w_a_pinteria.pl 16.05.2011 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Witam,oczytałem się tych postów o grubościach i rodzajach wełny i chyba już wiem co w mojej sytuacji zrobić: Ale od początku1. Budynek z ytonga (bedzie ocieplony) do pomieszkiwania 3-4 dni w tygodniu, góry.2. Wazniejsze zeby nie było gorąco w lecie, w zimie i tak bede tam tylko czasami bywał. Budynek w zimie bedzie sporadycznie uzywany i sporadycznie ogrzewany.2. Dach dwuspadowy, blachodachówka, 45 stopni, pod spodem membrana i krokwie 15,5cm, poddasze uzytkowe. Chyba pójdę tak:a. Knauf ecotec 15 w krokwie i 5 w poprzek, folia.b. Albo knauf ecotec 10 w krokiwie i 10 w poprzek, folia. Krokwie są 15,5 I tu pytanie: wersja B lepiej izoluje mostki (krokwie), ale czy 5 cm luzu (wełna-membrana) nie będzie pokusą dla robali i myszy? Nie ma chyba sensu dawac 15+10 (przy tym przeznaczeniu budynku). I druga zagadka: czy zamiast folii paroizolacyjnej mozna od środka pod płyty rzucic membranę? oczywiście drugą stroną niż ta pod blachą. Chyba najważniejsze w tym wszystkim jest zeby wełna utrzymała grubość, nie wzięła wilgoci, nie zsunęła się i zeby się mi lokatorzy (robale/gryzonie) nie wprowadzili. Co myślicie? wersja A) czy B)? Pozdrowienia WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orlando 24.05.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Skoro zdecydowałeś się na 20cm to 15cm + 5. Wtedy ściśle wypełni się przestrzeń między krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.07.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 No to ja nie rozumiem jak można budynek sporadycznie ogrzewać w zimie? Skoro to ma być taki letniskowy to szkoda zachodu z tą wełna. Nie wiem jakie masz okna ale jak ciepłe to ci wilgoć wlezie bez ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts