Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka bez styropianu [ogrzewanie podłogowe bez izolacji termicznej]

Gość 80mariusz80

Recommended Posts

Gość 80mariusz80

Witajcie,

prosze o opinie doswiadczonych Forumowiczow zwiazane z funkcjonalnoscia ogrzewania podlogowego ulozonego bez izolacji termicznej. Juz spiesze z wyjasnieniami: planuje ogrzewanie podlogowe w lazience na poddaszu, powierzchnia podlogi 8m2. Strop żelbetowy o grubości 14 cm. Ponizej rowniez jest ogrzewana lazienka. Niestety ze wzgledu na blad poprzedniej ekipy, jestem zmuszony pietro domu zalac wylewka o grubosci (maksymalnie) 5 cm. Z tego powodu, musiałbym zrezygnować ze styropianu pod podłogówką.

Jakie będą tego konsenkwencje?

Na pewno czesc ciepla pojdzie mi w strop, jednak obawiam sie czy takie wykonanie nie spowoduje pozniej jakis powazniejszych reperkusji, z kuciem wylewki wlacznie.

Prosze o Wasze opinie, porady, przemyslenia.

Ogrzewanie elektryczne odpada.

płyta z podłogówką musi być pływająca, czyli musi być całkowicie oddzielona od reszty bo inaczej popęka przy pierwszym rozgrzewaniu, najprościej jest to zrobić kładąc pod spód styropian, bez styropianu może być problem

kolega ma rację, ja bym poszukał jakiegoś lepszego styropianu np eliminującego hałas lub jakiejś pianki poliuretanowej o choć 1cm położył a podłogówkę przykleił bym taśmą zamiast spinek