Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gniazda w ramce nierówno osadzone

Recommended Posts

... Druga rzecz do dopilnowania - gniazdka nadblatowe w kuchni. Zwykle jest ich kilka i zwykle w kuchni są na ścianie małe płytki - tu trzeba BARDZO pilnować równego ustawienia puszek, bowiem nawet małe rozjechanie poziomu będzie potem bardzo widoczne: jedno gniazdko będzie najeżdżać na fugę, drugie położone metr dalej mieścić się pod fugą, efekt wizualny - idiotyczny....

A czy nie łatwiej pozostawić przewody dłuższe bez robienia otworów pod puszki? Przyjdzie kafelkarz to podczas układania kafli wykuje tam gdzie mu będzie najodpowiedniej ... i zawsze tak samo dla wszystkich gniazdek nadblatowych. Te pod blatem można spokojnie od razu osadzać.

A czy nie łatwiej pozostawić przewody dłuższe bez robienia otworów pod puszki? Przyjdzie kafelkarz to podczas układania kafli wykuje tam gdzie mu będzie najodpowiedniej ... i zawsze tak samo dla wszystkich gniazdek nadblatowych. Te pod blatem można spokojnie od razu osadzać.

Niewielu kafelkarzy się na to godzi.

Puszka na zatrzaski - 0,43 PLN w hurtowni. Nie płaczcie. Nie "rozjadą się"

w kuchni i łazienkach tak właśnie zrobiliśmy: tynki bez puszek a z dłuższymi kablami, teraz pzred ceramiką zrobi się otwór, osadzi na jakiś goldbandi będzie git, a tak w ogóle to ja właśnie miałem tynkarzy paproków, i jak zobaczyęm ich robotę i to jak poprawiają swoje osadzenie to wolałem (niestety) sam osadzić puszki na goldbadzie, oni mieli taki system pracy, ze pod koniec dnia osadzali sobie listwy prowadzące i narożniki, więc ja wieczorem wpadałem na pół godziny i wklejałem/poprawiałem puszki

niestety nie od początku i nie w 100%wszędzie poszedłem tym "systemem" wiec teraz montując osprzęt miałem kilka kwiatków, ale to bardziej te niewypoziomowane śrubki w pojedynczej puszce, wielokrotne łączone wyszły bezproblemowo, tam najważniejsze jest wstawić wszystko w poziomie

Super pomysł, szkoda, że na to nie wpadłem sam, na etapie robienia elektryki. Mój kafelkarz nie miałby tu wiele do gadania, musiałby się zgodzić ;)

J.

Niewielu kafelkarzy się na to godzi...

I co może jeszcze takiemu kafelkarzowi to klej rozrabiać a co godzinkę podawać zestaw: "papieroska, do wyboru coś ulubionego do picia i jakaś słodkość"? Jak mu się nie chce pracować to niech idzie na kuroniówkę (ps. to coś jeszcze funkcjonuje?).

Zasada z tynkarzami jest prosta. Przed robotą informujemy ich, że puszki mają być w pionie lub poziomie. Dopuszczalne odchylenie 2 mm na 2 puszkach i 3mm na 5 puszkach.

Jak będzie odchyłka powyżej tolerancji, to będą poprawiać do skutku, a kosztami puszek i wykuwaniem zostaną obciążeni.

Przed montażem osprzętu warto sprawdzić czy puszka jest ze wszystkich stron, a szczególnie od tyłu, obłożona zaprawą.

Jeśli od tyłu nie jest i słychać, że jest pusta przestrzeń, to pianujemy pianką niskoprężną, najlepiej z pistoletu.

Nie wszyscy glazurnicy są leniwi i nie podejmują się wykuwania/obsadzania puszek. Mi elektrycy wszędzie gdzie ma być glazura zostawili dłuższe przewody i powiedzieli, że puszki wszystkie mają być nie obsadzone, a w kuchni w ogóle ich nie wykuwali, wykuje się jak już będzie wiadomo jakie szafki tzn. wysokość, jakie płytki, a może szkło-sam jeszcze nie wiem. Elektrycy i glazurnik z jednego "źródła" więc wiedzą co robią i co mówią