Dareckyy 16.05.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 (edytowane) Niestety, Urząd w Bielsku-Białej wyraził sprzeciw w sprawie wykonania robót budowlanych polegających na budowie przydomowej oczyszczalni ścieków wraz z przyłączem kanalizacyjnym na mojej działce. Argumentują to zapisem w planie zagospodarowania przestrzennego "... odprowadzenie ścieków sanitarnych do lokalnych oczyszczalni ścieków i po ich oczyszczeniu odprowadzenie do istniejących cieków, na warunkach określonych przez administratora cieków zgodnie z obowiązującymi normami" a także tym, że w moim pozwoleniu na budowę mam zgodę na odprowadzenie do osadnika bezodpływowego o poj. do 10m3. Tutaj link do ich pisma https://picasaweb.google.com/darek.cwik/Instalacje#slideshow/5607286590631094930 Oczyszczone ścieki chciałem odprowadzać do gruntu za pośrednictwem studni chłonnej zlokalizowanej na mojej działce. Takie prawo mam na podstawie Prawa Wodnego (Dz.U. 2001.Nr 115, poz 1229 z późn. zm.). Czy Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego może mi to prawo odebrać? Jeśli chodzi o drugi argument, to będę chciał się powołać na orzeczenie NSA, w którym jest mowa o możliwości wybudowania POŚ zamiast szamba bez konieczności zmiany Pozwolenia na budowę http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/AA7487244D Jeśli chodzi o możliwość odprowadzenia oczyszczonych ścieków do rowu, to właściciel tego rowu, czyli MZD nie wyrazi zgodę ponieważ jest projekt budowy kanalizacji na moim terenie. Kwestia min. 2 lat ... Poradźcie proszę jak ustosunkować się do otrzymanego sprzeciwu? Poniżej cytuję cały zapis z Planu zagospodarowania przestrzennego:"3. Zasady odprowadzenia ścieków sanitarnych: a) do istniejącej kanalizacji sanitarnej po jej rozbudowie, na warunkach określonych przez dysponenta sieci kanalizacji sanitarnej, b) do czasu rozbudowy kanalizacji sanitarnej możliwość odprowadzenia ścieków sanitarnych do szczelnych zbiorników bezodpływowych oraz ich wywóz do istniejących oczyszczalni ścieków na warunkach określonych przez administratora oczyszczalni ścieków lub odprowadzenie ścieków do lokalnych oczyszczalni i po ich oczyszczeniu odprowadzenie do istniejących cieków, na warunkach określonych przez administratora cieków, zgodnie z obowiązującymi przepisami, c) strefy dla kanałów sanitarnych, rurociągów tłocznych i obiektów sieciowych należy ustalać wg wytycznych dysponenta sieci." Edytowane 16 Maja 2011 przez Dareckyy uzupełnienie tekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 16.05.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Niestety, Urząd w Bielsku-Białej wyraził sprzeciw w sprawie wykonania robót budowlanych polegających na budowie przydomowej oczyszczalni ścieków wraz z przyłączem kanalizacyjnym na mojej działce. Ja kiedys korespondowalem ze jedan forumowiczkaw podobnej sprawie. Nie przeszedlem przez procedure, bo sie doczekalem kanalizacji, wiec temat umarl. Ale Twoj zapis za MPZP sugeruje dopuszczenie przydomowych oczyszczalni, jesli przez lokalne czyszczalnie urzedasy rozumieja POS. Wiec jest to tylko kwestia tego co stoi w pozwoleniu na budowe. Albo zmien pozwolenie na budowe, zeby w nim stalo POS, albo pisz odwolanie do wojewody. Osoba z ktora pisalem, napisala walsnie takie odwolanie, powolujac sie na na wspomniane orzeczenie NSA. Jak chcesz moge Ci przeslac mniej wiecej tresc takiego pisma. Bylo rozpatrzone pozytywnie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 16.05.2011 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Prześlij mi proszę to pismo na adres [email protected] Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 19.05.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 A może byś tak umieścił na forum (oczywiście stosując ustawę o ochronie danych osobowych ) Szczerze mówiąc mam bardzo podobną sytuację tj. mam pozwolenie na budowę z szambem szczelnym, brak jest kanalizacji i nieprędko będzie a wybudowałem sobie POŚ (oczywiście zgłoszona). Niedługo będę oddawał budynek do użytkowania i zastanawiam się który wariant wybrać: a) zgłosić, że mam szambo tutaj skłamię b) zgłosić, że mam oczyszczalnię i załączyć kopię zgłoszenia tutaj będę w zgodzie z literą prawa oraz własnym sumieniem Szczerze mówiąc wolę rozwiązanie b tymbardziej że zapoznałem się z orzeczeniem NSA, które przyznaje rację inwestorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 19.05.2011 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Niestety Kolega Jastrząb nic mi nie przesłał. Jak spłodzę coś własnego, to wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 20.05.2011 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Daj znać jak się potoczyła sprawa, bo szczerze mówiąc ciekawy jestem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.05.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Niestety Kolega Jastrząb nic mi nie przesłał. Jak spłodzę coś własnego, to wrzucę. Jak nie przeslal. U mnie we wyslanych jest. 17.05, 10.39 rano. Moze podaj inny adres. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 20.05.2011 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Sorki, mail przyszedł do Ciebie, ale trafił do SPAMu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.05.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 W przepychance z urzędem warto powołać się na brak zasadności ekonomicznej proponowanego rozwiązania tymczasowego. Urząd nie chce się zgodzić na POŚ tylko i wyłącznie z powodów ekonomicznych - tracą potencjalnego klienta. Posiadacze POŚ-ów nie mają obowiązku przyłączania się do nowo powstałej kanalizacji. Natomiast posiadacze szamb i owszem. Dlatego ten sprzeciw. MPZP może zablokować budowę POŚ, jeśli istnieje projekt wykonania kanalizacji w przeciągu max. 2 lat od planowanej budowy (oczywiście urząd powinien zagwarantować ten fakt, że taka kanalizacja powstanie na 100% - np. poprzez okazanie przyjętego budżetu wraz z projektem wykonawczym).Natomiast inwestor może zrezygnować z przyłączenia się nawet do istniejącej kanalizacji jeśli udowodni, że jest to ekonomicznie nieuzasadnione, np. jeśli podłączenie do kanalizacji pociągało by za sobą konieczność wybudowania przepompowni z kolektorem tłocznym, lub b. długiego odcinka przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 24.05.2011 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Złożyłem dzisiaj odwołanie następującej treści: "Do Wojewody Śląskiegoza pośrednictwem Prezydenta Miasta Bielska-Białej Dotyczy: Odwołanie od Decyzji Nr ... z dnia ... Szanowny Panie, niniejszym składamy odwołanie od Decyzji Nr ... z dnia ... dotyczącej sprzeciwu w sprawie wykonania robót budowlanych związanych z budową przydomowej oczyszczalni ścieków wraz z przyłączem kanalizacyjnym w Bielsku-Białej, przy ul. ..., działka nr pgr ..., obręb .., objętych zgłoszeniem z dnia ... Odnosząc się do przedstawionych w otrzymanej Decyzji argumentów, na których Urząd Miejski w Bielsku-Białej oparł swój sprzeciw, powołujemy się na Dz. U. 2001 nr 115 poz. 1229 Ustawa z dnia 18 lipca 2001r. Prawo wodne, Art. 36 Par. 1., która daje prawo właścicielowi gruntu do zwykłego korzystania z wód stanowiących jego własność oraz z wody podziemnej znajdującej się w jego gruncie. Par 5. powyższego artykułu stwierdza wprost, że właściciel gruntu w ramach zwykłego korzystania z wody podziemnej znajdującej się w jego gruncie ma prawo do odprowadzania oczyszczonych ścieków w ilości do 5 m3 na dobę. Zgłoszona przez nas w dniu ... do budowy przydomowa oczyszczalnia ścieków służy zaspakajaniu potrzeb własnych naszego gospodarstwa domowego i jest przeznaczona do oczyszczenia ścieków w ilości do 0,81 m3 na dobę, co jest ilością znacznie mniejszą niż zapisana w Ustawie Prawo wodne ilość dopuszczalna w ramach zwykłego korzystania z wód. Odprowadzenie oczyszczonych ścieków zaplanowane jest do gruntu za pośrednictwem studni chłonnej, zlokalizowanej na terenie działki, której jesteśmy właścicielami. W odpowiedzi na drugi argument zawarty w otrzymanym sprzeciwe, dotyczący zapisu w Pozwoleniu na budowę (Decyzja nr ... z dnia ..., nr spr. ..) obejmujacy budowę budynku mieszkalnego jednorodzinnego z osadnikiem o pojemności do 10 m3, pragniemy zauważyć, że zgodnie z Ustawą Prawo Budowlane z dn. 7 lipca 1994 r (Dz. U. Nr 89, poz. 414 z późn. zm) pozwolenia na budowę nie wymaga budowa indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,5 m3 na dobę. Nie ma również konieczności dokonywania zmian w Pozwoleniu na budowę w sytuacji, gdy jest w nim zapis o osadniku, a inwestor chce wybudować przydomową oczyszczalnię ścieków. Mówi o tym wyrok Najwyższego Sądu Administracyjnego (sygn. akt II OSK 1115/07), który zapadł po wniesieniu skargi kasacyjnej od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku (sygn. akt II SA/Gd 37/07), który ostatecznie, pozytywnie dla inwestorów, zakończył podobny problem. W związku z powyższym uważamy nasze odwołanie za uzasadnione i prosimy odstąpienie od wydanego przez Urząd sprzeciwu. Z poważaniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 24.05.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 profesjonalnie , daj znać co urząd na to, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 24.05.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Rewela! Też jestem ciekaw efektów. 3mam kciukasy za pozytyw! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 27.05.2011 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Dostałem informację z UM Bielsko-Biała, że nasze odwołanie zostało wysłane do Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 27.05.2011 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 No tak - taka jest standardowa procedura. Odwołanie składa się w pierwszej instancji, ale rozpatrywanie jest w wyższej, więc muszą je przesłać Tak stanowi KPA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 27.05.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Miałem analogiczną sytuację, tj. taki sam zapis w Planie zagospodarowania przestrzennego. Również otrzymałem decyzje odmowną.Już po rozpoczęciu budowy przeze mnie gmina zmieniała w jakimś punkcie plan, więc to wykorzystałem i odwołałem się od punktu dotyczącego POŚ. Ponieważ mam dość dużą działkę (3500) i w sąsiedztwie są równie duże działki, to właśnie to wykorzystałem do uzasadnienia braku ekonomicznych podstaw do wykonania kanalizacji w moim rejonie. Gmina się z tym zgodziła i dopuściła wykonanie POŚ na działkach pow 3000m2. Oczyszczalnię wykonam normalnie na zgłoszenie, bez zmiany pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 08.06.2011 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Dostałem odpowiedź od Wojewody Śląskiego w sprawie naszego odwołania - jest to decyzja uchylająca decyzję organu I instancji i umarzająca postępowanie w sprawie sprzeciwu. W uzasadnieniu podano, że Urząd Miasta w Bielsku-Białej nie dotrzymał 30 dniowego terminu wydania sprzeciwu i jego doręczenia !!! )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.06.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 To już coś. Szkoda tylko, że czepili się nie meritum sprawy, jeno drogi urzędowej. No, ale od czegoś trzeba zacząć. Teraz Twoja brocha, aby jakoś dotrzeć do urzędasów z pierwszej instancji i przetłumaczyć im, że ich sprzeciw jest bezzasadny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 08.06.2011 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Martinezio, ale moim zdaniem uchylenie sprzeciwu UM BB przez Wojewodę Śląskiego daje mi prawo do budowy POŚ (tak jakby tego sprzeciwu w ogóle nie było). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.06.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2011 Hmm... A widzisz, kurde, nie doczytałem, że sprawa została umorzona. Myślałem, że zwrócili ją do ponownego rozpatrzenia. Fakt, w tym przypadku możesz robić wg własnego widzimisię No to do roboty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik09 15.06.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2011 Witam, Podciągam temat. Proszę użytkowników oczyszczalni biologicznych o informacje, czy wymagana odległość 1,5m od poziomu wód gruntowych dotyczy tylko drenażówek, czy musi byc spełniona dla każdej oczyszczalni, nawet biologicznych hybrydowych. Mam na działce wysoko wody (teraz ok. 1,3m, wiosną nawet 0,3m) i nie wiem czy warto starać się o załatwianie zgłoszenia budowy, czy w tych warunkach raczej trzeba sobie odpuścić i płacić za szambo (u mnie 190zł netto za beczkę 9,5m3!, kanalizacja najwcześniej za 3-4 lata, o ile wogóle będzie). Mam dwie działki dalej rów melioracyjny, ale sąsiad nie chce wyrazić zgody na poprowadzenie rury w drodze wew.,której jest właścicielem (jego wiedza na te tematy zatrzymała się na etapie oczyszczalni drenażowych i twierdzi, że po 5 latach oczyszczalnia przestanie działać i będę spuszczał fekalia do kanału). Rozważam wykonanie studni chłonnej, tylko Pani w urzędzie twierdzi, że przy tym poziomie wód nie będzie zachowana odległość 1,5m. Wg mojego rozumienia ustawy wymóg ten raczej dotyczy tylko drenażówek, a na forum czytam, że niektórzy w podobnych warunkach mają. Więc jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts