rajmundos 14.12.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Tak. mam zamontowane. Nie mam faktury, całość mnie wyjdzie/wyszła do 13 000 zł plus minus,cena podana przez wykonawcę który musi policzyć dokładnie ilość rur które poszły do podłączenia i je wycenić, rury nie są drogie /nie mam jak podjechać po fakturę/. Co mam jeszcze Ci napisać , podałem nr zadzwoń, mama Ci wstawić zdjęcia. Jednak juz go wykasuję, bo dla ciebie to już reklama, niech tak będzie. Studnia to osobny wydatek, ale prawie każdy musi ją mieć - już pisąłem. Pion wentylacyjny to nijak koszt do całej oczyszczlalni- 10 m rury 110, kilka kolanek i dachówka wentylacyjna - koszt kilka stówek, robocizna - robiłem sam. Nie ma co się napinać, u Ciebie są tacy wykonawcy, takie ceny a u mnie inne i tyle. Nikt w wolontariacie tego nie robił koszt robocizny z koparką 1500 zł. Co jeszcze. Pozdrawiam Nie chodzi o napinanie sie tylko o fakty. Znow nie napisalas o najwazniejszych kosztach -> kilka piedol kilkadziesiat zloty i jak za darmo, gdzie ja to slyszalem, przypomnij mi? Narazie mamy z twoich kosztow 10,5tys Biorock 1,5tys robocizna = 12tys - Zbiornik wstepny ?? - Studzienka chlonna - Kamien - Rury do podlaczenia z kanaliza, ze studzienka, z wywietrznikiem na dach, z napowietrzaniem gdzies a uboczu dzialki - Wywierznik na dach sama rure nie dasz musi by wywierznik napowietrzajacy(sam wywietrznik koszt 400zl) fi 110 to koszt 13zl metr, kolanka 20-30zl za sztuke NIe wiem jakby to nie liczyc, 15tys to bedzie naprawde tanio jak sie uda zmiescic. zakladam ze minimum to 16tys, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 14.12.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Dzięki Wojski i Beja! Wiecie jak mieszkałem w mieszkaniu to wszystko szło w kanalizę a teraz się zastanawiam bo w zeszłą sobotę uruchomiłem bio-hybryde nie mam działki ogrodzonej i pełno zwierzyny dzikiej w koło więc kompostwnik jeszcze bardziej je przyciągnie ale trudno muszę coś takiego zorganizować. u, mnie było tak samo, ja mieszkałem w mieszkaniu to wszystko siup do rurki a dalej to już nie było moje zmartwienie Kompostownik spróbuj może jakoś ogrodzić a nawet jak teraz zwierzaki trochę rozniosą to wiele się nie stanie, na wiosnę się posprząta ogrodzi i będzie grało. Pamiętaj że minusem kompostownika są krety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 14.12.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Dla tego pod kompostownik siatkę trza dać : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 14.12.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Dla tego pod kompostownik siatkę trza dać : ). bo te krety to szczwane lisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 14.12.2012 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Nie chodzi o napinanie sie tylko o fakty. Znow nie napisalas o najwazniejszych kosztach -> kilka piedol kilkadziesiat zloty i jak za darmo, gdzie ja to slyszalem, przypomnij mi? Narazie mamy z twoich kosztow 10,5tys Biorock 1,5tys robocizna = 12tys - Zbiornik wstepny ?? - Studzienka chlonna - Kamien - Rury do podlaczenia z kanaliza, ze studzienka, z wywietrznikiem na dach, z napowietrzaniem gdzies a uboczu dzialki - Wywierznik na dach sama rure nie dasz musi by wywierznik napowietrzajacy(sam wywietrznik koszt 400zl) fi 110 to koszt 13zl metr, kolanka 20-30zl za sztuke NIe wiem jakby to nie liczyc, 15tys to bedzie naprawde tanio jak sie uda zmiescic. zakladam ze minimum to 16tys, W lipcu miałem dokładną wycenę Biorocka ( ok. 16 tys. za-osadnik gnilny, reaktor biologiczny ,komory ,dekle,2x turbowent) + montaż z orurowaniem 2,7 tys. Piach+koparka+dodatkowa rynna+cement we własnym zakresie uff!!! Wyszło to lekko licząc ok. 20 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 15.12.2012 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 u, mnie było tak samo, ja mieszkałem w mieszkaniu to wszystko siup do rurki a dalej to już nie było moje zmartwienie Kompostownik spróbuj może jakoś ogrodzić a nawet jak teraz zwierzaki trochę rozniosą to wiele się nie stanie, na wiosnę się posprząta ogrodzi i będzie grało. Pamiętaj że minusem kompostownika są krety Chłopie , nie mam na razie kompostownika bo się w zeszłą sobotę przeprowadziłem a kretów to mam milion i bez kompostownika może jak go zrobię to się w to jedno miejsce przeniosą bo jak na razie to o trawnikach nie mam co marzyć! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 23.12.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Jako jeden z użytkowników biologicznej oczyszczalni chcę życzyć wszystkim Wesołych, Zdrowych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia i bezawaryjnego korzystania z oczyszczalni. Szczególnie chce złożyć życzenia @ Beja. Mimo ze często nie zgadzamy się ze sobą, to mam pełen szacunek w jego wkład w tematy o oczyszczalniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 30.12.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Witam wszystkich i pozdrawiam jeszcze w starym roku oraz życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym. Mam małą prośbę do posiadaczy BIOROCKA , czy ktos z Was mógłby przesłąć mi na priva instrukcje montażu tej oczyszczalni, chodzi mi dokładniej o ilość tych rurek napowietrzających oraz odpowietrzających, jak i najlepiej w jakich odległościach od zbiornika je poprowadzić. Oczyszcalnie chce zamontowac z boku domu i mógłbym przejsc przez fundament i puścić odpowietrzenie nie używanym kanałem wentylacyjnym w kotłowni przy kominie. Aktualnie jestem na etapie kanalizy oraz instalacji wodnych i nie chciałbym czegoś przegapić jeżeli chodzi o oczyszcalnie. Za pomoc będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rajmundos 31.12.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Witam wszystkich i pozdrawiam jeszcze w starym roku oraz życzę wszystkiego dobrego w nadchodzącym. Mam małą prośbę do posiadaczy BIOROCKA , czy ktos z Was mógłby przesłąć mi na priva instrukcje montażu tej oczyszczalni, chodzi mi dokładniej o ilość tych rurek napowietrzających oraz odpowietrzających, jak i najlepiej w jakich odległościach od zbiornika je poprowadzić. Oczyszcalnie chce zamontowac z boku domu i mógłbym przejsc przez fundament i puścić odpowietrzenie nie używanym kanałem wentylacyjnym w kotłowni przy kominie. Aktualnie jestem na etapie kanalizy oraz instalacji wodnych i nie chciałbym czegoś przegapić jeżeli chodzi o oczyszcalnie. Za pomoc będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam jeszcze raz. Links do pobrania: Instrukcja Instalacji Biorock Moze komus sie jeszcze przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 31.12.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Links do pobrania: Instrukcja Instalacji Biorock Moze komus sie jeszcze przyda. Dzieki rajmundos pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwedii 03.01.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witam ponownie mam nadzieje że ktoś z was mi pomorze. Jak to jest i jak zrobiliście u siebie. Chodzi o studzienkę chłonną i jej posadowienie.Będę instalował u siebie oczyszczalnie biologiczną z której ścieki popłyną do studzienki chłonnej. Kryteria lokalizacyjne dla studni chłonnych są analogiczne jak dla konwencjonalnych systemów drenażowych. Najważniejsze jest utrzymanie właściwej odległości pomiędzy dnem studni a poziomem wód gruntowych, która powinna wynosić min. 1,5m. I tu mi się to nie podoba bo zgoda przy drenażu mamy do czynienia ze ściekami po sedymentacji w osadniku i dalej oczyszczających się poprzez drenaż wgłąb gleby, a z oczyszczalni biologicznej ścieki do studzienki chłonnej wypływają już oczyszczone. I po co tu te 1,5 m różnicy. Nie chciałbym usypywać kopca i montować przepompowni. Czy ktoś z Was miał podobna sytuację i może orientuje się jak to wygląda przy odbiorze domu. Czy jak posadowił bym studzienke bez zachowania tego 1,5 ktos z nadzoru sie doczepi czy raczej nie sprawdzaja takich rzeczy. Czy byc moze za kazdym razem jest wymagane badanie gruntu i przedstawienie im papierka z badania. Mam nadzieję że nie zamotałem za bardzo Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 03.01.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Poczytaj moje posty, pisałem jak zrobiłem studnię chłonną. Posty innych są ze 3 tematy gdzie znajdziesz odpowiedź na wiele pytań.Niestety ale te 1,5 metra tyczy się i oczyszczalni biologicznej i drenażowej. Prawo nie zawsze nadąża za nowymi bardziej przyjaznymi środowisku rozwiązaniami. Jak będziesz miał pytania dawaj na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola i Tomek 12.01.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Witam Jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego i przyszedł czas, żeby zainteresować się m.in. kwestią oczyszczalni. W projekcie mamy zaproponowaną oczyszczalnię firmy Ekodren z modułami rozsączającymi In Dran. Na etapie pozwolenia na budowę zrobiliśmy oczywiście badania gruntu i jest ok (działka leśna - sam piach). Ilość mieszkańców stałych 3, w weekendy 5. Poprosiłem już o piewszą wycenę i chcialbym Was forumowicze prosić o ocenę. Czy to dobry wybór i za dobrą cenę. Będę oczywiście jeszcze poszukiwał, ale może nie trzeba ? Oferta: Kompletny zestaw dla 4-5 stałych mieszkańców. Zawiera osadnik gnilny bez filtrów doczyszczających, niewymagający stosowania aktywatorów bakteryjnych, o bardzo dobrych właściwościach separacyjnych. Pakiet jest dostarczany z 6 modułami IN-DRÄN, których unikalna konstrukcja pozwala prawie 8-krotnie zmniejszyć powierzchnię zabudowy w stosunku do tradycyjnych systemów. Pakiet K64 Maksymalne dzienne zużycie wody - 750 l W skład zestawu wchodzą: - osadnik gnilny SA 2000ce - 2 m³ - moduły IN-DRÄN - 6 szt - rura rozsączająca PE 110 - 7,5 mb - nadbudowa - 6 kręgów - pokrywa PE 700 - geowłóknina 100 g/m² - zestaw montażowy Osadnik gnilny - wysokość - 0,96 m - długość - 2,9 m - szerokość - 1,2 m - pojemność - 2 m3 - waga - 120 kg - śr. włazu - 600 mm - śr. wlotu - 110 mm - śr. wylotu - 110 mm - wys. wlotu - 0,80 m - wys. wylotu - 0,70 m Powierzchnia zabudowy Osadnik gnilny SA 2000ce - 4 m2 Pole infiltracyjne: - długość - 7,5 m (pojedynczy drenaż) - szerokość - 0,6 - 5 m (zależna od warunków gruntowych, przepuszczalności gruntu) Koszty eksploatacji - opróżnienie osadnika gnilnego raz na rok Dokumentacja - Certyfikat CE PN-EN 12566-1/A1:2004 - Aprobata techniczna Instytutu Ochrony Środowiska – AT/2011-08-0340 Do tego dodajemy wzmocnione rury kanalizacyjne aby Pan po nich jeździć autem. Cena z montażem 9487 brutto. Cena nie obejmuje kruszywa pod oczyszczalnie (zalecane 6-8 ton). Koniec oferty pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 12.01.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Witam Jesteśmy na etapie stanu surowego zamkniętego i przyszedł czas, żeby zainteresować się m.in. kwestią oczyszczalni. W projekcie mamy zaproponowaną oczyszczalnię firmy Ekodren z modułami rozsączającymi In Dran. Na etapie pozwolenia na budowę zrobiliśmy oczywiście badania gruntu i jest ok (działka leśna - sam piach). Ilość mieszkańców stałych 3, w weekendy 5. Poprosiłem już o piewszą wycenę i chcialbym Was forumowicze prosić o ocenę. Czy to dobry wybór i za dobrą cenę. Będę oczywiście jeszcze poszukiwał, ale może nie trzeba ? Oferta: Kompletny zestaw dla 4-5 stałych mieszkańców. Zawiera osadnik gnilny bez filtrów doczyszczających, niewymagający stosowania aktywatorów bakteryjnych, o bardzo dobrych właściwościach separacyjnych. Pakiet jest dostarczany z 6 modułami IN-DRÄN, których unikalna konstrukcja pozwala prawie 8-krotnie zmniejszyć powierzchnię zabudowy w stosunku do tradycyjnych systemów. Pakiet K64 Maksymalne dzienne zużycie wody - 750 l W skład zestawu wchodzą: - osadnik gnilny SA 2000ce - 2 m³ - moduły IN-DRÄN - 6 szt - rura rozsączająca PE 110 - 7,5 mb - nadbudowa - 6 kręgów - pokrywa PE 700 - geowłóknina 100 g/m² - zestaw montażowy Osadnik gnilny - wysokość - 0,96 m - długość - 2,9 m - szerokość - 1,2 m - pojemność - 2 m3 - waga - 120 kg - śr. włazu - 600 mm - śr. wlotu - 110 mm - śr. wylotu - 110 mm - wys. wlotu - 0,80 m - wys. wylotu - 0,70 m Powierzchnia zabudowy Osadnik gnilny SA 2000ce - 4 m2 Pole infiltracyjne: - długość - 7,5 m (pojedynczy drenaż) - szerokość - 0,6 - 5 m (zależna od warunków gruntowych, przepuszczalności gruntu) Koszty eksploatacji - opróżnienie osadnika gnilnego raz na rok Dokumentacja - Certyfikat CE PN-EN 12566-1/A1:2004 - Aprobata techniczna Instytutu Ochrony Środowiska – AT/2011-08-0340 Do tego dodajemy wzmocnione rury kanalizacyjne aby Pan po nich jeździć autem. Cena z montażem 9487 brutto. Cena nie obejmuje kruszywa pod oczyszczalnie (zalecane 6-8 ton). Koniec oferty pozdrawiam Tomek A czemu się nie przyjrzysz normalnym biologicznym? Jak mnie pamięć nie myli o modułach in dran było już pisane w tym lub podobnym wątku. Ta oczyszczalnia nie różni się od zwykłej drenażówki, a takim mówię nie Poczytaj trochę forum, jest tego parę stron ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 17.01.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2013 Witam ja posiadam oczyszczalnie biologiczna produkowana na licencji firmy z linka ponizej. czy ma ktoś cos podobnego??? jakieś rady może uwagi opinie?? co do użytkowania http://www.august.lt/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 18.01.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 @Balzak311 jeśli dobrze widzę to jest to typowa oczyszczalna AT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 18.01.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2013 Tak zgadza sie jest to typowa AT8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tromsø 03.02.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Czy może mi ktoś polecić jakąś dobrą oczyszczalnie z drenażem?Mieszkańców maksymalnie 4, miejsca na drenaż około 300m2.Zastanawiałem się do tej pory nad dwiema opcjami delfin i sotlarenza?Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 03.02.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Czy może mi ktoś polecić jakąś dobrą oczyszczalnie z drenażem? Mieszkańców maksymalnie 4, miejsca na drenaż około 300m2. Zastanawiałem się do tej pory nad dwiema opcjami delfin i sotlarenza? Dzięki za info. Pomyliłeś tematy, to jest temat o oczyszczalniach biologicznych, nie o drenażowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jablonka35 06.02.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam Pytanie do znawców, którzy mają w swoich Biohybrydach 4 komorę na przepompownię. Czy można pominąć przepompownię (rysunek) i zamiast niej zastosować tylko tę 4 komorę z pompą do wypompowywania oczyszczonej wody bezpośrednio do poletka w nasypie? Wybaczcie blondynce, ale siedzę i siedzę i szukam jak zmniejszyć koszty bez utraty jakości. Mam na działce najgorsze z możliwych warunki gruntowe i te moje ścieki będą kosztowały mnie 2x więcej niż planowałam. I jeszcze jedno... Na jakiej wysokości musi być wylot rury kanalizacyjnej w fundamencie do Biohybrydy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts