Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dla rozpoczynających budowę w połowie roku 2011 :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 482
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Heh:)))

Masz rację Pampaluna:) - Problem w tym że nie ma czasu na świętowanie. U nas już dziś przyjechał porotherm na działkę i jutro panowie zaczynaja murowanie ścian parteru. Zakupionu został też piasek i cement. Wszystko czeka na naszych majstrów:)

W końcu jest piękna pogoda powinno iść szybko:)

Nutka ile płaciłaś za cegłę Porothermu?

Hej Kim,

Na cegły Porotherm na cały dom i podwójny garaż, na ściany nośne (porotherm 25 P+W Winenbergera) oraz ściany działowe (porotherm 11 tej samej firmy) zapłaciliśmy 13 tyś.

Tylko zdaje się że trochę za dużo tego kupiliśmy - na szczęście w składnie budowlanym nie ma żadnego problemu, żeby część zwrócic i zrobić korektę faktury.

Myślę że tak 11 - 12 tysięcy wyjdzie więc na wszystkie ściany.

(Mamy za dużo pustaków bo mieliśmy wstępnie podnosic sporo ściankę kolankową a jednak nie będziemy tego robić - zobaczyliśmy nasz domek zbudowany z podniesioną ścianką i nam się nie podoba taka jakaś wydłużona bryła. Z koleji koleżanka z forum która buduje ten sam dom blisko nas nie podnosiła ścianki i zaprosiła nas tez do oglądnięcia domku i stwierdziliśmy że da się żyć z taką niską - u nas jest tylko 87 cm nad domem, nad garażem na szczęści będzie znacznie wyższa dzięki temu że zrobiliśmy fundament schodkowy).

Jeśli chcesz to popatrzę w domu na fakturę i napisze Ci jaka była cena za jedną sztukę bo teraz nie pamiętam ile tego dokładnie braliśmy.

pozdrowienia

Nuta

Edytowane przez Nutka_

Nutko nie wiem czy się nie mylę ale od tych 87 trzeba odjąć jeszcze kilkanaście cm na styropian i wylewkę czyli wyjdzie Wam ile?

nasz architekt mówił że 120 to takie najwygodniejsze ze względu na ustawność pomieszczeń (wstawienie biurka, szafek, łóżka) no i my mamy 140, po pustakach całych wychodzi że 144 i się zastanawiałam czy wystarczy ale dzisiaj wykonawca przeliczył że wyjdzie tak jak trzeba coś ok 120cm więc odetchnęłam

mam pytanie - jaką macie wycenę za hydraulikę? u nas za robociznę 4tys, podłogówka tylko w hallu, po środku kuchni jeden ślimak i w 2 łazienkach

materiał gościu wycenił na 21tys ale już z piecem z podajnikiem, kaloryferami, rurami etc

U nas wycenę podzielił na dwa etapy tak jakby, mamy 118 uzytkowej i tak:

materiały do CO (dół tylko podłogówka) a na górze grzejniki i podłogówka w łazience + wodno kanalizacyjna + centralny odkurzacz + robocizna z VAT 30tyś oraz zrobienie kotłowni materiały + piec na ekogroszek z podajnikiem 25KW + robocizna to wyszło 20tyś. Samej robocizny jest w tym 9tyś ale coś jeszcze wytargujemy na waciki;) Do tego musimy doliczyć wiercenie studni głębinowej + pompa i przydomową oczyszczalnię to kolejne lekko 17tyś:(

Edytowane przez Fasola30