Anjazzielonego 16.05.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 (edytowane) Witam, proszę o poradę - chciałabym uzyskać dokładnie taki kolor podłogi z desek - orzech: http://muratordom.pl/budowa/podlogi-i-schody/powlekamy-podoge-bejca,114_638.html Jak sprawują się bejcowane podłogi (i ew. schody)? Czy należy liczyć się z koniecznością częstych poprawek? Jakie gatunki drewna polecacie do bejcowania? No i najważniejsze dla mnie pytanie - czy można zabejcowanej podłogi nie lakierować, a pokryć olejem, by zyskała lekko satynowy, naturalny połysk? Czy nie ma co marzyć? Edytowane 16 Maja 2011 przez Anjazzielonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 16.05.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Trudno będzie uzyskać właściwy odcień. Należy wymieszać czarny barwnik do oleju z czerwonym. Wymieszanie można polecić też specjaliście od dorabiania kolorów. Następnie barwnik mieszam z olejem też w odpowiedniej proporcji i nakładam polerką parkieciarską. Dla amatora będzie to trudne, lecz nie niemożliwe. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 16.05.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Witam, proszę o poradę - chciałabym uzyskać dokładnie taki kolor podłogi z desek - orzech: http://muratordom.pl/budowa/podlogi-i-schody/powlekamy-podoge-bejca,114_638.html Jak sprawują się bejcowane podłogi (i ew. schody)? Czy należy liczyć się z koniecznością częstych poprawek? Jakie gatunki drewna polecacie do bejcowania? No i najważniejsze dla mnie pytanie - czy można zabejcowanej podłogi nie lakierować, a pokryć olejem, by zyskała lekko satynowy, naturalny połysk? Czy nie ma co marzyć? tutaj na zdjęciu widać, że podłoga nie zostało odpowiednio przygotowana do bejcowania czy olejowania. Najważniejszy jest dokładny szlif posadzki podłogowej. Firma Zar ma bejce o którą chodzi. Szukaj równiez w sklepach parkieciarskich. Tam mają oleje w kolorze orzecha jak i bejce. bejce muszą być przeznaczone do dużych powierzchni. powinny pomału być wchłaniane przez drewno tak aby je można było równomiernie rozprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 17.05.2011 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Bardzo Wam dziękuję, Kornik i Jarek, za porady:) Zwłaszcza JARKOWI za najważniejszą informację, jaka ta konkretnie bejca! Jarku, czy bejca równomiernie daje kolor niezależnie od drewna, tj. dąb, sosna, jesion "łapią" odcień tak samo? Zastanawiam się nad dębem na parter, a tańszym drewnem na piętro, do wszystkich sypialni, które będą o wiele łagodniej eksploatowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 17.05.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Do każdego rodzaju drewna dorabia się inny odcień (ta sama bejca na dębie a na jesionie da inny odcień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 17.05.2011 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Rozumiem.Dziękuję za wszelkie porady:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ade 21.05.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Jesli podoba Ci sie efekt podlogi olejowanej to lepiej zastosowac olej, ktory zmieni Ci kolor drzewa. Uzyskany efekt bedzie zalezny od gatunku drzwa, ale takze od klasy/selekcji drzewa i sposobu jego wykonczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 23.05.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 1. Do koloryzacji Parkieciarz/Cykliniarz musi starannie wycyklinowac (parkiet,deski,itp...) Bejce,Oleje,Woski wysiągają nam wszelkiego rodzaju rysy,falki,smugi...2. Koloryzacja np. "kolor orzechowy" bedzie różnił sie odcieniem np. na modrzewiu,dębie,jesionie nie wspominając o buku:yes:( podlogi bukowe są problematyczne pod względem koloryzacji)3. Przy robieniu koloryzacji trzeba mieć odpowiednią wiedzę ( jak nakładac,czym nakładać,w jakim kierunku) na rynku mamy bardzą szeroką oferte chemi parkieciarskiej,różnych firm i o różnych składach chemicznych (są rózne techniki koloryzacji/bejcowania/olejowania)4. Efektem końcowym koloryzacji bez odpowiedniej wiedzy to: plamy,zacieki,smugi,przebarwienia koloru na calej powierzni podłogowej.5. Po koloryzacji można podłoge zabezpieczyć Olejem, Woskiem,lub Lakierem ( odpowiednim) Dodałem zdjecia koloryzacji (przyciemnienie parkietu dębowego,i wybielanie deski modrzewiowej) Pozdrawiam...20110421670.jpg530.7 KB20110421672.jpg461.4 KB20110504697.jpg504.5 KB20110504698.jpg555.3 KB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 23.05.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 1. Do koloryzacji Parkieciarz/Cykliniarz musi starannie wycyklinowac (parkiet,deski,itp...) Bejce,Oleje,Woski wysiągają nam wszelkiego rodzaju rysy,falki,smugi... 2. Koloryzacja np. "kolor orzechowy" bedzie różnił sie odcieniem np. na modrzewiu,dębie,jesionie nie wspominając o buku:yes:( podlogi bukowe są problematyczne pod względem koloryzacji) 3. Przy robieniu koloryzacji trzeba mieć odpowiednią wiedzę ( jak nakładac,czym nakładać,w jakim kierunku) na rynku mamy bardzą szeroką oferte chemi parkieciarskiej,różnych firm i o różnych składach chemicznych (są rózne techniki koloryzacji/bejcowania/olejowania) 4. Efektem końcowym koloryzacji bez odpowiedniej wiedzy to: plamy,zacieki,smugi,przebarwienia koloru na calej powierzni podłogowej. 5. Po koloryzacji można podłoge zabezpieczyć Olejem, Woskiem,lub Lakierem ( odpowiednim) Dodałem zdjecia koloryzacji (przyciemnienie parkietu dębowego,i wybielanie deski modrzewiowej) Pozdrawiam... 20110421670.jpg 530.7 KB 20110421672.jpg 461.4 KB 20110504697.jpg 504.5 KB 20110504698.jpg 555.3 KB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 23.05.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Ładny parkiecik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 23.05.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Ładny parkiecik Dzieki... a tu masz foto,jak w trakcie robiłem Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 18.09.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2012 (edytowane) Tak jak już wyżej napisane ,lepiej niech to zrobią fachowcy bo bejce to cięzki orzech do zgryzienia i potrafi płatać figle, a w szczególności Nitro produkty które w momencie potrafią narobić plam i smug Spa - parkiet - czym to koloryzujesz??( ciemne ) podaj producenta dzięki To ja się pochwale naszymi pracami związanymi z kolorami :) Edytowane 22 Września 2012 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 22.09.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2012 Tak jak już wyżej napisane ,lepiej niech to zrobią fachowcy bo bejce to cięzki orzech do zgryzienia i potrafi płatać figle, a w szczególności Nitro produkty które w momencie potrafią narobić plam i smug Spa - parkiet - czym to koloryzujesz??( ciemne ) podaj producenta dzięki To ja się pochwale naszymi pracami związanymi z kolorami :) Witam Zastosowałiśmy produkt firmy WOCA - Trip Trap To i ja przedstawie część naszych realizacji (oczywiscie z pisemnymi gwarancjami nawet do 5 lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter30 23.09.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 piekne prace panowie a czy zdradzicie jak robicie biale deski po cyklinowaniu wodujecie czy czyms innym zapuszczacie dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 23.09.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2012 Dziekuje w imieniu naszych prac , my do bielenia uzywamy głownie bejcy ,( sporadycznie ktoś chce olej) nakładamy w dwie osoby żeby sprawnie szło bo przy bejcach nitro strasznie łatwo wychodzą plamy i nakładki.( no chyba że ktoś chce eko to produkty sa wodne) Jedna osoba dużym pędzlem nakłada bejce po długości desek w jednej lini żeby nie było poprzecznych łączeń tylko wzdłużne a druga osoba mopem płaskim ze specjalnie dobraną szmata ( rodzaj materiału musi być odpowiedni) rozmazuje i wciera całą bejce a potem już normalnie lakiery z wałka aczkolwiek każdy ma swoje różne sprawdzone sposoby do wykonania ładnych kolorów co nie jest takie proste . Natomiast jak robimy parkiet lub deske na gotowo to takim sposobem jak tutaj.( kiepska jakość filmiku bo nakreciłem tak tylko z nudów:) ) http://www.youtube.com/watch?v=cB3_FdecMOw&feature=youtu.be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter30 24.09.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 a podaj nazwe bejcy ciemna wiem jak sie robi ale te biale deski bardzo mi sie podobaja olej koloryzujacy bialy nie robi takich ładnych białych desek podaj nazwe tej bejcy pozdrazwiam i dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 24.09.2012 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 (edytowane) Pamiętajcie że bejcowanie, czyli powierzchniowe barwienie drewna jest mocno ryzykowne na podłodze, a już na schodach to (według mnie) głupota. Szczególnie kiedy barwimy jasne drewno na bardzo ciemny kolor. Po pewnym czasie podłoga i schody się wytrze (lub pojawią się drobne uszkodzenia) i wyjdzie jasny kolor spod spodu. W jaki sposób uzupełnicie kolor? Pędzlem?Tamponem? - będzie widać każdy retusz. A szlifowanie takiej podłogi czy schodów to już tragedia. Nikt nie będzie chciał wam tego zrobić, bo będzie wiedział że będzie to bardzo trudne, a efekt i tak będzie kiepski (będą wyłazić przebarwienia z poprzedniego bejcowania). Nie idźcie tą drogą Edytowane 24 Września 2012 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 24.09.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 a podaj nazwe bejcy ciemna wiem jak sie robi ale te biale deski bardzo mi sie podobaja olej koloryzujacy bialy nie robi takich ładnych białych desek podaj nazwe tej bejcy pozdrazwiam i dziekuje http://www.sopur.com.pl/page.php?cat=13&lang=0 ale dodam że na tych bejcach idzie łatwo strzelic sobie w kolano bo cięzko się nakłada i trzeba mięc dobry system ( błyskawicznie schnie i potrafi plamić ale jak się zrobi dobrze to jest i efekt do pantograf - klientow zawsze powinno sie uswiadomic że bejca to raczej droga w jedna strone ( szczególnie jasne drzewo na ciemny kolor i szczegołnie jak sa deski frezowane- no ale klient nasz pan i jak chce to się robi) A raz na czas pojawia się taka moda w parkieciarstwie i kazdy jak jeden maz robi to samo- kilka lat temu królował bambus a teraz deska debowa barwiona na różne sposoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 25.09.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 (edytowane) Natomiast jak robimy parkiet lub deske na gotowo to takim sposobem jak tutaj.( kiepska jakość filmiku bo nakreciłem tak tylko z nudów:) ) http://www.youtube.com/watch?v=cB3_FdecMOw&feature=youtu.be a oto efekt tego bejcowania . Podłoga już ułożona http://imageshack.us/a/img713/4905/dscf5834a.jpg http://imageshack.us/a/img545/1281/dscf5835.jpg Edytowane 25 Września 2012 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts