Jastrząb 31.01.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Nie nie są to rolnicy, działki budowlane. To moi znajomi pochodzimy z jednej miejscowości i budujemy się po sąsiedzku dosłownie 100m od siebie. Oni zgodę od gminy dostali, wiem że z papierkiem od gminy łatwiej w starostwie. Co najlepsze kolega 100m od mojej budowy już mieszka od dwóch lat i ma oczyszczalnie. Spytaj ich jakich "argumentów" uzyli. Czytaj z kom wódke pilil...... Odwolywac sie zawsze mozesz.Nie wiem czy jakos do powaitu czy bezposrednio do wojewody. Mocny argumentem bedzie, ze planów konkretnych na budowe kanlalizy nie ma, co wiecej okoliczny sasiiedzi dostali pozwolenia na POS, czyli gdzies tam kiedys budowa kanalizy bedzie nieuzasadniona finanoswo (jak masz POS nie masz obowiazku podlaczenia sie do kanalizacji. Jak masz szambo musisz sie podlaczyc do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 31.01.2016 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 Nie nie są to rolnicy, działki budowlane. To moi znajomi pochodzimy z jednej miejscowości i budujemy się po sąsiedzku dosłownie 100m od siebie. Oni zgodę od gminy dostali, wiem że z papierkiem od gminy łatwiej w starostwie. Co najlepsze kolega 100m od mojej budowy już mieszka od dwóch lat i ma oczyszczalnie. jesli mieszka od dwóch lat, to trochę czasu upłynęło odkąd dostał zgodę na POŚ Czy jak zaczynał budowę, to był już na ten teren MPZP? Jesli był, a kolega jednak dostał zgodę, wystarczy spytać kolegę na co sie powołał. Jesli nie było, a teraz jest, to masz inną sytuację prawną. Bywa też tak, że gminy wycofują się z wydawania zgody na POŚ po doświadczeniach eksploatacyjnych z minionych lat. Niestety często coś co zamontowano jako oczyszczalnie nie spełnia tej funkcji, rośnie tez świadomość, że takie urządzenie musi mieć odpowiednie warunki gruntowe do prawidłowego funkcjonowania. reasumując, może spytaj w gminie/zakładzie komunalnym, czy jesli podpiszesz oświadczenie, że po doprowadzeniu kanalizacji, pomimo posiadania POSia, podłączyli się do sieci, wydadzą Ci zgodę na czasowe zamontowanie oczyszczalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro4 31.01.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2016 No właśnie z nikim nic nie było załatwiane, kolega dał mi nawet kopie swojego pisma i ja takie samo napisałem. Ten co mieszka dostał pozwolenie dwa lata temu a MPZP jest z 2005r. Po prostu decyzje wydają jak im się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.02.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 No właśnie z nikim nic nie było załatwiane, kolega dał mi nawet kopie swojego pisma i ja takie samo napisałem. Ten co mieszka dostał pozwolenie dwa lata temu a MPZP jest z 2005r. Po prostu decyzje wydają jak im się podoba. No to sie odwolaj z pytaniem jakich kryteriów nie spelniasz a spelniali je sasiedzi. Ja juz bym tu polecił jakiegos prawnika, bo dobrze napisane odwolanie z powolaniem sie na jakies ogolne przepisy dotyczace rownosci prawa, itp moze byc cenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts