Andrzej_ 18.04.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 PADRE, męczy mnie jeszcze jedna sprawa, pisałeś aby przyjąć 6-8m ciągu drenarskiego na osobę, czy to nie jest trochę za dużo? Chodzi mi o to, że w przypadku zwykłych oczyszczalni (nie biologicznych) to jest jasna sprawa bo doczyszczenie właśnie zachodzi w żwirze, a w moim przypadku chodzi jedynie o rozsączenie tego co wychodzi po oczyszczalni biologicznej, nie powiem czysta klarowna woda to nie jest, ale jednak woda. Czy Twoim zdaniem mógłbym zmniejszyć to do np. jednego ciągu 8m? PozdrawiamAndrzej_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.04.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 I jeszcze opinie o Biorock: http://www.greenbuildingforum.co.uk/newforum/comments.php?DiscussionID=8018&page=2 No chwalą. Działa i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 22.04.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam. I ja stoję przed wyborem oczyszczalni do swojego domku. Zastanawiam się nad oczyszczalnią biologiczną jednak jeszcze nie wybrałem konkretnego modelu ani firmy. Interesuje mnie pobór prądu przez taką oczyszczalnię gdyż co jak co ale są to jakieś koszty, z tego co mi powiedział przedstawicel firmi Biorock to ich oczyszczalnie nie pobierają prądu, inne firmy zazwyczaj nie podają tego parametru. No i nie wszystkie firmy utrzymują gwarancję na swój produkt jeśli sami go zamontujemy. Ostatnio myślę także nad zastosowaniem oczyszczalni drenażowej, grunt mam piaszczysty, ale sam uż nie wiem.Co byście mogli polecić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 23.04.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Witam. I ja stoję przed wyborem oczyszczalni do swojego domku. Zastanawiam się nad oczyszczalnią biologiczną jednak jeszcze nie wybrałem konkretnego modelu ani firmy. Interesuje mnie pobór prądu przez taką oczyszczalnię gdyż co jak co ale są to jakieś koszty, z tego co mi powiedział przedstawicel firmi Biorock to ich oczyszczalnie nie pobierają prądu, inne firmy zazwyczaj nie podają tego parametru. No i nie wszystkie firmy utrzymują gwarancję na swój produkt jeśli sami go zamontujemy. Ostatnio myślę także nad zastosowaniem oczyszczalni drenażowej, grunt mam piaszczysty, ale sam uż nie wiem. Co byście mogli polecić. Pozdrawiam Wszystkie tematy były poruszane na forum, poczytaj trochę. A drenażową sobie daruj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 24.04.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam. Nie takiej odpowiedzi się spodziewałem. Co do czytania to czytam i już mam mętlik w głowie, a temat to ranking oczyszczalni i myślałem, że ktoś mnie pokieruje na właściwy wybór. Ktoś kto coś na temat oczyszczalni bilogicznych ma wiedżę, posiada taką zamontowaną u siebie. Wojski może trochę się rozwiń z wypowiedzią, dlaczego o drenażową oczyszczalnię sobie darować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.04.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam. Nie takiej odpowiedzi się spodziewałem. Co do czytania to czytam i już mam mętlik w głowie, a temat to ranking oczyszczalni i myślałem, że ktoś mnie pokieruje na właściwy wybór. Ktoś kto coś na temat oczyszczalni bilogicznych ma wiedżę, posiada taką zamontowaną u siebie. Wojski może trochę się rozwiń z wypowiedzią, dlaczego o drenażową oczyszczalnię sobie darować. Pozdrawiam Dla mnie działanie drenażowej można porównać do dziurawego szamba co do oczyszczalni biologicznej jak widzisz nie ma tej jednej, którą wszyscy polecają, każda ma wady i zalety. Ja mam akurat z ekopolu mi ona pasuje. Zużycie prądu raczej niewielkie, w mojej kompresor mocy 36W i pompa zanurzeniowa mocy chyba 1200. Kompresor pracuje w cyklu 50/50 czyli ciągłej pracy pół roku. Pompa pracuje jak ostatni zbiornik się zapełni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 24.04.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam. I o taką odpowiedz mi chodziło, a że nie ma jednej idalnej oczyszczalni to wiadomo, jednak każdy coś może powiedzieć na temat swojej oczyszczalni, tak jak to zrobiłeś Ty. O Twojej trochę czytałem i biorę ją pod uwagę przy zakupie. Dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.04.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Witam. I o taką odpowiedz mi chodziło, a że nie ma jednej idalnej oczyszczalni to wiadomo, jednak każdy coś może powiedzieć na temat swojej oczyszczalni, tak jak to zrobiłeś Ty. O Twojej trochę czytałem i biorę ją pod uwagę przy zakupie. Dzięki pozdrawiam poczytaj moje posty sporo pisałem praktycznych rzeczy o oczyszczalni, którą mam no i posty "marudy forumowego" o nicku Beja, samej oczyszczalni nie posiada ale wiedzę na owszem Beja sorry za tego marudę :D:D:D pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 24.04.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 24.04.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Chłopaki pomóżcie bo muszę już decydować się na oczyszczalnie a jestem w rozterce między biorockiem a czymś innym np. ecopolem(wojskiego). Biorock ma problem że za głęboko mam wyjście kanalizy z budynku a jest to średnica dół rury fi 160 na 75 cm i mówią że trzeba zastosować jakiś inny osadnik wstępny i nadstawkę na moduł biorock 5 i chcą za to 14000 zł netto no i + przepompownia razem to zrobi bez montażu jakieś 16000zł a ecopol to jakieś 8700 brutto bez montażu no i też pewnie przepompownia ale czy też nie za głęboko to będzie dla ecopolu? Wojski tak sobie policzyłem i wyszło mi około 80zł m-ce za prund na samą oczyszczalnie czy tak to będzie u ciebie?keurde nie wiem już sam co wybrać cholera! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.04.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Wojski tak sobie policzyłem i wyszło mi około 80zł m-ce za prund na samą oczyszczalnie czy tak to będzie u ciebie?keurde nie wiem już sam co wybrać cholera!Ile? Wojski pisal o 36W 50/50, czyli 18W non stop. 18*24*30 = 13KWh na miesiac, wiec za kompresor to jest jakies 7-8PLN na miesiac, a nie 80. A pompa o mocy 1.2KW, nawet jakby przepompowywala tylko 1m3/h to jesli przepompujhe 10m3 na miesiac to wyjsczie kolejne 13kWh. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 25.04.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 No jo tak se policzyłem ale cholera 360w zamiast 36w!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 25.04.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 A pompa o mocy 1.2KW, nawet jakby przepompowywala tylko 1m3/h to jesli przepompujhe 10m3 na miesiac to wyjsczie kolejne 13kWh. marcin Ile?! Strasznie zamanipulowałeś obliczeniami! Po co ci 1,2 kW do (prawie) czystej wody? Bierzesz prostą pompkę 200-300 W (np.: http://ebara.pl/pompy/best0.pdf), która przy wysokości tłoczenia 3-4 m, a więcej nie będzie, daje 5-6 m3/h. To na te 10 m3 miesięcznie wyjdzie 0,45 kWh, czyli rocznie około 5,5 kWh = 2,75 zł. Nie strasz ludzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 25.04.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 W ofercie z ecopolu na bio-hybrydę 2500l na 5 osób jest napisane że Dmuchawa HP 60 Hiblow Moc: 51 Wat .Wojski masz oczyszczalnię chyba taką samą a moc dmuchawy mniejszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 25.04.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam. czytam wątek, czytam, ale mam jeszcze szybkie pytanie, czy oczyszczalnie biologiczne wymagają dodatkowego odpowietrzenia ponad dachem, czy wystarczy odpowietrzenie instalacji kanalizacyjnej. W sklapei powiedziano mi, iż przy oczyszczalni którą oni sprzedają wymagane jest dodatkowe odpowietrzenie pomimo odpowietrzenia pionu kanalizacyjnego. Czyżbym musiał robić kolejny pion, następną dachówkę kominkową.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietro Muratore 25.04.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Ciekaw jestem, co wybierzesz Beja, już mogę zaspokoić Twoją ciekawość Kupiłem Sotralentza Bio-Duo 0,9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 25.04.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 W ofercie z ecopolu na bio-hybrydę 2500l na 5 osób jest napisane że Dmuchawa HP 60 Hiblow Moc: 51 Wat .Wojski masz oczyszczalnię chyba taką samą a moc dmuchawy mniejszą? może zmienili dmuchawę, ja kupowałem oczyszczalnię 2 lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 25.04.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam. czytam wątek, czytam, ale mam jeszcze szybkie pytanie, czy oczyszczalnie biologiczne wymagają dodatkowego odpowietrzenia ponad dachem, czy wystarczy odpowietrzenie instalacji kanalizacyjnej. W sklapei powiedziano mi, iż przy oczyszczalni którą oni sprzedają wymagane jest dodatkowe odpowietrzenie pomimo odpowietrzenia pionu kanalizacyjnego. Czyżbym musiał robić kolejny pion, następną dachówkę kominkową. Pozdrawiam A jaka to oczyszczalnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 25.04.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 A jaka to oczyszczalnia? A do Twojej robiłeś specjalne odpowietrzenie bo do biorocka trzeba robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 25.04.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 może zmienili dmuchawę, ja kupowałem oczyszczalnię 2 lata temu I działa bezproblemowo? Możesz z czystym sumieniem polecić ten produkt? Napisz coś jeszcze na temat jej eksploatacji np. częstotliwość opróżniania osadnika i po czym poznajesz że to już ten czas aby to zrobić, czy tylko według kalendarza? Jak wygląda dokarmianie tych żyjątek w jej wnętrzu i takie tam jeszcze różne związane sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts