WojtekINST 16.07.2016 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Ale to jest forum dla zwykłych ludzi budujących sobie dom. Twój podział z punktu widzenia instalatora służy wyłącznie podaniu im ceny za montaż: duża = dużo, mała = mniej dużo. SBR to także osad czynny W sumie to coś na pewno w tym jest, gdyż wolałem montować lepsze i mieć mniej problemów, niż tańsze i ryzykować. Na rynku liczy się też klient, polecający Cię drugiemu klientowi. Nie twierdzę, że zawsze mi się wszystko udaje, ale sądzę, że to błędne założenie, że są dwa punkty widzenia instalator / klient. Jest jeden, po targowaniu, on dostaje dobry wyrób i usługę w cenie jaką może zapłacić. Ciekawe, który klient wiedząc, że kupuje coś słabego, nie zapyta przynajmniej, za ile jest to lepsze. Jego potem i tak decyzja co wybierze i w czyją reklamę uwierzy. P.S. Wiem co to jest SBR oraz jak działa i obecnie więcej montuję właśnie takich, rzadziej zaś hybrydy. Przyznaję, że nie jestem z tych tańszych, ale mam kolejnych klientów i oferuję im normalne, a nie najtańsze rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 16.07.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Tak trochę przerywając dyskusję, pozwolę sobie wtrącić temat bliższy głównemu wątkowi. Po długich namysłach i wielu godzinach spędzonych na edukacji, w moim ogrodzie wylądowała POŚ Sotralentz Actibloc, którą planuję na dniach uruchomić. W związku z tym mam pytanie - jakie polecacie bakterie na start? Wystarczy zwykły Microbec, czy może lepiej będzie zastosować coś typowo startowego jak Microstations Bio7 Choc? Nie mam niestety w pobliżu nikogo od kogo mógłbym zaszczepić sobie osad, wszędzie tylko drenażówki... Może macie też jakieś cenne rady dotyczące startu "przygody" z POŚ? Jeśli nie zadziała Ci Microstation to możesz spróbować jeszcze Triggera-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 29.07.2016 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 (edytowane) Anulowano Edytowane 2 Sierpnia 2016 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 02.08.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 B. proszę o info czy macie takie cudeńka biologiczne jak:1. BIO-EKOLUX 23002. WOBET-HYDRET ZBS 4Cew. bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 02.08.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2016 @Adaxis: Na górze strony, na szarym pasku, znajdziesz narzędzie "Przeszukaj temat". Prędzej w ten sposób znajdziesz jakąś odpowiedź niż doczekasz się na jakiegoś użytkownika. Zadowoleni raczej rzadko tu zaglądają. Ja znalazłem taki wpis: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179767-Oczyszalnia-biologiczna-ranking&p=7138184&viewfull=1#post7138184 Autor ma 4 posty. Wszystkie na temat jego oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 03.08.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 (edytowane) Beja -jeszcze raz dzięki! Pisałem do Usera wcześniej -bez odzewu. Kolega był aktywny tylko przez 1 mies. -trudno uwierzyć, że zna temat, jeśli nie buduje domu. A po kształceniu wielkiej "młocce" zostały mi na polu walki tylko 2 sztuki 1. BIO-EKOLUX 2300 (ok. 6kPLN, bardziej ręczna) 2. WOBET-HYDRET ZBS 4C (ok. 8kPLN, dużo automatyki) Myślę, że je "czujesz bluesa", więc b. proszę o porównanie i opinię Edytowane 3 Sierpnia 2016 przez Adaxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 03.08.2016 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2016 Obie są słabo opisane, obie są niezbyt duże.Brak wyników oczyszczania ścieków.O automatyce i "ręczności" sam już napisałeś. 1. Przepływ ciągły, komora napowietrzania ze złożem zatopionym, zbiornik z laminatu. Na stronie producenta jest kilka zdań typu "wciskanie kitu". 2. Technologia sekwencyjna, zbiornik z HDPE. Na stronie producenta nie ma nic, przynajmniej nie dla szarego klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 04.08.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Beja -dzięki, jeszcze dochodzi SOTRALENZ ACTIBLOC 4 -ale czy aby nie za skomplikowana? Piotr Paruzel mnie natchnął -zaczynam studiować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 04.08.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 Beja -dzięki, jeszcze dochodzi SOTRALENZ ACTIBLOC 4 -ale czy aby nie za skomplikowana? Piotr Paruzel mnie natchnął -zaczynam studiować Specjalistą od Sotralentza jest ArturStadnik: http://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=16928137 Plus wyszukiwarka, bo to dość często kupowana marka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekjola1 03.09.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Proszę o opinie na temat wirówki do ścieków dla max.5 osób firma ATC-P4 montuje je firma Water System,na podłączenie do kolektora nie ma szans,a może inny sposób na ścieki,bo stare szambo przecieka do wewnątrz domu,a do z 50lat.Proszę o jakieś wskazówki znających te tematy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 04.09.2016 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Proszę o opinie na temat wirówki do ścieków dla max.5 osób firma ATC-P4 montuje je firma Water System,na podłączenie do kolektora nie ma szans,a może inny sposób na ścieki,bo stare szambo przecieka do wewnątrz domu,a do z 50lat.Proszę o jakieś wskazówki znających te tematy.Pozdrawiam. Z tego co opisujesz to pytasz, chyba o opinię na temat oczyszczalni ATC. Rozumiem, że nie możliwości podłączenia się do kanalizacji i szukasz porady? Przyznam, że co najmniej dziwią mnie określenia jak wirówka do ścieków, a może pralka do ścieków. Chyba ktoś, źle włączył translatora lub szuka dodatkowej reklamy. Wracając jednak do oczyszczalni, to trzy pierwsze kwestie: - jaki masz grunt ( piasek, glina, itp. ) - jaki masz poziom wody gruntowej na wiosnę ( np. 2m pod gruntem ) - stronę formalną, czy możesz zbudować oczyszczalnię na działce Jeśli zaś chodzi o oczyszczalnie ATC, jeśli faktycznie o nie chodzi, to są to kolejne wersje mało-pojemnościowych rozwiązań, wykonywanych z zaginanej i spawanej płyty, za którymi akurat nie przepadam. Ja mam na ten temat swoje poglądy i doświadczenia, w których znacznie upraszczam, ale mogę się z tego tłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekjola1 04.09.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Grunt jest gliniany i dosyć ciężki,wody gruntowe myślę że na takim poziomie jak pisałeś,powierzchnia działki pozwala na budowę oczyszczalni,a kolektora nie będzie jeszcze długo .Słabo orientuje się w temacie i dlatego pytam co możecie mi doradzić zamiast starego szamba,ważne jest aby to nowe było mało obsługowe oczywiście na ile to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 04.09.2016 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Grunt jest gliniany i dosyć ciężki,wody gruntowe myślę że na takim poziomie jak pisałeś,powierzchnia działki pozwala na budowę oczyszczalni,a kolektora nie będzie jeszcze długo .Słabo orientuje się w temacie i dlatego pytam co możecie mi doradzić zamiast starego szamba,ważne jest aby to nowe było mało obsługowe oczywiście na ile to możliwe. No to żeby było jeszcze o czym pogadać, to poproszę o kilka odpowiedzi na pytania: - jak głęboko jest wyprowadzona z budynku stara rura kanalizacyjna lub czy chcesz wyprowadzić nową, np. po remoncie łazienki itp. ? - jak duża jest działka ? - na ile to ma być osób ? - czy jesteś w aglomeracji ? - czy masz na działce swojej lub sąsiedniej, studnie wody pitnej ? To na razie tyle i jeśli Cię temat będzie interesował, bez wizyty w urzędzie i dowiedzeniu się czy jesteś w aglomeracji i czy pozwalają w Twoim rejonie budować oczyszczalnie - dalej nie ruszymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekjola1 04.09.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Tak na szybko.-rura kanalizacyjna idzie przez piwnice do szamba które jest przy samym budynku,a z szamba rura idzie na głebokości około 1,5m-działka ma wymiar 20 na 20m w przybliżeniu-rodzina liczy 5 osób,ale tyko na wekendy jest komplet,a tak to 3 osoby-studni w pobliżu nie ma i jest to dom wolnostojący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 05.09.2016 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Tak na szybko. -rura kanalizacyjna idzie przez piwnice do szamba które jest przy samym budynku,a z szamba rura idzie na głebokości około 1,5m -działka ma wymiar 20 na 20m w przybliżeniu -rodzina liczy 5 osób,ale tyko na wekendy jest komplet,a tak to 3 osoby -studni w pobliżu nie ma i jest to dom wolnostojący. Mam nadzieję, że podane przez Ciebie (400m2) powierzchnia działki, dotyczy miejsca jakie może być wykorzystane na jakąś oczyszczalnię, czy szambo. Jeżeli jest to powierzchnia działki wraz z istniejącym budynkiem, to raczej nie ma o czym gadać, gdyż oczyszczalnie robi się zazwyczaj od powierzchni 1000m2, czyli 2,5 razy większej niż masz. W kwestii rury kanalizacyjnej to trzeba ją wypłycić o ile jest to możliwe. Wiąże się to z koniecznością podniesienia rury i pewnie też jej wymianą w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekjola1 05.09.2016 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Działka jest taka w przybliżeniu,a może wybrać inny sposób oczyszczania ścieków,rury raczej płycej nie można dać,bo zamarznie,a mieszkamy w górach sowich,a coś chemicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 05.09.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Działka jest taka w przybliżeniu,a może wybrać inny sposób oczyszczania ścieków,rury raczej płycej nie można dać,bo zamarznie,a mieszkamy w górach sowich,a coś chemicznego? Rura płycej nie zamarznie o ile zrobi się to z głową. Można ją też w razie potrzeby ocieplić, aby się oto nie martwić. Przy takiej głębokości to już zaczynają być problemy z kosztami, gdyż najlepiej doprowadzić do oczyszczalni ścieki grawitacyjnie, zamiast bawić się w przepompownię. Oczywiście jeżeli na działce jest duży spadek gruntu, to montując oczyszczalnię dalej, możesz coś z tym zrobić. Nie wiem co chcesz robić chemicznie, ale w ściekach surowe masz już "biologię", trzeba więc do ich oczyszczenia wykorzystać też procesy biologiczne. W tej kwestii jest też wiele opinii, ale jest wiele technologi oczyszczania, o których możesz na tym forum poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 07.09.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2016 (edytowane) Mam problem z umiejscowieniem oczyszczalni na działce, a raczej jej ukierunkowaniu. Krótko opisze co: - dom został wyniesiony nad istniejący teren około 1 m, żeby zrównać się z poziomem drogi - kanalizacja umieszczona około 90 cm p.p. 0 , czyli poziomu drogi - do drogi około 25 m daleko. - gleby to gliny piaszczyste, mało przepuszczalne, stąd potrzeba awaryjnego odporowadzenia wody - spadek terenu od drogi w stronę domu i dalej w stronę pola Mam dwa warianty umieszczenia oczyszczalni Wariant A - - koło domu z odprowadzeniem za dom do studni chłonnej, a dalej ewentualne wykonanie awaryjnego rozsączania np 2-3 rurami drenarskimi w geowłókninie, zakopaną 20 cm pod powierzchnią, obsypaną piaskiem , z ewentualnym jej wyprowadzeniem na samym końcu na powierzchnię, gdyby woda miała dać aż taki napór, że musiałaby uchodzić swobodnie na końcu - w tej opcji mogę również podpiąć pod studnię chłonną część rynien, - dodatkowym plusem wyprowadzenia drenami wody mogłoby być ich umieszczenie nad kolektorami dolnego źródła pompy ciepła - ta wersja ma również spadek w dobrym kierunku Wariant B. - koło domu z odprowadzeniem do studni chłonnej przed domem, ale wtedy rura musi mieć spadek przeciwny do spadku terenu - w tej wersji muszę również zrobić awaryjne odprowadzenie wody, co oznaczałoby, że musiałbym 90 cm wyjściowe zakończyć gdzieś 120-130 cm poniżej poziomu terenu (rów jest jeszcze głębszy, więc radę by dało) - w tej wersji musze również minąc kabel prądowy (dołem) i wodny (górą), - spadek terenu w złą stronę. Proszę poradźcie mi, która wersja jest lepsza. Nie chcę robić przepompowni, martwią mnie te gliny piaszczyce - u nas po długotrwałych deszczach woda wsiąka w glebę, ale bardzo powoli. Pod studnie dałbym 25 - 30 ton kruszywa łamanego 63 mm, więc jakaś pojemność jej by była. Oczyszczalnia 3000 litrów , w domu 4 osoby, więc wody aż tak dużo by tam nie było ... Jedynie okres wiosennych roztopów może być gorszy, bo wtedy woda wiadomo, bedzie wchodzić do studni chłonnej - stąd myśl o awaryjnym rozprowadzeniu drenażem... Mam nadzieje, że mój post nie okaże się za bardzo rozbudowany albo z trudny do zrozumienia... i jakas odpowiedź będzie... Edytowane 7 Września 2016 przez Ifarrg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekINST 09.09.2016 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2016 Mam problem z umiejscowieniem oczyszczalni na działce, a raczej jej ukierunkowaniu. Krótko opisze co: - dom został wyniesiony nad istniejący teren około 1 m, żeby zrównać się z poziomem drogi - kanalizacja umieszczona około 90 cm p.p. 0 , czyli poziomu drogi - do drogi około 25 m daleko. - gleby to gliny piaszczyste, mało przepuszczalne, stąd potrzeba awaryjnego odporowadzenia wody - spadek terenu od drogi w stronę domu i dalej w stronę pola Mam dwa warianty umieszczenia oczyszczalni Wariant A - - koło domu z odprowadzeniem za dom do studni chłonnej, a dalej ewentualne wykonanie awaryjnego rozsączania np 2-3 rurami drenarskimi w geowłókninie, zakopaną 20 cm pod powierzchnią, obsypaną piaskiem , z ewentualnym jej wyprowadzeniem na samym końcu na powierzchnię, gdyby woda miała dać aż taki napór, że musiałaby uchodzić swobodnie na końcu - w tej opcji mogę również podpiąć pod studnię chłonną część rynien, - dodatkowym plusem wyprowadzenia drenami wody mogłoby być ich umieszczenie nad kolektorami dolnego źródła pompy ciepła - ta wersja ma również spadek w dobrym kierunku Wariant B. - koło domu z odprowadzeniem do studni chłonnej przed domem, ale wtedy rura musi mieć spadek przeciwny do spadku terenu - w tej wersji muszę również zrobić awaryjne odprowadzenie wody, co oznaczałoby, że musiałbym 90 cm wyjściowe zakończyć gdzieś 120-130 cm poniżej poziomu terenu (rów jest jeszcze głębszy, więc radę by dało) - w tej wersji musze również minąc kabel prądowy (dołem) i wodny (górą), - spadek terenu w złą stronę. Proszę poradźcie mi, która wersja jest lepsza. Nie chcę robić przepompowni, martwią mnie te gliny piaszczyce - u nas po długotrwałych deszczach woda wsiąka w glebę, ale bardzo powoli. Pod studnie dałbym 25 - 30 ton kruszywa łamanego 63 mm, więc jakaś pojemność jej by była. Oczyszczalnia 3000 litrów , w domu 4 osoby, więc wody aż tak dużo by tam nie było ... Jedynie okres wiosennych roztopów może być gorszy, bo wtedy woda wiadomo, bedzie wchodzić do studni chłonnej - stąd myśl o awaryjnym rozprowadzeniu drenażem... Mam nadzieje, że mój post nie okaże się za bardzo rozbudowany albo z trudny do zrozumienia... i jakas odpowiedź będzie... W sumie nie jest to odpowiedź, którą chciałbyś otrzymać, czyli który wariant jest lepszy. Dla mnie to żaden z nich. Montuję oczyszczalnie i osobiście nie robię odprowadzeń wariantowych, czyli jak jedno nie działa to działa drugie. Wybierasz więc studnie chłonną lub drenaż. Do studni chłonnej trzeba zrobić badanie gruntu - odwiert, który pokarze, czy jest sens jej wykonywania. Może się okazać, że nie ma żadnej warstwy przepuszczalnej głębiej lub woda gruntowa będzie płycej niż myślałeś. Oczywiście może też być inaczej, ale to się dopiero okaże. Z tego co piszesz - " oczyszczalnia 3000 litrów", wnioskuję, że chodzi o zwykły osadnik gnilny, a nie o oczyszczalnie biologiczną. Jeśli nadal myślisz o studni chłonnej, to tylko jakaś oczyszczalnia biologiczna - czyli droższa niż z osadnikiem. Ostatnia uwaga to wygląd drenażu ( bez studni chłonnej ), oddal go od domu, czyli zacznij go poza tarasem. Na Twojej mapie, wygląda ogólnie, że podlewasz sobie fundamenty domu studnią chłonną. Dodatkowo dla lepszej efektywności, prowadź ciągi zawsze równolegle względem siebie - min. 1,5m, gdyż tak jak je narysowałeś, nazwijmy to "układem promienistym", będzie słabiej działać. Na koniec to oczywiście trzeba się zastanowić, czy to się wszystko opłaca i czy warto to robić. Według mnie, minimum to oczyszczalnia biologiczna z pompą i drenaż w nasypie jako minimum, ale chyba nie myślałeś o takim rozwiązaniu. Bez sprawdzenia gruntu, czy nawet wykopu próbnego to tylko teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 10.09.2016 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2016 Dzieki za odpowiedź. Ciekawi mnie, czemu na podstawie litrarzu od razu założyłeś, że to ma być oczyszczalnia ekologiczna? Przecież biologiczne są często mniejsze, ot, choćby biohybryda, co ma 2500 litrów... Moja jest biologiczna ... Grunty napisałem, jakie mam. Kopałem za domem dolne źródło pompy ciepła na głębokość 1,3 m, były tam gliny piaszczyste. Stąd też nie mogę robić studni chłonnej w ta stronę dalej od domu nie wchodzi w grę - właśnie przez dolne źródło. Ale jeśli miałaby być z tej strony, to i tak byłaby kilka m od domu, w dodatku dom jest wyniesiony ponad teren dość znacznie, spadek w kierunku od domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts