Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszalnia biologiczna - ranking.

mysiul

Recommended Posts

Witam!

I na mnie przyszedł czas wyboru oczyszczalni...Od dłuższego czasu moim faworytem jest Biorock, ale ostatnio mój instalator trochę mi namieszał i dał do wyboru jeszcze Bio uno 06 ( 4 osoby ). No i no masz babo placek!

Różnica jakieś 4 tys. na korzyść bio uno.W obydwu przypadkach dodatkowo oferuje mi18 szt. komór filtracyjnych Sotralentz ( jako studnia chłonna)-koszt > 2 tys.

Czy jest jakieś inne rozwiązanie?

Jeśli zastanawiasz się nad Bio Uno, to powinieneś też wziąć pod uwagę Ekopol, Bio Hybrydę i pół setki innych oczyszczalni w tej samej technologii. Wszystko, co ma jakąś plastikową kratkę wrzuconą do zbiornika, w którym pracuje dyfuzor, można uznać za bezpośredni odpowiednik Bio Uno. Jest tego tyle, że szkoda czasu na wymienianie.

Jeśli wrzucasz to do jednego worka z Biorockiem, to tak jakbyś powiedział: najbardziej lubię schabowego, ale jak nie ma, to może też być pączek.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli zastanawiasz się nad Bio Uno, to powinieneś też wziąć pod uwagę Ekopol, Bio Hybrydę i pół setki innych oczyszczalni w tej samej technologii. Wszystko, co ma jakąś plastikową kratkę wrzuconą do zbiornika, w którym pracuje dyfuzor, można uznać za bezpośredni odpowiednik Bio Uno. Jest tego tyle, że szkoda czasu na wymienianie.

Jeśli wrzucasz to do jednego worka z Biorockiem, to tak jakbyś powiedział: najbardziej lubię schabowego, ale jak nie ma, to może też być pączek.

Nie wrzucam do jednego worka innych oczyszczalni.Wcześniej myślałem o Bioekocencie, ta z Ekopolu też jest niezła.

Po prostu mój instalator ma w ofercie bio uno i jeszcze chyba delfina , a biorock to jest nowość u niego!

Jak liczyłem cenowo ekopol jest prawie 8 tys, tańszy od biorocka. No cóż trzeba będzie się jeszcze zastanowić!

Ja zdecydowałem się na Bioekocenta 3300. Kupiłem za 7.400 przez Allegro. Posadowiłem sam, więc moja praca + 400 zł koparka. Do tego rury kanalizacyjne + rura PE + peszel + przewody - ok. 400 zł. No i wywrotka żwiru - 400 zł. Na dzień dzisiejszy wyszło 8.600 zł.

Teraz będę robił przepompownię. Kopczyk już mam usypany. Na tym rozłożę rury 110 - 6 sztuk po 5 metrów. Zrobię w nich perforację i ułożę w kształcie stożka 3-2-1. Tę na samej górze być może dam fi-160. Wszystko zadekluję i do tej górnej doprowadzę przewód z pompy pływakowej, która będzie zatopiona w małym zbiorniku tuż za oczyszczalnią. Całość owinę geowłókniną i przykryję gruntem. W sumie kopiec będzie wysoki na pol metra, ok 1,5-2 metry szeroki i długi na jakieś 6-7 metrów. Ten etap szacuje na max. 800 zł.

Potem planujemy tam zrobić nasadzenia, żeby wkomponować to w ogród - ale jeszcze nie wiem (nie znam się) jakie rośliny, muszą być takie żeby nie miały długich korzeni.

Jak liczyłem cenowo ekopol jest prawie 8 tys, tańszy od biorocka. No cóż trzeba będzie się jeszcze zastanowić!

Witam. To ile ten ekopol kosztuje jak jest aż 8 000 zł różnicy. U mnie był przedstawiciel firmy i z montażem za Biorocka wyliczył 12 000 zł, bez przepompowni i studzienki, ale studzienkę robię sam, a przepompownia nie jest mi potrzebna. Mimo wszystko jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji, ale prawdopodobnie będzie to Biorock.

Pozdrawiam

Witam. To ile ten ekopol kosztuje jak jest aż 8 000 zł różnicy. U mnie był przedstawiciel firmy i z montażem za Biorocka wyliczył 12 000 zł, bez przepompowni i studzienki, ale studzienkę robię sam, a przepompownia nie jest mi potrzebna. Mimo wszystko jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji, ale prawdopodobnie będzie to Biorock.

Pozdrawiam

To dawaj mi tego gościa!!!

Może muszę zmienić montażystę...Osadnik gnilny 2.600, biorock-5 9.600, komory ( 18 szt. ) 2.300, dekle 300, nasada wiatrowa 960 + montaż 2.700, koparka piach , cement we własnym zakresie. Razem 18.560.

No to chyba ktoś chce na mnie dużo zarobić!!!

Pozdrawiam

Może muszę zmienić montażystę...Osadnik gnilny 2.600, biorock-5 9.600, komory ( 18 szt. ) 2.300, dekle 300, nasada wiatrowa 960 + montaż 2.700, koparka piach , cement we własnym zakresie. Razem 18.560.

No to chyba ktoś chce na mnie dużo zarobić!!!

Pozdrawiam

Witam,

Ja dostałem wycenę na budowę przydomowej oczyszczalni z osadnikiem Gnilnym 2000L Euro-Plast oraz złożem zraszanym BIOROCK -5 , przepompownią ścieków oczyszczonych oraz kopcem filtracyjnym o wymiarach 10x4,5x1 z drenażem rozsączającym w obsypce z kamienia 3 nitki po 10m na niecałe 16500zł na gotowo (wszystkie materiały + montaż).

Pozdrawiam

Witam,

Ja dostałem wycenę na budowę przydomowej oczyszczalni z osadnikiem Gnilnym 2000L Euro-Plast oraz złożem zraszanym BIOROCK -5 , przepompownią ścieków oczyszczonych oraz kopcem filtracyjnym o wymiarach 10x4,5x1 z drenażem rozsączającym w obsypce z kamienia 3 nitki po 10m na niecałe 16500zł na gotowo (wszystkie materiały + montaż).

Pozdrawiam

Mógłbyś napisać na ile wycenili Tobie osadnik i na ile biorocka?

Czy w cenie masz także nasady wiatrowe ( turbowenty ) ?.... bo ja mam 2.

Pozdrawiam

Mógłbyś napisać na ile wycenili Tobie osadnik i na ile biorocka?

Czy w cenie masz także nasady wiatrowe ( turbowenty ) ?.... bo ja mam 2.

Pozdrawiam

Na razie mam wstępną wycenę na wszystko, nie mam wyszczególnionych pozycji. O ile wiem żadnych nasad wiatrowych nie mam - oczyszczalnia ma być podłączona pod dachowe kominki wentylacyjne od kanalizacji.

Pozdrawiam

Co do dofinansowań. U mnie w gminie jakiś specjalnych nie ma. Jedyne co, to można wyrwać kaskę z funduszu wojewódzkiego: http://new.wfosigw.lodz.pl/strona/strony.php?id=80

Do wzięcia jest 40% z maksymalnie 12.000 zł wydanych na oczyszczalnię. Szczegóły tutaj http://new.wfosigw.lodz.pl/pliki_/zasady_2012/dok/PP-pos.pdf

Wojski...zagladasz tu jescze?? :) mam taka sama oczyszczalnie jak twoja i potrzebuje rady.

mieszam od miesiaca w swoim domu i tyle używam oczyszczalnie. Wsypywalem bakterie dostarczone przez producenta co2 tygodnie. prace sprezarki mam ustawiona na 15 min. pracy i tyle przerwy. A cośmi lekko zajezdza na podworku...jakies rady?? od kogokolwiek co ma pomysl, doswiadczenie....beja moze ty :)

No mi sie również tak wydawało i chodziłem z nosem przy studni chłonnej, oczyszczalni i jej daszka - napowietrzacza, nawet otwierałem włazy, a to się okazało, że aromaty potrafią przy złych wiatrach ścielą się czasami przy ziemi. Jednak nie wykluczaj innej opcji.

Zgadzam się.

Poza tym zaczekaj jeszcze kilka tygodni. Taka oczyszczalnia to nie jest włącz-wyłącz, wymaga czasu, żeby się ustabilizowała. Miesiąc to nie jest dużo. Jeżeli w czasie rozruchu (później zresztą też) ilość ścieków jest zmienna - czyli np. tylko "pomieszkujecie", to bakteriom będzie jeszcze trudniej się zagospodarować.

Moja rada - na razie nie zmieniaj nastaw w dużym zakresie. Najlepiej nie zmieniaj nic, a potem tylko drobne ruchy. Jak za miesiąc dalej będzie śmierdziało, to zrobimy burzę mózgów. Tylko że z każdego systemu kanalizacji ma prawo czasem coś dolecieć.

A tak właściwie, to jak masz zrobione to odpowietrzenie?

U mnie jest tylko jeden pion kanalizacyjny. Jest przy samym kominie wiec wupusciłem go kominem ponad dach. Wywiewka jest około 0,5 metra nad dachem. Nie wiem czy ten zapach nie idzie z odpowietrzenia studni chlonnej, moze jeszcze bakterie sie nie zadomowily na dobre i oczyszczalnia nie dziala jeszcze tak jak powinna

Ja może trochę nie w temacie ale SZUKAM PROJEKTANTA, który wytworzy papiery dotyczące oczyszczalni do starostwa. Haczyk polega na tym, że działka leży w obszarze chronionym NATURA2000 i firmowy projektant z firmy, której oczyszczalnię wybrałam się wystraszył :jawdrop:.

Jak kogoś znacie to proszę o kontakt. Oczyszczalnię chcę zrobić przy domu na terenie woj. mazowieckiego.

Witam. Ja mam pytanie dotyczące dodatkowej wentylacji oczyszczalni.

- czy można pion wentylacyjny umieścić na zewnątrz, dokładnie na elewacji przy rynnie i dalej na dach, jakieś 2 do 3 metrów,

- czy będzie wtedy dobrze działało / jedna z osób zajmująca się montażem oczyszczalni odradza mi takie rozwiązanie w związku z wychładzaniem się powietrza w części rury idącej po elewacji, szczególnie zimą i przez to słabe albo wręcz całkowite nie działanie napowietrzania oczyszczalni

- inna z osób wręcz odwrotnie, jak najbardzie doradza mi takie rozwiązanie /czyli po elewacji obok ryny/, nie mam możliwości przebicia się przez stropy;

- inny rozwiązaniem jakie mi zalecają to montaż rury po ścianie i okrycie jej styropianem podczas prac ociepleniowych, ale w miejscu przebiegania rury ocieplenie domu będzie miało w porywach 2 cm, za mało;

- jak macie u siebie i jake rozwiązanei zrobić u siebie.

Pozdrawiam