Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie grubości warstw wełny przy ociepleniu dachu?

Recommended Posts

Witam,

oczytałem się tych postów o grubościach i rodzajach wełny i chyba już wiem co w mojej sytuacji zrobić:

Ale od początku

1. Budynek z ytonga (bedzie ocieplony) do pomieszkiwania 3-4 dni w tygodniu, góry.

2. Wazniejsze zeby nie było gorąco w lecie, w zimie i tak bede tam tylko czasami bywał. Budynek w zimie bedzie sporadycznie uzywany i sporadycznie ogrzewany.

2. Dach dwuspadowy, blachodachówka, 45 stopni, pod spodem membrana i krokwie 15,5cm, poddasze uzytkowe.

Chyba pójdę tak:

a. Knauf ecotec 15 w krokwie i 5 w poprzek, folia.

b. Albo knauf ecotec 10 w krokiwie i 10 w poprzek, folia. Krokwie są 15,5

I tu pytanie: wersja B lepiej izoluje mostki (krokwie), ale czy 5 cm luzu (wełna-membrana) nie będzie pokusą dla robali i myszy? Nie ma chyba sensu dawac 15+10 (przy tym przeznaczeniu budynku).

I druga zagadka: czy zamiast folii paroizolacyjnej mozna od środka pod płyty rzucic membranę? oczywiście drugą stroną niż ta pod blachą.

Chyba najważniejsze w tym wszystkim jest zeby wełna utrzymała grubość, nie wzięła wilgoci, nie zsunęła się i zeby się mi lokatorzy (robale/gryzonie) nie wprowadzili.

Co myślicie? wersja A) czy B)?

Pozdrowienia

WP

• 1 month później...