2023 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 To cały "kalejdoskop" różnych rozwiązań, wiec może to trochę ograniczysz i zdecydujesz się, czy chcesz mieć więcej złoża biologicznego, które polepsza działanie oczyszczalni lub pojemność oczyszczalni, która wydłuży ci czas pomiędzy kolejnym wywozem osadu ? Szczerze powiedziawszy sam nie wiem, che znaleźć złoty środek. Z tego co czytam to ZBS-5C jest dobrą opcją, tylko nie mogę nikogo znaleźć na Podkarpaciu kto to montuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 11.10.2023 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Jaka jest żywotność dmuchaw Charles Austen stosowanych w oczyszczalniach Kingspana ? Moja chodzi nieprzerwanie 4 lata i zastanawiam się czy warto kupić kolejny raz zestaw naprawczy (membrany + magnes) za 180 zł czy jednak nową dmuchawę za 490 zł, bo być może stara i tak niedługo skończy swój żywot ? Jakie jest wasze doświadczenie w tym zakresie ? Jak kupować to raczej lepszą dmuchawę z automatycznym stoperem po przebiciu membrany. Dobre są JDK-S od SECOH oraz HP od HIBLOW. Dmuchawy bez jakiś wyłączników działają nawet po przebiciu co robi duże szkody w środku i ogólnie ją przegrzewa. Jeśli w środku masz czysto i nie widać śladów od szlifowania to może jeszcze pociągnąć, ale bym się o to nie zakładał, bo to jedna z tańszych dmuchaw na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 11.10.2023 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Szczerze powiedziawszy sam nie wiem, che znaleźć złoty środek. Z tego co czytam to ZBS-5C jest dobrą opcją, tylko nie mogę nikogo znaleźć na Podkarpaciu kto to montuje. Nie polecam instalatorów, a w tym rejonie nie znam nikogo. Jak szukać to zawsze najlepiej dowiedzieć się kto w Twoim rejonie takie bierze lub dużo montuje tego producenta. Czyli ogólnie do nich bym dzwonił i o to zapytał oraz o ile droższy jest ZBS-7C, też z dwupłaszcza. Z mojego doświadczenia to zawsze się pyta o ten co jest odpowiedni, a potem o kolejny większy model. Potem zaś targujesz o ten większy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 11.10.2023 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Dziękuję za odpowiedź, czyli warto pomyśleć o tym zbs 5c.Chyba że są inne propozycje , generalnie zależy mi na bardzo dobrym oczyszczeniu ścieków bo woda będzie wykorzystywana do podlewania trawy , nie może też być brzydkich zapachów.Patrzę jeszcze na tego zbb ale dla mnie trudno to zryte różnice pomiędzy nimi .Ps któreś z poprzednich chyba kingspana nie są SBR a podobno dobrze oczyszczają ścieki To inwestycja na lata , nie chciał bym żeby za rok czy dwa oczyszczalnia przestała działać albo śmierdziało bardziej jak z szamba , choć teraz nawet nie czuję tego bo dodaje bakterie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 11.10.2023 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź, czyli warto pomyśleć o tym zbs 5c. Chyba że są inne propozycje , generalnie zależy mi na bardzo dobrym oczyszczeniu ścieków bo woda będzie wykorzystywana do podlewania trawy , nie może też być brzydkich zapachów. Patrzę jeszcze na tego zbb ale dla mnie trudno to zryte różnice pomiędzy nimi . Ps któreś z poprzednich chyba kingspana nie są SBR a podobno dobrze oczyszczają ścieki To inwestycja na lata , nie chciał bym żeby za rok czy dwa oczyszczalnia przestała działać albo śmierdziało bardziej jak z szamba , choć teraz nawet nie czuję tego bo dodaje bakterie . Ogólnie ZBB-7C był przed tymi oczyszczalniami sbr, czyli ZBS. Na pewno bardziej technologicznie zaawansowaną oczyszczalnią z większym sterowaniem. Porcjowanie ścieków pomiędzy pierwszą, a drugą komorą ułatwia oczyszczania ścieków. Chodzi głównie o retencję, bo pierwsza komora ma pojemność, która wyrównuje różnice w spływie ścieków w ciągu dnia. W ZBB jest większa pojemność oraz dodatkowo ma spory osadnik wtórny. Te trzy komory oraz pojemność w pewnym sposób wydłużają przepływ i dzięki temu można "dłużej" obrabiać ścieki. Ja sobie tak to tłumaczę. Smród to inna sprawa, bo dla mnie nie wiąże się z takim typem oczyszczalni. Ważne, aby w domu był dobrze wykonana wentylacja kanalizacja. Po całości minimum w przekroju 10-11cm oraz kominek wystaje ponad kalenicą, a nie na spadku. Tak powstaje dobry ciąg, który powoduje, że zapachy wylatują do góry i nie ma problemu Z tym podlewaniem trawy jest większy problem, bo trzeba mieć jakiś zbiornik za oczyszczalnią i dodatkowo pompę. Nie ma innej opcji przy ZBB. W ZBS można sobie wziąć wersje z pompą i dopłacić za drugie wyjście do podlewania. Jednak ścieki oczyszczone to do podlewania drzew i krzewów się nadają, a nie trawy bo tam nawozu jeszcze jest oraz bakterie zostają. Edytowane 11 Października 2023 przez WojtekINST Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziemniak21 11.10.2023 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Nie polecam instalatorów, a w tym rejonie nie znam nikogo. Jak szukać to zawsze najlepiej dowiedzieć się kto w Twoim rejonie takie bierze lub dużo montuje tego producenta. Czyli ogólnie do nich bym dzwonił i o to zapytał oraz o ile droższy jest ZBS-7C, też z dwupłaszcza. Z mojego doświadczenia to zawsze się pyta o ten co jest odpowiedni, a potem o kolejny większy model. Potem zaś targujesz o ten większy :) Ale ogólnie wobet to dobry wybór? Szukam czegoś najlepszego dla mnie tak do max 20 tysięcy. Czytam jak działają te oczyszczalnie, ale kompletnie nie wiem jak się przekłada się to na żywotność. A każdy sprzedawca zachwala swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 11.10.2023 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2023 Ale ogólnie wobet to dobry wybór? Szukam czegoś najlepszego dla mnie tak do max 20 tysięcy. Czytam jak działają te oczyszczalnie, ale kompletnie nie wiem jak się przekłada się to na żywotność. A każdy sprzedawca zachwala swoje. To dobry producent, który "chodzi swoimi ścieżkami". Teraz jest tendencja, do upraszczania konstrukcji, aby było taniej. Oni trzymają się na "swojej półce" i chyba we wszystkich typach oczyszczalni mają jakieś złoże. Tylko, aby Ci technologia "oczu nie zamydliła" . Oczyszczalnia trwała na lata to przede wszystkim trwały zbiornik zbiornik z dobrą wytrzymałością. Jak Ci się zbiornik coś zagnie to po nic te całe wyposażenie i bajery . Druga w kolejności rzecz to szerokie włazy do każdej z komór, bo dostęp do środka daje możliwość jakiś działań, serwisu, czy konserwacji. To znów umożliwia użytkowanie oczyszczalni dłużej. Zwłaszcza, jak masz ją głębiej, a nadbudowy włazów wyższe tego nie ułatwiają. Na końcu, czyli trzecie to dobre wyposażenie oraz dostępne "od ręki". Na to się składa dobra dmuchawa z wyłącznikiem przebicia membran, elektrozawory z łatwym dostępem i sterownik prosty w użyciu. Może w sumie do tego dopiszę " numer cztery " to jak to będzie w miejscu z łatwym dostępem i czystym, czyli osobna skrzynka sterująca lub jak kto woli pojemnik techniczny z dostępem nad gruntem. No to się rozpisałem :) . To nic takiego co nie zrozumiesz i zawsze zaczyna się od prostych rzeczy "składać tą układankę" . Każdy i tak będzie zachwalał swoje, ale Ty punkt po punkcie to rozumujesz, a nie jako całość, która działa bo producent dał gwarancję. Gwarancja to coś ważnego, ale realność jej uzyskania to zupełnie coś innego i też trzeba z jej warunkami się zapoznać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts