Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszalnia biologiczna - ranking.

mysiul

Recommended Posts

O ho ho! Ale się działo ostatnio! Trochę nawet za dużo, żeby tak jednym postem to wszystko ogarnąć.

Dlatego odpowiem na początek tylko na jedno:

Beja, a dlaczego nie proponujesz Biorocka?

Dlatego, że nie staram się wmówić forumowiczom, że istnieje najlepsza i jedynie słuszna oczyszczalnia na świecie.

Już kilka razy pisałem tutaj moje motto, ale chyba nigdy za wiele:

- niech każdy sobie wstępnie ustali listę oczyszczalni, jakie chce/może kupić,

- niech się dokładnie zapozna z tym, jak się daną oczyszczalnię obsługuje, jakie ograniczenia mu ona narzuca, jakie są warunki gwarancji, jakie są wyniki oczyszczania, koszty utrzymania - w takiej kolejności, w jakiej kto chce,

- niech kupi wybraną oczyszczalnię ŚWIADOMIE - wiedząc, co go czeka, bo nie każdy musi jeździć mercedesem, mimo że mercedesy istnieją.

Horher określił swoją listę, a ja starałem mu się podpowiedzieć lepsze rozwiązania w tej linii, którą sobie wybrał.

Poza tym - ArturStadnik: komu chcesz wmówić, że występujesz tutaj prywatnie? Przecież twoje posty to kontynuacja linii marketingowej Sotralentza! Kiedyś BioDuo było lepsze od każdej konkurencji, potem dołożyliście mu "sekwencyjność" (kosztem osadnika) i okazało się, że stare BioDuo jednak miało wady, teraz kupiliście licencję SBARa, więc to SBR-y są najlepszymi oczyszczalniami! Natomiast Delfin, jako wasza groźna konkurencja, musi być kompletnie be!

Daj spokój.

Co będzie następne?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Beja,

Nikomu nie wmówiłem, że SBR jest najlepszy i wcale nie mam zamiar tego robić, każdy ma swój rozum jak ktoś chce kupowa g... przepływowe, które nie działa to niech kupuje i ma z tego satysfakcje, że kupił - za niewielkie pieniądze, jego sprawa. Walczę tylko i wyłącznie z sekwencyjnościa a nie tylko że SBR jest super. Dodatkowo w Polsce jest cała masa producentóww SBR więc nie reklamuje tylko Sotralentz

Co do BIO-DUO to nie znasz historii, rzeczywiście była przepływówka - na początku, później dołozoneo dozowanie - nie rozumiem tylko stwierdzenia "kosztem osadnika" - my niczego z osadnika nie zabieraliśmy? Jakim kosztem? Chyba coś mylisz. Gdyby nie BIO-DUO prawie 9 lat temu nie byłoby na rynku hybrydy, nikt tego nie produkował przed Sotralentz ale OK, niech Ci będzie. Wg mnie BIO-DUO jest bardzo dobrym rozwiązaniem - jak marketing to marketing - skoro tak piszesz. Jest to świetny produkt i jak ktoś chce porównywac jakieś pseudo hybrydy powstałe na bazie BIO-DUO to jego sprawa. Możemy być dumni, że zapoczatkowaliśmy tą technologię, póxniej powstały urządzenia, które miały konkurowac z BIO-DUO, dziś na rynku (nie wiem czy wiesz) ale sa już takie same urządzenia jak BIO-DUO, nawet jedne z producentów nazwał to tak samo - jednym słowem jak się uczyć to od najlepszych prawda?? !!!

Odnośnie SBR - dlatego o nich pisze bo pracowałem na nich duzo, nie kupilismy ostatnio licencji tylko bardzo dawno ją mieliśmy, urządzenia były produkowane we Francji a my ich nie ściagaliśmy do Polski, teraz produkujemy i sprzedajemy a że jeszcze dzięki naszej produkcji możemy konkuroać nawet z tanimi przepływówkami bez utraty na jakosci to extra.

Odnośnie swiadomości to na naszej stronie ma wszystkie informacje włacznie z kasiążką montazu i eksploatacji, ma od poczatku informacje co go może czekać a nie tak jak pozostali, chowają, kamufluja aby tylko inwetsor nie zoabaczył badań, warunków gwarancji czy ekspoloatacji.

Ostatnio odpisał na ansze wątpliwości technik_b i co jesteś zadowolony z odpowiedzi?, a jego nie komentujesz, podaje suche liczby. Pozostawmy już technika, pokaż mi inne firmy które na własnej stronie umieszczają te informacje co Sotralentz, no wskaż - nawet Kingspan nic nie chce pokazac. Tylko Roth jako solidna firma pokazuję książkę montazu, eksploatacji, instrukcję sterownika a reszta tylko chowa - czy to jest wg Ciebie fair???

Delfin to jedna z konkurencji, wcale nie uważam, że najgroniejsza - szanuje firmę i osoby tam pracujące - to tak dla Twojej informacji. Oni jako jedyni nie bali się owego czasu napisac w instrukcji swojej przepływówki, o uwagach dotyczacych spuszczania wody z wanny w krótkim okresie, dla innych oczywiście nie ma z tym problemu !!!!

Co będzie nastepne? Już jest SBHR, SBAR itp - za chwilę znów coś wprowadzimy :) :) :)

O ho ho! Ale się działo ostatnio! Trochę nawet za dużo, żeby tak jednym postem to wszystko ogarnąć.

Dlatego odpowiem na początek tylko na jedno:

Dlatego, że nie staram się wmówić forumowiczom, że istnieje najlepsza i jedynie słuszna oczyszczalnia na świecie.

Już kilka razy pisałem tutaj moje motto, ale chyba nigdy za wiele:

- niech każdy sobie wstępnie ustali listę oczyszczalni, jakie chce/może kupić,

- niech się dokładnie zapozna z tym, jak się daną oczyszczalnię obsługuje, jakie ograniczenia mu ona narzuca, jakie są warunki gwarancji, jakie są wyniki oczyszczania, koszty utrzymania - w takiej kolejności, w jakiej kto chce,

- niech kupi wybraną oczyszczalnię ŚWIADOMIE - wiedząc, co go czeka, bo nie każdy musi jeździć mercedesem, mimo że mercedesy istnieją.

Horher określił swoją listę, a ja starałem mu się podpowiedzieć lepsze rozwiązania w tej linii, którą sobie wybrał.

Poza tym - ArturStadnik: komu chcesz wmówić, że występujesz tutaj prywatnie? Przecież twoje posty to kontynuacja linii marketingowej Sotralentza! Kiedyś BioDuo było lepsze od każdej konkurencji, potem dołożyliście mu "sekwencyjność" (kosztem osadnika) i okazało się, że stare BioDuo jednak miało wady, teraz kupiliście licencję SBARa, więc to SBR-y są najlepszymi oczyszczalniami! Natomiast Delfin, jako wasza groźna konkurencja, musi być kompletnie be!

Daj spokój.

Co będzie następne?

Edytowane przez ArturStadnik

Ostatnio odpisał na ansze wątpliwości technik_b i co jesteś zadowolony z odpowiedzi?, a jego nie komentujesz, podaje suche liczby. Pozostawmy już technika, pokaż mi inne firmy które na własnej stronie umieszczają te informacje co Sotralentz, no wskaż - nawet Kingspan nic nie chce pokazac.

:hug: Dlatego pisałem już wcześniej, że dobrze, że są tu jacyś przedstawiciele, bo można im przynajmniej zadać pytania.

Czy jestem zadowolony z odpowiedzi? Nie do końca, i to z niczyich. Ani technika_b, bo za mało, ani twoich, bo za dużo :p i zasłaniasz się tajemnicą. A już oczyszczalnie.org to po prostu śmiech! Jemu nikt nie udowodni, że czarne jest czarne, a białe jest białe. Wy dwaj przynajmniej jakoś tam dyskutujecie, a on?

Sotralentz wielki jest!

To chyba największa tego typu firma w Polsce - prawda? Byłoby bardzo źle, gdyby nie wprowadzał nowych rozwiązań. Absolutnie tego nie krytykuję. A nawet gdybym, to krytyka takiego smerfa jak ja na pewno by wam nie zaszkodziła.

Co do niedawnego zakupu licencji (2014), to miałem na myśli właśnie SBAR (kto wymyślił taką nazwę :wtf: ?).

Beja,

Nie zasłaniam się żadną tajemnica, może na poczatku było coś takiego ale później to nie blokowałem do niczego dostępu. Sotralentz jest już tak prześwietlony, że tutaj nie ma ci ukrywać. Wiem, pewnie chodziło o badania ale był taki głupi okres jak nie wszyscy mieli pokończone badania w laboratorium to jeden przed drugim ukrywał, teraz to juz raczej wszystko wszyscy widzieli.

Co do p. Babińskiego - to pozwól, nie będe się wypowiadał.

SBAR i SBHR to dwa nasze nowe rozwiązania. Wprowadzone w 2014 roku. SBHR jest w 100% produkowany przez nas.

SBHR - Sequential Batch Hybrid Reactor (stąd nazwa) - sekwencyjny, hybrydowy reaktor biologiczny

SBAR - Sequential Batch Adiabatic Reactor (stad nazwa) - sekwencyjny, adiabatyczny reaktor biologiczny

Pierwszy produkt stworzony przy współpracy tego samego inżyniera co stworzył BIO-DUO oraz Politechniki Warszawskiej

Drugi produkt to już tylko i wyłącznie praca jednego inzyniera, tego samego co BIO-DUO

pzdr

:hug: Dlatego pisałem już wcześniej, że dobrze, że są tu jacyś przedstawiciele, bo można im przynajmniej zadać pytania.

Czy jestem zadowolony z odpowiedzi? Nie do końca, i to z niczyich. Ani technika_b, bo za mało, ani twoich, bo za dużo :p i zasłaniasz się tajemnicą. A już oczyszczalnie.org to po prostu śmiech! Jemu nikt nie udowodni, że czarne jest czarne, a białe jest białe. Wy dwaj przynajmniej jakoś tam dyskutujecie, a on?

Sotralentz wielki jest!

To chyba największa tego typu firma w Polsce - prawda? Byłoby bardzo źle, gdyby nie wprowadzał nowych rozwiązań. Absolutnie tego nie krytykuję. A nawet gdybym, to krytyka takiego smerfa jak ja na pewno by wam nie zaszkodziła.

Co do niedawnego zakupu licencji (2014), to miałem na myśli właśnie SBAR (kto wymyślił taką nazwę :wtf: ?).

Nie zasłaniam się żadną tajemnica, może na poczatku było coś takiego ale później to nie blokowałem do niczego dostępu. Sotralentz jest już tak prześwietlony, że tutaj nie ma ci ukrywać.

SBAR i SBHR to dwa nasze nowe rozwiązania. Wprowadzone w 2014 roku.

To albo coś jest nie tak z tą transparentnością firmy, albo ja mam problemy ze wzrokiem, bo ni tej, ni z tamtej nic na waszej stronie nie widzę na ten temat.

A Horher wie, bo już chce kupować.

PS.

Adiabatyczna oczyszczalnia? :wtf:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Przemiana_adiabatyczna

Wykorzystanie adiabatyczności.

Nie wiem czy wiesz ale reakcje biochemiczne, min praca bioreaktora biologicznego przebiega najlepiej w przedziale temperaturowym 12 - 24 stopnie C. Poniżej 10 stopni zdecydowanie gorzej zachwoują się mikroorganizmy a przy 5 stopniach (mowa oczywiście o temperaturze ścieków) procesy praktycznie się zatrzymują gdyż duża część mikroorganizmów przechodzi w hibernację. Dlatego tez został stworzony reaktor SBR który jest zainstalowany wewnątrz osadnika. Jednym słowem jest zbiornik w zbiorniku, tworząc swojego rodzaju termos. Masz zbiornik zewnetrzny i zbiornik wewnetrzny. Pomiędzy scianą jednego a drugiego zbiornika znajdują się ścieki surowe, które mają swoją temperaturę, podczas oczyszczania mechanicznego (w osadniku) zachodzą pewne reakcje z wydzieleniem ciepła tzw reakcje egzotermiczne. Mamy ciepło ścieków surowych, mamy dodatkowe ciepło z reakcji i ogrzewamy reaktor, któryznajduje się wewnatrz. Zgodnie z tym co napisałem wcześniej tworzy się swojego rodzaju termos. Oczyszczalnia przygotowana na trudne tereny, z bardzo niskimi temperaturami np skandynawia. Kilka lat temy w Finladnii zabroniono całkowicie instalowac oczyszczalnie przydomowe, że wzgledu na niskie temperatury, zbadano że reaktory mocno wychamowują w momencie jak mocno spadnie temperatura ścieków. Dotyczy to i niskich temperatur i wysokich.

To albo coś jest nie tak z tą transparentnością firmy, albo ja mam problemy ze wzrokiem, bo ni tej, ni z tamtej nic na waszej stronie nie widzę na ten temat.

A Horher wie, bo już chce kupować.

PS.

Adiabatyczna oczyszczalnia? :wtf:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Przemiana_adiabatyczna

A co Pan powie o tym http://forum.muratordom.pl/showthread.php?226428-Oczyszczalnia-Bio-Duo-Sotralentz-Czy-kto%C5%9B-ma-taki-problem-jak-ja

Szukam firmy która zamontuje w Legnicy oczyszczalnie bioroca na 5 osób

Panowie a jakie macie zdanie na temat -Urządzenia BioDisc® marki Klargester

Edytowane przez rudy 102

Nie było napisane do kogo pan to adresuje ale jak przeczytałem post to teraz wiem, że do mnie bo chodzi o oczyszczalnię BIO-DUO.

Powiem tak: zawsze znajdziemy kogos kto będie niezadowolony, przy tej ilości oczyszczalni, idących w tysiące to gdyby urządzenia były totalnie do kitu to na forach nie byłoby by nic innego tylko BIO-DUO, BIO-DUO itp.

Jesli chodzi o smrody to są w każdej oczyszczalni, tam gdzie jest osadnik wstepny a ponad 90% korzysta z czegoś takiego - nie ma znaczenia, czy to BIOrock, BIO-PURA, BIODISC, ROTH itp - smordy sa zawsze, raz jest ich więcej, raz mniej. Do osadnika dopływają ścieki i jak ktos mówi, że oczyszczalnia nie śmierdzi wogóle to kłamie. Wystarczy przejechac gdzies w mieście koło komunalnej i mamy jasność. Głównym elementem odorogennym w oczyszczalni sa komory skratek (akurat w małych tego nie ma) oraz osadnik wstępny, jesli jednak prawidłowo jest wykonana wentylacja tzw wysoka to ludzie z tym nie mają żadnych problemów. Kilka postów wczesniej ktoś pisał na temat HABA i potem wyszło, że były jakies zwiężki na wentylacji 100/75 a to już zdecydowsne zmniejszenie prędkości płynu (czego robić nie wolno), 90% ludzi nie montuje wywiewki w kalenicy (a tak nakazują Techniczne Warunki Usytuowania Budynków) tylko gdzieś na zboczach połaci dachowych i potem jest problem.

Teraz przejdę do postu, którego link pan wkleił - przyznam się, że nie znam szczegółowo tematu, było to kilka dobrych lat temu jak pracowałem jeszcze w regionie a ten temat pochodzi z innego regionu kraju. Wiem, że już komus odpowiedałem na ten post (wystarczy przeczytać moje wszystkie odpowiedzi i tam pan znajdzie) - odpisze jeszcze raz w takim razie.

Otóż sprawa z panem Rz. trwała bardzo długo, skończyło się sądem. Sąd wyznaczył swojego rzeczoznawcę, króry odbył wizytę u pana R.

PO wizycie i wizji lokalnej powstał dokument :"Określenia przyczyny wystąpienia uciążliwości odorowej na działce Państwa R. w m. L 27D powiat b."

Nie wolno mi załączyć całego dokuemtu - otrzymał to także pan R i poniżej zacytuje jak brzmiał główny wniosek, choc powiem że nie miałem nawet wiedzy ile elementów może mieć wpływ na prawidłowo działajaca wentylację.

Jak wykazały pomiary, źródłem uciążliwości odorowej nie jest prawidłowo funkcjonująca oczyszczalnia Bioduo 0,9, a kominek wentylacji wysokiej którego przepływ jest dławiony:

a) brakiem wentylacji dolnej napowietrzającej,

b) nieprawidłowo dobranym filtrem węglowym ( praktycznie namiastką filtra h=50 mm x D =100 mm, umieszczonym w króćcu wywiewnym kominka wentylacji wysokiej, i dodatkowo tłumi tak potrzebny „ciąg” powietrza w celu prawidłowego rozpraszania gazów złowonnych,

c) istniejące uwarunkowania lokalne (wietrzne) opisane wyżej.

d) zbyt małą wysokością kominka wentylacji wysokiej względem wyższej części budynku.

Po wnioskach postawiono propozycje i rady jak ten problem rozwiązać.

Prosze - to odpowiedź dla pana.

pozdrawiam

A co Pan powie o tym http://forum.muratordom.pl/showthread.php?226428-Oczyszczalnia-Bio-Duo-Sotralentz-Czy-kto%C5%9B-ma-taki-problem-jak-ja

Szukam firmy która zamontuje w Legnicy oczyszczalnie bioroca na 5 osób

Panowie a jakie macie zdanie na temat -Urządzenia BioDisc® marki Klargester

Jesli chodzi o smrody to są w każdej oczyszczalni, tam gdzie jest osadnik wstepny a ponad 90% korzysta z czegoś takiego - nie ma znaczenia, czy to BIOrock, BIO-PURA, BIODISC, ROTH itp - smordy sa zawsze, raz jest ich więcej, raz mniej. Do osadnika dopływają ścieki i jak ktos mówi, że oczyszczalnia nie śmierdzi wogóle to kłamie

Nie wiem czy kłamię czy też mam zrypany nos, ale jeśli chodzi o smrody podobne do tych co to można wyczuć przy szambie to ich po prostu nie ma. Raz jeden śmierdziało mi z oczyszczalni kiedy ją przeciążyłem. Po otwarciu włazu komory wstępnej (i tej z kształtkami) nie wyczuwam smrodu, choć oczywiście fiołkami to tam też nie pachnie. Wentylacja jaką wykonałem nie jest zrobiona wzorcowo, a pomimo tego wokół wywiewów czy też samej oczyszczalni nie czuć nic, dosłownie nic. Może mam szczęście, może ścieki jakie produkuje mają na to wpływ, nie wiem, ale smrodku brak.

Wydaję mi się, że o jednej i drugiej na całym forum jest duzo napisane, wystarczy że wrzucisz w wyszukiwarkę.

BIO-HYBRYDA posiada recyrkulację i dodatkowe złoże biologiczne, jesli dobrze kojarzę to BIOSTAR nie ma ani jednego ani drugiego. Szczerze mówiąc nie wiem co można napisac dobrego o tych oczyszczalniach, moze ja jako konkurencja nie powienienem pisac porównań.

Poszukaj, kilka razy na 100% było pisane o jednej i drugiej.

Możecie na szybko mi powiedzieć która oczyszczalnia bedzie lepsza: EKOPOL: BIO-HYBRYDA 2500 czy HABA: Biostar4 ? Czy może większych różnic nie ma?

Witam,

ponieważ na forum nie znalazłem żadnej informacji o tej oczyszczalni chciałbym się zapytać czy ktoś z was o niej słyszał, bo wydaje się nowym produktem. Mowa tu o oczyszczalni BIO EKOLUX dla mnie w wersji 2300 do 4 osób. Dobre to?

Musze zrezygnować z tradycyjnej oczyszczalni z drenażem ze względu na wysoki okresowy poziom wód gruntowych na -1m ppt. Oczyszczone ścieki odprowadzał bym do zbiornika na deszczówkę.

Witam,

ponieważ na forum nie znalazłem żadnej informacji o tej oczyszczalni chciałbym się zapytać czy ktoś z was o niej słyszał, bo wydaje się nowym produktem. Mowa tu o oczyszczalni ]BIO EKOLUX Dobre to?

Intuicyjnie odradzam każdego, kto robi innym wodę z mózgu, a tak właśnie postępuje ww. firma, pisząc:

"Jako jedyni na allegro posiadamy najnowszą normę europejską i udowadniamy jakość oczyszczania przedstawiając fragment filmu nagranego podczas testów skuteczności wykonanych w warunkach naturalnych na terenie miejskiej oczyszczalni ścieków wytyczonej przez Europejską Jednostkę Notyfikowaną TÜV SÜD."

Aby posiadać normę, wystarczy ją sobie kupić, np na pkn.pl

Jeżeli fragment filmu wystarczy ci jako dowód jakości, to chętnie sprzedam ci jeszcze kilka produktów najwyższej jakości, jak tylko je wyklepię za stodołą :p

Jednostki notyfikowane nie zajmują się wytyczaniem. To robią firmy i służby geodezyjne. W ogóle, jednostki notyfikowane są to konkretne instytuty posiadające swój numer nadany przez Komisję Europejską, natomiast o TUV nawet mi się nie chce przepisywać z Wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Technischer_%C3%9Cberwachungsverein

Do samej oczyszczalni nawet się nie odnoszę, bo nie potrafię przebrnąć przez szambo głupstw napisanych na stronie głównej. Uważam, że jeśli ktoś nie szanuje mnie jako czytelnika strony internetowej, to jak mogę się spodziewać, że będzie mnie szanował jako klienta?

Musze zrezygnować z tradycyjnej oczyszczalni z drenażem ze względu na wysoki okresowy poziom wód gruntowych na -1m ppt. Oczyszczone ścieki odprowadzał bym do zbiornika na deszczówkę.

Proponuję lekturę tego i podobnych wątków, bo taka koncepcja była tu już omawiana jako nie do końca przemyślana. W dwóch słowach - ze zbiornikiem czy bez, odprowadzenie ścieków oczyszczonych na zewnątrz i tak musisz mieć.

Rozumiem Twoją niechęć, filmik też do mnie średnio przemawia, może do niej wlewali po prostu wodę ;)

Oczywiście wode ze zbiornika na deszczówke jak się "napełni" odprowadzę drenażem po działce. Niestety nie mam co innego z tą wodą zrobić.

W takim razie zaczynam czytać ten wątek od początku, do tej pory tylko przeglądałem.

Mi zbiornik potrzebny do deszczówki, a przy okazji wrzucę do niego wodę z oczyszczalni (domniemam że z oczyszczalni biologicznej woda się nada). Z niego awaryjnie będę wodę wrzucał do jakiegoś drenazu, nawet niech będzie 0,5m pod ziemią czy jak tam wyjdzie ze zbiornika, pewnie rzadko będzie używany.

O nasypie nie ma mowy, jeden gościu u mnie w wiosce ma taki sarkofag przed domem - tragedia.

A TY nie musisz mieć przed domem, zresztą wystarczy zobaczyć na internecie jak ludzie to fajnie zrealizowali, inni lepiej inni gorzej ,a jeszcze inni tak jak Twój sąsiad . Jak wysoki poziom wód gruntowych to jak Ty chcesz drenaż zrobić bez kopca ? :D Zimą po roztopach będziesz pływał na działce we własnym G...

Woda z deszczówki i tak będzie znacznie bardziej czysta niż ta z tanich oczyszczalni więc bym ich nie mieszał :) a co będzie jak kupisz oczyszczalnię z małym osadnikiem , przyjadą goście pokąpią się ,a na dworze ulewa, ziemia mokra , zbiornik od deszczu pełny i co ? dren zalany w mokrej ziemi ma to uciągnąć , chyba że się mylę :)

@Sebcioc55

Przede wszystkim, jeśli zrzucasz wodę z oczyszczalni do ziemi, to ma być 1.5 m nad poziomem wody. Przepis nic nie mówi, jakiego typu jest to oczyszczalnia.

Mniej więcej tym różni się oczyszczalnia drenażowa od dziurawego szamba, że z oczyszczalni ścieki po zbiorniku są doczyszczane przesączając się przez warstwę aeracji (o właściwej granulacji, odpowiednio wentylowanej itp), a z dziurawego szamba wyciekają dnem do gruntu.

Natomiast pomysłu zrzucania wody z oczyszczalni do zbiornika nie rozumiem. Po co Ci ona. I tak musisz ją wyrzucić w grunt, owszem - mieszając z deszczówką rozcieńczasz (jeśli akurat nie jest to lato 2015), ale kosztem pojemności zbiornika. W zasadzie jedyny "sens", to zbiornik deszczówki do jakiś dalszych celów, typu podlewanie, a drenaż jedynie do nadmiaru.