don-s 02.04.2012 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich po dłuższej przerwie:) My również zaczęliśmy budowę naszego domu od 26 marca. Do chwili obecnej koparka zakończyła pracę, jednak nie udało się nam do końca zaszałować i zalać ławic - pogoda trochę pokrzyżowała nam palny. Może przed Świętami się uda. W domu zaplanowaliśmy małą piwnicę, fundamenty będziemy murować z bloczków betonowych, parter z betonu komórkowego Termalica. W miarę postępu prac i w wolnej chwili postaram się wrzucić jakieś zdjęcia, narazie dodaję kilka obrazujących jak wyglądały prace od początku. pozdrawiamy S.I.S http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109475&d=1333395958 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109478&d=1333395965 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109477&d=1333395963 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109476&d=1333395960 Edytowane 2 Kwietnia 2012 przez don-s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiero 03.04.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam,my swierdziliśmy, że piwnica nam się nie przyda więc o niej nawet nie myśleliśmy. Natomiast ławy wylaliśmy bez szalowania - chyba taniej, a napewno szybciej. Gratulujemy rozpoczęcia prac i życzymy szybkich postępów. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piaty5 08.04.2012 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Witam A tak to wyglądało to u nas jesienią 2011. W tym roku jeszcze nie zaczęliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiero 25.04.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 I płyta wylana pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piaty5 25.04.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Płyta miód malina. Możesz mi podpowiedzieć jak rozplanowaliście kanalizę bo właśnie się na tym zastanawiam. I boję się że plany z początku budowy nie pokryją się z końcem tzn w innym miejscu będą nam potrzebne wyjścia z posadzki a kucie nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiero 30.04.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Witam my nic nie zmienialiśmy w rozmieszczeniu kanalizy, ponieważ nie wprowadziliśmy zmian. Jeśli chodzi o zmiany to na posadzkę dajemy styro 20cm pod podłogówkę oraz wylewkę, co daj jakieś 25cm z płytką - więc jeszcze można później jakąś rurkę kanal. 110mm zmieścić. Podłogówkę dajemy we wszystkich pokojach + kuchnia + łazienka i toaleta. Chcielibyśmy całkowicie zrezygnować z grzejników. Grzejnik obowiązkowo rurkowy w łazience i mały grzejnik w garażu. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiero 03.05.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2012 i mury pną się do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaagusia 08.05.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Witam, ile wyniósł Was koszt fundamentów?? Mi zaproponowano 26500 zł (robocizna + materiały) ale bez ocieplenia zewnętrznego i bez piachu do wypełnienia. Inna ekipa zaproponowała 6000 zł. za robociznę ale bez kopania pod fundamenty i przy laniu betonu z gruchy. Szukam dalej... a może Wy macie namiary na kogoś godnego polecenia i za rozsądne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiero 09.05.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witam, nas fundamenty kosztowały 35tyś, ale powodem był niestabilny grunt i musiałem ławy wylać na głębokości 1,5m, co z kolei wiąże się z wyższymi ścianami fundamentowymi (8 warstw projekt, u nas 12) i większą ilością żwiru pod płytę (u nas 390t), a ociepleniem bym się nie martwił to około 1500+robocizna. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaagusia 09.05.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 mnie fundamenty do tej pory wniosły niecałe 15 tys. Ale nie robiła mi tego żadna firma tylko wszystko sam z teściem i ojcem wiec to 15 tys to sam materiał z dużymi rabatami Zostało mi jeszcze ocieplenie i zasypanie piachem które nie powinno mnie wynieś więcej niż 10 tys. Ale jak by mi to robiła firma na pewno było by drożej. Pozdrawiam Witaj, też chcieliśmy zrobić fundamenty sami z mężem i bratem ale straszyli mnie że beton musi być lany z gruszki bo inaczej nikt tego nie odbierze. Napisz mi jak rozwiązaliście sprawę kopania tzn. zamawiałeś minikoparkę ?? Jak laliście fundamenty, z gruszki czy z betoniarki?? Opłacaliście jakiegoś majstra żeby podpisał się pod odbiorem?? To mój pierwszy dom i nie mam pojęcia jak zrobić żeby było dobrze ale i jak najtaniej (zaoszczędzić na robociźnie, ale niekoniecznie na materiałach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaagusia 09.05.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Witam, nas fundamenty kosztowały 35tyś, ale powodem był niestabilny grunt i musiałem ławy wylać na głębokości 1,5m, co z kolei wiąże się z wyższymi ścianami fundamentowymi (8 warstw projekt, u nas 12) i większą ilością żwiru pod płytę (u nas 390t), a ociepleniem bym się nie martwił to około 1500+robocizna. pozdrawiamy Witam, Wiero dziękuję za informacje U nas na działce jest podłoże piaszczyste, zbliżone do leśnego, rosną iglaki, mech itp. Mam nadzieje, że podczas wylewania fundamentów obędzie się bez zbędnych niespodzianek Tyle ile się uda będziemy robili sami, więc odejdzie nam kwota robocizny za ocieplenie. A pozostałe osoby budujące "Gwiezdny szlak" ile wyniósł koszt fundamentów?? Waszym zdaniem 26500 zł to znośna kwota czy szukać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 10.05.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam Wszystkich Na wstępie gratuluje wszystkim pięknych domków, lub przynajmniej zalążków (ja na razie mam samą działkę ) Mam takie 2-3 pytanka ponieważ również z żoną zdecydowaliśmy się na wybudowanie właśnie gwiezdnego szlaku Czy ktoś z Was rozważał zmianę w projekcie stropu na drewniany i ewentualnie mógłby się podzielić uwagami na ten temat? Rozumiem, że przy poddaszu użytkowym strop terivy może być fajnym rozwiązaniem, ale czy w przypadku zwykłego strychu można by zrobić zwykły strop drewniany i tylko ocieplić strop. Nasuwa to też kolejne pytanie czy wystarczy ocieplić sam strop czy lepiej strop i na wszelki wypadek dach (planuję domek energooszczędny z rekuperacją i pompami ciepła)? I jeszcze jedno Jak byście rozwiązali rozprowadzenie rur do rekuperacji w stropie drewnianym (na powierzchni stropu) skoro rury nie powinny znajdować się w nieogrzewanym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piaty5 12.05.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 WitamDo humusu wynajęta koparko-spycharka zebrała mi z 0,5m do gliny.Następnie geodeta tyczeni szpadel i kopanie ręczne ( w glinie 2 raz bym się chyba nie zdecydował ciężka praca prawie 1,5 tygodnia po pracy w 3osoby )Zbrojenie sami powiązaliśmy.Na dno wykopu 10cm wylewka betonowa układanie zbrojenia i zalanie.Beton z betoniarki ( 1 dzień wylewka + ułożenie zbrojenia; 2 dni lania betonu 2 os przy betoniarce 2 na taczkach 1 wyrównująca)Kierownik odebrał wszystko ( uzgodnione z nim wszystko wcześniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multan84 12.05.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Witam serdecznie razem z mężem wybraliśmy ten projekt i w tym roku zaczynamy budowę. Mamy pytanie do osób, które zakończyły albo kończą tzw. stan deweloperski - jaki był koszt. Czy przybliżona kwota podana przez muratora jest realna i czy to jest stan surowy zamknięty?. Dodam, że chcemy budować systemem gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
04romes 15.05.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Witam , patrząc na ostatni wpis to dość dawno ktokolwiek interesowal się tym projektem. Jedank jeszcze znależli się zainteresowani tym domem. Planujemy w tym roku rozpocząc budowę , na 99% jesteśmy zdecydowani na ten projekt . bedziemy wdzieczni za przeslanie kolejnych zdjęc z budowy albo nawet już po zakończeniu z ogrodem elewacją itp. Pytanie skierowane do osób , które posiadają okna narożne -> czy jesteście zadowoleni , że wybraliście wlaśnie taką opcję ? chętnie zobaczymy efekt końcowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
04romes 15.05.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2012 Witać w powyzszej wiadomości , że rzadko bywam na forum , patrząc na 1 stronę dyskusji wyświetlił się ostatni wpis z 2011 roku , jednak bedąc na ostatniej stronie widze , że w tym roku nie tylko my planujemy zacząc budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don-s 28.05.2012 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam Mam pytanie do tych, którzy już założyli okna lub orientowali się o ich koszt? Jaki wyszedł Wam całkowity koszt okien? Jeśli możecie to podajcie cenę za okna narożne? Zastanawiam się czy założyć okna narożne czy zwykłe i jaka jest między takimi oknami różnica w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaagusia 01.06.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Witam Mam pytanie do tych, którzy już założyli okna lub orientowali się o ich koszt? Jaki wyszedł Wam całkowity koszt okien? Jeśli możecie to podajcie cenę za okna narożne? Zastanawiam się czy założyć okna narożne czy zwykłe i jaka jest między takimi oknami różnica w cenie? Witam, może wypowiedź "tomaa5" z dnia 08-10-2011 13:08 przybliży Ci sprawę okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaa5 01.06.2012 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Witam, u mnie z pamięcią coraz gorzej Sprawdzałem faktury i koszt okien plus dwie rolety elektryczne na okna tarasowe to: ok 14 000 zł brutto z montażem na 8% faktura. Firma LANKO możecie zadzwonić i poprosić o ofertę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaagusia 01.06.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Gratuluję wszystkim pięknych domów: tych już ukończonych, tych które są w trakcie budowy i tych które niebawem będą powstawały A u mnie... Klamka zapadła, nie ma odwrotu Zdecydowaliśmy się jednak na wynajęcie ekipy, nigdy nie budowaliśmy, nie mamy o tym pojęcia więc lepiej nie ryzykować, bo wyjdzie chatka na kurzej łapce Wczoraj ekipa wykopała nam pod fundamenty, dziś mieli lać chudziak ale deszcz pokrzyżował plany W przyszłym tygodniu ruszamy pełną parą W przyszłym tygodniu wrzucę zdjątka z budowy W tym roku stawiamy jedynie fundamenty, chyba że jakimś cudem będzie nieoczekiwany przypływ gotówki Mam kilka pytań: 1. do tych którzy kominek budują na ścianie pomiędzy salonem a częścią sypialnianą - jak rozwiązaliście kwestie komina? tzn. - czy komin nie koliduje z więźbą dachową (celagier) - jak rozwiązaliście odprowadzenie z kominów wentylacyjnych w kuchni? - z tym my możemy mieć problem, bo planujemy w przyszłości poddasze użytkowe. 2. czy ktoś będzie lub już kładł na dach blacho-dachówkę? Zastanawia mnie różnica w koszcie między dachówką a blacho-dachówką. 3. Do tych którzy zamiast murowanej garderoby, zrobili drzwi przesuwane - czy Waszym zdaniem jest sens w robieniu okien w takiej garderobie?? W projekcie chciałabym zmienić: - kominek na ścianie salon/część sypialniana - mała łazienka powiększona kosztem spiżarki, żeby zmieścił się prysznic - garderoba - zamiast murowanej , drzwi przesuwne jak w szafie wnękowej - poddasze o 1 pustak w górę - kuchnia bardziej zamknięta, żeby zapachy z gotowania i smażenia nie dominowały w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts