Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trochę rustykalnie,odrobinę glamour, ciut barokko :)

Recommended Posts

Ojej Majeczko no to Ty nie powinnaś mieć problemu z doborem roślinek a może kuzyn pomoże w zaprojektowaniu rabatek :)

Pomoże :yes: Nawet mieliśmy sie wybrać teraz razem do szkółki celem zakupu drzew i krzewów, no ale niestety On ostatnio nie ma na nic czasu :no: Np.teraz jest na konferencji naukowej na Ukrainie ... no i kiedy ja mogę Go do swoich celów wykorzystać :lol2:

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Od razu odrzucam roślinki które mogą przemarzać i którymi trzeba się jakoś mocno opiekować żeby potem nie było rozczarowań ;)

ja też starałam sie na to patrzeć :yes:

A czy podołasz - no jacha!!!! :lol:

Maju ale masz fajnie :wiggle: pozazdrościć

To jak będę kupować drzewka do mojego sadku to się zgłoszę do Ciebie :rolleyes: może kuzyn spojrzy okiem na listę - i powie czy kupować czy nie :)

Fajne te ogrodowe pomysły. Mnie tylko przeraża to, że nasze ogrody tak mają szansę wyglądać za wiele, wiele lat. Jak chodzę po tych szkółkach i widzę ceny drzewek (tych dużych) to aż mi się słabo robi. Np brzoza 2 metrowa 49 pln ale już taka 4 metrowa (to i tak wątły badylek) 269 pln :(.

Może na starość będziemy mieć taki ogród ;).

aha - podoba mi sie ta cegła bardzo :).

Julianko to też jedno z moich ulubionych zdjęć :wiggle: chciałabym żeby moja pergola tak wyszła :)

Mirelko U moich rodziców dopiero teraz po 10 latach zrobił się prawdziwy gąszcz ale oni sadzili naprawdę malutkie sadzonki. Niestety z ogrodem tak już jest, że trzeba poczekać na ostateczny efekt. Ja chyba te główne drzewka kupię od razu trochę większe, nie jest ich aż tak dużo, a chociaż będzie coś widać ;) Na pozostałe będziemy czekać aż urosną :) Zaplanowałam sobie trochę pnączy na pergolach, trawy i roślinki okrywowe, one rosną dość szybko więc jest nadzieja że nie będzie to aż tak długo.

Edit: A czy ktoś z Was ma może doświadczenia z cegłą w ogrodzie? Właśnie szukam informacji na temat użytkowania takich ścieżek. Kiedyś u moich rodziców na działce były obrzeża z cegły rozbiórkowej i chyba nawet nieźle się trzymały, ciekawe jak jest ze ścieżkami.

Edytowane przez TwoOfUs

Dawno nie zaglądałam do galerii forumowiczów.... ale wiedziałam, że jak już się skuszę to utknę :D

Two, jestem pod wrażeniem! plan ogrodu jest niesamowity- akurat trafiłam do Ciebie w dobrym momencie bo od jakiegoś czasu wertuję strony w poszukiwaniu inspiracji ogrodowych..

Walczę z trawą od 5 lat..właściwie to z chwastami i jedno wiem na pewno- trawy chcę mieć jak najmniej, bo czasu na pielęgnację zdecydowanie mi brakuje...

Zawsze myślałam, że dam radę sama zaplanować sobie nasadzenia w ogrodzie, ale doszłam do wniosku, że to będzie wyrzucenie pieniędzy w błoto, bo ani ja się nie znam na roślinach ani na ich pielęgnacji, więc znając życie nakupiłabym zieleniny, która jakby mi szczęście dopisało to rok by się utrzymała :D i teraz szukam sensownej firmy do zaprojektowania ogrodu... z realizacją sama będę walczyć, ale to i tak mniejsze ryzyko wtopy ;)

Ps. cegła w ogrodzie też mi się marzy...ale gdzieś wyczytałam, że do trwałości można się przyczepić... w sumie też bardzo mi się podobają ścieżki z jasnego kamienia/grysu... więc jeśli jedno odrzucę to drugi pomysł wykorzystam ;)

Aguś projekt jest na poprzedniej stronie :D

Rany, od oglądania tego kamienia, to coś mi się już na oczy rzuciło:eek::bash:

Dzięki Maju:D

Two piękny projekcik- super profesjonalny:jawdrop::jawdrop: Bardzo fajnie rozmieściłaś rabaty- jak wszystko się rozrośnie, to będzie bardzo przytulnie. Trawki zostawiłaś w sam raz:yes: To będzie piękny ogród:D

Karolka Pamiętam, pamiętam :yes: robi się :)

Madileo, Aga bardzo mi miło, że projekt się podoba :) Trawki właśnie nie chciałam za dużo bo to jednak bardzo pracochłonne, mam za to nadzieję, że ten kawałek będzie przynajmniej wypieszczony ;)

O cegiełce tak właśnie wyczytałam, że z czasem się kruszy ale w takim ogrodzie to może mieć swój urok :) Zastanowię się nad tym bo może tylko obrzeża, murki i główną ścieżkę do domu dam z cegiełki a resztę z białego żwirku :rolleyes:

Drop, Vesilka Dziękuję za komplementy :oops: doświadczonym projektantem to ja nie jestem :p ale podobała mi się ta zabawa ;) Takie urządzanie wnętrz na poziomie hard :)

Teraz siedzę i rozmyślam nad żywopłotem. Tuje mi się nie podobają, posadziłabym cisy ale trzeba na nie długo czekać :( Wyszukałam sobie trochę artykułów pomocniczych:

By nasz ogród przypominał ogród angielski z dawnych czasów powinniśmy zadbać, aby nie zabrakło w nim: nieregularnych rabat, złożonych z różnych gatunków roślin (za to mogą być utrzymane w jednej tonacji kolorystycznej), skupisk dużych krzaków i niewysokich drzew, kwiatowej „dzikiej” łąki. Stylowy jest też strzyżony trawnik i żywopłoty. Dobrze jest też wprowadzić jakieś dekoracje - postarzone rzeźby ogrodowe oraz donice z roślinami (lub nawet fragmenty ruin). Ścieżki i linie nasadzeń powinny być nieregularne, a cały ogród ma sprawiać wrażenie naturalnego i „dzikiego” – pomimo że wszystko jest w nim starannie zaplanowane.

W ogrodzie angielskim nie może zabraknąć różnych odmian róż i pnączy (powojników, bluszczy, glicynii). Ponadto roślinami, które świetnie nadadzą się na angielską rabatę są: lawenda, irysy, rezeda wonna, nagietek lekarski, floks, naparstnica purpurowa, koper ogrodowy, czarnuszka damasceńska. Warto też posadzić krzewy, takie jak: jaśminowiec wonny, budleja Dawida, bukszpan, ostrokrzew, berberys, mahonia.

stąd http://www.e-ogrodek.pl

Angielskie ogrody pełne są regularnie wystrzyżonych trawników oraz pnących roślin o stonowanych barwach. Usytuowane w aranżacjach altany, mają najczęściej ażurowe ściany, po których wspinają się pnące róże, winobluszcze lub powojniki. Alejki obsadzane są wieloletnimi hortensjami, hibiskusami, oraz floksami. Do aranżacji tych dobrze pasują także rośliny jednoroczne, takie jak: bratki i nagietki. Dobrym sposobem na oddzielenie przestrzeni jest posadzenie krzewów ozdobnych oraz roślin pnących.
stąd http://www.e-ogrodek.pl/a/8209,ogrod-w-stylu-angielskim

I trochę na temat żywopłotów:

http://pl.pl.allconstructions.com/portal/categories/49/1/0/1/article/5799/zywoploty

http://www.gniazdko.com/zywe-ploty/

http://www.wymarzonyogrod.pl/1265_4828.htm

Spodobała mi się opcja żywopłotu z głogu :) Ładnie kwitnie na wiosnę, jesienią przebarwiają mu się liście i ma dekoracyjne, czerwone owocki, no i można go zaplatać tworząc gęsty, trudny do sforsowania płot :eek: Nie ma specjalnych wymagań i bardzo pasuje też do sielskiego angielskiego klimatu mojego ogródka :D Tylko zimą nie będzie bardzo dekoracyjny, musiałabym obok zakomponować coś co by przyciągało uwagę zimą http://www.picgifs.com/smileys/smileys-and-emoticons/thinking/smileys-thinking-029488.gif

Tutaj trochę na ten temat:

Glogi___zywia_i_bronia

zywoplot-w-stylu-sielskiej-angielskiej

Jaszcze jedna, ciekawa opcja szybko rosnącego żywopłotu do zaplatania - żywopłot wierzbowy. Niestety nie kwitnie i nie ma kolorowych owocków ale za to można mu nadawać naprawdę fantazyjne kształty :)

Więcej na ten tema tutaj

http://www.arborea.se/Salix_viminalis_hydda_2.jpg

właśnie doczytałam że to mocno ekspansywny żywopłot ;) tutaj

Edytowane przez TwoOfUs

Drop, Vesilka Dziękuję za komplementy :oops: doświadczonym projektantem to ja nie jestem :p ale podobała mi się ta zabawa ;)

Ale, wiesz, gdyby zaszła kiedyś taka potrzeba, to masz pomysł na biznes :)

Poważnie mówię!