Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja również potwierdzam, patrząc na rzut domu nie ma się wyobrażenia jak może on wyglądać w rzeczywistości, dopiero na tych zdjęciach widać tę przestrzeń w środku. u nas pomiędzy kuchnią a salonem likwidujemy tą ściankę pomiędzy oknami żeby kuchnia była bardziej otwarta. No i nadal czekamy na pozwolenie na budowę, dokumenty są już w starostwie, liczę że początkiem września będzie można zacząć coś działać. Od jakiegoś czasu robię rozeznanie na lokalnym rynku firm budowlanych - wyceny jakie otrzymuje strasznie się od siebie różnią. Są tacy którzy wystawią mi dom z dachem za 35 tys, natomiast kilka firm wyceniło mi robociznę na kwotę 55-65 tys. Rozbieżności wielkie, wydaje mi się, że cena w granicach 35-40 tysięcy jest do przyjęcia. a jak z kosztami u Was??

Z tą ścianką też mieliśmy dylemat, ale w końcu stanęło na tym, że zostaje skrócona o 30 cm i ma 1,3 m a nie 1,6 jak w projekcie.

W naszym rejonie 35 tys. z dachem jest do przyjęcia.

Pozd

• 4 weeks później...
hej co taka cisza na forum?? ja niestety nie rozpocznę budowy w tym roku, a to przez dalsze oczekiwanie na pozwolenie. Poza tym znalazłem ekipę do murowania ale są w stanie rozpocząć dopiero na wiosnę. Cenę zaproponowali dobrą, więc poczekam i będę gromadził materiał i fundusze przez kolejne miesiące. Tomaa5 jak postępy na budowie?? pozdrawiam

Witam,

Wybraliśmy kocioł gazowy kondensacyjny: IMMERGAS model VICTRIX X 24 2 I,

W komplecie z zasobnikiem 100l - 4612 zł

Ogrzewanie podłogowego zrobiliśmy wszędzie oprócz trzech pokoi.

Dodatkowo w salonie i w przedsionku zrobiliśmy grzejniki .

Z garażem jeszcze nie wiemy czy będzie ogrzewany, instalacja pod grzejnik jest zrobiona.

Fotki poniżej. :)

pozd.

2011-08-18 10.49.56.jpg

2011-08-18 10.49.50.jpg

2011-08-20 08.16.00.jpg

2011-08-19 17.45.38.jpg

2011-08-19 17.43.47.jpg

• 1 month później...
Jestem nowa na tym forum a tez z mezem jestesmy bardzo zainteresowani tym projektem. Mamy tylko jedna watpliwosc-koszty dachu. Boimy sie ze koszty nas przerosna, wszyscy nas strasza ze taki dach bedzie kosztowal fortune!! Mozesz dac znac ile mniej wiecej kosztowal cie ten dach: robocizna i materialy. Z gory dzieki Kasia

Dzięki wielkie, to nam bardzo przybliżyło sprawę bo już się baliśmy że to będzie z jakieś 20tyś więcej.

A tak przy okazji -gdzie umieściliście schody na strych ?? bo my zastanawiamy się czy ten korytarz przy sypialniach i łazience będzie dobrym miejscem na schody wypuszczane z sufitu.

Jeszcze raz dziękuje za tak szczegółowe info i pozdrawiam

Kasia

tomma5 pięknie . Ja z mężem równiez zakupiliśmy ten projekt, czekamy na pozwolenie, trochę sie przeciągło, myślałam że w tym roku zrobimy fundamenty a na wiosnę reszta pełną parą, ale niestety sie nie udało, zbyt późno złozony wniosek. Normalnie nie moge się juz doczekać tego domku. tak na marginesie gdzie wszyscy budujecie? moze po sąsiedzku :-). my będziemy w Sławkowie.jeszcze jedno-kominek został bez zmian? ja chciałabym blizej salonu tam gdzie w projekcie jest taka mała wąska ścianka, ale czy się da? muszę się dowiedzieć. poddasze też podniesiemy o 1 pustak, tak doradził nam architekt

tomma5 pięknie . Ja z mężem równiez zakupiliśmy ten projekt, czekamy na pozwolenie, trochę sie przeciągło, myślałam że w tym roku zrobimy fundamenty a na wiosnę reszta pełną parą, ale niestety sie nie udało, zbyt późno złozony wniosek. Normalnie nie moge się juz doczekać tego domku. tak na marginesie gdzie wszyscy budujecie? moze po sąsiedzku :-). my będziemy w Sławkowie.jeszcze jedno-kominek został bez zmian? ja chciałabym blizej salonu tam gdzie w projekcie jest taka mała wąska ścianka, ale czy się da? muszę się dowiedzieć. poddasze też podniesiemy o 1 pustak, tak doradził nam architekt

A tak przy okazji -gdzie umieściliście schody na strych ?? bo my zastanawiamy się czy ten korytarz przy sypialniach i łazience będzie dobrym miejscem na schody wypuszczane z sufitu.

Kasia

My schody na strych umieściliśmy w garażu obok wejścia do kotłowni - tak, jak jest w projekcie.

Nie wiem, czy takie schody są wystarczająco ocieplone i szczelne aby mogły być na korytarzu ? .

pozdr.

Masz rację z tymi schodami. Zastanawialiśmy się jednak nad tymi schodami w korytarzu w sytuacji gdybyśmy chcieli kiedyś w przyszłości (w razie potrzeby:) ) na strychu zrobić jeden pokój - dobrze by było żeby wyjście było z domu a nie z garażu. Ale to jeszcze musimy przedyskutować z architektem.

Tak przy okazji my na razie jesteśmy na etapie gromadzenia dokumentów na pozwolenie ale mamy nadzieje na załatwienie tych formalności przez jesień i zimę i chcielibyśmy na wiosnę zacząć i jeśli się uda to żeby w przyszłych roku stanął stan surowy zamknięty -byłoby idealnie:) Jak patrzymy na twoje zdjęcia to apetyt nasz rośnie coraz bardziej!!! Wygląda coraz piękniej :) My będziemy budować we Wrocławiu

Mam jeszcze pytanie dot. tych okien narożnych-czy dużo droższe są takie okna, co z roletami na takie okna?? czy bez problemu można takie zamówić czy na specjalne zamówienie?

Dzięki na wszelkie informacje

Pozdrawiam

KK

Sławków woj, ślaskie, powiat będziński. co do kominka to jeszcze nie wiem, wpadłam mi ten pomysl niedawno,obawiam się że przy takim salonie +jadalnia, kominek wypada dość daleko , a wieczorami marzy mi sie siedzieć na kanapie i patrzeć na kominek. mam pytanie co do okien w jadalni-duża różnica w cenie od zwykłych?

Kasia K

Pytałem kiedyś o takie okna narożne z roletami i wiem, że można na specjalne zamówienie zrobić ale nie pamiętam dokładnie ceny.

Myślę że do takich okien narożnych z roletami trzeba będzie dopłacić jakieś drugie tyle co za samo okno bez rolet.

LOPEZ-40

Okna narożne, to tak naprawdę dwa okna połączone ze sobą za pomocą łącznika kątowego.

Do dwóch okien trzeba doliczyć tylko ten łącznik który kosztował w moim przypadku 121 zł. brutto.

Koszt takiego okna narożnego to - 1173 zł brutto - dwa okna plus łącznik ( okna w kolorze obustronnie orzech )

Nie wiem ile kosztują zwykłe okna i co masz na myśli zwykłe okna ? :)

pozd

Edytowane przez tomaa5