Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dla rozpoczynających budowę w połowie roku 2011 :)

Recommended Posts

Witam,

Z uwagi na fakt, że nie załapałam się na wiosennego bocianka postanowiłam założyć temat dla tych którzy nie dolecieli na wiosnę i rozpoczęcie prac zaplanowali na lato :D

My wczoraj kupiliśmy projekt (Topaz III), i teraz czeka nas zabawa w pozwolenie na budowę :)

Czy jest ktoś jeszcze kto planuje budowę w połowie roku?

Pozdrawiam,

:rolleyes:

• Odpowiedzi 482
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

My również nie załapaliśmy się na wiosnę, mam nadzieję że uda się późnym latem :) Cały czas jakies kłody pod nogi. Zamierzaliśmy złożyć dokumenty o pozwolenie na budowę pod koniec maja i niestety ... rzeczywistość. Mamy problemy z przyłączami, które są w naszej działce w starym domu ( zamirzeamy go zburzyć po wybudowaniu nowego). Wystąpiliśmy o przeniesienie mediów do nowego domu po wyburzeniu starego i niestety mpwik nie chce się zgodzić stoen również narzeka. Mąż miał wczoraj ostry bój z Panią z mpwik, po którym spłodził pismo z prośbą o przeniesienie liczników do studzienki ( której jeszcze nie ma). Jedyne 3 tygodnie mamy czekać na odpowiedź a na umowę bagatela 3 m-ce. Zastanawiamy się teraz czy sładdać bez tego i donosić dokumenty czy poczekać na wszystko. Ogólnie budujemy w Warszawie na Białołęce. Projekt indywidualny, dwuspadowy dach - tzw. stodoła :)

Pozdrawiamy i życzymy wszystkim dużo cierpliwości

Super, nie jesteśmy już sami :D na polu bitwy hehehe

:) niestety przyłącza są okropne... my na prąd czekamy już 3 lata :( podobno do września tego roku mają nam przyłączyć, ale nie cieszę się jeszcze bo jak widać wszystko jest możliwe , 3 lata to strasznie dluuugo a właściciele działek są bezradni na urzędy. Trzymam kciuki za Wasze zmagania oby było wszystko ok :)

Pozdrawiam

witajcie, odetchnęłam gdy przeczytałam, że nie tylko my spóźniliśmy się na wiosnę i zaczynamy w połowie lata Projekt jest, trwa adaptacja, za 2 tygodnie składamy wniosek o pozwolenie na budowę Pół biedy, że choć kwestię przyłączy załatwiłam wiosną Przed nami jednak najtrudniejsza decyzja - kredyt czy pożyczka Jeżeli zdecydujemy się na kredyt to ruszymy dopiero w sierpniu :/ Decydując się na pożyczkę mamy szansę zacząć w czerwcu i wtedy chcielibyśmy z naszą superszybką ekipą zamknąć dom na zimę i powoli kończyć w środku Zobaczymy jak wyjdzie "w praniu" Domek prosty i niewielki (łucja z artinexu bez garażu) Chwalcie się postępami Pozdrawiam

Witam!

My również nie załapaliśmy się na budowę na wiosnę i jesteśmy na etapie załarwiania przyłączy, tzn. mamy warunki przyłączenia z energetyki, czekamy na odpowiedź z zakładu gazownictwa. Prąd podobno będziemy mogli mieć "dość szybko" podłączony, bo ma być w pobliżu nowa trafostacja, jak to będzie to się okaże. Teraz zbieramy brakującą nam kwotę kilku tysięcy PLN aby podpisać umowę z wykonawcą (budujemy szkielet-projekt "szpak DR pracowni MTM, prosty dom dwuspadowy dach, jak napisał bedziowniki-stodoła), który w ramach umowy wstępnej wykona również projekt, potem dopiero pozwolenie i kredyt, nie wiem czy zdążymy jeszcze w tym roku ze stanem surowym, obawiam się że trochę już poźno :( . Budujemy w okolicach Poznania.

Pozdrawiam wszystkich.

Co raz więcej nas :) My dzisiaj odebraliśmy mapki od geodety, jutro nanosimy badanie geotechniczne, we czwartek ostatnie spotkanie z architektką a i umowę z mpwik udało nam się załatwić na przyszły tydzień. Jak dobrze pójdzie początek czerwca i my składamy o pozwolenie. Murarz zarezerwowany na wrzesień, kredyt nieruszony ( mam nadzieję że w miarę szybko nam dadzą). Ehh nie ma to jak być optymistką :)

Słyszałam że teraz jest trochę lepiej z kredytami, trzymam kciuki :)

ps. idę do urzędu :D

nie wiem co amsz na mysli

na ja rozpatrzenie wniosku czekalem prawie 4 tyg

w koncu odpowiedz pozytywna - ale jeszcze cala sterta papierow do uzupelnienia - szok!!!

a kredt narazie maly bo tylko na dzialke

a co bedzie przy budowie?

No to i ja witam, i dołączam się.

Pozwolenie na budowe otrzymaliśmy w połowie marca ale ciagle coś wyskakiwało nam, że nie mogliśmy zaczać.

Kolejny termin rozpoczęcia budowy to 12 czerwca (wchodzi geodeta wytyczyć budynek), 13go wkracza majster z ekipą.

No a jak bedzie - zobaczymy. Mam tylko nadzieję, że w tym roku uda sie postawić stan 0.

no proszę, to ja jestem "panisko" ;)

Projekt mam dostosowany, pozwolenie mam prawomocne, przyłącza załatwione, zjazdy uzgodnione, las wylesiony, nawet dojazd na plac budowy poprawiony żeby cegła nie ugrzęzła.

Trwa bój o pieniądze - wnioski kredytowe itp. :)

Wykonawca lada dzień podpisze umowę i ruszamy.

W tym roku chcemy postawić stan surowy otwarty + dach. Wg wykonawcy to ok. 3 miesięcy więc jest szansa na sukces. Reszta w roku przyszłym i nasz "leśny zakątek" przyjmie nas w swe gościnne progi. W bojach urzędniczych mamy doświadczenie więc ew. służę radą mającym kłopoty.

Pozdrawiam

tylko pozazdrościć pozwolenia ;)

My będziemy budować na Białołęce. U nas brakuje tylko umowy z MPWiK, mam nadzieję że w tym tygodniu już będzie i nastąpi wielki dzień złożenia dokumentów ... Boję się tylko, że sąsiadka będzie starała nam się bruździć i przedłuży się okres oczekiwania .

Przerażacie mnie z tym kredytem, nasz doradca stwierdził że szybciutko dostaniemy pieniążki po zgromadzeniu wszystkich dokumentów, czas pokaże.

Trzeba mieć stalowe nerwy na to wszystko a to dopiero początek uhh.

jeeeejku... można oszaleć co nie? my też mieliśmy przejścia :(

ale tak sobie myślę że może tak się dzieje bo potem za 10 lat jak by było wszystko ok to byśmy zapomnieli a tak to będziemy mieli się z czego śmiać...

tak na pocieszenie ;)

My teraz mamy plan na weekend, poszperamy w internecie za wykonawcą :) najwyższy czas się tym zająć.

Edytowane przez jaboo