Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 482
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nasi znajomi brali rok temu i najlepszą ofertę dał im mbanka nam jak policzyli to wyszło na racie prawie 400zl więcej niż w ING, dlatego jednak chyba najlepiej iść do doradcy który ileś tam banków zestawi. Ja tylko żałuję, że sie orientacyjnie na stronie open finance zarejestrowałam, takiej ilości spamu nigdy w życiu nie dostawałam - teraz bank za bankiem śle oferty :mad:

Witam.

Widzę że sobotni wieczór, to ulubiona pora Inwestorów do dyskusji o budowaniu - na forum aż kipi od postów ;-)

Czy też tak macie (o co moja lepsza połowa ma do mnie żal), że nieważne na jaki temat i z kim zaczyna się rozmowa - finałem jest BUDOWANIE? :-D

Pozdrawiam.

Pogoda pod psem, skłania do podsumowań:

- dokumentacja (szeroko pojęta) - 11 tyś.

- wykop dziury (z wywozem ziemi) - 5 tyś.

- piwnice - robocizna - 16 tyś.

- piwnice - materiały - ok. 45 tyś.

summa summarum - ok. 77 tyś. - do poziomu "0"

Kurcze - troche przeraziła mnie ta kwota :sick: - zachciało mi się piwnicy :bash:

A propos doświadczenia małżeńskiego - 6 lat małżeństwa i 1 - potomek płci żeńskiej lat 7 :-)

Podziwiam Nutkę - że tak szybko startuje...

Powodzenia Wszytskim!

tez chciałem robić piwnice ale koszty mnie przeraziły... za jakis czas planowany budynek gospodarczy obok garażu wiec piwnica mi się nie opłacała. wydaje mi sie ze z biegiem czasu jak już będziesz mieszkał to raczej nie będziesz żałował wydanych pieniążków:D

Mądrze prawisz, budek gospodarczy to bardzo dobry pomysł. Chyba lepszy niż piwnica.

Starsi ludzie mówią o kosztach budowania, że 1 m w dół = 2 m w górę ;-) coś w tym jest.

Patrząc na znajomych, już wprowadzonych do nowych domów - ci którzy nie mają takiego budynku na działce - tą funkcję "przejmuje" garaż (najczęściej wpisany w bryłę domu).

Widziałem ok. 13 domów z garażem i... ani jednego auta w środku ;-) (za to mnóstwo pudełek po przeprowadzce, kosiarki, narty, rowery itp.), absolutnie nie chcę zniechęcać do budowy domu z garażem, podpowiadam jedynie co mówią znajomi, że zanim zasiali trawę i urządzili ogród, można było postawić choćby drewniany domek w rogu działki.

mnie motywuje moja pani:D

No coś Ty? To tak jak u mnie :-D

Chyba nie nalezymy do wyjatków, nie sądzisz? :-)

Zaczyna się wspólnymi rozmowami, snuciem planów, wyborem projektu, a po 2 tygodniach i tak facet zostaje sam na placu boju :-) (żartuję drogie Panie oczywiście)

no mnie ominą pudla w garażu bo obok mojej działki jest gospodarstwo moich rodziców i tam mam dużo miejsca pod dachem:yes: budynek gospodarczy przydał by się jak najszybciej, ale niema piniazkow:mad:

Dzięki Pawle.

Proponuję żebyś też założył Dziennik Budowy, to naprawdę niezła frajda, miło jest wracać do starszych wipisow, a budując systemem gospodarczym (tak zrozumiałem z Twoich postów) można podzielić się bardzo ciekawymi spostrzeżeniami na kolejnych etapach budowy.

Witajcie

Jeeejku ale dużo przybyło odpowiedzi tu na forum pod moją nieobecność, szkoda że nie mogłam uczestniczyć w ostatniej "wieczornej" rozmowie :)

My zrobiliśmy sobie urlop przed budową ;) i odwiedziliśmy mazury, super było mimo tego że pogoda kiepska, z kąpieli w jeziorze Mamry skorzystał tylko psiak, ale warto było bo choć na chwilkę oderwaliśmy się od codzienności a miejsce w którym byliśmy przeniosło nas w inny świat, fajnie...

Dziennika nie założę ;/ boje się że nie będę systematyczna, że zostawie go w środku pisania, chyba pozostanę przy czytaniu Waszych ;), ale obiecuję, że fotki będę wrzucała co jakiś czas tutaj :) nooo i oczywiście będę się dzieliła przemyśleniami i prosiła o porady (z góry proszę o wyrozumiałość) :D

Nasz mazurski wypoczynek przyczynił się do podjęcia ostatecznj decyzji dotyczącej firmy budowlanej. Wcześniej byliśmy na kilku spotkaniach, widzieliśmy budowy, przewertowaliśmy internet(chociaż tutaj opinii jest tyle co użytkowników i nie wiadomo kto ma rację i czy przypadkiem opinii nie pisze sama firma lub jej konkurencja, początkowo braliśmy mocno pod uwagę te opinie ale potem postanowiliśmy odpuścić, nawet od niektórych użytkowników dostaliśmy numery telefonów żeby zadzwonić i usłyszeć co nie co - odpuściliśmy bo nie ma co się nakręcać) Nie damy się zwariować - przynajmniej na początku :)

Tak więc firma wybrana, jak będę miała umowę w ręku to napiszę jaka. Mam cichą nadzieję że z firmą będzie łatwiej nam.

Pozdrawiam,