Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuję don-s za odpowiedź :) A o ile mniej więcej zawyżyło to koszt budowy? Zastanawiam się czy nie powiększyć tego pomieszczenia o spiżarnię i wc, bo jednak takie dobre 10m2 lub powyżej powinno ono posiadać jeśli myśli się o piecu z podajnikiem.. :) Piwnicy nie uwzględnialiśmy, ale zawsze dobrze wszystko rozważyć :)

• Odpowiedzi 140
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Alixom - małe wc a tym bardziej spiżarka się przydadzą, więc ich bym nie ruszał. osobiście zmniejszyłem spiżarkę powiększając nieznacznie wc aby weszła tam kabina prysznicowa. Co do kosztów myślę że zrobienie piwnicy może stanowić wydatek rzędu 20000 złotych dodatkowo, ale w przyszłości przełoży się to na wygodę i zyskujesz pomieszczenie na składowanie opału - w innym przypadku musisz myśleć o jakiejś wiacie lub magazynku koło domu. Ja przynajmniej jestem z piwnicy bardzo zadowolony...

Mi drodzy napiszcie mi proszę ile kosztowały was następujące prace:

1. ocieplenie zewnętrzne ( bez i z tynkami)

2. tynki wewnętrzne,

3. blachodachówka z rynnami ( 20 tys. zł.)

4. posadzki, wylewki

Mi majster zaproponował 60-65 tys. zł. za robociznę z materiałami (za cztery powyższe pozycje)

Waszym zdaniem to drogo?

Z mojego punku widzenia mogę podać co do tej pory zrobiłem lub na co mam wycenę :)

2. Tynki wewnętrzne liczone na wysokość 2,9 metra -> 460m2 po 28zł -> 12880 zł. Tynk gipsowy Knauf Diamant (robocizna z materiałami, listwami itd..)

3. Rynny stalowe flamingo i blachodachówka modułowa venecja budmatu i wszystkie niezbędne materiały czyli gąsiory, membrana dachowa itd 20 000 zł.

Rynny 3 500 zł Dach 16 500 zł (w tym membrana 1410 zł). Cena za materiały.

Zdjęcie słabszej jakości, ale tak prezentuje się teraz blachodachówka https://ujeh6q.dm2301.livefilestore.com/y2mYJLVKIi2FsD-9j5Em6BqWEqSmkuoqB8BvLUqjvSl8QiN_HpfXHAbb1RaMPWmeQFzxOnZKUU23lJeDD40RgxN80zFq6A8BhIXst4nuCc6Z1Vi1XgR4IDDWjagFFVlbem_/IMAG0556.jpg?psid=1

Gdyby kogoś interesowała większa ilość zdjęć zapraszam na priv mogę podać link do całości fotorelacji :)

PS. Jeszcze odpowiedź do Twojego pytania.

Żeby móc ocenić czy to drogo czy tanio trzeba by wiedzieć kilka podstawowych rzeczy:

1. Jaki tynk, jaki styropian i ile cm.

2. Jaki tynk i co to znaczy z materiałami (listwy, taśmy, narożniki itd?) Generalnie ceny wahają się między 22-30 za m2 z materiałem.

3. Jaka blachodachówka? Czy mówimy już o dachu pokrytym membraną wraz z łatami i kontrłatami, obróbkami blacharskimi itd?

4. Jakie wylewki ile cm jastrychu i co wchodzi w skład tej robocizny? Co ze styropianem na podłodze jaka ilość itd...

Cena może ogromnie się różnić w zależności od materiałów i zakresu prac...

Edytowane przez Sebastain

• 2 months później...

Witam

Pytanie do forumowiczów którzy już mieszają w M116 około jakiej kwoty oscyluje Wasz roczny rachunek za gaz ?

Czy ktoś z Was zdecydował się na kocioł na paliwo stale, jeśli tak to proszę napisać jak to wychodzi od strony finansowej ?

Mam jeszcze jedna gorąca prośbę bardzo Mi zależny na widoku wejścia na strych. Głownie chodzi o wysokość dachu bezpośrednio nad wejściem. Zamierzam poprowadzić schody z garażu na poddasze i nie wiem o ile podnieść dach.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

Witam,

Czy jest może ktoś kto wybudował/buduje Gwiezdny szlak w woj Dolnośląskim lub okolicy?

Rozważam pompę ciepła do ogrzewania domu, czy ktoś może stosował takie rozwiązanie?

Jeśli tak, to jakie są przybliżone roczne koszty ogrzewania?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam

Ja niestety nie buduję w tych okolicach, ale za to wybrałem ogrzewanie pompą.

Co prawda będzie dopiero montowana na dniach, więc pierwsze rachunki za 2/3 miesiące.

Co do kosztów to wszystko zależy od technologii i ocieplenia domu jedna osoba może płacić 1000zł, a inna 4000zł.

Najpierw powinno się policzyć zapotrzebowanie na ciepło dla danych warunków i dopiero do tego dobrać pompę.

Ja niestety nie buduję w tych okolicach, ale za to wybrałem ogrzewanie pompą.

Co prawda będzie dopiero montowana na dniach, więc pierwsze rachunki za 2/3 miesiące.

.

Jeśli mogę zapytać - jaką pompę Pan wybrał- i jaki wyszedł jej całkowity koszt z montażem? Czy ma Pan również ogrzewanie podłogowe?

Jaki Pan, to forum a nie urząd :)

Co do kosztów to zerknę w dokumentację i podeślę Ci na priva.

Tak mam ogrzewanie podłogowe w całym domu (garaż nieogrzewany teoretycznie) + dwie drabinki w łazienkach.

Pompa to NIBE F1245 6kW + 2 odwierty po 70m.

Ocieplenie domu: 20cm styro podłoga, 20 cm styro ściany i 40/50 cm wełna strop. (zamieniłem strop terivy na drewniany)

Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.

Edytowane przez Sebastain

Gruntowa pompa ma większy COP niż powietrzna.

Nie chciałem codziennie spoglądać na prognozę pogody i sprawdzać czy jutro nie będzie -15 i będzie pompa chodziła tylko na grzałkach.

Powietrzna pompa to dodatkowa hałasująca skrzynka na zewnątrz no i dochodzi jej odszranianie itd.

Plus odwierty są kwalifikowane jako koszty liczone do datacji.

Oczywiście na forum znajdzie się pewnie dużo zwolenników powietrznych, ja po prostu po rozważeniu wszystkich za i przeciw zdecydowałem się na gruntową, ale wiele osób ma powietrzną i sobie chwali.

U mnie koszt odwiertów wyniósł 75 zł/m netto.

• 3 weeks później...

Witam!

Jestem nową osobą na forum i także razem z mężem budujemy ten dom. Budowa rozpoczęta, na razie są fundamenty, ale czekamy na ciąg dalszy. Forum odwiedzam od jakiegoś już czasu i podziwiam wszystkie realizacje tego projektu. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów budujących gwiezdny szlak

• 2 months później...
Witam!

czy ma ktoś w swoim Gwiezdnym szlaku takie okna narożne jak w projekcie (180cm w całości)?? jak to rozwiązaliście jeśli chodzi o otwieranie?czy może zastosowaliście okna stałe?

Witam, po długiej nieobecności. SPS - co do okien narożnych to owszem ładnie wyglądają w całości, ale praktycznie wszędzie gdzie o nie pytalem podając wymiar - odradzano mi. Powodem była zbyt duża waga takiego skrzydła okna która mogła spowodować uszkodzenie przy pełnym otwarciu, inni znów mogliby wyprodukować ale bez gwarancji... dlatego wybrałem kompromis i zamówiłem dzielone na połowe. Wchodziło w grę również stałe szklenie takiego okna ale trudno aby w kuchni nie móc otwierać okna lub robić z niego witrynę sklepową:)

U mnie na budowie całą zimę trwały prace, podłogi wyłożone płytkami, czekam na drzwi wewnętrzne i panele, projekt łazienki również jest gotowy. Mam nadzieję na wprowadzenie się w tym roku...:)

• 7 months później...
  • 2 weeks później...
[ATTACH=CONFIG]293435[/ATTACH]

Lopez 40 super wyglądają te twoje okna chyba u siebie tez takie wstawię rozważałam podwójne, ale nie maja takiego efektu . Mam prośbę możesz pokazać więcej zdjęć elewacji, jesienią będziemy ocieplać dom a w głowie mam mętlik jakie kolory dobrać . Prośba do pozostałych forumowiczów powklejajcie kilka fotek waszych elewacji napiszcie na co uważać i czego byście teraz nie zrobili.

• 1 month później...