Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale odjazd!!!!!:jawdrop: w życiu nie powiedziałabym że to sznurówka! Kinkiet niczym nietuzinkowa dizajnerska lampka!

Dzięki za info o impregnacie. Ja kupiłam fugę ciemnoszarą do metody pół suchej, nie wiem czy toto przejdzie przez tubkę. Może spróbują z mocnym woreczkim z uciętym rogiem.

Małgosiu :),

Cieszę się, że i Ty wypoczęłaś :). Teraz można działać dalej. Zdjęcia zapowiadają jeden z najbardziej oryginalnych domów :). Wszystko przemyślane i dopracowane. DIY ze sznurówką świetne :D. Masz też prawdziwy Skarb, który sam dzielnie sobie radzi z przeróbkami elektryki :).

Twosiu,

Dziewczyny mi poradziły, żebym Ciebie zapytała.

Przepraszam, że zaśmiecę Ci watek, ale zaraz jak przeczytasz to wykasuję.

Tak już pisałam dziewczynom fajnego miejsce w Toskanii.

Kilka lat temu miałam okazję zrobić objazdówkę po Toskanii, a teraz chciałabym mieć metę wypadową na tydzień.

Szukam czegoś na tydzień i nie chciałabym, żeby to był hotel. Raczej coś niedużego i romantycznego. :rolleyes:

Koleżanka, z którą nie mam obecnie kontaktu opowiadała mi, że ona z mężem zatrzymali się w Toskanii w jakiejś starej winnicy przerobionej na apartamenty z dostępem do kuchni.

Można było jedzenie przygotowywać sobie samemu, lub jeść z gospodarzami i z innymi gośćmi, jak jedna wielka włoska rodzina.

A nawet gotować razem z gospodarzami i uczyć się od nich potraw.

Właściciele mieli też stadninę (malutką 6 koni) oraz wypożyczalnię rowerów i to co najlepsze we Włoszech własne wino domowe

I właśnie czegoś takiego szukam.

Ponieważ słyszałam, że dobrze znasz Włochy, pomyślałam, że może znasz jakieś miejsce zbliżone do mojego idealnego opisu :lol2:

Pozdrawiam. A

Two - twoja ściana w sypialni jest obłędna:jawdrop: Zaraz po czarno- białych paskach moją druga miłością będzie kratka.

Kurna zastanawiam się jak ty "nadziałaś" tą sznurówkę na ten kabel :???:

Two, ciągle wracam do Twoich ostatnich zdjęć, bo się nie mogę napatrzeć :)

Genialnie połączyłaś elementy z totalnie różnych stylów, najmniejszy detal jest doskonale przemyślany. Całość wygląda niebanalnie, ciekawie i przytulnie, mimo że to przecież wczesny etap.

Gratuluję, coś czuję, że to będzie dla wielu inspiracja.

Ja sama zakochałam się dzięki Tobie w kratce :)

Ale odjazd!!!!!:jawdrop: w życiu nie powiedziałabym że to sznurówka! Kinkiet niczym nietuzinkowa dizajnerska lampka!

Twosia ale masz pomysły :wiggle: super :cool:

hehe, czad normalnie z tą sznurówką http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/a035.gif

lampa piękna i charakterna :yes:

:lol: sznurówka rządzi :lol2: Kinkiet do pary też już odmieniony, przydało by się w końcu je powiesić :p

Dzięki za info o impregnacie. Ja kupiłam fugę ciemnoszarą do metody pół suchej, nie wiem czy toto przejdzie przez tubkę. Może spróbują z mocnym woreczkim z uciętym rogiem.

A jaką tą fugę kupiliście? Ja tak na szybko nabyłam szarą do klinkieru Kreisel'a. Nie było u mnie zbyt dużego wyboru szczególnie w szarym kolorze :mad: Tak czy inaczej mam jej za mało i muszę dokupić więc jak masz jakąś fajną to może kupie taką jak Ty :)

Małgosiu :),

Cieszę się, że i Ty wypoczęłaś :). Teraz można działać dalej. Zdjęcia zapowiadają jeden z najbardziej oryginalnych domów :). Wszystko przemyślane i dopracowane. DIY ze sznurówką świetne :D. Masz też prawdziwy Skarb, który sam dzielnie sobie radzi z przeróbkami elektryki :).

Coś mi się wydaje, że ten skarb po lekturze Twojego komentarza urósł co najmniej ze 3 cm :lol2: Taaaki był dumny z tych przełączników :cool:

A moja zgromadzona, wakacyjna energia spełnia się teraz w malowaniu ramek :) Prace w domku czekają na powrót męskiego pierwiastka bo jednak wciąganie paneli na poddasze, bez schodów to nie dla mnie :p

Twosiu,

Ponieważ słyszałam, że dobrze znasz Włochy, pomyślałam, że może znasz jakieś miejsce zbliżone do mojego idealnego opisu :lol2:

Pozdrawiam. A

Illu mi co prawda już niedługo stuknie dwa latka jak mieszkam w IT ale pod Rzymem czyli region Lazio. Nie mam niestety żadnej sprawdzonej miejscówki w Toskanii :( W sumie jak się tam mieszka to nie ma okazji do szukania wakacyjnych lokum ;)

Mogę Ci za to polecić dwie stronki z ofertami:

tutaj szukałam mieszkania z pomocą googletranslate :D

www.casevacanza.it/

i jeszcze

http://www.homeaway.it/Italia/Toscana/r308.htm

z poziomu strony głównej można tu zmienić język na angielski (klikając w malutką flagę na samej górze) ale wtedy ceny są w funtach :p http://www.homeaway.co.uk/Italy/Tuscany/r308.htm

Two - twoja ściana w sypialni jest obłędna:jawdrop: Zaraz po czarno- białych paskach moją druga miłością będzie kratka.

Kurna zastanawiam się jak ty "nadziałaś" tą sznurówkę na ten kabel :???:

Dziękuję Mrówko :hug:

A sznurówka dała się nadziać bardzo prosto :) Jest pusta w środku i po obcięciu końcówek daje się bardzo łatwo nawlekać. Kupiłam ciut szerszą niż średnica kabelka.

Two, ciągle wracam do Twoich ostatnich zdjęć, bo się nie mogę napatrzeć :)

Genialnie połączyłaś elementy z totalnie różnych stylów, najmniejszy detal jest doskonale przemyślany. Całość wygląda niebanalnie, ciekawie i przytulnie, mimo że to przecież wczesny etap.

Gratuluję, coś czuję, że to będzie dla wielu inspiracja.

Ja sama zakochałam się dzięki Tobie w kratce :)

Dziękuję Dropciu :hug: Bardzo miło usłyszeć takie słowa a szczególnie od Ciebie bo przecież Ty masz cudnie dobrany każdy jeden drobiazg :yes:

Mam nadzieję, że w pozostałych pomieszczeniach intuicja też nas nie zawiedzie i moje połączenie stylów wyjdzie tak fajnie jak w sypialni, która nieskromnie przyznam bardzo mi się podoba :lol:

http://domoranking.blogspot.com/

Znacie tą stronkę? Ja nie znałam :p Właśnie studiuję porównanie wzorzystych płytek pod kątem górnej łazienki.

Czy ktoś może orientuje się jak będzie teraz ze zwrotem wat? Czy w przyszłym roku można jeszcze składać wnioski?

Twosiu my taką kupiliśmy fugę

http://askot.krakow.pl/userdata/gfx/2c20966ab922b7666f1a414d85fe6106.jpg

http://askot.krakow.pl/pl/p/PCB-ZAPRAWA-Z-TRASEM-DO-SPOINOWANIA-CEGIEL-ELEWACYJNYCH-KLINKIEROWYCH-ORAZ-RECZNIE-FORMOWANYCH-SK-T-25KG-CIEMNOSZARA/9097

Mąż już nabrał małej wprawy i idzie mu to trochę szybciej - ale niestety - zaprawa jest za sucha i gęsta aby przeszła przez tubkę - naklada ją szpachelką i taka małą kilenią do fugowania.

Wydaje mi sie ze wyglada dobrze. Zdjęcia są w moim watku - widać podział na "mokrą" i "suchą" fugę. Efekt mnie się wydaje, ze niezły ;-)

http://domoranking.blogspot.com/

Znacie tą stronkę? Ja nie znałam :p Właśnie studiuję porównanie wzorzystych płytek pod kątem górnej łazienki.

Czy ktoś może orientuje się jak będzie teraz ze zwrotem wat? Czy w przyszłym roku można jeszcze składać wnioski?

Nie znałam tej stronki :no: Poszperam, bo na razie jeszcze nic nie ułożone. Może zapobiegnę katastrofie ;).

Jeśli chodzi o VAT, jeśli nie złożyliście jeszcze nigdy wniosku o zwrot VAT-u budowlanego to do końca 2013 roku powinniście to zrobić. To rozpoczyna 5-letni limit do wykorzystania zwrotu - źródło.

Małgosia,

przepięknie - cudowna kraciasta tapeta!!!!!

Coraz piękniej i niezwyklej u Ciebie!

Niestety, zwrot VAT możliwy jest wyłącznie jeszcze tylko na podstawie wydatków za 2013 - czyli musisz mieć faktury z tego roku.

A rozliczyć je można do końca "swojego" okresu rozliczeniowego (liczonego na podstawie I zwrotu VAT) - ale nie można będzie ubiegać się za zwrot mając faktury z 2014 i kolejnych - taką interpretację przekazał nam pracownik US, zresztą w forumowym wątku o zwrocie też tak piszą.

O rany Aniu naprawdę? :(

To jaki jest sens tych 5 lat? Nie wgryzałam się w temat, bo sądziłam, że od złożenia można normalnie odliczać faktury przez 5 kolejnych lat. To co napisałaś zmienia postać rzeczy. My mamy faktury jeszcze z poprzednich lat nierozliczone i w biurze które nas obsługuje zapewniali, że można je odliczyć nawet w tym roku.

Hej Twosiu,

obłędnie jest u Ciebie- te wszystkie pomysły na łączenie faktur, wzorów- ja nie jest taka odważna, a Tobie wychodzi to genialnie:jawdrop:

Tak trzymać! Opowiadaj co teraz porabiacie?

Cmok:)