sebmal 16.05.2011 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 mam w projekcie drzwi balkonowe (5 szt.) o wysokości 2,8 m. zapytałem kilka firm i każda odpowiada, że takich wysokości nie robią. sugerują trzy rozwiązania: wstawić mniejsze drzwi balkonowe (trochę szkoda, bo ładne są duże okna) , mogą zrobić ale bez gwarancji (odpada), zrobią z gwarancją ale na górę wstawią poprzeczkę (popsuje cały efekt). Czy ktoś z Was ma takie duże okna/drzwi? Gdzie można je kupić? kto to zrobi dobrze? Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.05.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Masz w projekcie? Zapytaj projektanta.. bo to on wepchnął CIę na minę. Ładnie wygląda w prezentazji domu, ale.. w rzeczywistości to albo projektant chciał zrobić na Tobie wrażenie ( i zataił, że to będzie trudne) albo był... (sorry, ale brzydkie słowo ciśnie mi się na palce) Na wysokość 280 cm robi się HS`y w drewnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebmal 17.05.2011 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Masz w projekcie? Zapytaj projektanta.. bo to on wepchnął CIę na minę. Ładnie wygląda w prezentazji domu, ale.. w rzeczywistości to albo projektant chciał zrobić na Tobie wrażenie ( i zataił, że to będzie trudne) albo był... (sorry, ale brzydkie słowo ciśnie mi się na palce) Na wysokość 280 cm robi się HS`y w drewnie.. Czym są "HS'y w drewnie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszaheidi 17.05.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Ja mam takie,salon wysoosci 6 m,rzeczywiscie to wymysl architekta a dla nas wydana kasa i obawa:jak to ogrzac!!!mam plastiki ale byla opcja w aluminium lub drewno+alu.Napisz do mnie na prv,zebym nie zasmiecala tu watku.Robila mi to firma z Warszawy,jestem bardzo zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.05.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Naszaheidi - to nie zaśmiecanie wątku. Warto podzielić się dobrymi doświadczeniami i napisać nazwę firmy (z tym, że jak ją wymienisz to połowa użytkowników będzie upatrywała w tym reklamy;) . Z tym, że witryna tej wysokości jest po pierwsze: nieotwierana, po drugie - dzielona. Tu jest problem, bo Sebmal chcialby takie wysokie skrzydła bez podziałów. HS to tzw balkony przesuwne nieskoprogowe. Nie mają klasyczynych okuć, więc mają inne możliwości techniczne. W PCW "dosięga" je tabela statyczna (maksymalne gabaryty skrzydeł) ale w drewnie te możliwości są większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebmal 17.05.2011 23:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Naszaheidi - to nie zaśmiecanie wątku. Warto podzielić się dobrymi doświadczeniami i napisać nazwę firmy (z tym, że jak ją wymienisz to połowa użytkowników będzie upatrywała w tym reklamy;) . Z tym, że witryna tej wysokości jest po pierwsze: nieotwierana, po drugie - dzielona. Tu jest problem, bo Sebmal chcialby takie wysokie skrzydła bez podziałów. HS to tzw balkony przesuwne nieskoprogowe. Nie mają klasyczynych okuć, więc mają inne możliwości techniczne. W PCW "dosięga" je tabela statyczna (maksymalne gabaryty skrzydeł) ale w drewnie te możliwości są większe. powoli się w to wdrażam. niestety nie udało mi się namierzyć żadnej firmy, która byłaby gotowa wykonać takie okna. zaczęliśmy rozważać możliwość zmniejszenia okien do 2,5 metra. myślicie, że jeśli w powstałą przestrzeń między nadprożem i oknem wstawimy kasetę z roletą to będzie ok? jakie duże są takie kasety? domisko od strony dużych okien ma wyglądać tak: oczywiście chodzi o okna na parterze. S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 18.05.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Nie powinno być problemu z wykonaniem takich okien z aluminium. Wbrew pozorom wcale nie musi być to nieenergooszczędne rozwiązanie - przy takim stosunku powierzchni szyb do profili powinieneś uzyskać U okna poniżej 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naszaheidi 18.05.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Hej,podzielilam sie wiedza prywatnie,nie chce tu problemow,bo jestem raczej osoba czytajaca nie dyskutujaca na forum.Taki HS mam teraz w obecnym domu.Musicie wziasc pod uwage wage takiego skrzydla.Co prawda jezdzi po prowadnicy ale zeby otworzyc trzeba go mocno do siebie pociagnac i odbic w bok.MOje skrzydlo jest wymiarow OK.225/115,drugie to fix staly.Nie kazdy ma sile to otworzyc.A co do wysokich okien to musialam zamowic samoczyszczace na zewnatrz,bo przy takiej wysokosci to tragedia.Pewnie bede musiala do mycia wziasc ludzi pajakow a to spory koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebmal 19.05.2011 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Okazuje się, że Wiktorczyk może zrobić takie okna bez większych problemów. Podobno nawet większe robili z pełną gwarancją. Szukam dalej firmy, która może mi zrobić okna z PCV wraz z kasetą na roletę na wyskość 2,75m. Opcję okien z drewna zostawię sobie jako ostateczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 19.05.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 z pcv nikt o zdrowych zmysłach nie zrobi ci tego w jednym skrzydle, za duża wysokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 21.05.2011 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Taki HS mam teraz w obecnym domu. Musicie wziasc pod uwage wage takiego skrzydla.Co prawda jezdzi po prowadnicy ale zeby otworzyc trzeba go mocno do siebie pociagnac i odbic w bok. Coś mi się zdaje, że nie masz wcale HS-a ale PSK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.05.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Słuszne spostrzeżenie Wojtku. Często Klienci mylą nazwy - nie tylko w przesuwkach (przyznaję że niekiedy sam muszę sie zastanowić czym jest HS, HST, PSK itp, a co dopiero człowiek, który ma z tym styczność raz w zyciu - przy zakupie..Nie mniej jednak, trzeba pamiętać, że takie ogromne przeszklenia tak czy inaczej ważą - trudno oczekiwać, żeby skrzydło o wadze 100-150 kg małe dziecko mogło przesunąć jednym palcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebmal 23.05.2011 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 A jakie okucia polecalibyście do tych dużych okien? Domyślam się że powinny być jakieś solidne ale czy jest jakaś firma która robi szczególnie mocne okucia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts