Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich po dłuższej przerwie:) My również zaczęliśmy budowę naszego domu od 26 marca. Do chwili obecnej koparka zakończyła pracę, jednak nie udało się nam do końca zaszałować i zalać ławic - pogoda trochę pokrzyżowała nam palny. Może przed Świętami się uda. W domu zaplanowaliśmy małą piwnicę, fundamenty będziemy murować z bloczków betonowych, parter z betonu komórkowego Termalica. W miarę postępu prac i w wolnej chwili postaram się wrzucić jakieś zdjęcia, narazie dodaję kilka obrazujących jak wyglądały prace od początku. pozdrawiamy S.I.S

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109475&d=1333395958

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109478&d=1333395965

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109477&d=1333395963

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109476&d=1333395960

Edytowane przez don-s

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

my swierdziliśmy, że piwnica nam się nie przyda więc o niej nawet nie myśleliśmy. Natomiast ławy wylaliśmy bez szalowania - chyba taniej, a napewno szybciej. Gratulujemy rozpoczęcia prac i życzymy szybkich postępów.

pozdrawiamy

• 3 weeks później...
Płyta miód malina. Możesz mi podpowiedzieć jak rozplanowaliście kanalizę bo właśnie się na tym zastanawiam. I boję się że plany z początku budowy nie pokryją się z końcem tzn w innym miejscu będą nam potrzebne wyjścia z posadzki a kucie nie wchodzi w grę.

Witam my nic nie zmienialiśmy w rozmieszczeniu kanalizy, ponieważ nie wprowadziliśmy zmian. Jeśli chodzi o zmiany to na posadzkę dajemy styro 20cm pod podłogówkę oraz wylewkę, co daj jakieś 25cm z płytką - więc jeszcze można później jakąś rurkę kanal. 110mm zmieścić. Podłogówkę dajemy we wszystkich pokojach + kuchnia + łazienka i toaleta. Chcielibyśmy całkowicie zrezygnować z grzejników. Grzejnik obowiązkowo rurkowy w łazience i mały grzejnik w garażu. pozdrawiamy

Witam, ile wyniósł Was koszt fundamentów?? Mi zaproponowano 26500 zł (robocizna + materiały) ale bez ocieplenia zewnętrznego i bez piachu do wypełnienia. Inna ekipa zaproponowała 6000 zł. za robociznę ale bez kopania pod fundamenty i przy laniu betonu z gruchy. Szukam dalej... a może Wy macie namiary na kogoś godnego polecenia i za rozsądne pieniądze.

Witam,

nas fundamenty kosztowały 35tyś, ale powodem był niestabilny grunt i musiałem ławy wylać na głębokości 1,5m, co z kolei wiąże się z wyższymi ścianami fundamentowymi (8 warstw projekt, u nas 12) i większą ilością żwiru pod płytę (u nas 390t), a ociepleniem bym się nie martwił to około 1500+robocizna.

pozdrawiamy

mnie fundamenty do tej pory wniosły niecałe 15 tys. Ale nie robiła mi tego żadna firma tylko wszystko sam z teściem i ojcem wiec to 15 tys to sam materiał z dużymi rabatami ;)

Zostało mi jeszcze ocieplenie i zasypanie piachem które nie powinno mnie wynieś więcej niż 10 tys.

Ale jak by mi to robiła firma na pewno było by drożej.

Pozdrawiam

Witaj,

też chcieliśmy zrobić fundamenty sami z mężem i bratem ale straszyli mnie że beton musi być lany z gruszki bo inaczej nikt tego nie odbierze. Napisz mi jak rozwiązaliście sprawę kopania tzn. zamawiałeś minikoparkę ?? Jak laliście fundamenty, z gruszki czy z betoniarki?? Opłacaliście jakiegoś majstra żeby podpisał się pod odbiorem?? To mój pierwszy dom i nie mam pojęcia jak zrobić żeby było dobrze ale i jak najtaniej (zaoszczędzić na robociźnie, ale niekoniecznie na materiałach).

Witam,

nas fundamenty kosztowały 35tyś, ale powodem był niestabilny grunt i musiałem ławy wylać na głębokości 1,5m, co z kolei wiąże się z wyższymi ścianami fundamentowymi (8 warstw projekt, u nas 12) i większą ilością żwiru pod płytę (u nas 390t), a ociepleniem bym się nie martwił to około 1500+robocizna.

pozdrawiamy

Witam,

Wiero dziękuję za informacje :)

U nas na działce jest podłoże piaszczyste, zbliżone do leśnego, rosną iglaki, mech itp. Mam nadzieje, że podczas wylewania fundamentów obędzie się bez zbędnych niespodzianek :) Tyle ile się uda będziemy robili sami, więc odejdzie nam kwota robocizny za ocieplenie.

A pozostałe osoby budujące "Gwiezdny szlak" ile wyniósł koszt fundamentów??

Waszym zdaniem 26500 zł to znośna kwota czy szukać dalej?

Witam Wszystkich :)

Na wstępie gratuluje wszystkim pięknych domków, lub przynajmniej zalążków :) (ja na razie mam samą działkę :D)

Mam takie 2-3 pytanka ponieważ również z żoną zdecydowaliśmy się na wybudowanie właśnie gwiezdnego szlaku :)

Czy ktoś z Was rozważał zmianę w projekcie stropu na drewniany i ewentualnie mógłby się podzielić uwagami na ten temat?

Rozumiem, że przy poddaszu użytkowym strop terivy może być fajnym rozwiązaniem, ale czy w przypadku zwykłego strychu można by zrobić zwykły strop drewniany i tylko ocieplić strop. Nasuwa to też kolejne pytanie czy wystarczy ocieplić sam strop czy lepiej strop i na wszelki wypadek dach (planuję domek energooszczędny z rekuperacją i pompami ciepła)? I jeszcze jedno :) Jak byście rozwiązali rozprowadzenie rur do rekuperacji w stropie drewnianym (na powierzchni stropu) skoro rury nie powinny znajdować się w nieogrzewanym pomieszczeniu?

Witam

Do humusu wynajęta koparko-spycharka zebrała mi z 0,5m do gliny.

Następnie geodeta tyczeni szpadel i kopanie ręczne ( w glinie 2 raz bym się chyba nie zdecydował ciężka praca prawie 1,5 tygodnia po pracy w 3osoby )

Zbrojenie sami powiązaliśmy.

Na dno wykopu 10cm wylewka betonowa układanie zbrojenia i zalanie.

Beton z betoniarki ( 1 dzień wylewka + ułożenie zbrojenia; 2 dni lania betonu 2 os przy betoniarce 2 na taczkach 1 wyrównująca)

Kierownik odebrał wszystko ( uzgodnione z nim wszystko wcześniej)

Witam serdecznie razem z mężem wybraliśmy ten projekt i w tym roku zaczynamy budowę. Mamy pytanie do osób, które zakończyły albo kończą tzw. stan deweloperski - jaki był koszt. Czy przybliżona kwota podana przez muratora jest realna i czy to jest stan surowy zamknięty?. Dodam, że chcemy budować systemem gospodarczym.

Witam ,

patrząc na ostatni wpis to dość dawno ktokolwiek interesowal się tym projektem. Jedank jeszcze znależli się zainteresowani tym domem. Planujemy w tym roku rozpocząc budowę , na 99% jesteśmy zdecydowani na ten projekt . bedziemy wdzieczni za przeslanie kolejnych zdjęc z budowy albo nawet już po zakończeniu z ogrodem elewacją itp. Pytanie skierowane do osób , które posiadają okna narożne -> czy jesteście zadowoleni , że wybraliście wlaśnie taką opcję ? chętnie zobaczymy efekt końcowy .

• 2 weeks później...

Witam

Mam pytanie do tych, którzy już założyli okna lub orientowali się o ich koszt? Jaki wyszedł Wam całkowity koszt okien? Jeśli możecie to podajcie cenę za okna narożne? Zastanawiam się czy założyć okna narożne czy zwykłe i jaka jest między takimi oknami różnica w cenie?

Witam

Mam pytanie do tych, którzy już założyli okna lub orientowali się o ich koszt? Jaki wyszedł Wam całkowity koszt okien? Jeśli możecie to podajcie cenę za okna narożne? Zastanawiam się czy założyć okna narożne czy zwykłe i jaka jest między takimi oknami różnica w cenie?

Witam, może wypowiedź "tomaa5" z dnia 08-10-2011 13:08 przybliży Ci sprawę okien :)

Gratuluję wszystkim pięknych domów: tych już ukończonych, tych które są w trakcie budowy i tych które niebawem będą powstawały :)

A u mnie...

Klamka zapadła, nie ma odwrotu ;)

Zdecydowaliśmy się jednak na wynajęcie ekipy, nigdy nie budowaliśmy, nie mamy o tym pojęcia więc lepiej nie ryzykować, bo wyjdzie chatka na kurzej łapce :D

Wczoraj ekipa wykopała nam pod fundamenty, dziś mieli lać chudziak ale deszcz pokrzyżował plany :( W przyszłym tygodniu ruszamy pełną parą ;)

W przyszłym tygodniu wrzucę zdjątka z budowy :)

W tym roku stawiamy jedynie fundamenty, chyba że jakimś cudem będzie nieoczekiwany przypływ gotówki ;)

Mam kilka pytań:

1. do tych którzy kominek budują na ścianie pomiędzy salonem a częścią sypialnianą - jak rozwiązaliście kwestie komina? tzn.

- czy komin nie koliduje z więźbą dachową (celagier)

- jak rozwiązaliście odprowadzenie z kominów wentylacyjnych w kuchni? - z tym my możemy mieć problem, bo planujemy w przyszłości poddasze użytkowe.

2. czy ktoś będzie lub już kładł na dach blacho-dachówkę? Zastanawia mnie różnica w koszcie między dachówką a blacho-dachówką.

3. Do tych którzy zamiast murowanej garderoby, zrobili drzwi przesuwane - czy Waszym zdaniem jest sens w robieniu okien w takiej garderobie??

W projekcie chciałabym zmienić:

- kominek na ścianie salon/część sypialniana

- mała łazienka powiększona kosztem spiżarki, żeby zmieścił się prysznic

- garderoba - zamiast murowanej , drzwi przesuwne jak w szafie wnękowej

- poddasze o 1 pustak w górę

- kuchnia bardziej zamknięta, żeby zapachy z gotowania i smażenia nie dominowały w salonie