Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trochę rustykalnie,odrobinę glamour, ciut barokko :)

Recommended Posts

hey

Twośka

dawno mnie u Ciebie nie było

pięknie u Ciebie i co raz więcej odhaczone

Super

Dzięki Karola :) Siedzę teraz w PL wiec w końcu coś więcej się dzieje. Niestety w zamian za to jest mnie trochę mniej na forum.

Two cudnie jest !!! a sznurówka rządzi ;)

:hug: dzięki

Twosiu my taką kupiliśmy fugę (...)

Mąż już nabrał małej wprawy i idzie mu to trochę szybciej - ale niestety - zaprawa jest za sucha i gęsta aby przeszła przez tubkę - naklada ją szpachelką i taka małą kilenią do fugowania.

Dzięki za namiary. U mnie raczej będzie fugował Pan Radzio :) Mąż nie ma o tym pojęcia a przede wszystkim jest "na wygnaniu" a ja się nie biorę za prace na wysokościach. Na drabinie zaraz kręci mi się w głowie :p

Małgosiu najlepiej i najpiękniej wykorzystana sznurówka na świecie :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Sznurówka to jest pomysł pięknie

:lol: dzięki dziewczyny :)

Jeśli chodzi o VAT, jeśli nie złożyliście jeszcze nigdy wniosku o zwrot VAT-u budowlanego to do końca 2013 roku powinniście to zrobić. To rozpoczyna 5-letni limit do wykorzystania zwrotu - źródło.

Niestety, zwrot VAT możliwy jest wyłącznie jeszcze tylko na podstawie wydatków za 2013 - czyli musisz mieć faktury z tego roku.

A rozliczyć je można do końca "swojego" okresu rozliczeniowego (liczonego na podstawie I zwrotu VAT) - ale nie można będzie ubiegać się za zwrot mając faktury z 2014 i kolejnych - taką interpretację przekazał nam pracownik US, zresztą w forumowym wątku o zwrocie też tak piszą.

O rany Aniu naprawdę? :(

To jaki jest sens tych 5 lat? Nie wgryzałam się w temat, bo sądziłam, że od złożenia można normalnie odliczać faktury przez 5 kolejnych lat. To co napisałaś zmienia postać rzeczy. My mamy faktury jeszcze z poprzednich lat nierozliczone i w biurze które nas obsługuje zapewniali, że można je odliczyć nawet w tym roku.

Dziewczyny, w końcu ja też poleciałam do naszego US dopytać o szczegóły i szczerze powiedziawszy nie dowiedziałam się nic :sick: Pan poinformował mnie, że w tej chwili nie jest w stanie udzielić mi jednoznacznej odpowiedzi ponieważ nadal wszystko nie jest do końca ustalone :confused:

Wychodzi na to, że co urząd to interpretacja.

Chyba najlepszą opcją będzie trzymanie się tego co napisała Sharlot.

W tym roku złożyliśmy już wniosek po raz drugi więc powinnam mieć jeszcze trzy lata na odliczenia. Czyli pozostaje zbieranie faktur i kupienie tego co da się odliczyć jeszcze przed końcem roku.

Hej Twosiu,

obłędnie jest u Ciebie- te wszystkie pomysły na łączenie faktur, wzorów- ja nie jest taka odważna, a Tobie wychodzi to genialnie:jawdrop:

Tak trzymać! Opowiadaj co teraz porabiacie?

Cmok:)

Cześć Aga :) Dawno Cię nie było. Dziękuje za komplementy, nie wiem czy zasłużone ale bardzo miłe :D

W tej chwili czekamy na powrót Pana Radzia z urlopu i mam nadzieję wrócimy do działań. W międzyczasie zabrałam się na nowo do nóg fotela. Zdarłam starą farbę, która miała okropną gęsią skórkę i maluje od nowa zupełnie inną farbą. Puki co wygląda to dużo lepiej niż poprzednio :) Chciała bym na koniec września zanieść je w końcu do tapicera.

Twoisiu,

Bardzo dziękuję za odpowiedź w sprawie Toskanii. :hug:

Mam nadzieję, że linki choć trochę się przydały :)

Edytowane przez TwoOfUs

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:bye: Hej dziewczyny i chłopaki;

Melduje, że żyję i podglądam od czasu do czasu ale totalnie nie mam weny do pisania. Jeeesień idzie a ja się chyba odzwyczaiłam od takiej pogody :( Nieustannie jestem senna. Do tego kot mi zwariował i codziennie o 5 ma fazę na przytulanie i zabawy piłeczką :sick: Jedyne co ją ucisza to jedzenie, ale ten tłuścioch waży już 7,5kg i znowu jest na diecie :mad:

Z miłych rzeczy, w końcu płynie do nas zwrot wat więc jest szansa, że kupimy AGD i ruszymy z montażem kuchni :) Czekam niecierpliwie na tą chwilę... bo przecież ile można czekać :p

Pomalowałam też nogi od foteli, mam tkaninę i wielką nadzieję, że jak misiek przyjedzie oddamy fotele do tapicera.

W związku z zamieszaniem z wat robię też listę tego co zostało nam do kupienia a co dało by się odliczyć, żeby w razie czego kupić przed końcem roku. Zostały nam między innymi panele do jednej z sypialni na poddaszu i tutaj mam dylemat. Panele do większej sypialni kupiliśmy okazyjnie już w zeszłym roku, ale teraz jak na nie patrzę to mam wątpliwości czy do mniejszej sypialni chcę takie same. Ale inne panele w każdym pokoju to kiszka :sick: eh... wpakowałam się i chyba pusze pokochać :(

Kupione mamy takie

http://www.kronoarena.com/img_cms/8757-aranz01-CMYK.jpg

a teraz wybrała bym coś jaśniejszego :(

te mi się bardzo podobają:

http://paneland.pl/media/catalog/product/cache/1/thumbnail/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/a/r/aranzacja-tarkett-laminart-8213299.jpg

Małgosiu, o co chodzi z tym zwrotem?

Dlaczego musicie wszystko w tym roku kupić?

No i wklejaj jakieś zdjęcia.

Nic zupełnie nie masz do pokazania? Nie wierzę :p

Bo przyjadę i lanie zrobię!

Jak komputer się sprawuje?

Aniu nie musimy w tym roku ale ale pan w skarbówce przy składaniu wniosku o zwrot wat nastraszył mnie, że 2013 to będzie ostatni rok za który można oczekiwać zwrotu :confused: Co prawda przy kolejnej wizycie inny już pan nie potwierdził ani nie zaprzeczył czyli jak zawsze interpretacja tej granicy 2013 jest niejasna :mad:

Tak czy inaczej nam zostało już niewiele zakupów do wnętrz. Tylko górna łazienka i podłoga do jednej sypialni więc mamy nadzieję zakończyć to w tym roku a na wiosnę kolejnego myśleć już tylko o domku z zewnątrz, tarasie i ogrodzie. Zobaczymy jak plan się uda ;)

Żadnych nowych fotek niestety nie mam :( Pan Radzio ma urlop a ja razem z nim, bo już dawno nie byłam na budowie. Sama niewiele tam mogę zrobić a mycie okien jest teraz bez sensu. Ostatnio umyłam wszystkie w salonie (te największe) a zaraz potem panowie docinający listwy, zakurzyli wszystko pyłem z maszyny :sick:

26 września przylatuje misiek i wtedy na pewno coś się będzie działo :):yes:

A co do komputera to :evil: Przyszedł mi zamówiony w chinach wiatraczek i też nie pasował :sick: zareklamowałam go i mają dosłać kolejny, oby tym razem dobry. Puki co kupiłam sobie podkładkę chłodzącą z zewnętrznymi wiatrakami i sprzęt się nie grzeje. Dodatkowo ostatnio sprzyja mu pogoda ;)

Tak czy inaczej windows mi się restartuje jak tylko włączy się wygaszacz więc trzeba go przeinstalować i znowu szwankuje mi zasilanie. Czyli jak nie urok to... :p

Małgosiu, a wiesz, że mnie nie przeszkadza zupełnie jeśli w każdym pokoju położony jest inny panel? Chyba jestem dziwna pod tym względem :rolleyes:

Te które macie są dość charakterystyczne. Jest ryzyko, że im ich więcej tym się szybciej znudzą.

Szkoda, że nie ma fotek, ale spokojnie - poczekamy :) Ty nas nigdy pod względem wrażeń estetycznych nie zawodzisz :)

:hug: Dropciu, strasznie mi miło :oops:

Puki co robię to, co mogę zrobić sama. Maluję ramki na jedyny słuszny biały kolor ;) i nogi na jedynie słuszny czarny :lol2: Więc na zdjęciach nie mam bardzo co pokazywać. Mam jedno fajne z serduszkiem, które przemalowałam.

To było serduszko które dostałam na nasze pierwsze walentynki :) było czerwone z zielonymi listeczkami, trochę kiczowate ;) ale taki był wtedy budżet :lol2: Szkoda mi je wyrzucać bo to jakaś pamiątka i prezent więc postanowiłam że przemaluje.

Zrobiłam mu zdjęcie w trakcie malowania zanim położyłam wszystkie kilkanaście warstw :eek: strasznie ciężko było pokryć tą czerwień.

http://www.infloral.pl/murator/serduchomale.JPG

A z panelami to sama już nie wiem :confused:

Kiedyś i tak wymienimy je na drewno więc stwierdziłam ze mogę poszaleć i wybrałam dosyć nietypowe :p tylko mam obawy że jak w każdym pokoju będą inne to wyjdzie mi jak w muzeum, co krok to dziwniejszy eksponat :p

hej,mi również nie przeszkadzają inne panele...a podobają mi się jedne i drugie....skoro i tak macie wymienić kiedyś na drewno to ja bym zaryzykowała i wzięla również te jaśniejsze,a nie męczyła się z jednymi:)później będzie Ci łatwiej podjąć decyzję,czy wolisz jasne,czy ciemne drewno:)miłego weekendu pozdrawiam buziaczki

Małgosiu,

Zbliża się 26 IX - będzie się działo :D

Ja u siebie chciałam wszędzie takie same podłogi, ale raczej nam nie wyjdzie ten plan :(.

Widziałam niedawno podobne do Twoich paneli z napisami, ale w jasnej wersji. Podobały mi się i od razu skojarzyły z Tobą.

Ja bym poszła w jasne skoro i tak planujesz w przyszłości wymianę. Będziesz miała porównanie w ich utrzymaniu :).

• 2 weeks później...