Gość 80mariusz80 17.05.2011 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 Witajcie,prosze o opinie doswiadczonych Forumowiczow zwiazane z funkcjonalnoscia ogrzewania podlogowego ulozonego bez izolacji termicznej. Juz spiesze z wyjasnieniami: planuje ogrzewanie podlogowe w lazience na poddaszu, powierzchnia podlogi 8m2. Strop żelbetowy o grubości 14 cm. Ponizej rowniez jest ogrzewana lazienka. Niestety ze wzgledu na blad poprzedniej ekipy, jestem zmuszony pietro domu zalac wylewka o grubosci (maksymalnie) 5 cm. Z tego powodu, musiałbym zrezygnować ze styropianu pod podłogówką. Jakie będą tego konsenkwencje? Na pewno czesc ciepla pojdzie mi w strop, jednak obawiam sie czy takie wykonanie nie spowoduje pozniej jakis powazniejszych reperkusji, z kuciem wylewki wlacznie.Prosze o Wasze opinie, porady, przemyslenia. Ogrzewanie elektryczne odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 17.05.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 płyta z podłogówką musi być pływająca, czyli musi być całkowicie oddzielona od reszty bo inaczej popęka przy pierwszym rozgrzewaniu, najprościej jest to zrobić kładąc pod spód styropian, bez styropianu może być problem kolega ma rację, ja bym poszukał jakiegoś lepszego styropianu np eliminującego hałas lub jakiejś pianki poliuretanowej o choć 1cm położył a podłogówkę przykleił bym taśmą zamiast spinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 17.05.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2011 80mariusz80 Raz miałem taką sytuację u klienta. Zdecydował się na podniesienie poziomu wylewki (w łazience z ogrzewaniem podłogowym) względem innych pomieszczeń . Poszło 2cm styro + 5cm wylewki. Trochę mało tej wylewki ale działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts