Nutka_ 29.07.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Zdążycie spokojnie:) My w ostatnie dni czerwca tyczyliśmy budynek a dziś czyli miesiąć później mamy już zalany strop, jutro zamawiamy dachówkę i końcem sierpnia chcemy mieć ją na dachu:) A na wrzesień niedługo zamówie okna:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 29.07.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 to my również gratulujemy postępów!!! Kimklb, co u Ciebie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.07.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 u nas od kilku dni już więźba stoi, czekamy na dostawę plannji i ciągniemy dalej, okna pewnie z końcem sierpnia/początkiem września będą Tanio Wam Nutka te kominy wyszły, nam za 2 sztuki (bez wentylacyjnych) w Schiedel zaśpiwali prawie 10tys :/ za kominy presto zapłaciliśmy niecałe 5200 już z 23% vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 29.07.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 (edytowane) u nas od kilku dni już więźba stoi, czekamy na dostawę plannji i ciągniemy dalej, okna pewnie z końcem sierpnia/początkiem września będą Tanio Wam Nutka te kominy wyszły, nam za 2 sztuki (bez wentylacyjnych) w Schiedel zaśpiwali prawie 10tys :/ za kominy presto zapłaciliśmy niecałe 5200 już z 23% vat Ale Wam zazdroszczę że już dach robicie !!! Super. U nas okna pewnie dopiero końcem września, mam wybrane, w śrepniu jak będzie można wszystko tez na piętrze pomierzyć to zamówię. Co do ceny kominów to trochę negocjowaliśmy w zaprzyjaźnionym składzie....dają nam dosyć dobre ceny. To jest cena z upustem na komin wentylacyjny 40% i 25% na pozosyałe dwa kominy (od ceny katalogowej). pozdrowienia serdeczne PS Pampaluna - gdzie link do Twojego dzienniczka i komentarzy?? Miałaś wcześniej w podpisie... Edytowane 29 Lipca 2011 przez Nutka_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.07.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Nutka dziennika już nie ma i nie będzie, co do kominów to my właśnie na PRESTO dostaliśmy 25% rabatu ale Schiedla u mnie nie mają więc na rabat nie było szans bo na początku też chcieliśmy te co wy. A ta wasza cena to już brutto czy jeszcze netto? Szkoda że u nas z oknami to trzeba czekać ok 4-5tygodni bo już elektryk i hydraulik mogliby wchodzić a tak to będzie przez sierpień przestój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 29.07.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Hej Pampaluna, Cena za komin brutto. O kominach PRESTO nie wiem nic więc nie powiem Ci ile u nas kosztują. A dlaczego tak się zraziłaś do dziennika? Szukałam go właśnie dzisiaj żeby zobaczyć jak tam działacie i nie mogłam znaleźć U nas też 5 tygodni na okna się czeka....zamówię jak tylko będzie ściana kolankowa więc tuż po skończeniu krycia dachu, rynnach i podbitce powinny być montowane:) Dobre macie tempo, my nawet elektryka ani hydraulika nie mamy wybranego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 29.07.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 a podbitki to się nie robi na etapie elewacji? u nas wszyscy znajomi tak robiliczy tempo dobre, ech no niestety kiepsko z nim, gdyby nie te deszcze to już dawno byśmy o tej części zapomnieli. Mieliśmy w planach elektryka i hydraulika na sierpień a będzie miesiąc obsuwy. Pamiętaj, że my w tym roku musimy jeszcze tynki i wylewki zrobić, czas nas goni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 29.07.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Można ronbić na etapie elewacji a można na etapie dachu. Obie te rodzaje podbitek różnia się od siebie.Chcemy żeby obecna ekipa nam to zrobiła, dlatego zrobimy przy dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 30.07.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Witaj, Żeby porównywać ceny ścian to chyba lepiej porównywać za 1 m kwadratowy. Bo nie wiem np ile tego "Heluza" wchodzi na 1 metr, tzn nie wiem jak duża jest cegła. U nas dom ma całkowitej powierzchni zaraz z garażem około 210 metrów kw i na wszystkie ściany nośne i wszystkie ściany działowe kupowaliśmy Porotherm firmy Wienerbeger (na ściany nośne 25 P+W, na ściany działowe 11 P+W) więc cegły na cały dom wyszły około 12 tysięcy. Pozdrowienia! Zużycie Heluza na m2 to 16 szt, a więc cena 1m2 wychodzi ok. 132zł, na kondygnację będzie jakieś 15 tys.z hakiem. Nieco drożej wypada solbet- 146zl/m2, więc warto rozważyć. No i mam dylemat na paręnaście tysiaków............EHHhh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.07.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Zużycie Heluza na m2 to 16 szt, a więc cena 1m2 wychodzi ok. 132zł, na kondygnację będzie jakieś 15 tys.z hakiem. Nieco drożej wypada solbet- 146zl/m2, więc warto rozważyć. No i mam dylemat na paręnaście tysiaków............EHHhh poszukaj danych nt współczynnika przenikania ciepła dla obu ścian dla mnie wybór jest dośc oczywisty z resztą jest takie powiedzenie - co tanie to drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kimklb 31.07.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Kimklb, co u Ciebie ??? Nutko dopiero wczoraj wróciłam z nad morza i od poniedziałku biorę się za cieślę bo znaku życia nie daje, no i drzewo jeszcze na budowie nie zawitało pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 31.07.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Zużycie Heluza na m2 to 16 szt, a więc cena 1m2 wychodzi ok. 132zł, na kondygnację będzie jakieś 15 tys.z hakiem. Nieco drożej wypada solbet- 146zl/m2, więc warto rozważyć. No i mam dylemat na paręnaście tysiaków............EHHhh W sumie to nie do konca mądrze Ci napisałam bo nie doczytałam że Wasza ściana będzie miała 44 cm. My budujemy z pustaka 25 cm a potem ocieplamy styropianem 20 cm. Ściana więc jest dwuwarstwowa. Faktycznie najlepiej byłoby porównać po współczynnikach przenikania ciepła. No a potem odnieść się do ceny. W internecie jest dużo fajnych kalkulatorów do tego. Np taki: http://156.17.34.53/sadowski/index_pliki/dokumenty/kalkulator.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 31.07.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Kimklb, co u Ciebie ??? Nutko dopiero wczoraj wróciłam z nad morza i od poniedziałku biorę się za cieślę bo znaku życia nie daje, no i drzewo jeszcze na budowie nie zawitało pozdrawiam My dopiero zamówiliśmy drewno na dach:) Wychodzi jakieś 10 kubików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 31.07.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Zużycie Heluza na m2 to 16 szt, a więc cena 1m2 wychodzi ok. 132zł, na kondygnację będzie jakieś 15 tys.z hakiem. Nieco drożej wypada solbet- 146zl/m2, więc warto rozważyć. No i mam dylemat na paręnaście tysiaków............EHHhh Hej Halina, Policzyłam jeszcze dla naszej ściany współczynnik, wyszło 0,17, niedużo chyba:) Szukałam Twojego pustaka w różnych kalkulatorach żeby też Ci policzyć ale niestety nigdzie nie znalazłam tej grubości 44 - może na stronie producenta znajdziesz. Policz sobie czy nie opłaca Ci się bardziej zrobić cieńszej ściany i styropianu jeśli współczynniki wyjdą podobne. Przyznaje że ja nie liczyłam tego, u nas wszyscy jakoś robią te dwuwarstwowe ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 31.07.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 a to nie jest tak że wszsytko co na ścianie powinno się liczyć? ktoś mi mówił że do tego wlicza się i tynk wewnętrzny i to co na styropian na elewację pójdzie, a w rzeczywistości to i wszystkie otwory trzeba dodać i dach; tyle że to nie był żaden specjalista więc tylko tak się pytam co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nutka_ 31.07.2011 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Współczynnik przenikania ciepła dla Porothermu 44 to 0,36 W/m2K czyli masakra,dla tego w dobie drogich mediów grzewczych nie jest opłacalna budowa w systemie 1W. Druga sprawa,że nawet nie jest to ekonomicznie uzasadnione,ponieważ materiał do ocieplenia jest zawsze tańszy niż materiał do budowy. No tak, jasne. My się do tego nie przymierzamy wcale. Od początku zakładaliśmy porotherm 25 i 20 styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 31.07.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 No tak, jasne. My się do tego nie przymierzamy wcale. Od początku zakładaliśmy porotherm 25 i 20 styropian. Może macie rację co do ścian dwuwarstwowych, ale my takich nie braliśmy pod uwagę. Boję się , że to nie do końca sprawdzone, taki termos z chałupy. Nikt nie mieszka w takim domku już 30 -40 lat, w naszych warunkach, żeby sprawdzić czy to dobre rozwiązanie.Może histeryzuję, ale coś za coś.Albo oddychające mury ale gorsza izolacja cieplna, albo termosy cieple, ale czy zdrowe???????? Nie zawsze nowe znaczy na 100% lepsze. Bałabym się powstawania pleśni i grzybów, poza tym styropian wymaga lekkich tynków, ogranicza zastosowanie elewacji itp. To zależy czego , kto oczekuje. Ja jestem za 44cm bez docieplenia, czy dobrze?//Nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hot chocolate 01.08.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam się i ja My zaliczamy się do późnowiosenno-letnich bocianów, ale nieco opieszałych w działaniach:rolleyes: Domek mamy raczej prosty w realizacji, parterowy, niepodpiwniczony, w jednej bryle z garażem... Obserwuję i podziwiam wasze tempo pracy… my na razie mamy zrobione fundamenty (pustaki zasypowe) i obłożone styrodurem… na czwartek zamówiony jest transport z 70m3 pospółki na posadzkę… prognozuję, że jednak będzie za mało, ale okaże się w praniu… :bash: Jak nam deszcze nie pokrzyżują planów (co robią od miesiąca:sick:) to do połowy sierpnia zakończymy stan zero:wiggle: Z zamówionych materiałów mamy pustaki ścienne U220 25cm i kominy systemowe (spalinowe do pieca i kominka i 4 wentylacyjne). Dzisiaj muszę zorganizować cegłę dziurawkę 9cm, stal i beton… Planowo do końca roku chcielibyśmy zrobić SSO… jak się uda to zamknięty (ale prognozy są, że się nie uda:p) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.08.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 o "gorąca czekoladka" się obudziła - dawno Cie na Fm nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budu 01.08.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam wszystkich . I ja postanowiłam dołączyć do Was. Na razie pełna frustracji , ogroooooooomnej. Pada albo leje ,leje albo pada. A mieliśmy zacząć w połowie lipca. Udał sie jedynie wykopać piękny dół pod piwnicę , albo raczej pod basen.:bash:. A my przeciez nie chcemy basenu tylko domek:confused:. Kazda próba wjazdu na działkę kończy się utknięciem w mięsistym , mokrym, rudo-brunatnym ,glinianym trzęsawisku. Dzięki za wysłuchanie , ale poraz kolejny musiałam odwołać moją ekipę budowlaną.A sierpień ponoć ma być taki słoneczny., a dziś jest juz 1.08. Pozdrawiam wszystkich . Mam nadzieje,że nastepnym razem bedę mogła wypowiedzieć się w radosniejszej tonacji:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts