kimklb 04.07.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 (edytowane) Jaboo, witaj po przerwie, ale Ci zazdroszczę urlopu:) my też chcemy gdzieś jechać, ale najlepiej żeby było nie drogo, bo budowa pochłania większość naszego "reprezentacyjnego" funduszu hahahaha, czekamy na początej Waszej budowy no i obiecane fotkiPozdrawiam Edytowane 4 Lipca 2011 przez kimklb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 04.07.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Mądrze prawisz, budek gospodarczy to bardzo dobry pomysł. Chyba lepszy niż piwnica. Starsi ludzie mówią o kosztach budowania, że 1 m w dół = 2 m w górę coś w tym jest. Patrząc na znajomych, już wprowadzonych do nowych domów - ci którzy nie mają takiego budynku na działce - tą funkcję "przejmuje" garaż (najczęściej wpisany w bryłę domu). Widziałem ok. 13 domów z garażem i... ani jednego auta w środku (za to mnóstwo pudełek po przeprowadzce, kosiarki, narty, rowery itp.), absolutnie nie chcę zniechęcać do budowy domu z garażem, podpowiadam jedynie co mówią znajomi, że zanim zasiali trawę i urządzili ogród, można było postawić choćby drewniany domek w rogu działki. SHOW, nie będziesz żałował zbudowania piwnicy - ona się bardzo przydaje:) My nie budowaliśmy piwnicy ze względu na koszty no i fakt że domek z garażem i tak będzie miał ponad 200 m po podłogach więc nam wystarczy. Mieszkałam z rodzicami w domu z piwnicą która była duża i całkowicie wykorzystana - mieliśmy tam spiżarkę, pralnię, suszarnie, miejsce do prasowania, miejsce na narzędzia (taki warsztat), stały tam nasze rowery, w piwnicy super przechowuje się narty czy inne sportowe sprzęty, zimowe opony i duzo innych klamotów które człowiek przez całe życie gromadzi a nie chce ich trzymać w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 04.07.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Ja buduję domek gospodarczy (moje przekleństwo finansowe) i już teraz wiem, że piwnica wyszłaby taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 04.07.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 eeeej no nie wszystkie inwestorki tylko sprawę nakręcają!! ja umawiam ludzi, porównuje cenniki, czytam o materiałach budowlanych i później relacjonuję mężowi albo tylko linki podrzucam do poczytania, w dużej mierze to ja jestem da "decyzyjna";) do urządzania to mój mąż twierdzi że sie w ogóle nie będzie odzywał i nawet jak zaproponowałam czarną wnękę w sypialni to się zgodził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 04.07.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 eeeej no nie wszystkie inwestorki tylko sprawę nakręcają!! ja umawiam ludzi, porównuje cenniki, czytam o materiałach budowlanych i później relacjonuję mężowi albo tylko linki podrzucam do poczytania, w dużej mierze to ja jestem da "decyzyjna";) do urządzania to mój mąż twierdzi że sie w ogóle nie będzie odzywał i nawet jak zaproponowałam czarną wnękę w sypialni to się zgodził no to przepraszam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 04.07.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 eeeej no nie wszystkie inwestorki tylko sprawę nakręcają!! ja umawiam ludzi, porównuje cenniki, czytam o materiałach budowlanych i później relacjonuję mężowi albo tylko linki podrzucam do poczytania, w dużej mierze to ja jestem da "decyzyjna";) do urządzania to mój mąż twierdzi że sie w ogóle nie będzie odzywał i nawet jak zaproponowałam czarną wnękę w sypialni to się zgodził aaa bo Ty Pumpaluno wielka jesteś!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 04.07.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 no dzięęęęęęki, na dietę iść trzeba a poważnie mówiąc to ja jestem kobieta niezależna, lubię wiedzieć co w trawie piszczy i dopiero jak sama dopilnuję to śpię spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 04.07.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 no dzięęęęęęki, na dietę iść trzeba a poważnie mówiąc to ja jestem kobieta niezależna, lubię wiedzieć co w trawie piszczy i dopiero jak sama dopilnuję to śpię spokojnie HAHAHAHAHA ale mnie za język złapałaś!!!!!!!!!!! z tego co widać możesz spać zupełnie spokojnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 04.07.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 witam wszystkich:D mam pytanie do tych ktorzy maja juz skonczone fundamenty: jakie materialy uzyliscie do izolacji i ocieplenia scian fund? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 04.07.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 u nasz szło ta - bloczek fundamentowy, izolacja dysperbit (2krotnie), na to 8centymetrowy twardy styropian i na to folia kubełkowadokładnych parametrów styropianu nie podam bo nie mam jeszcze faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 04.07.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 a ocieplalas tylko z zewnatrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 04.07.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 bloczek fundamentowy, na to z dwóch stron dysperbit 2 razy, plus styropian twardy 12na klej do styropianu, plus siatka, klej do siatki, dwa razy dysperbit 30 poniżej zera, i kubełkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaboo 05.07.2011 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 A my będziemy mieli najprawdopodobniej: dysperbit(raz gruntowanie dwa razy smarowanie), styrodur 15 , folia kubełkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 05.07.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Pawel ocieplane i dysperbitem smarowane wyłącznie z zewn. mamy suche podłoże na działce, sam piach (pytel) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaboo 05.07.2011 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 my też tylko na zewnątrz, bo od wewnątrz izolacja pozioma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 05.07.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Paweł - odnośnie izolacji (a Twoj domek jest podobny do naszego) - Kierownik Budowy doradził nam aby dodatkowo ocieplić scianę fundamentową dzielącą dom z garażem. Garaż nie będzie jakoś specjalnie ogrzewany i jego sugestia była taka, żeby izolację zrobić po stronie domu (żeby ciepło nie uciekało z domu do garażu). Dajemy tam więc styropian od strony wewnętrzej domu.Pozdrowienia serdeczneNuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 05.07.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 słuchajcie po jakim czasie po wylaniu chudziaka ruszyli u was ze ścianami? nie wiem czy to istotne ale budujemy dom bez podpiwniczeniapytam bo mąż dzisiaj coś wspomniał, że jak będzie pogoda to w piątek ruszają dalej, mi to się jakoś wcześnie wydaje ale znalazłam na forach że po 2dniach już z paletami wjeżdżają. nie sądziłam, że to tak szybko można. W sumie przy stropie jest napisane o 2tygodniach, tu się dopiero wydłuży :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.H.O.W. 05.07.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 witam wszystkich:D mam pytanie do tych ktorzy maja juz skonczone fundamenty: jakie materialy uzyliscie do izolacji i ocieplenia scian fund? u nas w domu podpiwniczonym: ława - izol. pozioma (grunt pod papę izohan br + papa termozgrz. SBS PYE PV200 S52H) ściany - izol. pionowa (grunt - dysperbit + 2 x dysperbit + 2 x izohan WM2k+ + xps dow (5 cm) + folia kubełkowa) Link do Dziennika z opisem i fotkami: http://forum.muratordom.pl/entry.php?115505-Hydroizolacja-piwnic od środka zamierzam ocieplić 5-10 cm (ale tylko w tzw. pokoju z kominkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 05.07.2011 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 słuchajcie po jakim czasie po wylaniu chudziaka ruszyli u was ze ścianami? nie wiem czy to istotne ale budujemy dom bez podpiwniczenia pytam bo mąż dzisiaj coś wspomniał, że jak będzie pogoda to w piątek ruszają dalej, mi to się jakoś wcześnie wydaje ale znalazłam na forach że po 2dniach już z paletami wjeżdżają. nie sądziłam, że to tak szybko można. W sumie przy stropie jest napisane o 2tygodniach, tu się dopiero wydłuży :/ u mnie zrobili 12 dni przerwy, ale to dla tego że poszli kończyć inną budowę, u kolegi zacząli za dwa dni, powiedział nasz szefo, że przerwa technologiczna jest dobra dla nich wymówką ,żeby iść na kolejną budowę a w sumie nie ma to za duzego znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 05.07.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 hej:D dziękuje za wszystkie odpowiedzi. ja na projekcie mam ocieplenie z obu stron styro 8cm i folia kubełkowa ale myślałem żeby dać tylko od zewnątrz, ewentualnie od ściany garażu tez jak pisała nutka... oczywiście dysperbit tez będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts