don-s 02.06.2012 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Aaagusia, część z pytań które wypisałaś zadawałem sobie sam jeszcze jakiś czas temu, więc może uda mi się coś podpowiedzieć. Wczoraj skończyłem izolować ściany fundamentów i piwnic styrodurem - piwnice to jedna ze zmian które wprowadziliśmy. Trochę z tym zeszło czasu - piwnica pod 1/4 domu, ale wyszło fajnie. My również powiększamy mniejszą łazienkę kosztem spiżarki aby tam zmieścić prysznic, okna w garderobie nie robimy - na razie nie wiem czy ściana garderoby będzie murowana czy będą to drzwi przesuwne. Kominek będzie (kiedyś) w miejscu gdzie jest wyznaczony na projekcie, komin poszerzyłem o dodatkowy przewód z uwagi na piec który będzie w piwnicy. Co do pokrycia dachowego, również rozważałem pokrycie blachodachówką - wydaje się najtańsze. Z upływem czasu opcja zmieniła się na dachówkę betonową, aż w końcu stanęło na dachówce ceramicznej. Chcąc pokryć dach blachodachówką z górnej półki, różnica w cenie nie wyjdzie aż taka duża, a jednak dachówka jest trwalsza i pewniejsza. Nie mieliśmy również zakładać okien narożnych tylko zwykłe, ale chyba jednak zdecydujemy się na narożne, wyglądają o wiele lepiej. Tak więc opcje zmieniają się z dnia na dzień i cały czas coś by się chciało zmienić................ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
multan84 03.06.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam, niedawno pisałam o koszcie budowy domu gwiezdny szlak. Pytanie do tych, którzy są na finiszu albo ukończyli już budowę. Czy budżet 300tys. złotych wystarczy na postawienie tego domu w stanie deweloperskim? Oczywiście systemem gospodarczym. Bardzo proszę o odpowiedź bo nie wiem czy nie szukać dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaagusia 08.06.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Dziękuje Aga , Co do całkowitych kosztów budowy domu, uważam iż spokojnie można się zmieścić w kwocie podanej przez Muratora. Dużo można zaoszczędzić na robociźnie budując systemem gospodarczym. Zaoszczędzić można też na materiale, ale nie wiem czy w dłuższym okresie użytkowania będzie to opłacalne. Pozdr. Więc 300 tys. raczej powinno wystarczyć a przynajmniej mam taką nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
togos 25.06.2012 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 witambuduję gwiezdny szlak, proszę napiszcie ile zużyliści betonu do zalania stropu i fundamentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 25.06.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 witam buduję gwiezdny szlak, proszę napiszcie ile zużyliści betonu do zalania stropu i fundamentu Myślę, że takie rzeczy są dość dobrze opisane w projekcie, ewentualnie kosztorysie i raczej odzwierciedlają dość dobrze realne zużycie. Ja się zastanawiam czy ktoś z Was rozważał powiększenie bramy do 5 metrów, lub montaż dwóch pojedynczych? Ewentualnie czy może się ktoś wypowiedzieć jak wygodnie się wjeżdża dwoma autami przy 4,5m bramie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiero 26.06.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 (edytowane) witam, fundamenty 22 kubiki posadzka 18 kubiki strop 19 kubiki schody i tarasy 3 kubiki a co do projektu to jest w nim masa błędów, akurat nie mówie o betonie. Błąd przy wymiarach belek stropowych, błąd konstrukcyjny przy wykuszu, źle wyliczone pręty 16 do krokwi itp przynajmniej w moim projekcie. pozdrawiamy ps wymiary bramy w projekcie są standardowymi wymiarami producenta - więc po co się pchać w koszty i dopłacać za niewymiarową bramę. W tych wymiarach jest dość duży wybór bram. hej Edytowane 26 Czerwca 2012 przez wiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 27.06.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 ps wymiary bramy w projekcie są standardowymi wymiarami producenta - więc po co się pchać w koszty i dopłacać za niewymiarową bramę. W tych wymiarach jest dość duży wybór bram. hej Nie chodzi o standardowe wymiary, 5 metrowa brama jest również jak najbardziej standardowa. Chodzi o to, że jak radzi większość osób przy jednej bramie w garażu 2-stanowskowym wygodne wjeżdżanie zaczyna się gdy brama ma przynajmniej 5 metrów. Przy bramie 4,5 metrowej jednak będzie trzeba kombinować i wjeżdżać pod skosem itd i stąd zastanawiam się czy ktoś nie zdecydował się na powiększenie do 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lona82 25.10.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Witam Proszę Was o informację odnośnie okien (oczywiście tych którzy już je założyli). Z jakiej firmy macie okna i ile Was one kosztowały. Mam problem z oknami narożnymi. Pytałam w OknoPlusie i okazuje się że okna narożne nie będą wogóle otwierane gdyż są zbyt ciężkie a te mniejsze z kolei są zbyt małe żeby je wyprodukować Rozumiecie coś z tego? Jak można mieć w domu okna które się nie będą otwierać? Proszę o informację jakie Wy macie rozwiązanie. Proszę Was o szybką odpowiedź gdyż nadciąga zima a okna jeszcze nie zamówione:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
togos 04.11.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam Proszę Was o informację odnośnie okien (oczywiście tych którzy już je założyli). Z jakiej firmy macie okna i ile Was one kosztowały. Mam problem z oknami narożnymi. Pytałam w OknoPlusie i okazuje się że okna narożne nie będą wogóle otwierane gdyż są zbyt ciężkie a te mniejsze z kolei są zbyt małe żeby je wyprodukować Rozumiecie coś z tego? Jak można mieć w domu okna które się nie będą otwierać? Proszę o informację jakie Wy macie rozwiązanie. Proszę Was o szybką odpowiedź gdyż nadciąga zima a okna jeszcze nie zamówione:( ja okna będę montować w przyszłym roku, narazie wszystkie otwory są zabite dechami, ale już wcześniej dowiadywałam się odnośnie okien narożnych i z tego co wiem to są to dwa okna połaczone słupkiem i normalnie się otwierają, proponuję poszukać bardziej kompetentnych sprzedawców:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don-s 06.11.2012 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 W nawiązaniu do wątku okien. My już zamówiliśmy i czekamy na montaż pod koniec października. Okna kosztowały nas 14000 zł brutto z montażem, z firmy OknoPlus z Krakowa. Co do okien narożnych Togos - to faktycznie są to 2 okna łączone słupkiem 90stopni. ładnie to wygląda na zdjęciach domu w projekcie, ale przy składaniu zamówienia faktycznie kilka firm przy wycenie miało problem co do rozmiaru skrzydeł w oknie narożnym. Głównie chodzi tu o okna narożne w tzw wykuszu. Większe okno ma duże wymiary i wg zaleceń producenta ryzykowne jest wyprodukowanie takiego skrzydła, gdyż jego ciężar może spowodować uszkodzenie przy otwieraniu - i tu rozumiem wypowiedź lony82. Mniejsze okienko jest tak wąskie, że ciężko "upchać" w nim okucia pozwalające na otwieranie i uchylanie tego okna. Sprzedawca proponował mi nawet stałe szklenie w ramie - ale bez sensu mieć okna które się nie będą otwierać. Nie wiem jak było w przypadku Tomy5 - bo u niego w domu widzę duże okna narożne przedzielone słupkiem, dwuskrzydłowe - i chyba to jest jedyne rozwiązanie aby takie okno miało rację bytu. My również zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie w dużych oknach, teraz tylko czekać na montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don-s 12.11.2012 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Na działce jeszcze mały bałagan, ale domek już stoi:) a tu już z zamontowanymi oknami Edytowane 9 Grudnia 2012 przez don-s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don-s 19.12.2012 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Witam Chyba prace stanęły w miejscu bo mało kto pisze na forum:) Bardzo proszę o informacje odnośnie zużycia gazu oraz jego kosztu, jeśli ktoś już oczywiście zamieszkał w "Gwiezdnym Szlaku":) Tomaa 5 czy możesz podać w przybliżeniu koszt za zużycie gazu? Już troszkę czasu mieszkasz więc dla Ciebie sprawa jest bardziej klarowna:) Czy w zimie często dogrzewałeś kominkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaa5 04.01.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Witam Chyba prace stanęły w miejscu bo mało kto pisze na forum:) Bardzo proszę o informacje odnośnie zużycia gazu oraz jego kosztu, jeśli ktoś już oczywiście zamieszkał w "Gwiezdnym Szlaku":) Tomaa 5 czy możesz podać w przybliżeniu koszt za zużycie gazu? Już troszkę czasu mieszkasz więc dla Ciebie sprawa jest bardziej klarowna:) Czy w zimie często dogrzewałeś kominkiem? Witam don-s. Sorki , że tak późno odpisuję ale coraz rzadziej tu zaglądam. Widzę że twój domek nabiera fajnego wyglądu My mieszkamy na razie w dwójkę więc zużycie gazu jest niewielkie. Latem rachunki za gaz tj ciepła woda i kuchnia - od 170zł do 200 zł za 2 miesiące ( bo co dwa miesiące przychodzą rachunki ) Zima tzn dostaliśmy rachunek za miesiące 10/2012r i 11/2012r - 800 zł z tym , że obecnie mało korzystamy z pokoju od wejścia i tam mamy grzejnik skręcony na 2. co do kominka to jeszcze się nie dorobiliśmy )) ale jest w planach, obecnie wisi obraz zasłaniając otwór od komina. W zeszłym roku zrobiliśmy ogrodzenie frontowe i posadziliśmy 150 drzewek, może w któryś dzień jak znajdę chwilę wstawię jakieś fotki. Pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LOPEZ-40 30.01.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 A to nasz domek, na razie czeka na wiosnę i jedziemy dalej...mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaagusia 27.02.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Moi drodzy czy ktoś z Was posiada choćby prowizoryczny kosztorys budowy? Jest mi potrzebny dla banku. Jeśli ktoś posiada i może mi udostępnić proszę przesłać na maila [email protected]. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don-s 18.04.2013 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 mam pytanko do tych, którzy już mieszkają. Jak ociepliliście strop nad parterem? u mnie strop to płyta żelbetowa, zastanawiam się nad styropianem 10+5 cm na zakładkę i na to płyty OSB + folia (pytanie jaka folia i gdzie ma być ułożona). Czy ktoś zastosował takie rozwiązanie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaagusia 13.08.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Kochani jestem na etapie rozpoczęcia montażu więźby. Szukam dobrej blachodachówki lub dachówki oraz okien. Jaką firmę polecacie? Okna w sypialni i salonie mają po 300 cm więc muszą mieć małą przepuszczalność ciepła. Dach chcę zrobić koloru ciemny grafit lub czarny. A Wy jakie kolory wybraliście? Może wrzucicie jakieś fotki? Ja wrzucę swoje niebawem Zmian mam sporo więc opiszę na spokojnie przy dodawaniu fotek :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don-s 15.08.2013 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 hej aaagusia, co do okien to mam OknoPlusa z Krakowa, kolor złoty dąb, kosztowały mnie 14000 zł z montażem. Co do samego użytkowania to nie mogę nic napisać bo jeszcze się nie wprowadziłem, ale okna wyglądają na solidne i opinia o nich jest również b. dobra. Dachówkę mam w kolorze brązowym Roben Piemont angobowana, czarny i grafit też nam się podobał ale nie był możliwy z uwagi na plan zagospodarowania.W blachodachówkę raczej bym się nie bawił. Jeśli chodzi o przepuszczalność ciepła i okna tarasowe, to rozwiązaniem na zimę - przynajmniej pośrednim są rolety zewnętrzne, ja na tych oknach napewno założę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alixon 23.09.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 WItam:) Czy ktoś z was w projekcie "Gwiezdny szlak" zdecydował się może na paliwo stałe i czy powiększaliście kotłownię? Wybraliśmy ten projekt, jednak zastanawiamy się czy np. przy wyborze opcji pieca z podajnikiem na ekogroszek będzie na niego miejsce. Jeśli ktoś ma swoje sprawdzone rozwiązania i pomysły proszę pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don-s 24.09.2013 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Hej Alixon, ja zdecydowałem się na ogrzewanie paliwem stałym. Co do pomieszczenia kotłowni - rozwiązałem to robiąc małą piwnicę, powiedzmy pod 1/4 domu, mam tam pomieszczenie na opał, osobne na piec z podajnikiem i małą spiżarkę. W pomieszczeniu kotłowni z projektu mam zejście do piwnicy, a tam urządzę pralnię. Wiadomym jest że przez zrobienie piwnicy koszt budowy wzrósł, ale już jestem z niej zadowolony. Po pierwsze mam pomieszczenie na przechowywanie opału, po drugie cały brud i kurz zostanie w piwnicy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts