Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam w projekcie drzwi balkonowe (5 szt.) o wysokości 2,8 m. zapytałem kilka firm i każda odpowiada, że takich wysokości nie robią. sugerują trzy rozwiązania: wstawić mniejsze drzwi balkonowe (trochę szkoda, bo ładne są duże okna) , mogą zrobić ale bez gwarancji (odpada), zrobią z gwarancją ale na górę wstawią poprzeczkę (popsuje cały efekt). Czy ktoś z Was ma takie duże okna/drzwi? Gdzie można je kupić? kto to zrobi dobrze?

Sebastian

Masz w projekcie? Zapytaj projektanta.. bo to on wepchnął CIę na minę. Ładnie wygląda w prezentazji domu, ale.. w rzeczywistości to albo projektant chciał zrobić na Tobie wrażenie ( i zataił, że to będzie trudne) albo był... (sorry, ale brzydkie słowo ciśnie mi się na palce)

Na wysokość 280 cm robi się HS`y w drewnie..

Masz w projekcie? Zapytaj projektanta.. bo to on wepchnął CIę na minę. Ładnie wygląda w prezentazji domu, ale.. w rzeczywistości to albo projektant chciał zrobić na Tobie wrażenie ( i zataił, że to będzie trudne) albo był... (sorry, ale brzydkie słowo ciśnie mi się na palce)

Na wysokość 280 cm robi się HS`y w drewnie..

Czym są "HS'y w drewnie"?

Naszaheidi - to nie zaśmiecanie wątku. Warto podzielić się dobrymi doświadczeniami i napisać nazwę firmy (z tym, że jak ją wymienisz to połowa użytkowników będzie upatrywała w tym reklamy;) . Z tym, że witryna tej wysokości jest po pierwsze: nieotwierana, po drugie - dzielona. Tu jest problem, bo Sebmal chcialby takie wysokie skrzydła bez podziałów.

HS to tzw balkony przesuwne nieskoprogowe. Nie mają klasyczynych okuć, więc mają inne możliwości techniczne. W PCW "dosięga" je tabela statyczna (maksymalne gabaryty skrzydeł) ale w drewnie te możliwości są większe.

Naszaheidi - to nie zaśmiecanie wątku. Warto podzielić się dobrymi doświadczeniami i napisać nazwę firmy (z tym, że jak ją wymienisz to połowa użytkowników będzie upatrywała w tym reklamy;) . Z tym, że witryna tej wysokości jest po pierwsze: nieotwierana, po drugie - dzielona. Tu jest problem, bo Sebmal chcialby takie wysokie skrzydła bez podziałów.

HS to tzw balkony przesuwne nieskoprogowe. Nie mają klasyczynych okuć, więc mają inne możliwości techniczne. W PCW "dosięga" je tabela statyczna (maksymalne gabaryty skrzydeł) ale w drewnie te możliwości są większe.

powoli się w to wdrażam. niestety nie udało mi się namierzyć żadnej firmy, która byłaby gotowa wykonać takie okna. zaczęliśmy rozważać możliwość zmniejszenia okien do 2,5 metra. myślicie, że jeśli w powstałą przestrzeń między nadprożem i oknem wstawimy kasetę z roletą to będzie ok? jakie duże są takie kasety? domisko od strony dużych okien ma wyglądać tak:

2 kopia.jpg

oczywiście chodzi o okna na parterze.

S.

Hej,podzielilam sie wiedza prywatnie,nie chce tu problemow,bo jestem raczej osoba czytajaca nie dyskutujaca na forum.

Taki HS mam teraz w obecnym domu.

Musicie wziasc pod uwage wage takiego skrzydla.Co prawda jezdzi po prowadnicy ale zeby otworzyc trzeba go mocno do siebie pociagnac i odbic w bok.MOje skrzydlo jest wymiarow OK.225/115,drugie to fix staly.Nie kazdy ma sile to otworzyc.

A co do wysokich okien to musialam zamowic samoczyszczace na zewnatrz,bo przy takiej wysokosci to tragedia.Pewnie bede musiala do mycia wziasc ludzi pajakow a to spory koszt.

Okazuje się, że Wiktorczyk może zrobić takie okna bez większych problemów. Podobno nawet większe robili z pełną gwarancją. Szukam dalej firmy, która może mi zrobić okna z PCV wraz z kasetą na roletę na wyskość 2,75m. Opcję okien z drewna zostawię sobie jako ostateczność.

Słuszne spostrzeżenie Wojtku. Często Klienci mylą nazwy - nie tylko w przesuwkach (przyznaję że niekiedy sam muszę sie zastanowić czym jest HS, HST, PSK itp, a co dopiero człowiek, który ma z tym styczność raz w zyciu - przy zakupie..

Nie mniej jednak, trzeba pamiętać, że takie ogromne przeszklenia tak czy inaczej ważą - trudno oczekiwać, żeby skrzydło o wadze 100-150 kg małe dziecko mogło przesunąć jednym palcem.